Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

.Najważniejsze że to usłyszałeś/słyszysz.Resztę wydedukuj sam.

Magnepan, ja przecież żartowałem a ty od razu "wydedukuj" i takie tam słowa , których wiesz ,że nie rozumiem.

Powiem tylko tobie w tajemnicy, że gdyby B&W robił większe kolumny to brał bym w ciemno jak "rolnik dopłaty unijne ";)

Magnepan to może ( a nawet z całą pewnością) dobre kolumny ale ja subtelnego pierdzenia nie słucham.

Walić ma łeb i tyle ;)

A mnie to ostatnio po whisky sponiewierało ale "twardym trzeba być a nie mientkim..." ;)

Jak dla mnie, firmy produkujące w dalszym ciągu głośniki z MDFu (Avalon, Focal, B&W, Tidal, Marten) powoli spadają do II-ligi ...

Może i tak. Ale to właśnie Avalony u Ciebie zrobiły na mnie kiedyś największe wrażenie. To była prawdziwa magia dźwięku i potem przez dłuższy czas byłem ciężko "chory" próbując uzyskać podobne brzmienie (tylko za mniejsze pieniądze). Późniejsze odsłuchy WA Sophii (bodajże z ARC) i WA Sashy (chyba z Dartzeelem i DCS-em)... to było fajne gęste granie, z którym spokojnie mógłbym żyć. ;-) Ale zestawienie z Avalonami (choć w sumie chyba najtańsze z tych trzech) było po prostu fenomenalne... Więc nie skreślałbym jeszcze MDF-u. ;-)

Magnepan to może ( a nawet z całą pewnością) dobre kolumny ale ja subtelnego pierdzenia nie słucham.

Walić ma łeb i tyle ;)

Kto mówi o subtelnym pierdzeniu.....to był jeden wielki grzmot taki że ściany się trzęsły.

To samo tyczy się samochodów tak więc musisz przesiaść się na rower ;)

Wlasnie wrocilem z przejazdzki motocyklowej, tam mi klima niepotrzebna:)

A rower regularnie , w sezonie 2-3 razy w tygodniu.

Konto w trakcie usuwania

Lukasiq, wygląd mój drogi,wygląd, bo o dżwięku nie chcę się już wypowiadać

Ok, paniał :)

A mnie to ostatnio po whisky sponiewierało ale "twardym trzeba być a nie mientkim..." ;)

Właśnie ja zaraz do Sopotu jadę, żeby ochłonąć po dzisiejszej gorącej dyskusji. Po tym co przeczytałem nie mogę dojść do siebie, mam traumę i muszę odreagować :)

inni pozostaną przy winylu, lampach i tubach

A ty niedobry, a juz Cie zaczynalme lubic:)

A z tym Magico to przeciez napisalem wczesniej , ze to chyba inny swiat wylacznie po odsluchaniu youtube, mam nadziej posluchac kiedys w realu.

Konto w trakcie usuwania

Ok, paniał :)

Lukasiq,wypróbuj MG 20.7 na dobrej amplifikacji a zobaczysz co to znaczy dobry naturalny dżwięk.Nie mam żadnych udziałów

w tej firmie i mówię zupełnie bezinteresownie.W Twoim pokoju zagrałyby po mistrzowsku.

Kto mówi o subtelnym pierdzeniu.....to był jeden wielki grzmot taki że ściany się trzęsły.

A to nie przyjadę na herbatkę i Ferero, u mnie przynajmniej ściany się nie trzęsą przy 13W na m2 podłogi i nie grozi katastrofą budowlaną ani audiofilską co gorsza?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A ty niedobry, a juz Cie zaczynalme lubic:)

A z tym Magico to przeciez napisalem wczesniej , ze to chyba inny swiat wylacznie po odsluchaniu youtube, mam nadziej posluchac kiedys w realu.

dlatego napisałem to w kontekście upodobań i to szanuję.

No to seta i galareta ;)

Czy jak to mawiają audiofile (tfu!!)..."Jan Sebastian.....i Bach" ;)

Vodka only :)

Dobra uciekam muzykanty. Jak to mówią Rosjanie: Пока! До завтра!

Kurna, pare godzin mnie nie bylo , a tu taka jazda sie zrobila.

Tuzy audiostereo skrzyzowaly szabelki , prawie do pierwszej krwi. Ale z humorem ,wiec ok.

A wy co, rowerow, dzieci, piaskownic, grilla nie macie ?!

Caly dzien przy komputerach?

Ja w weekendowym trojmeczu ze starszym synem w tenisa wygralem 2:1, to sie liczy. A wy jakie zaliczyliscie osiagniecia koledzy? Pochwalic mi sie tu tezyzna fizyczna i zdrowym trybem zycia:)

Konto w trakcie usuwania

Może i tak. Ale to właśnie Avalony u Ciebie zrobiły na mnie kiedyś największe wrażenie.

To prawda, tylko weź poprawkę z czym to grało - Ancient Audio Grand Silver Mono. Tutaj ten SET robił połowę dźwięku. Z innymi wzmacniaczami już nie było tej magii.

Magnepan, przy okazji dla Ciebie taka ciekawa historia.

Jednymi z pierwszych kolumn jakie posiadał Alon Wolf, jeszcze na długo zanim załóżył firmę Magico, były twoje ukochane Sonusy Extrema. To był jego pierwszy 'poligon doświadczalny'. Najpierw zabrał się za przerabianie zwrotnicy, później dorobił front z aluminium, a na koniec wywalił nawet membranę bierną i zatkał dziurę po niej kawałkiem aluminium wyfrezowanym na wymiar. Podobno dopiero wtedy Extremy zaczęły grać świetnym basem.

Ze wszystkich tych eksperymentów wyciągnął wnioski i poszedł dalej. To dlatego teraz Magico są zbudowane tak jak są zbudowane.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kurna, pare godzin mnie nie bylo , a tu taka jazda sie zrobila.

Tuzy audiostereo skrzyzowaly szabelki , prawie do pierwszej krwi. Ale z humorem ,wiec ok.

A wy co, rowerow, dzieci, piaskownic, grilla nie macie ?!

Caly dzien przy komputerach?

Ja w weekendowym trojmeczu ze starszym synem w tenisa wygralem 2:1, to sie liczy. A wy jakie zaliczyliscie osiagniecia koledzy? Pochwalic mi sie tu tezyzna fizyczna i zdrowym trybem zycia:)

Tuzy audiostereo ?

Zależy kogo uważać za tuza . Tego co duzo gada (czytaj pisze) czy tego co naprawdę coś wie i wie o czym mówi.

Czytając ten i nie tylko ten wątek odnoszę wrażenie jakby wielu chcialo byc wyrocznią w temacie o którym ma blade pojęcie. Co innego forum audiogona : miałem, słuchałem przez ileś miesięcy/lat i piszę o tym zaznaczając na dodatek , że

to moja opinia na ten temat .

Wniosek ?

Przerost ego.

partick,

Przestałem się cyrtolić!

Jaki tekst, taka odpowiedź.

Masz bana.

Czytając ten i nie tylko ten wątek odnoszę wrażenie jakby wielu chcialo byc wyrocznią w temacie o którym ma blade pojęcie.

Tego się nauczyłeś na Audiogon?

Widzę tu pewne znamiona nietaktu.

Moim zdaniem,

1. jeśli masz "ale", to odnieś się do konkretnych osób lub postów.

2. jeśli uważasz, ze bladziutko wypadamy, to oświeć dusze i umysły nasze.

W małym uzasadnieniu;

Osobiście mam taką zasadę, ze gdy mi wątek/osoby nie pasują, to go omijam i nie piszę.

Staram się też unikać tekstów"..,że inni mają blade pojęcie", bo to wskazuje, że tylko Ja wiem najlepiej i jestem wyrocznią, a czym to pachnie, to my też wiemy.

Kolego, w przeciwieństwie do np. "Za, a nawet przeciw", to ten wątek nie jest obowiązkowy.To nasza piaskownica i jeśli zabawki Ci nie odpowiadają lub rażą Cię tak bardzo bąki, które czasem się komuś zdarzą, to proponuje zająć konkretne, merytoryczne stanowisko lub przenieść się na Audiogon.

partick,

Przestałem się cyrtolić!

Masz bana.

Moim zdaniem,

W małym uzasadnieniu;

Osobiście mam taką zasadę, ze gdy mi wątek/osoby nie pasują, to go omijam i nie piszę.

Staram się też unikać tekstów"..,że inni mają blade pojęcie", bo to wskazuje, że tylko Ja wiem najlepiej i jestem wyrocznią, a czym to pachnie, to my też wiemy.

Kolego, w przeciwieństwie do np. "Za, a nawet przeciw", to ten wątek nie jest obowiązkowy.To nasza piaskownica i jeśli zabawki Ci nie odpowiadają lub rażą Cię tak bardzo bąki, które czasem się komuś zdarzą, to proponuje zająć konkretne, merytoryczne stanowisko lub przenieść się na Audiogon.

Przepraszam.

Wyraziłem tylko swoją opinię przypatrując się dyskusji. Nie wiem czy dojdzie bo mam juz bana?:)

Przepraszam.

Wyraziłem tylko swoją opinię przypatrując się dyskusji. Nie wiem czy dojdzie bo mam juz bana?:)

partick,

Przestałem się cyrtolić!

Masz bana.

Moim zdaniem,

W małym uzasadnieniu;

I nie mowię, że bladziutko wypadacie.

Tylko poruszylem pewien aspekt w calości zagadnienia.

W dążeniu do doskonalosci...

Nie, skądże:)

Tylko osobiście uważam, ze jeśli mam do czegoś/kogoś żal, to powinienem mieć jaja i to powiedzieć/napisać, ale konkretnie do rzeczy.

Przepraszam.

Podobno dopiero wtedy Extremy zaczęły grać świetnym basem.

Jesli chcesz posłuchać dobrego basu z Extrem takiego jakiego jeszcze nie słyszałeś z tych monitorów to daj znać kiedy będziesz

w pobliżu.

Magnepan - ja Extrem to słuchałem już kilkanaście lat temu, jeszcze za czasów gdy Jasik miał dystrybucję Metaxasa i napędzał to końcówką Soliaire.

Jak mnie zaprosisz, i będę w pobliżu, to oczywiście mogę wpaść - ale bardziej na herbatkę niż odsłuchy, które mają zmienić moje życie ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość vittorio

(Konto usunięte)

A dokładnie rzecz ujmując to w 1993 r, słuchałem SF Extrema u Jasika w Nieporęcie, urwania dupy nie było, tym bardziej budzi zdziwienie dzisiejsze parcie na Extremy w szalonych cenach za second hand głośniki mające dziś 20 lat (pamiętam ówczesną cenę za szt Extremy u Jasika to było 7500 USD).

Dodaj jeszcze że za 1 sztukę ...

A dlaczego nie Aesthetix Pandora/Romulus ? Albo MSB ?

W kontekście CD playera.

Nie neguje i nie skreślam Twoich propozycji.Interesuje mnie twoje zdanie, dlaczego miałbym zainteresować się w/w, a skreślić MIkado Signature?

Czytam sobie o nich i nim wyrażę własne zdanie, dobrze poznać też innych.

A dokładnie rzecz ujmując to w 1993 r, słuchałem SF Extrema u Jasika w Nieporęcie, urwania dupy nie było,

Oczywiscie że nie mogło być rwania d.... u Jasika bo na przestrzeni 30 m2 stało z 15 par róznych kolumn i wszystko grało na raz.

Zapomniałeś czy na takie drobiazgi nie zwracasz uwagi.

Jak mnie zaprosisz, i będę w pobliżu, to oczywiście mogę wpaść - ale bardziej na herbatkę niż odsłuchy, które mają zmienić moje życie ;)

Herbatka też będzie i coś słodkiego.Zapraszam.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

W tamtych czasie nie było jeszcze takiego zatrzęsienia kolumn, w odsłuchach porównywane wtedy były Sonusy Extrema i Guarneri Homage (które nota bene spięte były z potężnym aktywnym sub'em, o czym nie wszyscy wiedzieli) a napędzały je monobloki Nelson Pass Aleph 0 z Wadią 16 jako żródło - mi bardziej wtedy podobały się Guarneri, nie tylko ze względu na wygląd ale i brzmienie jak i prezentowaną scenę (Ekstremy przypominały z wyglądu przyczajonego buldoga, Guarneri wysmukłe, delikatne - po prostu piękne).

Nie, skądże:)

Tylko osobiście uważam, ze jeśli mam do czegoś/kogoś żal, to powinienem mieć jaja i to powiedzieć/napisać, ale konkretnie do rzeczy.

Ale czytając ów wątek, to raczej do większości coś się ma, no bo większość pisze głupoty i zabiera głos w tematach, o których niestety nie ma pojęcia. I nie chodzi tu o to, że kogoś się nie lubi... Swoją drogą mózg to narzędzie, którego co poniektórzy nie potrafią używać.... tylko tyle....

Dzisiaj było kolejne tajne spotkanie i wszyscy zgodnie zauważyli, że HI-END mają Ci co najwięcej mówią na tym forum! Elb też ma HI-END, tylko się chłopak nie chwali, bo niby czym.... ot gra....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wracając do tematu MDF-u i aluminium.

Odezwał się do mnie na maila dobry znajomy, wybitny specjalista od audio i... forumowicz.

Rzadko się wpisuje ale czyta czasem to forum i jest na nim...dłużej ode mnie.

Może się odezwie w tym wątku.

Wie, że jestem na etapie poszukiwań kolumn dla siebie do drugiego systemu.

Czytał naszą dyskusję o Magico i MDF-i i napisał jako pewną ciekawostkę, że w Ameryce Pd jego kolega zajmujący się

topowym high endem organizował pokaz dla pewnego klienta, który chciał najlepsze kolumny do dużego pokoju audio z poważną

adaptacją akustyczną.

Do finalnego pojedynku wytypowano Magico Q7(a jednak!) i Rockport Arrakis.

Szczegółów osprzętu nie znam ale jakiś topowy wzmacniacz FM Acoustic.

Finał był taki że Arrakis zagrały o kilka klas lepiej niż Q7

No i w tym świetle nasuwa się nie tyle pytanie czy Q7 są złe czy nie.Skoro je wytypowane do finalnego pojedynku pewnie złe nie są.

Z drugiej strony tak sromotna przegrana z Arrakis które choć nie mam pewności z czego są zrobione ale na pewno nie są aluminiowe,

każe zadać pytanie czy przyszłościowo użycie aluminium w budowie kolumn faktycznie będzie krokiem do przodu.

Ale też inny znajomy z którym dziś rozmawiałem polecał mi kolumny firmy Gobel(Goebel) z Niemiec, które też są zbudowane z aluminium

i jakichś kompozytów.

Ciekawe jest to, że używają panela który przenosi 180hz-30 000hz jako jeden dźwięk, bez podziałów, konieczności scalenia dźwięku itd,

czyli coś jak elektrostaty. Dolną cześć pasma uzupełniają klasyczne basowce. Panel jest wielkości ipada i nawet do niego podobny.

Dodatkowo są użyte 18cm przetworniki basowe.

I co ciekawe basowce są powtórzone z tyłu kolumny i ten szerokopasmowy panel też promieniuje w tył.

Kąt promieniowania w przód wynosi 180 stopni i pasmo 25-30000hz a w tył 25-4000hz czyli też znaczny zakres.

Ponoć rewelacyjne brzmienie, naturalne, żywe, super przestrzeń, idealne scalenie muzyki, brak zwrotnicy w zakresie 180hz-30000hz.

Wszedłem na ich stronę i zgarnęli wiele nagród za najlepszy dźwięk kilku ostatnich wystaw audio.

Mają siedzibę pod Monachium, ok 30km od MOC gdzie teraz będzie Audio Show.

Cena ich topowego modelu to w USA 185000$ ale w Niemczech 120000 euro czyli znacznie taniej niż Q7 u nas!!

Mają też tańsze modele.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś z kolegów miał styczność z tymi kolumnami, słuchał ich na poprzednim Monachium albo innej wystawie?

Ponoć ten panel jest opatentowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają siedzibę pod Monachium, ok 30km od MOC gdzie teraz będzie Audio Show.

Cena ich topowego modelu to w USA 185000$ ale w Niemczech 120000 euro czyli znacznie taniej niż Q7 u nas!!

Ja nic nie wiem o tych kolumnach, ale zawsze wole europejskie rozwiazanie od amerykanskiego, jesli to mozliwe. Mysle , ze potrzebny nam jest taki paneuropejski ekonomiczny patriotyzm jako przeciwwaga dla amerykanskiego nachalnego przekonania, ze to co oni wymysla , jest najlepsze. Z pewnoscia maja skuteczny marketing i siec powiazan binzesowych.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.