Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie o audio.

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Stasiu....jestem zmuszony wnieść przeciw tobie pozew sądowy,

o oszukanie mnie, wprowadzenie w błąd i narażenie na nadmierne wydatki.

Nie rob tego! ;) prosze. ;( wybacz mi!!!!! litosci szanowny kolego, kalam sie do Ciebie nisko ;( bardzo nisko :D

A tak na marginesie ;)

No ale w koncu dochodzimy wspolnie do wnioskow... YG sie generalnie widze podobaja ;) To z pewnoscia bardzo dobra konstrukcja...Nie znalem tych glosnikow ,w glosnikach nie siedze, zajmuje sie glownie elektronika ;) Ale YG to dopiero jest kosmos dzwiekowy... troche obawiam sie o bas ..to jest konstrukcja zamknieta czy reflex? Bo juz nie mam sily szukac w necie

Ten ultra krotki impuls w tych kolumnach zrobi jeszcze wiekszy spektakl plus dapolito )troche waskie jesli chodzi o przemieszczanie sie na kanapie( (te nawiasy to dla jaj :D)i tak ma to plusy super sztywna obudowa (aluminium lotnicze (mocniejsze niz stal!), plus nanorurki, plus mozliwosc pracy w zwrotnicy aktywnej WOW!!!!

Maja tez ogormny rezonans na tweeterze w okolicach 15kHz to sie moze odbijac pewna sztucznoscia, ale mozna dodac jaies wypsasione pianki na tweeter- tak mysle

Ale na srodku beda wysmienite pierwsza liga, a srodek najbardziej slychac. mysle ze ZAJE..BISTE kolumny

Ogladem jeszcze wodospady na YG...no i sa znacznie lepsze na YG w Magico Stereophil zrobil taki zabieg ze zafalszowal wodospad na niskich czestotliwosciach (obcial pomiary)na Magico tzn ze Magico maja jednak problemy najparwdopodobniej bardzo z basem jednak...

Powiem tobie tak....koncept modułowej budowy tych topowych YG Sonja podoba mi się.

Tym bardziej iż można zamówić wersję z aktywną sekcją basową co u mnie w trudnym

akustycznie pomieszczeniu byłoby wskazane.

Co wiecej....nawet słuchałem tych kolumn w Monachium ale tylko chwile więc nie mam zdania,

ale zapytałem 2 inne osoby które też słuchało tych kolumn i mają podobną opinię jak o Magico,

że nudne, bezduszne granie bez emocji.

I teraz zastanawiam się czy czasem jednak uźycie metalowych skrzyń nie jest tego powodem

w obu przypadkach. Co prawda wiele firm uźywa w obudowach aluminium ale łączą je z MDF,

HDF, sklejkami itd. Robi tak np Dynaudio w wysokich modelach Evidence i Confidence.

I Dynaudio są raczej lubiane. Ale nie ma tam samego aluminium.

Nie wiem czy tak jest czy nie, ale wszystkie metalowe tzn aluminiowe kolumny grają inaczej

i to się nie podoba.

A może faktycznie one mniej się wzbudzają i przez to czegoś brakuje słuchaczom?

Aluminium jest przewodnikiem prądu elektrycznego.

Będzie wiec oddziaływać na wszystko, co ma wspólnego z przewodzeniem w jego otoczeniu, to oczywiste.

Przewodzenie aluminium w audio hi end, to nic przyjemnego.

Są drogie głośniki, w których zrezygnowano z koszów aluminiowych na rzecz stopów o lepszych potrzebnych właściwościach.

Niektórzy słuchają jednak aluminium, pod postacią cewek głośnikowych, najczęściej użytych w głośnikach wysoko tonowych.

Nie rekomenduję.

Piano,

po 1. Nastąpił konflikt producencko-dealersko-konsumencki :)

po 2. Czasami trzeba spojrzeć trzeźwym i trochę rozsądniejszym okiem.

po 3. Nawet jeśli trzeźwe oko zawodzi, to trzeba rozważyć alternatywy, które mogą się okazać własnie bardziej ekscytujące. Czy Q7 takie są? Na pewno. Czy ta ekscytacja będzie taka sama za 12-24 miesiące? Nie wiem. Obym nie był zmęczony albo znudzony.

po 4. Nie będę szukał w nieskończoność, ograniczyłem swoje typy do 2-3 kolumn. I 2-3 zestawów elektroniki. Postaram się jak najbliżej im się przysłuchać.

Będę informował na bieżąco :)

Miłego wieczoru Panom życzę.

Prosze bardzo! tyle zachodu z kupnem kolumn!a smieja sie z Mirka ze tak dlugo szuka do swojego Carego 300SEI,tu kolega ma przeznaczona duza sume pieniedzy do wydania na kolumny i ma do dyspozycji mocne wzm, ktore napedza wszystko,czyli hulaj dusza do woli.Dopiero w moim przypadku jest problem,wzm lampowy i to jeszcze SET na lampe 300B i do niego znajdz odpowiednie kolumny,bardzo slabe mozliwosci w znalezieniu czegos dobrego,przewaznie kolumny malo znanych firm,niewiele osob je testowalo i ktore po nabyciu w razie pomylki sa trudno odsprzedawalne.

Zagadka.

O jakie kolumny chodzi?

"Can a pair of loudspeakers possibly be worth $200,000? Can an automobile? Can a diamond? In all three instances, the answer can be Yes. Value is in the ears, hands, and eyes of the potential purchaser.

But a loudspeaker costing $200,000/pair should represent a fully realized concept that produces the ultimate expression of every performance parameter related to musical accuracy. It should reproduce the full audioband, from 20Hz to 20kHz, and do so while seamlessly integrating the outputs of its drivers to produce exceptionally linear frequency response from bottom to top across a usefully wide listening window, along with stable, well-controlled power response in the upper frequencies.

It should set a very high standard of very low coloration and distortion, particularly in the difficult-to-reproduce low-bass frequencies. It should have unlimited micro- and macrodynamic authority, and be able to play at very high and very low SPLs and everywhere in between, and sound equally good at all points along that volume scale.

It should set new standards of transient clarity, transparency, and purity. It should accurately express the harmonic structures and timbral and textural characteristics of musical instruments, limited only by the quality of the recording.

It should take to new levels the focused reproduction of three-dimensional images, as well as soundstage width, depth, and height.

It should do all of these things in a balanced, seamless way to produce a transparent loudspeaker that gets more out of the way of the music, than other speakers.

It should be sensitive and relatively easy to drive, and be designed in such a way that its performance can be optimized for a wide variety of real-world rooms both large and small, and under difficult acoustic conditions.

Finally, it should be built to the highest standards of fit'n'finish inside and out, and look great as well—although, of course, form must follow function, and tastes will differ.

And, technically speaking, it should sound amazing, get your heart racing, and set your audiophile hair afire each and every time you sit down to listen.

For all of those reasons, and probably a few I've missed, the XXXXXX is worth $200,000/pair."

To ja dam chyba trudniejsza moze:

Sounding almost exactly like a Xxx with bass and balls, this tall, slender, gorgeous, multiway, xxx is undoubtedly one of the world’s great loudspeakers. Essentially a seven-foot-tall nearfield monitor, the Xxx presentation isn’t just the sum of its superiority

in various hi-fi categories; it is also markedly different and superior

in overall gestalt. Given the right source, source components, electronics, and cabling, the Xxx simply sounds less like a loudspeaker and more eye-blinkingly, jaw- droppingly like the real thing on more kinds of music more of the time.

I jeszcze zagadka 2:

Based on new drivers made from carbon-fiber-clad balsa wood, the Xxx strips away a layer of coloration and artifacts, revealing an absolutely glorious purity of timbre. You simply don’t hear the cones when listening to music through

the Xxx which is electrostatic- like in its clarity, transparency. The extensive bass adjustments, made possible by the powered woofer, allow the Xxx response below 120Hz to be tailored to your room.

1. Wisdom Audio

2.Taka 1 osobowa firma z Szwajcarii wzmacniacze ma w spłaszczonych eliptycznych kulach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ale zapytałem 2 inne osoby które też słuchało tych kolumn i mają podobną opinię jak o Magico,

że nudne, bezduszne granie bez emocji.

I teraz zastanawiam się czy czasem jednak uźycie metalowych skrzyń nie jest tego powodem

w obu przypadkach.

Tak one beda bezduszne suche i antymuzyczne, jest to wynikiem tego ze sa wierne, ale nie wierne za natura, ale wierne za niedoskonalymi zrodlami. W tych kolumnach bedzie najistotniejsze zrodlo...mysle ze dopiero bardzo drogie PC-audio bedzie moglo sobie poradzic z tymi kolumnami i podac maksymalnie gladka muzyke (jak z Vinyla) Ale na 100% te glosniki beda umialy zagrac WYJATKOWO myzycznie. Tak samo bylo na poczatku z Focalem jak wchodzil, poli kevlar, sandwich W, utleniany tytan i beryl, kilka lat producenci sprzetu nie mogli sobie z tymi glosnikami poradzic az w koncu sie stalo... :) To samo bedzie z nowymi konstrukcjami opartymi o nanorurki sztywne obudowy itp...

Tak one beda bezduszne suche i antymuzyczne, jest to wynikiem tego ze sa wierne, ale nie wierne za natura, ale wierne za niedoskonalymi zrodlami. W tych kolumnach bedzie najistotniejsze zrodlo...mysle ze dopiero bardzo drogie PC-audio bedzie moglo sobie poradzic z tymi kolumnami i podac maksymalnie gladka muzyke (jak z Vinyla) Ale na 100% te glosniki beda umialy zagrac WYJATKOWO myzycznie. Tak samo bylo na poczatku z Focalem jak wchodzil, poli kevlar, sandwich W, utleniany tytan i beryl, kilka lat producenci sprzetu nie mogli sobie z tymi glosnikami poradzic az w koncu sie stalo... :) To samo bedzie z nowymi konstrukcjami opartymi o nanorurki sztywne obudowy itp...

Co się stało że sobie poradzono z kevlarem tytanem, berylem?

Jak drogie musi być PC-audio na AGH postawiono taki komputer, czy już się nadaje?

Ten z AGH zwie się Zeus czyli pewnie trzepał by membranami jak by chciał;)

Zrobiono lepsze wzmaki i duzo lepsze zrodla i zagralo :)

Żartujesz sobie to jak by zrobiono dużo lepsze samochody nie reperując dróg.

Więc cóż to takiego?

1. Reidho C 4.1

2. Vandersteen model 7

I tu pojawia sie pytanie czemu przy poszukiwaniu kolumn z wyższej Polki tak rzadko pojawia sie vandersteen wlasnie, a ma dystrybutora w Polsce i to całkiem rzeczowego i sympatycznego.

Co wiecej ma regulacje rozbudowana mocno sekcji niskotonowej, wiec sie pewnie Sylwkowi powinny podobać z tego punktu widzenia.

?

I teraz trzeba zrobić dobre źródło, żeby komfortowo jeździło się po Magico itp. :)

Istnieje już taki player - nazywa się dCS Vivaldi.

akrool,

model 7 trochę Wilsonem jedzie :)

Żartujesz sobie to jak by zrobiono dużo lepsze samochody nie reperując dróg.

A co ma piernik do wiatraka? ;) Tutaj droga jest powietrze, a ono nie wymaga reperacji ;)

Tak bylo z Focalem pamietam jak czytalem wywiady z kolesiem od Focala jak pisal, ze stawiaja na sztywne materialy wszyscy sie nabijali wtedy, bo wtedy byla era plastikowych membran. I co? Okazalo sie ze Focal mial racje! Tak samo bedzie z Sztywnymi obudowami i sztywnymi tlokami membran, w bliskiej tak sadze przyszlosci ;)

No i mamy SUVy dla których żadna droga nie jest straszna i po każdej drodze jeździ się mega komfortowo.

Noooo, samochody terenowo podobne :))))

P.S. Jeszcze a propos wpływu wąskich ścianek na przestrzeń - Wilson wie co robi i stosuje takie rozwiązania. W XLF tego może nie widać ale taka Alexia jest skonstruowana w taki sposób.

Z Vandersteenem nie miałem nigdy do czynienia choć o firmie wiem od lat.

W USA jest ceniona.

Za to Raidho 4.1 miałem okazję słuchać w Monachium i mnie się ta prezentacja podobała.

Same kolumny też robią wrażenie. Wyglądają super. Zresztą Magico Q7 też wyglądają fajnie.

I tu pojawia sie pytanie czemu przy poszukiwaniu kolumn z wyższej Polki tak rzadko pojawia sie vandersteen wlasnie, a ma dystrybutora w Polsce i to całkiem rzeczowego i sympatycznego.

Co wiecej ma regulacje rozbudowana mocno sekcji niskotonowej, wiec sie pewnie Sylwkowi powinny podobać z tego punktu widzenia.

?

Rozbudowaną czytaj aktywny subwoofer.Dwie "deski" przykręcone z boku też nadają uroku (naprawdę to nie docinek)

W klubie ludziska używają najniższych modeli i są mega zadowoleni; sam jestem ciekaw jak 7 gra :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.