Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

MingDa Klub
IGNORED

Klub użytkowników wzmacniaczy lampowych MingDa

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jaką naormę stosuje firma ale 55st na obudowie nic nie mówi, w takiej sytuacji zwoje na trafie na pewno mają więcej a wewnętrzne zwoje jeszcze więcej

z drugiej strony jak nie ma smrodu z izolacji na drucie to nic złego się nie stanie

najlepiej rozkręcić obudowe i sprawdzić faktyczną temp trafa i zwojów

Ja sprawdzałem u siebie (termometr w liczniku rowerowym) i po 2,5 godzinach grania temp. na obudowie od transformatorów wynosiła 40,9 stopnia.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Dzięki za ODP. U mnie po takim czasie nie da się bez mała dotknąć a o trzymaniu nie wspomnę. Obawiam się że skala na moim termometr że pokojowym się skończy.

Pytanie do posiadaczy Mingda 34a. Wymieniłem oryginalne lapmy 12ax7 na psvane 12ax7TII gold. Jest znaczna poprawa (dopiero gram 10 - 15 godzin) już jest lepiej a lampy nie są jeszcze wygrzane.

Zastanawiam się nad wymianą 12 au7 - teraz mam tung sole. Zastanawiam się nad psvane 12au7. Pytanie czy u osób experymentujących z lamkami wymiana 12au7 na lepsze lampy przyniosła poprawę?

pozdrawiam

Dzięki za ODP. U mnie po takim czasie nie da się bez mała dotknąć a o trzymaniu nie wspomnę. Obawiam się że skala na moim termometr że pokojowym się skończy.

Może masz wrażliwe dłonie :) a tak serio warto to sprawdzić

A w temacie dc blockera ja nie zauważyłem wpływu jego działania w moim systemie i u kolegi też nie byo wpływu ale to nie oznacza ,ze w innych przypadkach może pomóc

Edytowane przez Rezyslaw

Pytanie do posiadaczy Mingda 34a. Wymieniłem oryginalne lapmy 12ax7 na psvane 12ax7TII gold. Jest znaczna poprawa (dopiero gram 10 - 15 godzin) już jest lepiej a lampy nie są jeszcze wygrzane.

Zastanawiam się nad wymianą 12 au7 - teraz mam tung sole. Zastanawiam się nad psvane 12au7. Pytanie czy u osób experymentujących z lamkami wymiana 12au7 na lepsze lampy przyniosła poprawę?

pozdrawiam

jest cały wątek o lampkach psvane, mają swoich wyznawców i przeciwników, ( jestem w tej drugiej frakcji ) sporo wyznawców tejże marki odwróciło się od niej z powodu szybkich padów tej NIESAMOWITEJ bańki ( to ironia z mojej strony ) Jeśli chcesz super info na ich temat kontakt z forumowiczem Szub, dowiesz się więcej.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Co do załatwienia sprawy z elektropunktem to wypowiem się po załatwieniu sprawy. Wszystko jednak idzie w dobrym kierunku.

Co do przyczyny nagrzewania się trafa zasilającego mam pewną koncepcję a możliwe że nagrzewanie się trafa związane jest bezpośrednio z temperaturą pracy lamp mocy ( gdzieś znalazłem że może to być nawet 250 °C) i samym modelem MC88 ( może dotyczyć również MC34) lecz wtedy wszyscy mający te modele mieliby taką samą lub bardzo podobna temperaturę a raczej tak nie jest.

Jak już będę mieć pewność to się wypowiem.

Edytowane przez szy_a

LZ88 gram na psvane od ponad roku (dokładnie takich jak Twoje). U mnie nie ma żadnego problemu. Lampy były ostatnio mierzone. Co do małej trwałości trudno mówić o regule. Przed tym miałem lampy RFT, w moim systemie psvane wypadają korzystniej.

Ja również używam 12ax7 psvane od około roku (z przerwami na Raytheon-Baldwin). Moim skromnym zdaniem obie lampy są bardzo dobre, choć dają zdecydowanie odmienne rezultaty dźwiękowe (oczywiście dużo zależy od lamp mocy i całej reszty...). W porównaniu z RFT (lub np. tung-sol 12ax7) rzeczywiście psvane są znakomite.

Zastanawiałem się nad kupnem 12au7 psvane, ale jedną z cech psvane 12ax7 są odważne wysokie tony i obawiam się trochę krzykliwości zestawu psvane. Nie chcę robić zakupu w ciemno. Aktualnie psvane gra u mnie w towarzystwie 12au7 Raytheon z lat 50. I takie połączenie, jak dla mnie, uzupełnia się. Raytheon z czarną anodą temperuje zapędy, jak by to powiedzieć, osuszająco-analityczne psvane.

Obiecałem, że napisze jak rozwinęła się sprawa przegrzewania Mingda MC88-PL.

Najpierw współpraca z Elektropunkt Bydgoszcz- bez najmniejszych problemów - polecam. Zamieniono mi egzemplarze.

Niniejszym Elektropunktowi dziękuję.

Opisywana wyżej wysoka temperatura trafa zasilającego.

Okazuje się, że "ten typ tak ma" chyba, że wadliwa jest jakaś cała partia tych wzmaków. Wynika to poniekąd z konstrukcji osłony na lampy. Jest wykonana z poliwęglanu i zasłania boczne i przednią ściankę, natomiast tylna pomiędzy lampami mocy (pewnie około 250 st. C) a transformatorami jest nieosłonięta więc tamtędy zaczyna uchodzić najwięcej ciepła. Wszystko to z połączeniem grzania się samego transformatora powoduje dodatkowy wzrost temperatury trafa zasilającego i może powodować zaniepokojenie co do temperatury.

Od wczoraj nie jest mi już w pokoju potrzebny grzejnik nawet na zimowe, mroźne wieczory.

Jestem po wymianie lamp na "ruskie" 6N8 i 6N9. Więc trochę o pierwszych odsłuchach.

Dźwięk bardziej szczegółowy ale dużo jaśniejszy ale przede wszystkim za dużo wysokich, co trochę mi przeszkadza. Czekam na wygrzanie lampek i zobaczę co będzie się dziać z dźwiękiem.

Po testach podłączeniowych - zaciski 8/4 Ohmów (kolumienki Monitor Audio BX2 - rzeczywista impedancja chyba 6 Ohmów) zdecydowanie dużo więcej szczegółów w średnicy i w wysokich występuje w połączeniu dla zacisków 8 Ohmów.

Po testach tryb "ultralinear" / "triodowy" subiektywnie wybieram "ultralinear" ze względu na bardziej mięsisty bas rezygnując tym samym z większej dynamiki niższych zakresów częstotliwości.

Kumpel będący na odsłuchach stwierdził: "o kur..... nie myślałem, że można usłyszeć taką szczegółowość" dodając "normalnie słychać jak przez słuchawki".

Pozdrawiam.

Edytowane przez szy_a
<br />Dźwięk bardziej szczegółowy ale dużo jaśniejszy ale przede wszystkim za dużo wysokich, co trochę mi przeszkadza. Czekam na wygrzanie lampek i zobaczę co będzie się dziać z dźwiękiem.<br />

To Twój gramofon w sam raz pod te lampy.

:)

Po testach podłączeniowych - zaciski 8/4 Ohmów (kolumienki Monitor Audio BX2 - rzeczywista impedancja chyba 6 Ohmów) zdecydowanie dużo więcej szczegółów w średnicy i w wysokich występuje w połączeniu dla zacisków 8 Ohmów.

na ósemce będzie bardziej się grzał wzmak tzn lampy mocy bardziej po dupie dostają na czwórce odwrotnie

Jaka jest tego przyczyna? Tak z ciekawości.

różnica w impedancji trafa i kolumny 2ohmy

najlepiej zauważysz w nocy na ósemnce lampy będą mocniej świecić niż na czwórce

natomist nie masz co się sugerować tym co tam producent podaje na tabliczce ,ważne jest jak ta impedanja kolumny przbiega w funkcji częstotliwości inaczej móiąc jak ten przebieg jest wyrównany tym lepiej dla wzmaka,bodobie sprawa ma się z efektywnością tu już bujają w obłokach

Edytowane przez Rezyslaw

Jeszcze jedno pytanie.

W instrukcji jest napisane, że przełączanie w trybów ultralinear a triodowy trzeba robić na wyłączonym wzmaku.

Czy faktycznie należy go wyłączać czy można bez?

Czymś takie przełączenie podczas pracy wzmacniacza grozi?

Opisywana wyżej wysoka temperatura trafa zasilającego.

Okazuje się, że "ten typ tak ma" chyba, że wadliwa jest jakaś cała partia tych wzmaków.

Spróbuj przełożyć wtyczkę w gniazdku. Być może masz odwrotnie podłączony "gorący" przewód. Zazwyczaj to nie ma większego znaczenia, ale mój wzmacniacz słuchawkowy (Schiit Lyr) rozgrzewał się niemiłosiernie jak był odwrotnie podłączony. Cały eksperyment zajmie Ci 5min a może rozwiąże problem.. ;-)

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Spróbuj przełożyć wtyczkę w gniazdku. Być może masz odwrotnie podłączony "gorący" przewód. Zazwyczaj to nie ma większego znaczenia, ale mój wzmacniacz słuchawkowy (Schiit Lyr) rozgrzewał się niemiłosiernie jak był odwrotnie podłączony. Cały eksperyment zajmie Ci 5min a może rozwiąże problem.. ;-)

Sprawdzę, czekam na listwę bez bolców uziemiających i ciężko się zastanawiam nad popełnieniem DC Blockera wraz z filtrami harmonicznych

wątek na forum tutaj:

http://www.audiostereo.pl/dc-blocker-pozytwne-zaskoczenie_105597.html/page__st__210

Układ DC blockera banalnie prosty i nawet nie trzeba do niego płytki bo można zrobić "na pająku".

Jeden z naszych klientów nabył taki DCBlocker od Tomanka i mówił że różnica na + bardzo znaczna przy MingDa MC368-BSE

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

W moim wypadku zastosowanie dc blokera miało wpływ na pracę wzmacniacza (mniejsze nagrzewanie) oraz na dźwięk (pogłębiona scena, lepsza separacja instrumentów).

jak będziesz zamawiał listwę u Tomanka to weź ze 2gniazda w listwie wolne od filtracji bo może się okazać ,że się nie sprawdzi tu nie ma reguły a dc blocker to ci grzech napisał jak się sprawuje

jak będziesz zamawiał listwę u Tomanka to weź ze 2gniazda w listwie wolne od filtracji bo może się okazać ,że się nie sprawdzi tu nie ma reguły a dc blocker to ci grzech napisał jak się sprawuje

Nie będę kupować, zrobię sam. Jeśli będzie coś nie tak, to zawsze będę mógł ingerować w filtry i DC blocker. Napisze jak wyszło.

Wiedząc, że ustawienie kolumn jest ważne zaczynam konstruować standy, bo ustawienie moich monitorów na komorach blisko ściany to grzech szczególnie przy tak fajnym wzmaku ( codziennie kilka godzin słuchania i cały czas banan na twarzy ).

Poza tematem:

polecam do odsłuchu płytkę Malia & Boris Blank (Yello) - Convergence.

Edytowane przez szy_a

Można się podśmiewać, nie wierzyć itd. ale zamiana kabla zasilającego tzn odwrócenie wtyczki lub zamiana żyły fazowej z neutralną daje efekty. Trafo zasilające mniej się grzeje, zmienił się dźwięk... .

Podłączyłem listwę (wersja na Niemcy) bez bolca uziemiającego, co pozwoliło bez ingerencji w same kable na zmianę między fazą a zerem dodatkowo z filtrem RFI.

Basu ubyło, wzrosła szczegółowość i rozdzielczość i hmmm... selektywność, powiększyła się scena. Hmmm może być to wynikiem zmniejszenia ilości basu, który jako mniejszy i mniej dosadny pozwolił zaistnieć reszcie pasma.

Czekam na komponenty do DC blocera

szy_a nie ma tu nic do śmiechu, jeśli urządzenia w twoim torze muzycznym mają niespasowane fazy, to bas się rozwleka, to prawda, jest po prostu obszerniejszy ale mniej szczegółowy

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.