Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RX2 a RX6

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie jakie różnice w brzmieniu występują miedzy kolumnami MA RX2 a RX6?

Pytanie dość trudne, bo kolumn podstawkowych zwykle się nie porównuje do podłogowych.

Ale żeby było prościej - czy warto zamienić RX2 na RX6?

RX2 ma znakomite recenzje, zaś RX6 już mniej i to mnie niepokoi.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

https://www.audiostereo.pl/topic/103035-monitor-audio-rx2-a-rx6/

Rx 6 grają z dużym basem czysta góra ale bardzo piskliwa ,metaliczna -ogólnie sa bajeranckie jak dla mnie .

Jesli nie umiejętnie połączyć będziesz miał krew z uszu i granie które będzie ci męczyć po pol godzinie

:)

Jesli zastanawiasz sie nad nowymi rx6, to proponuje GS20. Uzywane gs20 sa w cenie nowych rx6, a o klase lepiej. Wtedy juz porownanie rx2 do gs20 juz nie ma sensu. Na plus dla uzytkowania gs.

Witaj,

jest to ta sama seria kolumn, zastosowane są identyczne przetworniki. Rx2 to bardzo dobry monitor o szczegółowym i dynamicznym dźwięku który w dobrej konfiguracji potrafi miło zaskoczyć. Rx6 jest znacznie bardziej efektowna, ma jeszcze bardziej wyeksponowane skraje pasma, w niektórych konfiguracjach niestety potraf być zbyt ostra, jasna, męcząca.

Kwestia zmiany - aby obiektywnie Ci odpowiedzieć, potrzebuję znacznie więcej informacji. Przede wszystkim podaj wielkość pomieszczenia odsłuchowego, pełną konfigurację Twojego systemu, Twoje preferencje brzmieniowe, gatunki odsłuchiwanej muzyki. Opisz proszę co podoba Ci się aktualnie w Twoim systemie, a co chciałbyś zmienić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pokój 18m2, a w zasadzie potrzebuje tego brzmienia co teraz, a do tego troszeczkę podłogowego i fizycznego basu.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Pokój 18m2, a w zasadzie potrzebuje tego brzmienia co teraz, a do tego troszeczkę podłogowego i fizycznego basu.

polować na używane GS20 albo inne podłogowe jeśli lubisz poczuć fajny bas ja w monitorki bym się nie pakował .

Posluchaj quadow 22l1, bardzo dobre granie , srednica neutralna, gora detaliczna nie meczaca , i bas w sam raz napewno zejdzie nizej niz gs czy rx seria.

Ale jesli lubisz bardzo detaliczna gora ale nie syczaca,polecam cos z firmy xtz.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 3 tygodnie później...

Rx 6 grają z dużym basem czysta góra ale bardzo piskliwa ,metaliczna -ogólnie sa bajeranckie jak dla mnie .

Jesli nie umiejętnie połączyć będziesz miał krew z uszu i granie które będzie ci męczyć po pol godzinie

Faktycznie z tą góra przy RX6 jest coś nie tak.

Odnoszę wrażenie, że ktoś źle zaprojektował zwrotnice i wpuścił do wysokotonowego za dużo 10 kHz, aż mnie korci aby ją zmodyfikować ;)

Ale do rzeczy - jakie kable polecacie do RX6, w połączeniu z Audiolabem 8000S tak aby nieco ociepliły średnice lub wręcz obcięły górę?

Odnoszę wrażenie, że ktoś źle zaprojektował zwrotnice i wpuścił do wysokotonowego za dużo 10 kHz, aż mnie korci aby ją zmodyfikować ;)

Ale do rzeczy - jakie kable polecacie do RX6, w połączeniu z Audiolabem 8000S tak aby nieco ociepliły średnice lub wręcz obcięły górę?

Ostatnio w identyczny sposób kombinowałem z klientem. Kimber 4PR oraz taśmy Jantzena dają radę do tego typu rozwiązania.

Edit: Oczywiście mam na myśli identyczny zestaw.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam,

Ja w podobnym zestawie z audiolab 8000s i cd i monitor audio GS10 używam głośnikowych Wireworld Solstice 6 - proponuje je odsłuchać.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.