Skocz do zawartości
IGNORED

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska.

Jacchusia

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli receptą na sukces jest rozmycie się odpowiedzialności i chaos w zarządzaniu. Jest to bardzo sprytne, tym bardziej, że w tym finansowym bajzlu nie da się ustalić finansów każdej diecezji i w miarę potrzeb zareagować w przypadku łamania prawa. Jeżeli dodamy do tego fakt, że Państwo łoży na Kościół i oddana gotówka jest bez żadnego nadzoru to mamy już finansowy szok; skandal.

Gdyby Kościół chciał przejrzystości wydatków prowadziłby księgi finansowe oparte o faktyczne wpływy i wówczas rzetelnie, tak jak każdy inny podmiot, rozliczał się przez fiskusem. Wystarczyłoby zrezygnować z przekazywania kopertówek w czasie kolęd i rzucania pieniędzy na tacę. Zamiast tego wierny , który ma na to ochotę, powinien przekazywać pieniądze w formie imiennego przelewu. Gotówka byłaby realna i co najważniejsze zarejestrowana.

Ale na to Kościół nigdy się nie zgodzi, bo wówczas nie znalazłyby się lewe pieniądze na kolejne kościoły, drogie samochody i sławne fundusze reprezentacyjne. Gdyby było tak jak sugeruję, niejedna parafia musiałaby ogłosić bankructwo i upaść. Na to Watykan nigdy nie da zgody, a ludzie w strachu przed Bogiem zawsze zapłacą. Bo śmierć zawsze dosięgnie każdego i Kościół nie da o tym nigdy zapomnieć.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Redaktorzy

Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska. "Moim moralnym obowiązkiem jest, aby napisać ten list otwarty do Pana Premiera, gdyż widzę, jak są poniewierani i dyskryminowani ludzie wierzący w Polsce, jak znieważane są przedmioty kultu. Tego samego doznawałem ja i moi parafianie w czasach komunizmu"

Ksiądz infułat chyba komunizmu na oczy nie widział, inaczej by ludziom nie bluźnił.

"Za swoją działalność duszpasterską otrzymał 18 wyroków i 9 razy przebywał w więzieniu, był karany przez sądy i kolegia w okresie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -u za obronę krzyży w szkole"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

"Za swoją działalność duszpasterską otrzymał 18 wyroków i 9 razy przebywał w więzieniu, był karany przez sądy i kolegia w okresie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -u za obronę krzyży w szkole"

Zapewne nie mniej niż Macierewicz. Tylko w czasach obecnych o niczym to nie świadczy, bo wielu ludzi zatraciło się w tym co robi i wielu z nich chce cały czas wojny, stwarzają je sami, ponieważ w czasach pokoju nie funkcjonują.

Ukryta Zawartość

To jest ciekawe! O co walczyłeś Ty, ale konkretnie, nie my, wy , oni tylko właśnie TY?

Tak właśnie tworzą się podziały, moja prawda jest najmojsza... :(

nie brodaczu, podziały tworzycie wy...plując na to co nam bliskie czego oczekujesz? porozumienia?!

Zapewne nie mniej niż Macierewicz. Tylko w czasach obecnych o niczym to nie świadczy

dla kogo nie dla tego nie..całe szczęście, że ludzi takich jak ty jest mało - dla ciebie nie liczy się to co zrobił dal polski i polaków, tylko to że jest katolikiem, i tu jest pies pogrzebany. Bardzo łatwo zaponieć...zwłaszcza to co moralnie niewygodne.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Tylko w czasach obecnych o niczym to nie świadczy, bo wielu ludzi zatraciło się w tym co robi i wielu z nich chce cały czas wojny, stwarzają je sami, ponieważ w czasach pokoju nie funkcjonują.

Kontekst mojego wpisu widzi?

Wie o czym ten temat?

Pewnie nawet nie przypuszcza lub udaje że nie wie że problem nadal nierozwiązany.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Wie o czym ten temat?

Owszem wie, o klechach, którym do reszty odwaliło.

To po co pisze skoro nie wie?

• 2 tygodnie później...

Pierwszy raz odmówiłem łamania się opłatkiem w pracy

i... dzielenie się opłatkiem. Dziś pierwszy raz w życiu na firmowej wigilii odmówiłem dzielenia się opłatkiem z kolegami i koleżankami z pracy. Przepraszam, Gośka, to nic osobistego, naprawdę życzę Ci wszystkiego najlepszego na Święta, ale na kogoś musiało trafić jako pierwszą/ego!

]

...Praca to nie miejsce na rytuały religijne. Taki jest pierwszy argument. Skoro w firmie pracują katolicy, niewierzący, buddyści, a może i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to dlaczego mieliby się chcieć dzielić opłatkiem? Praca to praca, wiara to wiara. Wielu może się czuć niekomfortowo w takiej sytuacji...

Jak tu się obściskiwać przy opłatku ze znienawidzonym szefem?

Są tacy, co nienawidzą swoich szefów. I choć to niezdrowe, mają do tego prawo. Relacje szef - pracownik, gdzie jedna strona jest wyraźnie silniejsza, są niezwykle delikatne. Czemu muszę się obściskiwać, cmokać, życzyć szczęścia, radości i podwyżki komuś, kto według mnie jest idiotą, zasługuje na degradację, a w najlepszym wypadku kimś, z kim nie chcę mieć do czynienia więcej ponad absolutne minimum codziennej pracy.

Nie chcesz się łamać? To nie przychodź na wigilię zakładową!

Niestety czasem trudno czy głupio się nie pojawić. Wiele zależy od naszej pozycji w firmie, od naszego charakteru, od charakteru naszego szefa i od naszych relacji z kolegami z pracy. Z drugiej strony, jeśli te ostatnie są dobre, to może nie mam ochoty rezygnować z miłego spotkania dlatego, że obśliniony Iksiński będzie mnie atakować płatkiem chlebowym?

Ja załatwiłem swój mały problem. Ale mnie atakujący opłatkowicze nie przeszkadzają, zapewne większość naprawdę życzy mi dobrze.

Jednak ilu w tym tłumie było tych "przymuszonych"?

I czy powinniśmy się nimi przejmować?

W zasadzie za cały mój komentarz wystarczy to:

ja_czytelnik

Szczyt hipokryzji.

Wiedział Pan gdzie idzie i co się tam będzie działo, to co Pan zrobił to wypięcie pupy prosto w twarz uczestnikom wigilii. Jest Pan podobno katolikiem wiec powinien wiedzieć co oznacza łamanie się opłatkiem, wspólna wigilia. To okazja do dania sobie szansy na poprawę stosunków, czy to w rodzinie czy wśród znajomych. Nawet jeśli Pana szef/kolega nie przejawia skłonności ku temu to Pan jako katolik powinien podjąć taką próbę, a jako niekatolik zachować się z szacunkiem dla obrządków gospodarzy, w końcu dla niekatolika to tylko łamanie się kruchym ciastem z kolegą.

Zresztą...Rozumie, że z tego samego powodu, z którego nie połamał się opłatkiem, nie pójdzie Pan na imprezę firmową, bo jak tu przy ciasteczku uśmiechać się do nielubianego kolegi, ani następnego dnia idąc korytarzem nie powie mu "dzień dobry" i nie uściśnie ręki.

Cały tekst:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [/background]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• 1 miesiąc później...

Już niektórym nie będzie przeszkadzać obecna działalność księdza prałata.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już niektórym nie będzie przeszkadzać obecna działalność księdza prałata.

Ukryta Zawartość

Chyba żaden rozsądnie myślący katolik nie uwierzy, że śmierć tuż po publikacji listu nie mają ze sobą ścisłego związku. Albo ukarał go za to Bóg albo ktoś inny.

Ukryta Zawartość

By rozsądnie myśleć trzeba opierać się na wiarygodnych informacjach lub umieć czytać ze zrozumieniem. Poparz (sprawdź) kiedy list wystosował dopiero potem pisz....inaczej na śmieszność się narażasz....ten temat założono po opublikowaniu tego listu a ty głupoty piszesz!

Dobry Bóg dał mu dożyć do tej chwili o którą w liście walczył.... ;)

Dobry Bóg dał mu dożyć do tej chwili o którą w liście walczył.... ;)

Coś nie taki dobry, gdyby Bóg go kochał, to dałby mu pożyć jeszcze parę lat.

Osiemdziesiątka godnie przeżyta to mało.....ale ważniejsze w tym że jednak dożył. ;)

a ktory majowa...nasz czy ich.

Przecież ty nawet w tego swojego nie wierzysz (a szkoda) , po co pytasz?

Osiemdziesiątka godnie przeżyta to mało.....ale ważniejsze w tym że jednak dożył. ;)

Ksiądz Boniecki ma tyleż samo lat, ale czy w mniemaniu Episkopatu przeżył je godnie to już inna sprawa. Najważniejsze, że ma dobrą opinię wśród normalnych ludzi.

Miałem na myśli głównie jego dawną działalność a ty jak zwykle w sferze niedopowiedzeń i sugestii lubisz się obracać. ;)

Czyżby samokrytyka....dlaczego tak późno? :)

• Redaktorzy

"Ksiądz infułat Józef Wójcik, wystosował list otwarty do premiera RP Donalda Tuska"

Kto to jest ksiądz oczywiście wiem, ale co to znaczy "infułat"? To jakiś minister w kościele?

Czyżby samokrytyka....dlaczego tak późno? :)

Maju, znowu czegoś nie zrozumiałeś, czy znowu nie mogłeś napisać prawdy?

Kto to jest ksiądz oczywiście wiem, ale co to znaczy "infułat"? To jakiś minister w kościele?

baaa juz od poczatku staram sie dojsc co to ten infujat ale to chiba jest tak smieszne ze nikt nie chce powiedziec ...jak.

Ks. K.Sowa "na tropie".... :)))

Maju dnia 23.02.2014 - 16:17 napisał

"Czyżby samokrytyka....dlaczego tak późno?" :)

Maju, znowu czegoś nie zrozumiałeś, czy znowu nie mogłeś napisać prawdy?

Nie mogłem?

Przecież wiesz że brzydzę się kłamstwami w przeciwieństwie.....

Ty ciągle insynuujący nie dostrzegłeś żartu....a może nie bawią Ciebie takie żarty? ;)

jozwa maryn dnia 23.02.2014 - 23:31 napisał

"Kto to jest ksiądz oczywiście wiem, ale co to znaczy "infułat"? To jakiś minister w kościele?"

baaa juz od poczatku staram sie dojsc co to ten infujat ale to chiba jest tak smieszne ze nikt nie chce powiedziec ...jak.

Śmieszni to Wy jesteście....macie dostęp do internetu i nie potraficie się dowiedzieć, nawet Numerek dał radę ;)....widocznie tak Was to "interesuje" a jaki jest cel tych wpisów nie trudno się domyślić.

to raczej proste .Nas to nie interesuje chiba ze jest smieszne.Taki infujat jest smieszne ale swietobliwy to jezd TOOOO>

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.