Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na 10 urodzinach audiostereo

audiostereo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Spokojnie, coś się znajdzie. Martwi mnie nadal brak czasu... Z doświadczenia wiem, że każdy kto przywiezie sprzęt, będzie chciał, żeby mu poświęcić chwilę. Jak nie zagra, to stwierdzi (najczęściej słusznie), że nie zgrywa się z innym elementem i to jego lepiej zmienić...

qqrydza może nie jest zbyt "zblazowany", ale doświadczeń z tego co można przeczytać, też wiele nie ma...

palton -> i ja i Leszek B przywozimy praktycznie całe systemy. Wiemy jak grają więc albo się spodoba albo nie. Pewnie będą jakieś rozszady ale w granicach przyzwoitości. Myślę, że te 2 godz. od 11 da nam szanse na przygotowania. Dla mnie największą niewiadomą są kolumny. Oczywiście wiem, czego mniej więcej mogę się spodziewać po kolumnach Leszka B. Chciałbym jednak by dotarły też Twonkowe Fostexy. Liczę też na życzliwość ze strony Q21 i ewentualne jakieś wsparcie z ich strony.

1. Źródło - nick - opis - jakie wyjścia

- Leszek B - Shigaclone - OUT : SPDIF/RCA

2. DAC - nick - opis - IN: - OUT:

- DeTom - WM8741 z selektorem wejść cyfrowych - IN: optyk i koaksjal - OUT: niezbalansowane

- wujek_leon - NOS DAC v2 Petera Daniela - IN: SPDIF/RCA - OUT: RCA

- Leszek B - PCM1794/Spencer - IN: SPDIF/RCA ,OUT : RCA

3. Preamp - nick - opis - IN: - OUT:

-Leszek B - E-408+PVC - IN: RCA, OUT: RCA

4. Końcówka mocy - nick - opis - IN:

- DeTom - Wzmacniacz "Soul" hybryda 6sn7 + tranzystor - IN: niezbalansowane

- Robie - lampa na 6b4g

- Leszek B - Ugoda - IN : RCA

5. Kolumny - nick - opis

- Leszek B - 2way- ER18RNX+27TBFC/G, podłogowe

Niestety tym razem nie będę mógł wpasć ;( mimo stawania na uszach , nie udało się zamienić sobotniego dyzurku....urloy urlopy.

W każdym razie trzymam kciuki i czekam na wyczerpującą relację :)))

• Użytkownicy+

palton -> i ja i Leszek B przywozimy praktycznie całe systemy. Wiemy jak grają więc albo się spodoba albo nie.

Wiecie jak te systemy grają w Waszych pomieszczeniach, akustyka może wszystko zmienić i zapewne to zrobi. Przerabiałem to wiele razy, najprawdopodobniej, nie poznasz własnego sprzętu :)

Mam nadzieję, że Czarek przybędzie z odsieczą, czyli ze swoimi ustrojami.

qqrydza może nie jest zbyt "zblazowany", ale doświadczeń z tego co można przeczytać, też wiele nie ma...

Doświadczeń różnych trochę ale co najważniejsze wezmę ze sobą słuch.

:)

Jakoś się udało zamienić dyżurek z czego się bardzo cieszę :) Z pomocą Sharka700 przytargamy też te moje kolumienki, trochę z powodu lekkiego deficytu kolumn DIY

Będzie to wolnostojący monitor na Scanach w obudowie mocno DIY :) Chciałbym tez dowiez Fostexy.

Fajnie by było, wzorem odobnych imprez organizowanych na tzw. zachodzie, aby pojawiło się troche sprzętu na deskach skoro ma to byc spotkanie DIY ;))))

- Piotr_1 - WIN7 + JPLAY5.1: OUT: USB

- DeTom - WM8741 z selektorem wejść cyfrowych - IN: optyk i koaksjal - OUT: niezbalansowane

- Piotr_1 - Arcam RDAC MOD + M2TECH USB Receiver IN: RCA, TOSLINK, USB, OUT:RCA

- Leszek B - E-408+PVC - IN: RCA, OUT: RCA

- Piotr_1 - OPA bufor DIY - IN: RCA, OUT: RCA

- Robie - lampa na 6b4g

- Piotr_1 - Aleph 3 klon, IN: RCA

5. Kolumny - nick - opis

- Piotr_1 - DIY 3way, duże monitory, 86dB

• Użytkownicy+

- Robie - lampa na 6b4g

5. Kolumny - nick - opis

- Mucha (prawdopodobnie przyjazd razem z paltonem) - monitory 3sm

W sumie widzę że jest już niezły składzik głosników ;))) więc nie będę musiał niczego targać :))) przyjdę sobie poprostu posłuchać czegoś innego.

Nie ma sensu tym bardziej że nie będzie wiele czasu na odsłuchy :)

Fajnie by było, wzorem odobnych imprez organizowanych na tzw. zachodzie, aby pojawiło się troche sprzętu na deskach skoro ma to byc spotkanie DIY ;))))

antos mój wzmacniacz będzie absolutnie i bezwzględnie rozłożony na dużej desce więc wszystko będzie można sobie pooglądać. DIY pełną gębą ;-)

No zaczyna to wyglądać bardzo ciekawie. Zacne towarzystwo wzmacniaczowe: lampa, hybryda, full tranzystor, tranzystor A. Czyli w zasadzie wszystkie techniki prawie. Szkoda jednak, że nie mamy jakiś kolumn szerokopasmowych bo bardzo ciekawy jestem z nich dźwięku. No i nadal nie mam PC -> SPDIF. Mogę jednak (jeśli się zgodzi) skorzystać z PC i DACa Piotra_1 i też dam radę :-)

- Robie - lampa na 6b4g

5. Kolumny - nick - opis

- Mucha (prawdopodobnie przyjazd razem z paltonem) - monitory 3sm

nie zauwazyliście propozycji antosia -kolumny DIY

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Użytkownicy+

W sumie widzę że jest już niezły składzik głosników ;))) więc nie będę musiał niczego targać :))) przyjdę sobie poprostu posłuchać czegoś innego.

Nie ma sensu tym bardziej że nie będzie wiele czasu na odsłuchy :)

Proponuję jednak, żebyś wziął kolumny ze sobą. Szczególnie coś do lampy by się przydało, pewnie Fostexy byłyby najlepsze.

Panowie, dla podniesienia apetytu, dajcie trochę fot swoich pupili :)

Zobaczymy, jak się uda to przywieziemy te Fostexy do lampki :) brak lepszego zdjątka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój wzmieczysław został rozbebeszony w celu uzdatniania, ponieważ mam już dosyć popierdziawy. Jeszcze nie wiem jak wszystko pomieszczę, ale pomieszczę. Nie wiem czy zdążę skończyć, także nie wiem czy dojadę...

mg5074dfsd.jpg

jak się uda to przywieziemy te Fostexy

Trzymam kciuki aby się udało :).

Jak będę mial chwilę to wkleję swoje klocki ale moje to nic szczególnego.

Nie wiem czy zdążę skończyć

Jak nie zdążysz to przywieź tak jak jest. Każdy przywiezie swoje lutownice i razem Ci to pospawamy ;)).

Mój wzmieczysław został rozbebeszony w celu uzdatniania, ponieważ mam już dosyć popierdziawy. Jeszcze nie wiem jak wszystko pomieszczę, ale pomieszczę. Nie wiem czy zdążę skończyć, także nie wiem czy dojadę...

Jeśli mogę coś zasugerować, to spójrz na to trójwymiarowo. W szczególności wyobraź sobie dużą sztywną płytkę pcb (np. nałożoną / sklejoną z laminatem bezmiedziowym) która jest zamontowana pod sufitem, ale do góry nogami. Tak 1cm od sufitu. płytka jest "zawieszona" na kołkach dystansowych, które mam nadzieję da radę gdzieś tam się wwiercić w podłogę i przykręcić. te kołki to by trzeba tak kombinować o 1,0 ~ 1,5cm krótsze od użytkowej "wysokości" wnętrza budy tego urządzenia. Być może trzeba będzie tą płytę ponawiercać dla zapewnienia wentylacji, lub np. zrobić to jako dwa takie sufitowe moduły ... ale z rozsądną szparą wentylacyjną pomiędzy nimi.

Jak już tak "sufit" zagospodarujesz - to raptem się okaże, że tam możesz całego słonia wraz z kopytami jeszcze doprojektować do tego co jest.

Jednym słowem : PIKUŚ ... :)

(edit) ... dla pełni szczęścia - to by trzeba sobie zrobić taką "mapę wysokości" bebechów tych co już są ... a do tej mapy zrobić mapę "wysokości dopełniających" do wysokości obudowy minus 1 centymetr. Bo to jest de facto to, czym dysponujesz i co trzeba brać pod uwagę przy rozplanowaniu układu gabarytowych elementów na tej "podsufitce".

Jeśli tych bebechów dodatkowych jest dokładnie tyle, co widać na zdjęciu, czyli całkiem niewiele, ... to bez karkołomnych kombinacji wystarczy jak mniejszą płytkę na palach posadzisz gdzieś nad niską częścią zabudowy, bez całej tej zabawy z obracaniem do góry nogami i bez tej "wielkopowierzchniowej" zabudowy sufitu ... nie ma tam przecież tego aż tak dużo ...

Oto moje klocki. Zdjęcie robione w biegu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto moje klocki. Zdjęcie robione w biegu.

Nie wiem jak to gra i jak wygląda w środku, ale z zewnątrz wygląda bardzo estetycznie.

Z ciekawości zapytam która to już twoja konstrukcja?

Chyba skończyłem, ciekawe czy zagra :) No, nieźle się uwinąłem, w 1 dzień. Dopiero teraz przeczytałem twojego posta Zygmunt. No właśnie zrobiłem dwupiętrowy zasilacz. Wszystko się zmieściło, jeszcze coś bym upchnął :) 21kg!!

mg5079dfsd.jpg

mg5085dfsd.jpg

No, przyznam, że ładnie żeś zaszalał. Ta podłoga na dole to żeliwo jakieś, czy coś ?

Masz kufelek za kilogramy.

Mały kufelek, bo mało kilogramów. :)

Ale widzę w Tobie wyraźnie bratnią duszę.

Ja niestety mojego potworka musiałem podzielić na dwie budy, bo gdyby był w jednej - to nie dało by rady podnieść.

No ale przy lampkach to o wiele łatwiej się kilogramową fantazją wykazywać.

.. Zagrać to zapewne zagra, o ile wcześniej już grał, a zrobiłeś jakiś mechanizm do "powolnego startowania" procesu ładowania tych kondensatorów. Ja miałem długo taki problem, że na całej klatce schodowej bezpieczniki zbiorcze leciały, nie wiedzieć czemu. Jak się nie wyrobisz ze soft-startem, to można taki KISS'owy zrobić - z żarówki 100Watowej w szeregu, którą po 20 sekundach się bocznikuje / zwiera pstryczkiem oświetleniowym.

Zaprawde proste i durne, ale w warunkach warsztatowych (lub na poligonie wystawowym w warunkach niedokończonej konstrukcji) - nieoceniona pomoc przy "odpalaniu" sprzętu. (tak aby energetyki w całym hotelu nie wywrócić).

Natomiast może być tak, że zanim te kondensatory się "ułożą" ... to zanim będzie lepiej i naprawdę zaśpiewa, to przez początkowy okres moze być "tak sobie". U mnie sprzęt się "otworzył tak naprawdę gdzieś po miesiącu grzania/słuchania, po kilka godzin dziennie.

Tak, to taka żeliwna kratka :)

Dławiki w zasilaczu zmiękczają start i jeszcze korek nie wyskoczył.

Gra dobrze, niech się pogrzeje przez noc, sąsiadów nie będę budził, a najbardziej jestem właśnie ciekaw co się dzieje przy głośnym graniu :)

Zostawiłem jeszcze małą przestrzeń na kondensatorki, w razie nudów można 0,4F jeszcze dorzucić ;)

Z ciekawości zapytam która to już twoja konstrukcja?

To zależy o co pytasz.Jeśli chodzi o kolumny to są pierwsze które zrobiłem sam. A elektroniki już trochę było.

Tak, to taka żeliwna kratka :)

Piotrek, jak będziesz mocował tę baterię kondensatorów aby nie latały w środku ? Pod nimi to taśma klejąca dwustronna ? :)

Tak, taśma dwustronna TESA plus trochę sylikonu między kondensatorami żeby nie drgały, dwa dni temu takie coś demontowałem i miałem problem. Można na tym zawiesić 100kg bez mydła no a druty jeszcze wszystko usztywniają, ogólnie można pociągnąć z buta i nie drgnie, no beton :) Żeliwko też świetnie pochłania drgania no i dodatkowo jest przykręcone na gumie 9mm...

No to jak wszyscy pokazują robieranki to ja też :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurde Piotrek, przy Twojej baterii kondensatorów moja Ugoda wygląda bardzo biednie :)

Ukryta Zawartość

post-426-0-53105600-1370514954_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dobrze. Przejrzysty monataż przestrzenny. Co to za kabel sygnałowy idący do regulacji głośności ?

Do kompletu dorzucę swoje pre i DACa

Ukryta Zawartość

post-426-0-44607200-1370515712_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.