Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY HI-END

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym aby koledzy audiofile podzielili sie wiedza odsluchowa odnosnie najlepszych monitorow na swiecie,mowa w tym temacie bedzie o najlepszych i najdrozszych monitorach jakie potrafily zrobic znane firmy na swiecie.Trzeba liczyc sie z wysokimi cenami takich monitorow w ktorych zastosowano najnowsze rozwiazania konstrukcyjne i najdrozsze komponety do ich wykonania,dlatego w tym temacie chcialbym aby wylacznie brac pod uwage topowe monitory, ktore moga stanac do rownej walki z kolumnami podlogowymi,oczywiscie powiedzmy do ok 50m2,ale to juz koledzy okresla do w jakim metrazu uwazaja ze beda najlepiej skutecznie grac.Przykad paru kolumn, ktore uwazam za top monitory warte uwagi,moze ktos z kolegow moze cos na ich temat powiedziec?prosze tez o nastepne propozycje monitorow godnych uwagi.

1) TAD CR1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2) MAGIKO Q1

Ukryta Zawartość

3) FOKAL D.UTOPIA

Ukryta Zawartość

4) RAIDHO D1

Ukryta Zawartość

5) SONUS FABER E

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/

Mirek po co ci to wiedzieć jak od dwóch lat nie kupiłeś nic do swojej słynnej na forum lampy.

Dorzuć jeszcze te Backes & Müller

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2853556

Jest już taki wątek - "Klub Miłośników dobrych monitorów" w zakładce klubowej , ma ponad 500 wpisów , nie ma sensu tworzyć nowego wątku o monitorach ...

pozdrawiam

Arkadix

tu piszemy o wyjatkowych monitorach, ktore kosztuja bajonskie sumy,czasami kosztujace wiecej od znanych podlogowych kolumn,grajacymi wybitnie i na ktore stac tylko nielicznych!!!!nie bedziemy pisac o tysiacach monitorow bedacych na rynku, bo od tego jest klub milosnikow tych monitorow.

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2853582

tu piszemy o wyjatkowych monitorach, ktore kosztuja bajonskie sumy,czasami kosztujace wiecej od znanych podlogowych kolumn,grajacymi wybitnie i na ktore stac tylko nielicznych!!!!

Miłego pisania.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2853584

Tu mamy recenzje monitorow RADIDHO D1 ,prosze zwrocic uwage na ceny tych monitorow!!!!

Ukryta Zawartość

A tu kolega( SLY30 z AS) akurat opisal wlasnie TAD CR1:

"Po tym wyjazdowym rozczarowaniu dzięki firmie Koris miałem możliwość posłuchania w swoim systemie mniejszych TAD CR1.

W zasadzie nawet ich nie chciałem brać na odsłuchy bo to niby monitory, małe, nie moja bajka ale...myliłem się.

Małe nie są bo 50kg każda i do tego trójdrożna.Sekcja średnio-wysokotonowa dokładnie ta sama którą mają duże Reference One.

Różnica tylko w basie bo CR1 ma jeden 20cm basowiec a Referene One ma 2x 25cm.

Wykonanie kolumn perfekcyjne i zagrały niesamowicie jak na tak relatywnie jednak nieduże paczki.

Ten niby mały 20cm basowiec nieźle radził sobie w wielkim pomieszczeniu co było dla mnie totalnym zaskoczeniem bo wychowałem się w

wierze że basowiec musi być duży i 25cm to w ogóle minimum, a 30cm to optimum ale najlepiej żeby był jeszcze większy.

Na TAD CR1 przekonałem się że sporo racji mają ci którzy uważają, że jednak małe ale szybkie basowce też dużo potrafią.

W tym przypadku przetwornik basowy był tylko jeden w każdej kolumnie ale słuchając wielu przykładów na Audio Show w Monachium oraz prowadząc kilka rozmów z konstruktorami zrozumiałem że można też zupełnie inaczej i że np 2x 18cm basowce mają większą powierzchnię pchania powietrza niż 1x 25cm a 4x 18cm mają powierzchnię taką jak wielki basowiec 15 calowy(38cm) przy czym te 4 mniejszą są zawsze szybsze.

Czyli można mieć jeden czy 2 duże przetworniki basowe ale można mieć też 4 mniejsze i też bas dobrze i szybko kopie.

Te małe TADy pod każdym względem były super ale dla mnie ciut za ostro grały górą.To raczej cecha mojego słuchu.

15 lat temu dałbym się pociąć za taki szybki, jaśniejszy i detaliczny dźwięk ale teraz wolę jednak pastelową, aksamitną górą i w większości

kolumn jest jej dla mnie za dużo lub za ostro.To oczywiście można stonować odpowiednio dobierając okablowanie i poszczególne elementy systemu.

Słuchając na Monachium dużych TAD Reference One bardzo mi się podobało ale znów góra berylowa była jak dla mnie ciut za mocna.

W Utopiach mam dwie 3 stopniowe regulacje i obie są na minus.Góra jest delikatna i pastelowa.Można słuchać 10h i nie ma zmęczenia.

Nie traci przy tym rozdzielczości. Zresztą może to potwierdzić Pan Paweł K. z Eter Audio z Krakowa który słuchał ich u mnie 2 dni temu.

Nie mógł uwierzyć że to gra beryl i że jest tak łagodnie a poza tym, że tak wielkie kolumny nie przytłaczają dźwiękiem.

Niestety w TAD-ach nie ma regulacji i nie można tweetera stonować a szkoda bo byłoby to przydatne.

A co do tezy że generalnie wszystkie drogie kolumny grają podobnie a jedynie różnią się niuansami w zestrojeniu to jednak nie podzielam tego

poglądu. Różnice np między SF Aida a TAD Ref.1 jest ogromna. Takie Raidho C 4.1 grają jeszcze zupełnie inaczej."

• drink_.png
  • 0

Mirek po co ci to wiedzieć jak od dwóch lat nie kupiłeś nic do swojej słynnej na forum lampy.

Dorzuć jeszcze te Backes & Müller

Ukryta Zawartość

Musisz napisac jakie monitory tej firmy rekomendujesz?co do mojego wzm Cary to mam juz wybrane kolumny, ale podlogowe, pozostala kwestia znalezienia uzywanych w dobrej cenie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2853592
Gość rochu

(Konto usunięte)

tu piszemy o wyjatkowych monitorach, ktore kosztuja bajonskie sumy,czasami kosztujace wiecej od znanych podlogowych kolumn,grajacymi wybitnie i na ktore stac tylko nielicznych!!!!nie bedziemy pisac o tysiacach monitorow bedacych na rynku, bo od tego jest klub milosnikow tych monitorow.

No to przydałby się do nich jakiś wyjątkowy wzmacniacz...

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2853653

No to przydałby się do nich jakiś wyjątkowy wzmacniacz...

Chcesz to masz mowia

Ukryta Zawartość

Nastepny przyklad monitorow swietnie grajacych i drogich to MBL 121 Compact Radialstrahler

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tych akurat nie mialem okazji sluchac,wiekszosc ktore podalem to odsluchalem,trzeba przyznac ze monitory maja swoj "swoisty" czyli piekny charakter grania, gdzie w pokoju do 20m2 nie maja sobie rownych,kolumny podlogowe tak ale w wiekszych gabarytowo pokojach,w mniejszych sa bez szans do topowych monitorow tu wymienionych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854008

Tak ostatnio to rozmyślam o tym monitorze. Czyli TIDAL AMEA DIACERA. Nie miałem jeszcze okazji posłuchać tego modelu. Na razie jestem na etapie zbierania informacji a przy okazji delektowania się zdjęciami. Pomocny link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854081

Tak ostatnio to rozmyślam o tym monitorze. Czyli TIDAL AMEA DIACERA. Nie miałem jeszcze okazji posłuchać tego modelu. Na razie jestem na etapie zbierania informacji a przy okazji delektowania się zdjęciami. Pomocny link:

Ukryta Zawartość

Tutaj masz ladny tor zbudowany z tymi pieknymi monitorami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854104

Ukryta Zawartość

Trzeba przyznac ze monitory zawsze bardziej mnie krecily niz kolumny podlogowe,z wygladu zawsze byly zgrabniejsze,ladniejsze i wspaniale graly srednica i wysokimi tonami,za basem nigdy nie przepadalem ,nawet malo jest kolumn podlogowych grajacych wspanialym basem, reszta kolumn to ma ale prawdziwe dudnienie ,a nie bas!!!bas ladny mieki nisko schodzacy jest fajny, ale dla mnie to zawsze powinien byc z tylu prezentacji i ma nie dominowac w przekazie!Nawet nasz znany recenzent W.Pacula pisze o monitorach zawsze z nostalgia i czuje ze zawsze je kocha za ich wyjatkowosc,czesto o tym wspomina,moze dlatego wybral sobie jako referencyjne kolumny do swojego pokoju Harbeth Acoustics ( Harbeth 40.1 )wiadomo ze nie sa to prawdziwe monitory ,ale stoja na podstawach, co niektorzy moga na sile do tej grupy zaliczyc,trzeba przyznac ze graja wspaniale,sluchalem na AS, lepiej graly od obok stojacych drogich i slabo grajacych podlogowych Avalon Acoustics!!!

Te kolumny sa niesamowite takie male monitory i to z tuba

DC10AUDIO The Berlin Studio Monitor and Lamm electronics

At The Newport Beach 2013

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854162

Tutaj masz ladny tor zbudowany z tymi pieknymi monitorami

Ukryta Zawartość

Dzięki, Link bardzo ciekawy.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854171

Ukryta Zawartość

Wygląd to jedno a brzmienie to inna sprawa.

Design mają fajny i tych małych co prawda nie słuchałem ale duże Tidale grają sucho i raczej matowo.

Nie przypuszczam aby z mniejszymi było inaczej.Te cechy mogą być jeszcze bardziej pogłębione.

To jest przeciwieństwo soczystego, pełnego brzmienia np MBL-a albo Raidho.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854187

Wygląd to jedno a brzmienie to inna sprawa.

Design mają fajny i tych małych co prawda nie słuchałem ale duże Tidale grają sucho i raczej matowo.

Nie przypuszczam aby z mniejszymi było inaczej.Te cechy mogą być jeszcze bardziej pogłębione.

To jest przeciwieństwo soczystego, pełnego brzmienia np MBL-a albo Raidho.

No to mnie zasmuciłeś, ale dzięki za spostrzeżenia, zwrócę na to uwagę bo gusty jeśli idzie o dźwięk mamy zbliżone po przeczytaniu chyba wszystkich Twoich postów. Dzięki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854283

Ciekawe wydają się kolumny Lawrence Audio - Violin lub Mandolin. Tak tak, wiem, Chinlandia;) ..ale jaka! Na samym jutubie graja zachecajaco..pytanie tylko, czy poza klasyka tez sobie dobrze radza...

Ukryta Zawartość

Tylko, ze koszt niebajonski :( To nie wiem czy się nadają ?

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854394

a co bajońska suma ma wspólnego z jakością dźwięku, eh ?

Oczywiscieze nic nie ma wsolnego!ale tylko zaznaczylem ze te topowe jednak maja takie bajonskie ceny i nie ja je ustalalem,to wypuszczaja przeciez najlepsze znane firmy swiatowe, te same ktore robia najlepsze kolumny podlogowe na swiecie i wkladaja rowniez w te monitory najdrozsze i najlepsze komponety, a my ich rozliczymy przeciez i ustalimy to czy cena jest warta ich robocizny, to tak samo podobnie jak w innych watkach, tylko o kolumnach podlogowych jak np.Magiko Q7

Ciekawe wydają się kolumny Lawrence Audio - Violin lub Mandolin. Tak tak, wiem, Chinlandia;) ..ale jaka! Na samym jutubie graja zachecajaco..pytanie tylko, czy poza klasyka tez sobie dobrze radza...

Ukryta Zawartość

Tylko, ze koszt niebajonski :( To nie wiem czy się nadają ?

Czytalem o nich i sa ciekawe,sam chcialbym tanio kupic, ale te najbardziej znane wszystkie maja wysokie ceny!!!sztuka jest znalesc tanie i na podobnym poziomie grajace do tych drogich i znanych,ale trzeba miec duzo szczescia aby takie znalesc.Dlatego watek jest o monitorach HI-END a tam nie ma takich cudow aby znalazly sie tanie i zarazem swietne grajace monitory,nie ma sie co oszukiwac,wlasnie w klubie milosnikow monitorow rozpracowuja koledzy monitory ktore sa najlepsze biorac pod uwage jakosc-cena.Zawsze mozna w przyszlosci kupic uzywane, a ten watek bedzie wielu osobom przydatny w przyszlosci, kiedy zdecyduja sie na topowe monitory.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854397

"Znaleźć" - dbajmy o poprawność pisowni....

A gdzie patrzyłeś na ich ceny?

napisz cos o monitorach,bo szukanie bledu w pisowni to czasami sport dla tych co nie maja w watkach wiele do powiedzenia,zle wcisnelem klawisz(z i s- jest obok siebie) i tyle,po 20latach na obczyznie i tak nie jest zle,czasami robie bledy, ale i tak sie poprawilem!!!

Nie rozumiem co znaczy twoje pytanie "A gdzie patrzyłeś na ich ceny?" moze napisz o co chodzi?

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854611

Napisałeś, ze ceny wysokie dlatego pytam gdzie te ceny widziałeś, bo ja nie znalazłem wiarygodnych cen tych głośników.

Literowek sie nie czepiam, ale zrobiłeś ja dwa razy, dlatego zwróciłem uwagę.

A o monitorach to rzeczywiście nie mam za wiele do powiedzenia, bo ja mam osobiste doswiadczeńia głownie z podlogowkami, wiec wątek raczej czytam z zaciekawieniem niż będę sie dzielił doświadczeniami....

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854615

Napisałeś, ze ceny wysokie dlatego pytam gdzie te ceny widziałeś, bo ja nie znalazłem wiarygodnych cen tych głośników.

Literowek sie nie czepiam, ale zrobiłeś ja dwa razy, dlatego zwróciłem uwagę.

A o monitorach to rzeczywiście nie mam za wiele do powiedzenia, bo ja mam osobiste doswiadczeńia głownie z podlogowkami, wiec wątek raczej czytam z zaciekawieniem niż będę sie dzielił doświadczeniami....

w UK sa zazwyczaj male pokoje i monitory jak najbardziej pasuja,ja sam do mojego wzm Carego 300SEI(300B) szukam podlogowych kolumn,ale jest to podyktowane tylko tym ze lampa 300B potrzebuje duzo "powietrza" z kolumn,jak wiesz monitory potrzebuja mocnych wzm i napedzenie ich wzm SET jest bardzo trudne,ale kto wie moze w przyszlosci zbuduje nowy tor do sypialni, gdzie beda monitory, dlatego tak nimi sie interesuje.Najpiekniesze dla mnie sa Sonus Faber Guarneri Memento,graja tez dobrze, ale potrzebuja bardzo mocnego i odpowiedniego wzm.Ceny monitorow wszendzie sa podane,wystarczy wcisnac cennik na pasku gornym,te strony ktore podalem uwzledniaja ceny monitorow!

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854669

Ale ja pytam konkretnie o ceny Lawrence Audio...

wszędzie :-)

o nich pisal inna kolega ,nie ja,postaram sie znalesc ich ceny. ale to nie problem,pierwsza lepsza strona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To najpiekniejsze monitory jakie widzialem i slyszalem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2854698

Ciekawe monitorki i do tego ASR z nimi pogrywa. Ciekaw jestem jak w innym repertuarze się prezentują.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2855661

lampa 300B potrzebuje duzo "powietrza" z kolumn,jak wiesz monitory potrzebuja mocnych wzm i napedzenie ich wzm SET jest bardzo trudne,

Duette Wilson Audio kojarza sie z lampa bardzo dobrze, a napedzenie ich nie sprawia chyba zadnemu wzmacniaczowi klopotu.Wyglad-kwestia gustu.Dzwiekowo wybitne.do 40m2 nie maja kompleksow z wieloma zacnymi podlogowkami.

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2855702

w UK sa zazwyczaj male pokoje i monitory jak najbardziej pasuja,ja sam do mojego wzm Carego 300SEI(300B) szukam podlogowych kolumn,ale jest to podyktowane tylko tym ze lampa 300B potrzebuje duzo "powietrza" z kolumn,jak wiesz monitory potrzebuja mocnych wzm i napedzenie ich wzm SET jest bardzo trudne,ale kto wie moze w przyszlosci zbuduje nowy tor do sypialni, gdzie beda monitory, dlatego tak nimi sie interesuje.Najpiekniesze dla mnie sa Sonus Faber Guarneri Memento,graja tez dobrze, ale potrzebuja bardzo mocnego i odpowiedniego wzm.Ceny monitorow wszendzie sa podane,wystarczy wcisnac cennik na pasku gornym,te strony ktore podalem uwzledniaja ceny monitorow!

Zainteresuj się SF Auditor M...w niektórych aspektach grają ciekawiej niż memento, które są czasami dla mnie zbyt spokojne w brzmieniu...a cena jest dużo bardziej atrakcyjna...średnica, przestrzenność i nade wszystko świetna barwa...

https://www.audiostereo.pl/topic/103888-monitory-hi-end/#findComment-2855730
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.