Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY HI-END

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To nie słuch tylko kolumny wysiadają. Zejść poniżej A0 nie jest tak łatwo, da się, ale wymaga to już dużych środków typu ogromne obudowy, membrany bierne, aktywny napęd.

Czyli teoretycznie moje kolumny spełniają te warunki :)

To spróbuj tego utworu. U mnie na nim sprawdzam spasowanie elementów mebli ;)

Na dobrą sprawę to 45 Hz (to są takie przestrajane zejścia z 50 do 45 Hz). W jednym miejscu tego utworu coś tam jakby się odezwało w okolicach 40 Hz, ale poza tym że raz, to jeszcze z niewielką siłą.

Producent napisał pasmo od 20Hz.

Producent moich kolumn napisał że od 42 Hz ... w pomiarach 3 różnych komorach powychodziło 51Hz -3 dB, 51 Hz -3dB i 55 Hz -3 dB (pewnie w tym ostatnim przypadku, były jeszcze "niewygrzane" {pewnie resor za mało popracował i był jeszcze za twardy, co podnosiło rezonans basowca}). Tak czy inaczej producenci "różne rzeczy piszą".

Producenci piszą różne rzeczy - a to deklarują 8ohm impedancję kiedy minimum schodzi poniżej 3ohm, pomiary Audio regularnie pokazują efektywność o wiele niższą niż deklarowana. "Pasmo" bez podanych spadków w dB jak również warunków w jakich jest ustalone też niewiele w gruncie rzeczy mówi.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Mniej więcej tyle,ile jest warta adaptacja akustyczna w Twoim "pokoju" odsłuchowym :)

To fragment mojego mieszkania nie wynajmowanego .......a o mieszkaniach nie pisze by sie chwalic bo naprawde przedmioty dla mnie nie maja zadnego znaczenia ....ale lubie dobre buty.

,,,

post-15075-0-71499800-1371385191_thumb.jpg

Podali swoje ceny za nowe,oczywiscie z dyskontem, bo inaczej nie rozmawiam,moge podac oficjalnie:

Bela Luna Diamante -cena katalogowa 32000zl -do kupna 22000zl

ZuAudio DRUID MKV -w Niemczech 27300zl -z USA(wliczone wszystko) 23276zl

Bastanis Materhorn -w Niemczech 18480zl -dyskonta nie daja 18480zl

interesuje mnie najbardziej uzywane(-50%)od cen katalogowych i ex-demo dzis dostalem swietna oferte na kolumny firmy nieznanej ale bardzo interesujacej czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za polowe ceny katalogowej.

a pisalem do tej firmy o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a es-demo zaproponowali mi inne!

Jak już ktoś wyżej słusznie zauważył, bardzo dużo zależy od właściwości akustycznych pomieszczenia, niekoniecznie jego wielkości.

Jeden pokój +/- 18mkw potrafi chłonąć bas jak gąbka i tylko podłogówki z co najmniej dwiema siedemnastkami jakoś w nim grają,

a inny pokój +/- 25mkw potrafi dudnić jak studnia i nawet monitorów na pojedynczej osiemnastce nie da się w nim słuchać.

Znam to z autopsji i żadne ustawienia sprzętu czy przemeblowania całego pomieszczenia nie pomagały, a jeśli już to minimalnie.

Co zaś się tyczy dobrych monitorów w dobrej cenie do lampy, to nie wiem czy mają być koniecznie nowe czy w grę wchodzą używki,

ale jeśli tak, to za 1/3 detalicznej ceny (ok. 8-9kzł) można dzisiaj kupić np. Mini Utopie z dedykowanymi standami w komplecie

i na długie lata zapomnieć o temacie, a w kieszeni jeszcze sporo kasy zostanie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To fragment mojego mieszkania nie wynajmowanego .......a o mieszkaniach nie pisze by sie chwalic bo naprawde przedmioty dla mnie nie maja zadnego znaczenia ....ale lubie dobre buty.

,,,

Ale coś chcesz tym zdjęciem udowodnić?

Tak wygląda fragment mojego mieszkania wynajmowanego...

ludziom.

Chcesz się licytować,kto ma dłuższego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

ludziom.

Stefek, Arek nawet gdyby wkleił pałac maharadży to twarzy już nie uratuje.

Stefek, Arek nawet gdyby wkleił pałac maharadży to twarzy już nie uratuje.

Oby nie wklejał kolejnych mieszkań,bo i ja będę musiał ;).

P.S.

Jakby ktoś się pytał,prace fotograficzne na ścianach to moje własne ;),

monitory hi-end B&W także :).

Ja nic nic nie musze......zagladac tu tymbardziej ale wy bez poklepywania zyc nie mozecie

Ciagle musicie szukac potwierdzenia swych wyborow .....

Masz trzy razy więcej postów ode mnie,w trzy lata krótszym okresie.

Kto tu szuka jakiegoś potwierdzenia?

Skończmy już te przepychanki,przynajmniej w tym wątku :).

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja nic nic nie musze......zagladac tu tymbardziej ale wy bez poklepywania zyc nie mozecie

Ciagle musicie szukac potwierdzenia swych wyborow .....

Napisałbym Ci co muszę ale słaby jesteś w myśleniu to i treści szkoda.

Cholera....muszę przestać pisać. Biję się w klatę bo mam 5x wiecej postów niż Stefek i to w 4x krótszym czasie.

Jestem beznadziejny. Zdjęć chaty to już w ogóle lepiej żebym nie wklejał bo wódki w lodówce może nie wystarczyć gdy pojmę kolejne smutne prawdy o sobie. Takie życie. Ale to i tak nic w porównaniu np z kolegami z audiovoodoo.

Tam dopiero gość ma wpisów, drinków i swoich wyznawców i to gość który o audio nie ma pojęcia , prawie żadnych doświadczeń

a mając już ok sześć dych na karku odkrywa.....Pink Floyd, Led Zeppelin czy J.M.Jarre.

To może jednak wystarczy mi tej wódki.... :-)

Cholera....muszę przestać pisać. Biję się w klatę bo mam 5x wiecej postów niż Stefek i to w 4x krótszym czasie.

Jestem beznadziejny. Zdjęć chaty to już w ogóle lepiej żebym nie wklejał bo wódki w lodówce może nie wystarczyć gdy pojmę kolejne smutne prawdy o sobie. Takie życie. Ale to i tak nic w porównaniu np z kolegami z audiovoodoo.

Tam dopiero gość ma wpisów, drinków i swoich wyznawców i to gość który o audio nie ma pojęcia , prawie żadnych doświadczeń

a mając już ok sześć dych na karku odkrywa.....Pink Floyd, Led Zeppelin czy J.M.Jarre.

To może jednak wystarczy mi tej wódki.... :-)

Coś takiego mógłbyś wkleić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No fajne to wnetrze z Utopiami, niech bedzie , ze Sylwka:)

A ja wlasnie slucham Nat King Cole' a i kocham caly swiat.

Od jego smierci jeszcze stworca nie powolal nikogo o rownie boskim timbrze glosu.

A moze juz nie powola ?

Mozna go sluchac na monitorach i podlogowkach , wszystko jedno.

Konto w trakcie usuwania

ludziom.

Okazuje sie, że stefek promuje hifi również na rynku nieruchomości jeśli wypożycza mieszkanie z kolumnami?!

Nie, on kupuje mieszkania, zeby poupychac stare sprzety, a potem musi znalezc najemcow:)

Zgadłeś :).

Mam jeszcze fantastyczne pierwsze Triangle Antale z lampową elektroniką Cayina :).

Wieża Audio Analogue (Puccini + Paganini) też by się znalazła ;),ale to już gdzie indziej.

Doszliście w końcu do wniosku , który z was ma najdłuższego?

Pojedynek na stylistykę Stefek vs. Arek 1:0.

Dyskusja jak zwykle rzeczowa i na temat.

Żałosne.

Proponuję pojedynek na coś ważniejszego niż mieszkania...na zdjęcia ukazujące wizualizację figury aktualnej partnerki życiowej...zapewniam, że po dłuższym zastanowieniu przyznacie rację, że wartość mężczyzny określa nie mieszkanie, kasa, auto, znajomości ale to jaką Panią ma przy sobie rano po przebudzeniu...;-)

I bez moralitetów mi tu proszę...

Kto się odważy pierwszy?;-)

Nasze roczniki tak maja:)

Proponuję pojedynek na coś ważniejszego niż mieszkania...na zdjęcia ukazujące wizualizację figury aktualnej partnerki życiowej...zapewniam, że po dłuższym zastanowieniu przyznacie rację, że wartość mężczyzny określa nie mieszkanie, kasa, auto, znajomości ale to jaką Panią ma przy sobie rano po przebudzeniu...;-)

I bez moralitetów mi tu proszę...

Kto się odważy pierwszy?;-)

Ja juz wygralem , nie macie koledzy szans w tej konkurencji:)

Konto w trakcie usuwania

A chodzi tobie o ilość czy o jakość? ;)

Do 50tki ilość,potem jakość,a już na samym końcu jakąś :).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

wartość mężczyzny określa nie mieszkanie, kasa, auto, znajomości ale to jaką Panią ma przy sobie rano po przebudzeniu

Z tego co słyszałem to u Pań jest wręcz przeciwnie.

Ale moja jest ze mną z miłości.

Tak przynajmniej twierdzi ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.