Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Cameyo napisał:

jeden T7x i dokupić drugi jak będzie dodatkowa kasa 🙂

A czego Ci brakuje w dźwięku? 

Do rocka fajnie to gra ale jak sobie puszczam jakiś house czy delikatny trance to brakuje tego dołu. Od kolegi pożyczyłem w weekend Rel T5i o już bardzo fajna różnica. Chciałem zamówić T7x ale jak poczytałem na forum to dużo osób poleca żeby pójść w 2 suby. W cenie jednego T7x można kupić dwa T5i. Napisałem do 3 sklepów z zapytaniem to wszyscy napisali żeby kupić T7x. 

56 minut temu, Cameyo napisał:

jest wiele zalet dwóch subów. Raczej bym szedł w taki, co potrafi trochę niżej zejść czyli T7x.

Chyba, że 2xT7i?

No właśnie zaglądam od jakiegoś czasu na aukcję za T7i Le nie ma w ogóle. W sklepach już tylko X można kupić. Zamówię chyba T7x po prostu na początek i z czasem może się dokupi 2. 

Godzinę temu, MichałA napisał:

Do rocka fajnie to gra ale jak sobie puszczam jakiś house czy delikatny trance to brakuje tego dołu. Od kolegi pożyczyłem w weekend Rel T5i o już bardzo fajna różnica. Chciałem zamówić T7x ale jak poczytałem na forum to dużo osób poleca żeby pójść w 2 suby. W cenie jednego T7x można kupić dwa T5i. Napisałem do 3 sklepów z zapytaniem to wszyscy napisali żeby kupić T7x. 

Trzeba było dopytać czy mają T5i 🙂 Proponują to co mają, nic w tym dziwnego. Słyszałem wszystkie T i różnica wg mnie między T5 a F7 jest ale niezbyt duża, dopiero w T9 jest wyraźniejsza i tutaj mógłby być dylemat czy ten czy 2 mniejsze T5. Do T7 warto byłoby dopłacić ale może max. 30%, a dwa T5 zagrają i lepiej i głośniej od T7, nie ma tu czego porównywać. Oba mają 8" głośniki, dołożenie membrany biernej to nie jest wielki przeskok

34 minuty temu, don111 napisał:

Trzeba było dopytać czy mają T5i 🙂 Proponują to co mają, nic w tym dziwnego. Słyszałem wszystkie T i różnica wg mnie między T5 a F7 jest ale niezbyt duża, dopiero w T9 jest wyraźniejsza i tutaj mógłby być dylemat czy ten czy 2 mniejsze T5. Do T7 warto byłoby dopłacić ale może max. 30%, a dwa T5 zagrają i lepiej i głośniej od T7, nie ma tu czego porównywać. Oba mają 8" głośniki, dołożenie membrany biernej to nie jest wielki przeskok

Nowych T5i za bardzo się już nie kupi ale za około 2000 zł można kupić używane i co jakiś czas się pojawiają. Nowy T7x nawet po fajnym rabacie droższy jak dwa T5i. 

Prawda jest taka że przepaści między tymi 3 subwooferami nie ma. Wszystkie 3 są dość małymi subwooferami. Dodaj 30% do jednego i +20% do trzeciego i wyjdzie że dopiero różnica między skrajnymi T5 i T9 robi się wyraźnie odczuwalna. 

Ale w jakim sensie nie gra ? Schodzi do 20hz, ma jakiś limiter ale schodzi i słychać. Ma też kopniaka na wyższym basie. Jak na swoje wymiary jest mocny, wiadomo że dla prawdziwych kinomaniaków to zdecydowanie nie będzie to, ale to bardziej sub do muzyki. To samo można powiedzieć o T7 i T9. No może 2x T9 dałby w miarę przyzwoite efekty w kinie, ale tu nawet pojedynczy SVS czy nawet Klipsch za pół ceny jednego T9 da fajniejsze efekty. 

Edytowane przez don111
4 minuty temu, don111 napisał:

Ale w jakim sensie nie gra ? Schodzi do 20hz, ma jakiś limiter ale schodzi i słychać. Ma też kopniaka na wyższym basie. Jak na swoje wymiary jest mocny, wiadomo że dla prawdziwych kinomaniaków to zdecydowanie nie będzie to, ale to bardziej sub do muzyki. To samo można powiedzieć o T7 i T9. No może 2x T9 dałby w miarę przyzwoite efekty w kinie, ale tu nawet pojedynczy SVS czy nawet Klipsch za pół ceny jednego T9 da fajniejsze efekty. 

Ale przy salonie 25m to się nie nadaje

W jednym przypadku nada się na 30m a w drugim nie nada się na 25m. Zależy od konkretnej akustyki i ustawienia w pokoju oraz od wymagań użytkownika, czy ma być kino czy stereo i z czym razem będzie grał. Jak ktoś szuka wzmocnienia basu z dużych kolumn podłogowych to na pewno nie z subem na 8" głośniku, zbyt mało wniesie aby był sens takiego zakupu.

15 godzin temu, Daro1987 napisał:

Wiem ze pod stereo jest seria t słuchałem t5 fajny sub ale moim zdaniem do mniejszych pomieszczeń, mam dobra cenę na ht1003 

To kupuj 🙂 Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

• 2 tygodnie później...

Witam mam pytanie posiadam rela ht 1003 i gdy kręcę gałka od częstotliwość to nie wiele się zmienia mój wzmacniacz to emotiva ta1 z tego co wyczytałem to wzmacniacz filtruje sygnał na suba 90hz czyli jak dam na maksa częstotliwość w subie to i tak maksymalnie będzie sygnał 90hz dobrze to rozumiem 

Czyli jak będę chciał ustawić przykładowo na 80hz to muszę częstotliwość na subie dać prawie na fula ? Bo jak kręcę do połowy to prawie się nic nie zmienia dopiero słychać różnice pod koniec regulacji

Witam sympatyków subwooferów. Zacznę może od początku. Słucham tylko muzyki, głównie jazz i po zakupie B&W 803d3 brakowało mi tego pięknego okrągłego/ kształtnego i namacalnego dołu. Nie dudnienia czy efektu trzęsienia ścian, futryn i drzwi.  Kombinowałem z panelami akustycznymi , które coś poprawiły ale jednak to nie było to. Więc czytając różne fora natknąłem się na temat rozwiązania tego problemu za pomocą suba. Więc zacząłem analizować sprzęty firm/producentów specjalizujących się typowo w subach do stereo. I z grona kilku firm została jedna REL. Po wejściu na ich stronę można dobrać subwoofer podając markę rodzaj głośników jak i też wielkość pomieszczenia ( u mnie jest to około 30m2). Tym sposobem  wyskoczył mi REL S/812 w ilości sztuk 2.  Zdziwiło mnie to, bo jak do 30m2 dwa Rel’e po 800watt?. Po ochłonięciu i przemyśleniu zamówiłem jedną sztukę. Po podłączeniu jak była moja radość, a „banan” nie schodził mi z miesiąc. Po ustawieniu suba miałem to co chciałem, ale …głównie w moim miejscu odsłuchowym. Nie zraziło mnie to zbytnio (około roku) do czasu ostatnich kilku tygodni, gdy przypomniałem sobie o tym co wyskoczyło mi na stronie Rel’a , że powinienem mieć dwa suby. W zeszłym tygodniu przyszedł drugi i porażka kolejny po podłączeniu zaniemówiłem. Kurczę jak powiększyła się głębia, separacja instrumentów iprzestrzenność. Myślałem, że już doszedłem do mety , a tu taka niespodzianka. Rewelacja i każdemu polecam takie szaleństwo. Jazz teraz jest jak grany na żywo. Ktoś pomyśli że chodzi mi o walnięcie bassem, nie już z tego eyrosłem. Odcięcie mam ustawione na około 35-40Hz ale dół jest tak realny i czuć jego kszyałt, że wszystkie swoje albumy poznaję na nowo. Na dowód ustawień subów tylni panie jednego z nich. 

E880B719-2142-4525-9E16-AB2DA656236C.jpeg

10DB52B3-9A1F-4442-84E8-C7926615BDF1.jpeg

32 minuty temu, klepek1 napisał:

Witam sympatyków subwooferów. Zacznę może od początku. Słucham tylko muzyki, głównie jazz i po zakupie B&W 803d3 brakowało mi tego pięknego okrągłego/ kształtnego i namacalnego dołu. Nie dudnienia czy efektu trzęsienia ścian, futryn i drzwi.  Kombinowałem z panelami akustycznymi , które coś poprawiły ale jednak to nie było to. Więc czytając różne fora natknąłem się na temat rozwiązania tego problemu za pomocą suba. Więc zacząłem analizować sprzęty firm/producentów specjalizujących się typowo w subach do stereo. I z grona kilku firm została jedna REL. Po wejściu na ich stronę można dobrać subwoofer podając markę rodzaj głośników jak i też wielkość pomieszczenia ( u mnie jest to około 30m2). Tym sposobem  wyskoczył mi REL S/812 w ilości sztuk 2.  Zdziwiło mnie to, bo jak do 30m2 dwa Rel’e po 800watt?. Po ochłonięciu i przemyśleniu zamówiłem jedną sztukę. Po podłączeniu jak była moja radość, a „banan” nie schodził mi z miesiąc. Po ustawieniu suba miałem to co chciałem, ale …głównie w moim miejscu odsłuchowym. Nie zraziło mnie to zbytnio (około roku) do czasu ostatnich kilku tygodni, gdy przypomniałem sobie o tym co wyskoczyło mi na stronie Rel’a , że powinienem mieć dwa suby. W zeszłym tygodniu przyszedł drugi i porażka kolejny po podłączeniu zaniemówiłem. Kurczę jak powiększyła się głębia, separacja instrumentów iprzestrzenność. Myślałem, że już doszedłem do mety , a tu taka niespodzianka. Rewelacja i każdemu polecam takie szaleństwo. Jazz teraz jest jak grany na żywo. Ktoś pomyśli że chodzi mi o walnięcie bassem, nie już z tego eyrosłem. Odcięcie mam ustawione na około 35-40Hz ale dół jest tak realny i czuć jego kszyałt, że wszystkie swoje albumy poznaję na nowo. Na dowód ustawień subów tylni panie jednego z nich. 

E880B719-2142-4525-9E16-AB2DA656236C.jpeg

10DB52B3-9A1F-4442-84E8-C7926615BDF1.jpeg

A tam u Ciebie ten sprzęt nie odcina jakoś sam te Hz, jest tam wbudowany jakiś mechanizm pomiaru i ustawienia głośników?

Co do serii S mega sprawa, chodź przyznam że przy 1 czy 2 subwooferach jakoś nie słyszałem różnicy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.