Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Dzisiaj przez przypadek byłem w salonie audio. Jako że przymierzam się do drugiej sztuki Rel T9 zapytałem czy takowy posiadają, owszem ale nie na miejscu. Gość zapytał dlaczego akurat Rel, no to mu powiedziałem dlaczego, raz że jednego już mam a dwa że do stereo jak znalazł. Jak skończyłem to ów sprzedawca/właściciel taki wykład mi strzelił że zdębiałem. pierwsze co powiedział to to że Rel to taka firma ala Volkswagen, niby dobra ale nic specjanego,że Rel ma ogólnie kiepskie przetworniki, że membrana bierna to totalne nieporozumienie bo nic tylko wprowadza zniekształcenia, a to że słyszę skąd dobiega bas to właśnie wina beznadziejnego przetwornika, ponieważ subwoofer może stać nawet z tyłu i nie powinno być słychać skąd gra...a w stereo to bez znaczenia.Owego T9 porównał do Monitor Audio BXW 10, natomiast niesamowicie zachwalał Monitor Audio Silver.Podziękowałem, wyszedłem.

Trzeba było postraszyć go że jesteś z Audiostereo...I nie z Tobą takie numery......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Heheh gość nie dawał mi dojść do głosu więc postanowiłem go sobie posłuchać, 15 minut monologu praktycznie na bezdechu, aż mnie zmęczył:)Nie powiem, czasem mówił z sensem a czasem całkowicie bezsensu:)Raz ze najlepiej odsłuchać,porównać a za chwilę że odsłuchy subów są bezsensu...Rewelacja typu że Rel buczy a nie gra a do tego jeszcze ta membrana bierna...żadna hiendowa konstrukcja nie ma membrany biernej, Rel wcale nie jest szybki, a ostatniego sprzedał rok temu, a Ci co kupują produkty tej firmy to tylko dlatego że gdzieś coś się naczytali. Druga sztuka subwoofera nic mi nie da w stereo, że owszem do kina tak ale do stereo zbędne bo wystarczy jedno źródło basu bo bas jest niekierunkowy, jeśli słyszę skąd wieje to tylko potwierdza że głośnik jest do bani, i jeśli teraz słyszę źródło basu z lewej strony to wtedy będę słyszał z dwóch stron ( no to chyba dobrze przecież to stereo:)) i po co mi coś takiego. On poleca Monitor Audio i Velodyne ale nie korzystać z autokalibracji w subie...kilka minut później mówi że suba nie ustawia się nigdy na słuch....szczerze to zwariowałem. Aczkolwiek ceny miał bardzo dobre, na samym wejściu do sklepu i na każdej ścianie napisy "ceny do negocjacji".

Edytowane przez TRIBUL

No to nieźle z tego co mówisz to bobrze koleś namieszal że aż się chyba w tym pogubił co mówił

Ja mam starą stratę III gram nią w stereo, troszkę się z nią nabiegalem zanim ustawiłem Ale teraz jest git , sub zniknął w pomieszczeniu jest nie wyczuwalny,

Przymierzam się do zmiany też na rela r528 albo 528se.

Ale jeszcze nie mam full funduszu, na pewno przed zakupem wezmę któryś z nich na odsłuch.

A ja za to mam dziwny problem niby wszystko normalnie gra robiłem remont w pokoju musiałem suba przenieść odpiąłem kabel wysokopoziomowy neutrik speakon i kurde wejściówka smierdzi jakąś spalenizną podobną do tej z gniazdek sieciowych gdy się przysmażą myśle kurde źle podłaczyłem ale wszystko w podłaczeniu się zgadza i nie wiem co z tym robić czy coś się dzieje z subem czy jak u was też tak dziwnie "pachnie" wtyk do suba neutrik speakon?

To samo mi do głowy przychodZi ze wtyk może uszkodzony nie masz drugiego kabelka???? Może pożycz gdzieś i porownaj

Chyba tak właśnie zrobię pożycze drugi kabel i sprawdze , rozkręcałem neutrik speakon bo prosto go rozkręcić i niby polutowane jest dobrze troche mnie ten swąd z niego denerwuje bo nie wiem czy to wina kabla czy suba .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Albo kup porządny wtyk(speakon)-przelutuj i będzie git.

Może styki słabo trzymają-a smród może właśnie być od plastiku z jakiego jest obecny wykonany(no ale w sumie przy takiej mocy to dziwna) przecież to nie gniazdo zasilania czy siły. ;)

Albo kup porządny wtyk(speakon)-przelutuj i będzie git.

Może styki słabo trzymają-a smród może właśnie być od plastiku z jakiego jest obecny wykonany(no ale w sumie przy takiej mocy to dziwna) przecież to nie gniazdo zasilania czy siły. ;)

Dokładnie a Creek Evo to nie jest jakis potwór jeżeli o moc chodzi i moc rela jest ustawiona na godzine 10 .

• 4 tygodnie później...

Powracam z tematem brumienia w T5.

Zdecydowałem się na wysłanie mojego Rel-a do serwisu.

Po około 2 tygodniach oczekiwania dzisiaj do mnie powrócił całkowicie sprawny,cisza jak makiem zasiał nawet jak przyłożę ucho do suba.

Wymieniona została cała płyta z elektroniką.

Ciężko było wytrzymać bez T5 ale opłacało się.

Pozdrawiam.

Powracam z tematem brumienia w T5.

Zdecydowałem się na wysłanie mojego Rel-a do serwisu.

Po około 2 tygodniach oczekiwania dzisiaj do mnie powrócił całkowicie sprawny,cisza jak makiem zasiał nawet jak przyłożę ucho do suba.

Wymieniona została cała płyta z elektroniką.

Ciężko było wytrzymać bez T5 ale opłacało się.

Pozdrawiam.

Mój Rel t5 też jutro jedzie do serwisu mam ten sam problem ;/ co przy słuchaniu muzyki nie ma to wpływu na dźwięk ale jak ide spać to słysze bardzo wyraźnie to brumienie i kurde mnie to wkurza już bo musze wstawać i suba off robić . Od razu niech zerkną na kabel neutrik speak on bo wtyczka smierdzi jakby się coś zjarało miałem ten kabelm już wcześniej wymienić ale jakoś czasu nie było tu koledzy pisali mi że to najprędzej wina kabla że nie styka dobrze ..

Mój Rel t5 też jutro jedzie do serwisu mam ten sam problem ;/ co przy słuchaniu muzyki nie ma to wpływu na dźwięk ale jak ide spać to słysze bardzo wyraźnie to brumienie i kurde mnie to wkurza już bo musze wstawać i suba off robić . Od razu niech zerkną na kabel neutrik speak on bo wtyczka smierdzi jakby się coś zjarało miałem ten kabelm już wcześniej wymienić ale jakoś czasu nie było tu koledzy pisali mi że to najprędzej wina kabla że nie styka dobrze ..

Czyli to buczenie to jednak wada?

To i ja wysyłam do serwisu.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Dzisiaj przez przypadek byłem w salonie audio. Jako że przymierzam się do drugiej sztuki Rel T9 zapytałem czy takowy posiadają, owszem ale nie na miejscu. Gość zapytał dlaczego akurat Rel, no to mu powiedziałem dlaczego, raz że jednego już mam a dwa że do stereo jak znalazł. Jak skończyłem to ów sprzedawca/właściciel taki wykład mi strzelił że zdębiałem. pierwsze co powiedział to to że Rel to taka firma ala Volkswagen, niby dobra ale nic specjanego,że Rel ma ogólnie kiepskie przetworniki, że membrana bierna to totalne nieporozumienie bo nic tylko wprowadza zniekształcenia, a to że słyszę skąd dobiega bas to właśnie wina beznadziejnego przetwornika, ponieważ subwoofer może stać nawet z tyłu i nie powinno być słychać skąd gra...a w stereo to bez znaczenia.Owego T9 porównał do Monitor Audio BXW 10, natomiast niesamowicie zachwalał Monitor Audio Silver.Podziękowałem, wyszedłem.

Heheh gość nie dawał mi dojść do głosu więc postanowiłem go sobie posłuchać, 15 minut monologu praktycznie na bezdechu, aż mnie zmęczył:)Nie powiem, czasem mówił z sensem a czasem całkowicie bezsensu:)Raz ze najlepiej odsłuchać,porównać a za chwilę że odsłuchy subów są bezsensu...Rewelacja typu że Rel buczy a nie gra a do tego jeszcze ta membrana bierna...żadna hiendowa konstrukcja nie ma membrany biernej, Rel wcale nie jest szybki, a ostatniego sprzedał rok temu, a Ci co kupują produkty tej firmy to tylko dlatego że gdzieś coś się naczytali. Druga sztuka subwoofera nic mi nie da w stereo, że owszem do kina tak ale do stereo zbędne bo wystarczy jedno źródło basu bo bas jest niekierunkowy, jeśli słyszę skąd wieje to tylko potwierdza że głośnik jest do bani, i jeśli teraz słyszę źródło basu z lewej strony to wtedy będę słyszał z dwóch stron ( no to chyba dobrze przecież to stereo:)) i po co mi coś takiego. On poleca Monitor Audio i Velodyne ale nie korzystać z autokalibracji w subie...kilka minut później mówi że suba nie ustawia się nigdy na słuch....szczerze to zwariowałem. Aczkolwiek ceny miał bardzo dobre, na samym wejściu do sklepu i na każdej ścianie napisy "ceny do negocjacji".

Tribul rozwaliles mnie na lopaty ta historyjka, ale sie uchachalem :)) ehh do tego jeszcze by dolozyl ze plazmy sa nic nie warte i trzeba w nich wymieniac gas no i ze kabel A hdmi da ci super lepszy obraz jak kabel B hdmi i to przy 1m no i mamy komplet buhaha

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Tribul rozwaliles mnie na lopaty ta historyjka, ale sie uchachalem :)) ehh do tego jeszcze by dolozyl ze plazmy sa nic nie warte i trzeba w nich wymieniac gas no i ze kabel A hdmi da ci super lepszy obraz jak kabel B hdmi i to przy 1m no i mamy komplet buhaha

Ja już nabijałem plazmę gazem, kupiłem gaz z firmy Van den Hul, mam przez to cieplejszą biel:)

Byłem dzisiaj w Melomanie i zapytałem o tę przypadłość (bo jestem zainteresowany T5), ale wyparli się, żeby kiedykolwiek o tym słyszeli. Mimo, że jestem stałym bywalcem i ich klientem, to nie są ze mną całkiem szczerzy, mam wrażenie ;)

Znaczy kilkukrotnie ich na czymś takim przyłapałem, co mnie irytuje w ich podejściu.

Zapytałem o RELa do moich 15m2 - T5, czy T0? Powiedzieli, że spokojnie T0 wystarczy. A po chwili zaproponował sporo większy i 2x droższy od T5 R218 :{

Poinformował mnie też, ze trzeba się szybko decydować, bo, tak samo jak seria R (w miejsce nowej S), kończy się seria T. Zapytałem zatem o ceny wyprzedażowe, skoro koniec serii, ale o tym nie było już mowy.

I tak to u nas jest :(

Jak ktoś ma namiary na sklep, który da dobrą wyprzedażową cenę na T5 - będę wdzięczny za kontakt.

Pozdrawiam

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Byłem dzisiaj w Melomanie i zapytałem o tę przypadłość (bo jestem zainteresowany T5), ale wyparli się, żeby kiedykolwiek o tym słyszeli. Mimo, że jestem stałym bywalcem i ich klientem, to nie są ze mną całkiem szczerzy, mam wrażenie ;)

Heh dobre on mi nie chciał uwierzyć że sub brumi ale go podłaczył pod jakąś audiofilska listwę pewnie z audiofilskim prądem i rzeczywiście - brumi a smierdzący kabel neutrik speak on jest w porządku według nich :) , jak kupywałem t5 to nie chcieli zejść z ceny pewnie myśleli że chce kupić na raty ale jak wyciągnałem gotówkę i zacząłem negocjować jednak rabat to zeszli na 1850 :) dużo nie utargowałem ale zawsze to stówa w kieszeni :) .

A ja mojego jak kupowałem 2 lata temu to utargowałem na 1800:D Co do brumienia to owszem jak blisko się niego siadło to było go lekko słychać ale to już podczas muzyki nie przeszkadzało mi wcale. Widać tak trafo tam chodzi. Niejeden wzmak brumi więcej za dużo większą kasę.

A ja mojego jak kupowałem 2 lata temu to utargowałem na 1800:D Co do brumienia to owszem jak blisko się niego siadło to było go lekko słychać ale to już podczas muzyki nie przeszkadzało mi wcale. Widać tak trafo tam chodzi. Niejeden wzmak brumi więcej za dużo większą kasę.

wada trafa toroidalnego jest to, ze caly ten syf z sieci sciaga no, ale z drugiej strony te trafo podobno latwo jest filtrowac. u mnie w relu jest cichutko jak makiem zasial.

nie ma tu jakiejs zasady, ze im drozszy to lepszy, bo slyszalem juz o problemach z G1 poprostu czasami zdarza sie, ze jakas partia zjedzie z tasmy trefna.

wszystko zalezy ile tego basu chcesz w swoim metrazu ? wiecej kino czy muza ? aa i nie daj sie zaganiac na te szybko szybko sprzedawcow :) sciema ich interesuje tylko sprzedac za jak najwiecej !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.