Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Szymon , Sly ma 100% racji w tym że kazdy pokój odsłuchowy powinien być zaadaptowany chociaż w minimalnym stopniu mozliwym

do kieszeni każdego z nas.W przeciwnym razie efekt finalny moze okazać się niewspółmierny do zainwestowanych pieniedzy

w system. Nam się tylko wydaje że problemu z odbiciem fal akustycznych nie będzie bo pokój jest normalny jak kazdy inny ale

jak sam zapewne wiesz każdy brakujacy lub wstawiony element wystroju wnętrza ma i bedzie miał wpływ na efekt wybrzmiewania dżwięków.

PS.Materiał jest gotowy.Jeśli uda się to będzie filmik.Jesli nie to foty.

Edytowane przez Magnepan
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Może mało?

Ale z drugiej strony sygnatura nawet po wygrzaniu sie nie zmieni.

A jak toto zagrało?

Pytam z ciekawości bo zaryzykowałem jedną sztukę na wyjście phono pre.

Pisałem już wcześniej tobie jak te lampy zagrały.

Dla mnie w porównaniu do wspomnianych Raytheonów ,Telefunkeny zagrały bardzo szczegółowo , detalicznie z dobrą przestrzenią i stereo ale........ bez kolorystyki.

Dżwięk był wg. mojego gustu po prostu "wyjałowiony" z muzykalności.

Ale może u ciebie z innymi lampami Telefunken zagra lepiej i tobie będzie się podobało.

Wczoraj dostałem kolejną paczkę z USA z lampami (2 pary) Tungsola z 1960r jako NOS.

Z racji tego ,że mam w torze 2 pary Mullardów chcę spróbować również z Tungsolami , które jako 12AT7 są zaliczane do jednych z najlepszych .

W środę robię testy i napiszę tobie jak to wszystko zagrało.

Szymon , Sly ma 100% racji w tym że kazdy pokój odsłuchowy powinien być zaadaptowany chociaż w minimalnym stopniu mozliwym

do kieszeni każdego z nas.W przeciwnym razie efekt finalny moze okazać się niewspółmierny do zainwestowanych pieniedzy

w system. Nam się tylko wydaje że problemu z odbiciem fal akustycznych nie będzie bo pokój jest normalny jak kazdy inny ale

jak sam zapewne wiesz każdy brakujacy lub wstawiony element wystroju wnętrza ma i bedzie miał wpływ na efekt wybrzmiewania dźwięków.

O rzeczach oczywistych chyba nie trzeba pisać. O kluczowym wpływie adaptacji akustycznej wiem chyba najlepiej. Podjąłem tylko kwestię wolnego wyboru i nie narzucania na siłę swoich koncepcji. jeżeli ktoś chce słuchać w marmurach proszę bardzo. Można też skorzystać z korektorów programowych oraz konstrukcji, które lepiej sobie poradzą w trudnych warunkach akustycznych. Do właściwej decyzji i adaptacji każdy musi dojrzeć sam. Z drugiej strony znam wiele adaptacji, które wręcz pogorszyły przekaz. Receptą jest zawsze zdrowy rozsądek i zrozumienie podstawowych praw fizyki.

Gdzie ten filmik i zdjęcia?

Spinacze do skarpet już przygotowałem :)

Edytowane przez Szymon
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

We wszystkich ocenach Jarka dotyczących każdego sprzętu, lamp czy kabli, cały czas należy mieć na uwadze że dokonuje on

odsłuchów w pokoju o bardzo złej żeby nie powiedzieć fatalnej akustyce!

Tym samym wyniki tych testów są mocno zafałszowane i nie obiektywne!

Coś może się Jarkowi zupełnie nie podobać podczas gdy w innym systemie będzie rewelacją.

Akustyka ma zasadniczy wpływ nie tylko na ilość i jakość basu ale rownież na średnicę,wysokie tony, przestrzeń jak i barwę.

Jarek jak sam napisał ma i lubi wnętrze ze szkła,metalu,kamienia co jest najgorsze dla akustyki.

Nie pomogą tu lampy za 1000€, kable za 20000€, ani kolumny za 100000€.

Cały obraz muzyczny będzie zafałszowany a system będzie grał w złych warunkach akustycznych.

Najsmutniejsze jest to że wydając na system nawet pół miliona będzie on grał na 10-20% swoich możliwości

i bez problemu rozłoży go na łopatki system 5x tańszy ale grający w przyzwoitej akustyce.

Po części masz rację co do akustyki natomiast w swoich twierdzeniach jesteś zbyt radykalny.

Oczywiście akustyka pomieszczenia ma duży wpływ na poziom dżwięku ale nie tylko akustyka.

A sam sprzęt nie ma wpływu?

Co tobie po akustyce skoro do przygotowanego pomieszczenia wstawisz jakieś badziewie z Media Marktu w dodatku jeszcze sprzed 15 lat i wątpliwego pochodzenia?

Wszystko ma wpływ na dżwięk nie tylko akustyka i każdy o tym wie.

Ponadto pisałem już tobie , że jestem w trakcie zamiany lokum lecz w obecnym czasie sprzedać drogą nieruchomość to cud nad Wisłą i nie jest to takie łatwe.

W nowym miejscu na pewno wiele się zmieni ale na pewno nie urządzę mieszkania tylko i wyłącznie pod kątem sprzętu audio bo w mieszkaniu nie tylko się słucha muzyki ale jeszcze mieszka.

Dlatego na pewno do celów audio i tv będzie osobne pomieszczenie.

Nie zmienia to jednak faktu , że pomimo owych "problemów" z akustyką idę o zakład , że twój sprzęt wcale nie gra lepiej od tego co brzęczy u mnie w domu i żadna czarodziejska akustyka tobie nic nie pomoże ;)

Gra po prostu inaczej jak każdy inny zestaw na tej planecie.

SLY a byłeś u Jarka czy to tylko przypuszczenia?

Każdy może słuchać gdzie chce, na czym chce i pisać dowolne opinie od tego jest forum. Uszanuj proszę indywidualne podejście każdej osoby. Do dowolnego systemu można się przyczepić, Twojego również.

... nie powinienem dawać odpowiedzi bo to nie jest do mnie i lepiej dla nas jak będziemy mijać się w milczeniu...ale zrobię wyjątek.Tu nie chodzi o brak szacunku...Jarek ma cudeńka na najwyższym poziomie-super liga,ale sam wspominał że może mieć problemy z akustyką,bo ma tak a nie inaczej umeblowany pokój.Jeżeli sprzęt gra powiedzmy na 50-60procent to warto zainteresować się tematem.Jest ogromną szkodą nie wykorzystać całego potencjału który drzemie w tym sprzęcie.Kiedyś powiedzialem...,,kibicuję Jarkowi,,i mam nadzieję że doprowadzi do 100 procent.P.S.Nie odpowiadaj na mój wpis

Cześć Chłopaki,:)

Skoro o akustyce, to u mnie dziś/jutro ostatnie pomiary.

Pozdr, M.

A co CI będą mierzyć?))

pozdr.SA.

Miło mi było Cię poznać na tegorocznym AS.

SLY a byłeś u Jarka czy to tylko przypuszczenia?

Każdy może słuchać gdzie chce, na czym chce i pisać dowolne opinie od tego jest forum. Uszanuj proszę indywidualne podejście każdej osoby. Do dowolnego systemu można się przyczepić, Twojego również.

Źle mnie zrozumiałeś. Nie pisze tego złośliwie ani nie czepiam się Jarka ani jego systemu.

Mój system jak i pokój też nie są doskonałe.

Ale Jarek sam napisał kiedyś jakiego typu ma pokój a nawet zamieścił

fotki podobnych pokoi.

Pokoje choć piękne jako Design to tragiczne akustycznie.

Ponieważ sam też kilkustopniowo robiłem adaptację akustyczna swoich 2 pokoi pod audio

to wiem jak radykalnie zmieniło się brzmienie.

Dlatego też wiem iż ocena każdego elementu audio w pokoju o złej akustyce daje zupełnie

inne wnioski niż ten sam test w pokoju dobrym akustycznie.

A poglądy oczywiście każdy może zamieszczać na forum i sam też tak czynię.

Nie zmienia to jednak faktu , że pomimo owych "problemów" z akustyką idę o zakład , że twój sprzęt wcale nie gra lepiej od tego co brzęczy u mnie w domu i żadna czarodziejska akustyka tobie nic nie pomoże ;)

Gra po prostu inaczej jak każdy inny zestaw na tej planecie.

1-wiem że będziesz zmieniał lokum i dobrze ale póki co akustykę w obecnym lokum masz bardzo złą

dlatego wyniki ocen brzmienia różnych elementów toru audio masz zafałszowane.

2- być może mój sprzęt lepszy nie jest ale nie doceniasz wpływu akustyki bo nie miałeś nigdy do czynienia

z tym tematem. Ale mam na myśli profesjonalną adaptację. W sumie ciebie rozumiem że szukasz poprawy

w kablach i lampach. Kilka lat temu też nie doceniałem wpływu akustyki.

Dziś wiem że jest to o wiele ważniejsze niż wszystkie kable i lampy razem wzięte.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale mam na myśli profesjonalną adaptację.

Na pewno nie miałem nigdy profesjonalnej adaptacji pomieszczenia pod względem akustyki ale jak się domyślam ty również i większość piszących na AS.

Aby mówić o profesjonalnej adaptacji pomieszczenia pod każdym względem (nie tylko akustycznym) trzeba najpierw mieć tego profesjonalistę w tej branży.

A w Polsce temat profesjonalizmu w różnych dziedzinach życia jest taki jaki wszyscy widzą na co dzień.

Na pewno są jacyś ludzie , którzy się na akustyce w tym kraju wyznają (lepiej lub gorzej) ale ja takich nie spotkałem.

Doradzanie na zasadzie "spróbujemy przywieżć do Pana różne elementy poprawiające brzmienie" i ustawianie ich na zasadzie "a może jednak tak będzie lepiej" nie wiele ma z profesjonalizmem wspólnego.

Poza tym żadne pomieszczenie, w którym mieszkasz, jesz obiadek lub nawet śpisz nigdy profesjonalnej akustyki nie uświadczy.

No chyba ,że jesz i śpisz na tym samym fotelu lub na podłodze.

Aby mówić o profesjonalnym wystroju wnętrza trzeba mieć da tego odpowiednie pomieszczenie a nie adoptować coś co nigdy nie da się zaadoptować bo nie pogodzisz różnych elementów wystroju wnętrza (np.stylu tzw. minimalistycznego) z profesjonalną akustyką.

Dlatego aby mówić a profesjonalnej akustyce trzeba mieć osobne pomieszczenie do tego przeznaczone , które rozumiem ,że masz skoro dywagujemy o profesjonalnej akustyce pomieszczenia.

Chętnie zobaczę jak masz ustawione sprzęty a być może skorzystam z niektórych twoich pomysłów i coś zgapię do nowego lokum.

pozdrawiam

są specjaliści ad akustyki, choć niewielu..

ale samemu można wiele zmienić/poprawić, niekoniecznie drogo..

a co do postępu w audio, to ja raczej zauważam regres...choć nie zawsze

Widzę że jadnak zawsze wiesz lepiej i niech tak zostanie.

Profesjonalna adaptacja pokoju w fazie jego urządzania nie oznacza

zaraz budowy studia nagrań czy studia odsłuchowego typu radiowego.

Nie oznacza też konieczności posiadania oddzielnego pokoju tylko

pod audio.

Wtedy nie uda się poprawić akustyki na 100% ale np na 80-90% można a to znacznie

wiecej niż masz teraz.

Ale ty i tak wiesz lepiej a mnie nie chce się ciągnąć tego tematu.

Życzę więc zadowolenia z kolejnych 200 000 zł wydanych na kolejne kable

czy zmianę kolumn.

Może zagra lepiej. Oby tak było.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Widzę że jadnak zawsze wiesz lepiej i niech tak zostanie.

Profesjonalna adaptacja pokoju w fazie jego urządzania nie oznacza

zaraz budowy studia nagrań czy studia odsłuchowego typu radiowego.

Nie oznacza też konieczności posiadania oddzielnego pokoju tylko

pod audio.

Wtedy nie uda się poprawić akustyki na 100% ale np na 80-90% można a to znacznie

wiecej niż masz teraz.

Ale ty i tak wiesz lepiej a mnie nie chce się ciągnąć tego tematu.

Życzę więc zadowolenia z kolejnych 200 000 zł wydanych na kolejne kable

czy zmianę kolumn.

Może zagra lepiej. Oby tak było.

Nie potrzebnie się kolego irytujesz. Nie ma powodów ku temu.

Jak już sobie tak dyskutujemy to bądżmy konsekwentni w tym co mówimy.

Pisałeś o PROFESJONALNYM pomieszczeniu pod względem akustyki a nie o pomieszczeniu w wykonaniu Adama Słodowego.

Nie rozumiem co twoja wcześniejsza "rada" ma wnieść do tematu?

To ,że akustyka pomieszczenia ma wpływ na dżwięk nie musisz mi i nikomu innemu na AS udowadniać bo jest to rzecz oczywista.

Natomiast jeżeli twierdzisz , że jeszcze nigdy nie spotkałem się z profesjonalnym pomieszczeniem "akustycznym" to przyznałem tobie rację.

Tak nigdy nie miałem u siebie takiego pomieszczenia.

I chyba o tym pisałeś a nie o domowych hokus pokus . bo to potrafi każdy kto zgapi coś z netu i rżnie na AS eksperta w tej czy innej dziedzinie.

No chyba ,że coś pomyliłem lub nie zrozumiałem we wcześniejszych postach.

Więc reasumując nie należy raczej pisać ze 100% przekonaniem o czymś czego się nie ma.

Dyskutować oczywiście można jak najbardziej ale z odrobiną samokrytyki ;)

pozdrawiam

Powracając do meritum, czyli kabli MIT-a, chciałbym dodac swoje conieco. Mam w systemie 3 kable zasilające MIT Oracle ZIII, wybralem je po odsluchach takich kabli jak: Harmonix 350 SM, Cardas GR, Enerr (różne), Neel14gold i kilka mniej znanych marek.

Kabelki naprawde dobrze grały, jednak po pewnym czasie postanowilem w jednym z nich wymienic wtyczke. Wybor padl na Furutech-a FI-E35G (wersja braz/miedz pozlacane).

Po uporaniu się ze zdjeciem starego wtyku i zamontowaniu furutecha bardzo się zdziwilem, nie oczekiwalem az takich zmian po wymianie jedynie jednego wtyku! Dzwiek sie bardzo otworzyl, wzrosla dynamika, bas zszedl nizej i stal sie twardszy - tu zmiana byla duza, przestrzen sie rozszerzyla a wybrzmienia staly sie dluzsze i bardziej precyzyjnem czuc, ze transjenty sporo zyskaly. (kabel podlaczylem pod CD)

Te roznice byly na tyle duze, ze postanowilem na probe wrocic do starej wtyczki MITa, zeby sprawdzic czy to nie sila sugestii. Kable sa przykrecane do wtyczki, wiec nie ma problemu z wymiana. Zalozylem spowrotem wtyk MIT-a. Posluchalem tak okolo 2 tygodnie, po czym znow zalozylem Furutecha - i ponownie wszystkie opisane wczesniej zmiany pojawily sie w dzwieku. Nastepna zmiana byla wymiana wtyku w drugim kablu ;) oraz zmiana wtyczek IEC od strony urzadzenia na Furutech FI-11R (ten jest rodowany). Z kazda zmiana wtyku dzwięk zyskiwal i zmienial sie w tym samym kierunku. Widac, ze konstruktorzy z furutecha swiadomie zaprojektowali te wtyczki, jest to dla mnie zagadka w jaki spodob wtyk zasilajacy moze tak zmieniac dzwiek - i to w taki konsekwentny sposob. Najwyrazniej jednak moze.

W kazdym razie polecam wymienic wtyki na przewodach zasilajacych Oracle ZIII : )

fle35.jpgfi-11r.jpg

Po 1- nigdzie nie pisałem o Profesjonalnym pomieszczeniu odsłuchowym a o profesjonalnej adaptacji akustycznej.

To nie jest to samo. Chodziło o adaptację zrobioną przez profesjonalistę po szczegółowych pomiarach a nie o

prace ala Adam Slodowy ale też nie o budowanie radiowego studia nagrań.

Po 2- skoro wiesz lepiej co mam a czego nie to niech tak zostanie.

Po 3- tak, masz rację. Nie zrozumiałeś moich wpisów.

<br />A co CI będą mierzyć?))<br /><br />pozdr.SA.<br />Miło mi było Cię poznać na tegorocznym AS. <br />

Iloraz

:))

Z wzajemnością:)

Serdecznie pozdrawiam, M.

W kazdym razie polecam wymienic wtyki na przewodach zasilajacych Oracle ZIII : )

fle35.jpgfi-11r.jpg

Też myślałem o takiej wymianie...chętnie o tym podyskutuję na priv.

A jakie wtyki byłyby najlepsze?

Te rodowane, karbonowe Furutechy?

Czy może te najwyższe, takie całe srebrne(wizualnie) Oyaide ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego należy kupować sprawdzone produkty, sprawdzonych firm...a nie montowni..

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No to moje głośnikowe MIT-y poszły w nowe ręce ;(

Mam nadzieję , że nowy właściciel będzie z nich zadowolony.

Był dzisiaj u mnie i posłuchał jak grają i był mile zaskoczony ale porównywał je do Magnuma więc wcale mu się nie dziwię.

I na akustykę jakoś o dziwo nie narzekał ;)

Tak czy inaczej sporo się wszyscy nasmarkaliśmy żeby to wszystko z powrotem spakować do pudeł.

A nie było to wcale łatwe zadanie.

Następnym razem zrobię przed wyjęciem kabli z pudeł zdjęcia aby nie mieć takiego rebusa jak dzisiaj z ponownym pakowaniem.

Teraz "nadejszła wiekopomna chwila" i czas na nowe kable.

pozdrawiam

Edytowane przez jarek&ania
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No to jak kolego ?

Pięć, cztery,trzy,dwa,jeden............ czas na prelekcję ;)

No to jak kolego ?

Pięć, cztery,trzy,dwa,jeden............ czas na prelekcję ;)

A może Król jest nagi?

Więc jakie kable teraz będą u Ciebie?

Spotkał sie ktoś z tym patentem ? :

Ukryta Zawartość

To do głośnikowych, gość ma też do zasilających te pudełka. Chwali się ostro, że z każdych kabli zrobi mit'a.

Ukryta Zawartość

Spotkał sie ktoś z tym patentem ? :

Ukryta Zawartość

To do głośnikowych, gość ma też do zasilających te pudełka. Chwali się ostro, że z każdych kabli zrobi mit'a.

Kup, spróbuj, napisz...

Po takiej informacji kolega masza1968 powinien zejść z ceną...drastycznie... bo już za 300 $ + kabelki po 2 złote za metr i można mieć MITa głośnikowego;-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi