Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Wez poprostu osobe ktora ma pojecie, jezeli Ci nie przeszkadza to popros o ciekawy projekt w naturalnym drewnie. Drewno to sprzymierzeniec akustyki, wystarczy rozejrzec sie w filharmoni;)

No kolego brzydko tak o słuchaczach mysleć ;)

Nie ma znaczenia czy babka czy facet. Architekci nie mają pojęcia o akustyce i płeć nie ma tu nic do rzeczy.

Po prostu przy projekcie musi asystować dobry akustyk a dobrych to w Polsce jest może 3.

Życie jest przewrotne w Krakowskiej Operze za nagłośnienie odpowiada dwóch gostków po wibroakustyce :)

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Masz jakiś konkretny styl na myśli czy tak ogólnie.Mógłbyś troszkę rowinąć?

albo pogodzić pewny styl wnętrza z akustyką pod audio.

Po prostu jest to nie możliwe ;(

Przepraszam w takim razie osoby sluchajace;)

No kolego brzydko tak o słuchaczach mysleć ;)

Życie jest przewrotne w Krakowskiej Operze za nagłośnienie odpowiada dwóch gostków po wibroakustyce :)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Przepraszam w takim razie osoby sluchajace;)

Nie masz co przepraszać, masę metrów leci sobie po optyku tak że może tylko audiofile są wzburzeni ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja preferuje miejsca nienaglosnione, czyli blisko...w innym przypadku wypad na taki koncert jest bezsensu.

Ale pisalismy o drewnie a nie kablach optycznych:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Masz jakiś konkretny styl na myśli czy tak ogólnie.Mógłbyś troszkę rowinąć?

Rozwinę się jak papier toaletowy :)

Mam na myśli styl tzw. minimalistyczny , a taki mi osobiście się podoba.

Jak interesujesz się trochę tą tematyką to zapewne wiesz co mam na myśli.

Jak nie .... to poniżej przykład:

post-33970-0-66498900-1351011005_thumb.jpg

post-33970-0-08372300-1351011030_thumb.jpg

Muszę ciebie Jarek zmartwić!! W takim wnętrzu jakość brzmienia będzie równie minimalistyczna jak design całości!!

Wielkie szyby, gładkie metale, twarde powierzchnie, wielkie puste przestrzenie to dziś topowy Design ale to dla akustyki najgorsze

co może być!!

Nie można mieć wszystkiego.Takie życie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Muszę ciebie Jarek zmartwić!! W takim wnętrzu jakość brzmienia będzie równie minimalistyczna jak design całości!!

Wielkie szyby, gładkie metale, twarde powierzchnie, wielkie puste przestrzenie to dziś topowy Design ale to dla akustyki najgorsze

co może być!!

Nie można mieć wszystkiego.Takie życie.

No właśnie.

Teraz już rozumiesz moje rozterki.

Podobne przeszklenia mam obecnie u siebie w domu a i meble , niestety dla akustyki też :(

Jak zmienię lokum to na 100% zrobię osobne pomieszczenie gdzie design ustąpi akustyce.

Nie da się niestety pogodzić tych dwóch rzeczy, też to wiem ;(

Troszkę obracam się w tym temacie, ale do rzeczy.

Masz okna o tak dużym przeszkleniu jak na zdjęciach?

Jak pamiętam zdjęcia, które przesłałeś mi na priva, to "twój" minimalizm był troszkę odbiegający od załączonych wyżej fotek, zarówno w kubaturze i przeszkleniu i..,zaadaptowanie wydawało się konieczne oraz jak najbardziej możliwe.W mojej ocenie, łatwiej przeprowadzić adaptację w nowoczesnych wnętrzach niż w stylowych(jak moje).Większosć, zdecydowana większość z dostępnych gotowców akustycznych, tworzona jest z myślą o wnętrzach nowoczesnych.Z innymi, popularnymi w PL stylami np.Rustic jest już gorzej przy adaptacji.

Właśnie teraz jestem na etapie aranżacji u siebie.Wiesz ile ja mam problemów aranżacyjnych, aby różne ustroje spasować z obranym stylem.Musiałem posunąć się do eklektyzmu, aby to wyglądało i grało.Jednak wiem, ze można i stąd moje pytanie i trochę zdziwienie, że-jak napisałeś-nie można.

Tak długo pisałem(karmiłem mojego szkraba jedną ręką):)), że nie widziałem wcześniejszego posta.On trochę wyjaśnia.

koszmar audiofila;)

Wracajac do tematu mitow dostalem nienajgorsza cena za takie oto kable IC

1.Shotgun s1.3

2.Shotgun MA oydwa w tej samej cenie

3.Magnum m3.3 drozej

4.Magnum MA jeszcze drozej

pozycje 3 mialem u siebie i mu sie podobala jak ma sie ona do shotgunow i do Magnuma MA?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Troszkę obracam się w tym temacie, ale do rzeczy.

Masz okna o tak dużym przeszkleniu jak na zdjęciach?

Jak pamiętam zdjęcia, które przesłałeś mi na priva, to "twój" minimalizm był troszkę odbiegający od załączonych wyżej fotek, zarówno w kubaturze i przeszkleniu i..,zaadaptowanie wydawało się konieczne oraz jak najbardziej możliwe.W mojej ocenie, łatwiej przeprowadzić adaptację w nowoczesnych wnętrzach niż w stylowych(jak moje).Większosć, zdecydowana większość z dostępnych gotowców akustycznych, tworzona jest z myślą o wnętrzach nowoczesnych.Z innymi, popularnymi w PL stylami np.Rustic jest już gorzej przy adaptacji.

Właśnie teraz jestem na etapie aranżacji u siebie.Wiesz ile ja mam problemów aranżacyjnych, aby różne ustroje spasować z obranym stylem.Musiałem posunąć się do eklektyzmu, aby to wyglądało i grało.Jednak wiem, ze można i stąd moje pytanie i trochę zdziwienie, że-jak napisałeś-nie można.

Tak długo pisałem(karmiłem mojego szkraba jedną ręką):)), że nie widziałem wcześniejszego posta.On trochę wyjaśnia.

Nie zrozumieliśmy się chyba.

Ja przesłałem fotki wnętrz , które mi się podobają ( w odpowiedzi na twoje pytanie).

Oczywiście , że nie są to zdjęcia moich wnętrz ale przeszklenia mam podobne do tych na zdjęciach.

Meble również (szkło, metal i troszkę drewna).

Poza tym od tego czasu kiedy robione były zdjęcia , które dostałeś na priv. zdążyłem już zrobić remont i przemeblować mieszkanie w dość znacznym zakresie ;)

Nic na to nie poradzę, że mi osobiście taki styl odpowiada. Rustykalny raczej nie jest moim marzeniem.

Chyba musisz do mnie wpaść na Whisky a wtedy ....... na pewno skoczysz pod pociąg z rozpaczy jak zobaczysz z czym walczę ;)

W końcu jesteś tzw. "ziomal z dzielni" ;)

pozdrawiam

Nie zrozumieliśmy się chyba.

Ja przesłałem fotki wnętrz , które mi się podobają ( w odpowiedzi na twoje pytanie).

Oczywiście , że nie są to zdjęcia moich wnętrz ale przeszklenia mam podobne do tych na zdjęciach.

Meble również (szkło, metal i troszkę drewna).

Poza tym od tego czasu kiedy robione były zdjęcia , które dostałeś na priv. zdążyłem już zrobić remont i przemeblować mieszkanie w dość znacznym zakresie ;)

Nic na to nie poradzę, że mi osobiście taki styl odpowiada. Rustykalny raczej nie jest moim marzeniem.

Chyba musisz do mnie wpaść na Whisky a wtedy ....... na pewno skoczysz pod pociąg z rozpaczy jak zobaczysz z czym walczę ;)

W końcu jesteś tzw. "ziomal z dzielni" ;)

pozdrawiam

Nie dziwne, ze tyle pijesz;))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek,

Teraz rozumiem twój problem.hm..,przesrane.

Nie ma to jak odrębny pokój.

Jak interesujesz się projektami wnetrz to zerknij na poniższy link.

Tutaj znajdziesz "moje" idealne projekty wnętrz:

http://www.roche-bobois.com/#/it-IT/products/all/all/all/all/1

Nie dziwne, ze tyle pijesz;))

Co mi jeszcze pozostało ........ pić,pić,pić i jeszcze raz pić ;)

Ale tylko dobre trunki.

Wina na kościach nie szturcham ;)

Takiej ceny nie bedzie bo to nowka, zle jakby za 4.5k wyrwac plus clo do norwegii....diler daje mi na magnuma MA i reszte 30% off a na M3.3 40%

Czy one roznia sie tonalnie w czym oprocz przestrzeni objawia sie postep?

Niedawno na hifi.pl było ogłoszenie o sprzedaży Magnum MA za 4500 PLN. Przy takiej cenie to opłaca się Tobie przylecieć po ten kabel do Polski;-)...pamiętam, że loty z Oslo były kiedyś taniutkie...;-)

Każdy kabel trzeba sprawdzić w swoim systemie. Nie ma reguły. W ciemno nic nie można kupować z kabli bo może być skucha...nie raz podłączałem droższe kable w swoim systemie i wiele z nich się z nim nie zgrało...ale generalnie Magnum MA i mocny tranzystor to raczej dobra kombinacja...poza tym to kabel na któy zawsze znajdziesz chętnego przy dobrej cenie

Warunki w sam raz dla elektrostatów :)

Warunki w sam raz dla elektrostatów :)

Dlaczego? Akustyka to dziedzina niezależna od rodzaju sprzętów.

Fakt że pewne sprzęty a szczególnie kolumny powodują większe problemy

a inne nieco mniejsze ale generalnie zasady i przyczyny problemów leżą po

stronie pomieszczenia a nie sprzętu.

Ano dlatego, że elektrostat radzi sobie dużo lepiej w żywej akustyce i nie zabije przy tym górą i jazgotem. Cudów nie będzie ale i tak o wiele lepiej niż ze standardowymi konstrukcjami.

Ale tak przeszklony pokój trudno nazwać żywą akustyką.

Na pewno nie jest przytłumiony ale czy żywy?

On jest na drugim skraju skali. Tam musi być chaos dźwiękowy,

krzykliwość, natarczywość, ogólnie to wszystko co daje zmęczenie

muzyką.

Być może elektrostat mniej by tam męczył niż B&W ale inne bardzo spokojne

kolumny, z ciemnym tonującym okablowaniem również.

Edytowane przez sly30

Czy sa rozne generacje tego kabla?

Czytalem wczoraj o roznicach miedzy 2c3d a ma. Ten ktory mialem to byl 2c3d czy roznica faktycznie jest taka jaka ja mit opisuje?

Czy ma wypycha dzwiek do przodu? Jezeli tak to czy nie zapomina o tyle?

Niedawno na hifi.pl było ogłoszenie o sprzedaży Magnum MA za 4500 PLN. Przy takiej cenie to opłaca się Tobie przylecieć po ten kabel do Polski;-)...pamiętam, że loty z Oslo były kiedyś taniutkie...;-)

Każdy kabel trzeba sprawdzić w swoim systemie. Nie ma reguły. W ciemno nic nie można kupować z kabli bo może być skucha...nie raz podłączałem droższe kable w swoim systemie i wiele z nich się z nim nie zgrało...ale generalnie Magnum MA i mocny tranzystor to raczej dobra kombinacja...poza tym to kabel na któy zawsze znajdziesz chętnego przy dobrej cenie

Szymon,

Masz jaki konkretny elektrostat na myśli?

Quad 2905 dałby radę. Mam z takimi wnętrzami na co dzień do czynienia i wiem co piszę. Cudów nie będzie ale w stosunku do jazgotu B&W jest przepaść.

wiele lat temu polska dystrybuacja magnepanów sprzedawała je własnie z zaleceniem do szklano-kamiennych wnetrz

nie wiem jak mozna kupic jazgotliwego i dynamicznego B&W do minimalistycznego gołego bunkra - to masochizm

Edytowane przez cir

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Czy sa rozne generacje tego kabla?

Czytalem wczoraj o roznicach miedzy 2c3d a ma. Ten ktory mialem to byl 2c3d czy roznica faktycznie jest taka jaka ja mit opisuje?

Czy ma wypycha dzwiek do przodu? Jezeli tak to czy nie zapomina o tyle?

Moim zdaniem nie wypycha...a nawet jeśli troszkę to efekt jest po prostu ok. Ja nie lubie słuchać muzyki w 1 czy 5 rzędzie, najlepiej ją odbieram gdy siedzę w środku sali koncertowej...i takie wrażenia mam z Magnum MA. Jeśli dla MITa MA to bliski dźwięk to 2c3d musi być słuchaniem z końca sali;-) Z tego co wiem była tylko jedna wersja Magnum MA...Ja używam XLR

Dzieki moreno, jak z glebia dzwieku m3.3 mial to bardzo fajne, lepiej od heimdall 2 ale heimdall fajnie wypychal dzwiek przed kolumny, osobiscie chcialbym polaczenie tego efektu. To slyszalem kiedys u SA na referencyjnych transparentach.

• Pokaż nowe odpowiedzi