Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam,

Dawno tu nie zaglądałem, ale wrzucę kilka informacji o swoich doświadczeniach z podkładkami.

Nie bardzo przepadam za firmowymi podkładkami, bo one z reguły są dość wysokie, a ja nie lubię, jak sprzęt jest mocno podnoszony na półce. Po pierwsze brak miejsca, a po drugie wygląda jak na szczudłach.

W efekcie moje poszukiwania podkładkowe sprowadziły się do wykonania własnych wyrobów. Tak, tak. Tylko proszę mnie nie przenosić do DIY, bo moją intencją nie jest komercjalizowania produktów, tylko podzielenie się doświadczeniem. Sprzedają Wam pomysł do własnego wykonania.

Podkładki robię wg. zasady "make it simple" i staram się używać naturalnych materiałów.

Z jakiegoś względu bardzo dobre efekty daje (przynajmniej u mnie) zastosowanie naturalnego drewna.

W tym celu doskonale sprawdza się indonezyjski heban i drewno znane jako myrtlewood, które jako pierwszy do celów audio zastosował Cardas. Melodyjność, muzykalność, nasycenie, naturalność wybrzmień itd.

Poniżej wklejam kilka próbek tych "wyrobów":

- armboard do gramofonu,

- podkładka pod transport,

- podkładki pod kable - tzw "cable lifters".

Warto też zwrócić uwagę na produkty amerykańskiej firmy Herbie's Audio Labs.

Ich elementy są oparte o elastomery specjalnie skomponowane do celów audio.

Na poniższej stronie podana jest wartość parametrów tłumienia materiału dB Neutralizer dla poszczególnych częstotliwości akustycznych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Herbie's jest znane głównie z pierścieni na lampy, ale warto też zerknąć na inne produkty:

- Spike Decoupling Glider - działanie pod głośnikami bardzo znaczące,

- Thin Fat Dots lub Fat Dots - pod szafki ze sprzętem,

- Super Black Hole CD mat - dla wszystkich top loaderów z krążkiem dociskowym.

Ja ostatnio wykonałem podkładki z mojego ulubionego hebanu, z wydrążonym otworem w środku. Do środka poszła "kanapka" z thin fat dot i krążka z tytanu z nakiełkiem. Krążek habanowy ma jeszcze od spodu wyklejkę z 0.8 mm grubości Grungebuster damping sheet. Mamy zatem dość zaawansowaną podkładkę, której wysokość nie przekracza 18mm. Świetnie sprawdza się to pod napędem CD.

Polecam i sorry za off top.

post-529-0-55381600-1388912942_thumb.jpg

post-529-0-64339500-1388913015_thumb.jpg

post-529-0-19819800-1388913032_thumb.jpg

post-529-0-35217000-1388913721_thumb.jpg

post-529-0-64756600-1388913736_thumb.jpg

post-529-0-35582700-1388914551_thumb.jpg

post-529-0-05232400-1388914781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

U mnie znaczaco poprawiaja precyzje lokalizacji instrumentow i glosow. Scena jest bardziej trojwymiarowa, bardziej "holograficzna", slyszymy wiecej i czysciej , tlo jest bardziej "czarne".

WOW !!!

Mariusz jestem pod wrażeniem , aż gębę rozdziawiłem. ;)

A tak na poważnie.

Myślę ,że się panowie chyba nie zrozumieliśmy.

Ja wcale nie twierdziłem i nie twierdzę ,że podkładki antywibracyjne nie są w ogóle potrzebne i nie mają wpływu na dżwięk a w szczególności na niskie częstotliwości.

Oczywiście sprzęt powinien być odizolowany od wibracji podłoża i na odwrót

Dlatego stosuje się różnego rodzaju podkładki antywibracyjne, które ja również stosuję u siebie w domu.

Zacytuję zatem ponownie to o co chodziło mi w mojej wcześniejszej wypowiedzi :

"Jeżeli ktoś z szanownych kolegów słyszy różnice pomiędzy np. podkładkami firmy FRANZ , które akurat ja używam a np. platformami wspominanej firmy PAD czy każdej innej firmy to szczerze gratuluję doskonałego słuchu".

Ja takich różnic nie słyszę pomimo usilnych prób ich usłyszenia.

Jak już wspomniał nasz kol. Jurgen von Danzig od pewnego poziomu sprzętu takie różnice są WYRAŹNIE zauważalne.

Dochodzę więc do wniosku ,że sprzęt na którym odtwarzam muzykę jest poniżej owego poziomu tzn. nie jest w kategorii high end ale najprawdopodobniej hifi.

To może tłumaczyć brak zauważalnych zmian u mnie w systemie.

Przy tej okazji chciałbym poruszyć jeszcze jedną sprawę dot. poruszanych przez kolegów problemów z izolacją sprzętu audio od wpływów zewnętrznych otoczenia.

Chodzi o wpływ najzwyczajniejszego w świecie ciśnienia akustycznego na poszczególne urządzenia audio , o którym nie piszą producenci owych akcesoriów high end.

Dlatego proponuję prosty test, który każdy może przeprowadzić u siebie w domu:

Proszę aby ktoś z szanownych kolegów stanął na podłodze naprzeciw głośnika (najlepiej na boso) trzymając w ręku zwykły plastikowy kubek do napojów , taki jaki można otrzymać w każdym podrzędnym barze .

Następnie proszę podkręcić gałkę potencjometru do poziomu słuchania śr. głośno muzyki i opisać wrażenia docierające z owego kubka.

Jako następny test proszę na podłodze postawić dowolną platformę a w razie jej braku, podkładki antywibracyjne i położyć na nich np. deskę (może być wykonana nawet z palmy mandżurskiej) stanąć na tej platformie z kubkiem i ponownie podkręcić gałkę potencjometru do tego samego poziomu głośności.

Jeżeli któryś z kolegów odczuje różnicę w zachowaniu się naszego kubka oznaczać to może ,że ALLELUJA !!! - prawa fizyki zostały napisane od nowa ;)

Oczywiście kolor kubka jest dowolny.

Dlaczego o tym napisałem ? Napisałem aby uświadomić niektórym panom ,że nie można przeceniać cudotwórczych właściwości niektórych gadżetów sprzedawanych z załączoną ulotką i wzmiankach o ich cudownym wpływie na dżwięk.

Należy zachować resztki powagi w ferowaniu opinii o KOLOSALNYCH różnicach pomiędzy różnymi "produktami audiofilskimi".

Na zakończenie wklejam swoje rozwiązanie odizolowania sprzętów od wpływu wibracji podłoża.

Wszystkie urządzenia w tym kolumny stoją u mnie na zwyczajnych podkładkach firmy FRANZ AUDIO.

"Platformy" wykonane są z warstwowo klejonych płyt MDF-u (gr. 5,00 cm) stojących na kolcach firmy VIABLU.

Zapraszam dowolnego z kolegów ze swoimi rozwiązaniami (mogą być nawet approved by NASA) do ślepego testu usłyszenia różnic w dżwięku pomiędzy nimi tak jak pisałem na mój koszt .

Listę chętnych proszę śmiało zgłaszać na forum.

Możemy również nakręcić kamerką film z takiego ślepego testu aby uwiarygodnić usłyszenie tych kwieciście opisywanych różnic ;)

Pozdrawiam

post-33970-0-01594700-1388920372_thumb.jpg

<<Jak już wspomniał nasz kol. Jurgen von Danzig od pewnego poziomu sprzętu takie różnice są WYRAŹNIE zauważalne. Dochodzę więc do wniosku ,że sprzęt na którym odtwarzam muzykę jest poniżej owego poziomu tzn. nie jest w kategorii high end ale najprawdopodobniej hifi. To może tłumaczyć brak zauważalnych zmian u mnie w systemie.>>

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

równie czesty jest poglad że im sprzet bardziej prymitywny/ budżetowy tym zmiany sa wyrazniejsze :))

ogólnie poruszamy jeden z najstarszych sporów forumowych "czy słychac" i "na jakim sprzęcie -klasa "

ja uwazam ze słyszalnosc wynika z prostoty konstrukcji i braku zaawansowania obudów sprzetu audio czego dowodem niech bedzie powszechnosc stosowania juz dzisiatki lat temu deski swierkowej pod najprostszymi gramofonami -owszem obecne projekty na skutek ogólnej dostepnosci obrabiarek 3D sa coraz bardziej widowiskowe ale istota budowy tych zabawek nie zmienia sie

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Jarek, szkoda że w pokoju odsłuchowym masz płytki na podłodze ale skoro już są to zachęcam do podłożenia dywanu na powierzchni gdzie stoją sprzęty - to diametralnie

zmieni i poprawi generalnie sound systemu.Podkładki są na pierwszy rzut okiem ok ale zasada stosowania drewna o której wspomina Milimetr jako podkładek,platform

czy podstawek pod sprzęty jest konieczna aby dżwięk z urzadzeń grał muzykalnie.

Podkładki są na pierwszy rzut okiem ok ale zasada stosowania drewna o której wspomina Milimetr jako podkładek,platform

czy podstawek pod sprzęty jest konieczna aby dżwięk z urzadzeń grał muzykalnie.

Jarecki,

Koniecznie!!!

:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A dżewno aby z okolic Kremony? ;)

Przeca pisałem już ,że z Mandżurii ;)

Tylko w tym rejonie rosną owe palmy do wyrobu "audiofilskiego parkietu".

Jarecki,

Koniecznie!!!

:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Maciek ktoś ci na imprezie narzygał na podłogę? ;)

Co ty za gości przyjmujesz?

Z Markot - u?

To co Jarek opisałeś, czyli eksperyment z kubkiem pokazuje, że żadne podkładki nie odizolują nas od wibracji tworzonych przez ciśnienie akustyczne pochodzące z pracujących głośników.

Podkładki odsprzęgające szafki ze sprzętem i kolumny głośnikowe od podłoża dają jednak ten efekt, że nasza podłoga (zwłaszcza z desek drewnianych na legarach lub betonowa pływająca), która zamienia nam się pod wpływem tegoż ciśnienia w wielką membranę, nie przenosi nam wibracji własnych z powrotem na sprzęt i kolumny.

Podkładki załatwiają nam zatem część problemu, choć oczywiśnie nie wszystko.

Poruszałem problem z tym związany w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzymając w ręku zwykły plastikowy kubek do napojów , taki jaki można otrzymać w każdym podrzędnym barze .

Jakie bary , taki sluch :)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To co Jarek opisałeś, czyli eksperyment z kubkiem pokazuje, że żadne podkładki nie odizolują nas od wibracji tworzonych przez ciśnienie akustyczne pochodzące z pracujących głośników.

Podkładki odsprzęgające szafki ze sprzętem i kolumny głośnikowe od podłoża dają jednak ten efekt, że nasza podłoga (zwłaszcza z desek drewnianych lub betonowa pływająca), która zamienia nam się pod wpływem tegoż ciśnienia w wielką membranę, nie przenosi nam wibracji własnych z powrotem na sprzęt i kolumny.

Podkładki załatwiają nam zatem część problemu, choć oczywiśnie nie wszystko.

Dokładnie o to chodzi.

Dlatego podkładki, platformy,kolce jestem jak najbardziej za.

Ale dorabianie do tego ideologii o wpływie faz księżyca i kierunku zawijania sreberek przez świstaka na dżwięk nie został do dzisiaj jednoznacznie naukowo udowodniony ;)

Dlaczego o tym napisałem ? Napisałem aby uświadomić niektórym panom ,że nie można przeceniać cudotwórczych właściwości niektórych gadżetów sprzedawanych z załączoną ulotką i wzmiankach o ich cudownym wpływie na dżwięk.

Należy zachować resztki powagi w ferowaniu opinii o KOLOSALNYCH różnicach pomiędzy różnymi "produktami audiofilskimi".

Napisalem o "znaczacych" a nie kolosalnych . W domysle : znaczacych dla audiofila , ktory zna swoj system na wylot, o wytrenowanym sluchu. Normalny smiertelnik na 90% zmiany nie zauwazy. Te 10 % to sa ci co maja zadatki na audiofila, ale o tym nie wiedza.

Ja wiem , ze Ty "aldiofilstwa " jako takiego nie lubisz, ale dlaczego stosujesz podladki, platformy i myszy, skoro tego nie slyszysz ?Zeby ladniej wygladalo?:)

A sprawa jak opisac zmiany , ktore one wnosza to kwestia slownika , jest on w duzej mierze zbyt ubogi i nieadekwatny, stad moje cudzyslowy.

To bylo na powaznie, ale jak chcesz mnie obsmiac, jestem gotowy:)

Konto w trakcie usuwania

Dlatego podkładki, platformy,kolce jestem jak najbardziej za.

Ale dorabianie do tego ideologii o wpływie faz księżyca i kierunku zawijania sreberek przez świstaka na dżwięk nie został do dzisiaj jednoznacznie naukowo udowodniony ;)

Oczywiscie ze zostal ten efekt opisany... elektronika zna te efekty i sa one brane pod uwage... to tylko wasz brak wiedzy ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Oczywiscie ze zostal ten efekt opisany... elektronika zna te efekty i sa one brane pod uwage... to tylko wasz brak wiedzy ;)

Staszek wąchałeś dzisiaj może butapren ?

Lepiej zacznij pić , to zdecydowanie zdrowsze.;)

Ja wiem , ze Ty "aldiofilstwa " jako takiego nie lubisz, ale dlaczego stosujesz podladki, platformy i myszy, skoro tego nie slyszysz ?Zeby ladniej wygladalo?:)

Przecież napisałem wcześniej wyrażnie "po polskiemu".

Jeszcze raz mam napisać?

Stosuję kolce i podkładki dla niwelacji drgań a nie dla zmiany dżwięku pomiędzy nimi.

Ale ty Mariusz robisz to dokładnie w odwrotnej kolejności a to już wyższy stopień audiofilskiego wtajemniczenia ;)

Pisałem też , że u mnie sprzęt jest hifi a nie highend i może dlatego brak jest słyszalnego (znaczącego) wpływu na dżwięk.

Trzeci raz nie będę pisał spróbuję namalować ;)

Ale odpowiedz...:(

Wplyw drgan mechanicznych jest przykladowo bardzo szczegolowo opisany jesli chodzi o prace rezonatorow kwarcowych...nad czym tu deliberowac sprawa jest oczywista, Inne elementy elektroniczne tez ulegaja tym wplywom i tez sa na to pomiary jak i prace naukowe.

Przecież napisałem wcześniej wyrażnie "po polskiemu".

Jeszcze raz mam napisać?

Stosuję kolce i podkładki dla niwelacji drgań a nie dla zmiany dżwięku pomiędzy nimi.

Ale ty Mariusz robisz to dokładnie w odwrotnej kolejności a to już wyższy stopień audiofilskiego wtajemniczenia ;)

Pisałem też , że u mnie sprzęt jest hifi a nie highend i może dlatego brak jest słyszalnego (znaczącego) wpływu na dżwięk.

Trzeci raz nie będę pisał spróbuję namalować ;)

Niwelacja drgan skutkuje zmiana dzwieku, jego barwy i precyzji. Moze tego nie slyszysz - to lata picia fioletowego alkoholu zanim sie dorobiles :) - ale uwierz mi, masz dzieki temu lepszy dzwiek.

Jednym slowem, masz hiendowy sprzet i ledwo hifi sluch :)

Konto w trakcie usuwania

Jeszcze wrócę na chwilę do zagadnienia DACów, żeby było w temacie wątku. Przegapiłem jak rozmawialiście o lampach kilka stron temu.

Miałem niedawno na odsłuchach lampowy referencyjny DAC Jadisa JS1 w najnowszej odsłonie MKIV.

Nota bene recenzja tego DAC pojawiła się w grudniowym numerze polskiej edycji HiFi Choice.

Otóż DAC ten ma stopień wyjściowy na lampach, gdzie zastosowane są dwie lampy ECC82 i dwie lampy ECC88.

Nie będę opisywał jak DAC Jadisa ma się dźwiękowo do Metronome, bo tego ostatniego nie słyszałem. W każdym razie kiedyś było tak, że cyfra Metronome i cyfra Jadisa wyrastały z tego samego pnia.

Mając DAC na odsłuchu wypróbowałem wiele lamp. W stopniu ECC88 najlepiej sprawdziły mi się Philips JAN-6922, czyli te, które Jarek masz standardowo w swoim DACu.

W stopniu ECC82 absolutnie fantastycznie wypadły Tesle ECC802S. W ogóle Tesla jest dla mnie pewnym odkryciem i zaskoczeniem.

Przez ostatnie 5 lat przerzuciłem ponad 130 lamp sygnałowych w tym wiele uznanych i kosztownych NOSów, ale Tesla u mnie wypada po prostu znakomicie. Jest to lampa dające niesamowite wrażenie obecności muzyków w pomieszczeniu i takiej "realności" odtwarzanej muzyki. Nie przypominam sobie takiego efektu na innej znanej mi lampie.

Ostatecznie od pewnego czasu, zarówno w DACu, w preampie i w monoblokach stosuję taki układ, że w pierwszym stopniu stosuję Teslę, która nadaje tonalność sygnałowi, a w kolejnym stopniu stosuję lampę maksymalnie rozdzielczą, klarowną i dynamiczną, która odpowiada za te właśnie aspekty brzmienia.

Świetne są tutaj francuskie lampy jak Cifte, Mazda, La Radiotechnique, w tym brandowane Dario MiniWatt. Takie zestawienie u mnie sprawdza się idealnie, więc może spróbuj na front do swojego DACa zapakować jakieś dobre Tesle.

Poniżej fotka omawianego DACa.

Ukryta Zawartość

post-529-0-89153300-1388925865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Niwelacja drgan skutkuje zmiana dzwieku, jego barwy i precyzji. Moze tego nie slyszysz - to lata picia fioletowego alkoholu zanim sie dorobiles :) - ale uwierz mi, masz dzieki temu lepszy dzwiek.

Jednym slowem, masz hiendowy sprzet i ledwo hifi sluch :)

Ja piję brązowy alkohol ale skoro polecasz fioletowy to jak wpadniesz do mnie to się razem napijemy ;)

Przy okazji weż pod pachę swoje podkładki i zrobimy ślepy test w porównaniu do moich zwykłych "francowatych".

Podejrzewam ,że test lepiej wyjdzie po zaaplikowaniu płynów wlewnych.

Wtedy słychać nawet różnice w tym czy mój kot ma suchy czy mokry kaszel ;)

I jeszcze próba z Telefunkenem.

To są ciekawe lampy, ale po 1.5 godzinie słuchania zawsze mam nieodpartą potrzebę wypięcia ich z toru...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarek,

Juz Ci pisalem ,ze nie wiem czy stopki PAB sa lepsze od Franz' a , nigdzie tego nie pisalem.

Ja odwiedziny u Ciebie mam na krotkeij liscie na 2014:)

Do tego czasu zastanowie sie, jakie Ci cwiczenia sluchu polecic. Na poczatek mam jedno - skrec galke na preampie z 12 na 9 , powinno pomoc :)

A zebys wiedzial o czym piszemy , oto szklaneczki do trunku a la PAB :

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

w tym brandowane Dario MiniWatt. Takie zestawienie u mnie sprawdza się idealnie, więc może spróbuj na front do swojego DACa zapakować jakieś dobre Tesle.

Masz podobne doświadczenia jak ja.

Już pisałem gdzieś wcześniej ,że Dario Mini Watt (FR) to b. dobra lampa.

Ja mam 2 szt ale zamówiłem dodatkowo kilka szt. bo te lampy są po prostu fantastyczne brzmieniowo a przy tym niskoszumowe (WA).

Ja mam w dac-u 2 lampy E88CC Jan Philips i jeżeli u ciebie Tesla E88CC tak dobrze wypadła to chętnie spróbuję.

Ja mam w dac-u 2 lampy E88CC Jan Philips i jeżeli u ciebie Tesla E88CC tak dobrze wypadła to chętnie spróbuję.

W tym DACu lampa ECC88 jest drugą lampą, a więc tu stosuję transparentną i rozdzielczą Philis JAN 6922. W tym miejscu Tesla E88CC wypadła słabo.

Pierwszym stopniem jest stopień na lampach ECC82 i tu świetnie wypadła Tesla ECC802S.

Ja ostatnio wykonałem podkładki z mojego ulubionego hebanu, z wydrążonym otworem w środku. Do środka poszła "kanapka" z thin fat dot i krążka z tytanu z nakiełkiem. Krążek habanowy ma jeszcze od spodu wyklejkę z 0.8 mm grubości Grungebuster damping sheet. Mamy zatem dość zaawansowaną podkładkę, której wysokość nie przekracza 18mm. Świetnie sprawdza się to pod napędem CD.

Ktoś zajmuje się dla Ciebie obróbką drewna czy sam tak potrafisz? Wizulanie super wygląda!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W tym DACu lampa ECC88 jest drugą lampą, a więc tu stosuję transparentną i rozdzielczą Philis JAN 6922. W tym miejscu Tesla E88CC wypadła słabo.

Pierwszym stopniem jest stopień na lampach ECC82 i tu świetnie wypadła Tesla ECC802S.

Rozumiem.

W taki razie podobny układ jest u mnie ale dac-pre.

W dac-u mogę zostawić JAN Philips a do pre spróbować tych Tesli.

Pytanie tylko czy są też 12AT7?

Bo 12AX7 mam Raytheona i tutaj nic nie zagrało lepiej więc te lampy zostają na 100%.

P.S.

Ale masz na myśli JJ z obecnej produkcji?

Rozumiem.

W taki razie podobny układ jest u mnie ale dac-pre.

W dac-u mogę zostawić JAN Philips a do pre spróbować tych Tesli.

Pytanie tylko czy są też 12AT7?

*** Tego nie wiem. Do sprawdzenia.

Bo 12AX7 mam Raytheona i tutaj nic nie zagrało lepiej więc te lampy zostają na 100%.

*** Też miałem Raytheona. Sprawdzenie ECC83 Tesli będzie Cię kosztować ok. 400 zł, więc może spróbuj...

P.S.

Ale masz na myśli JJ z obecnej produkcji?

*** Nie, nie, chodzi o oryginalne Czechosłowackie Tesle z lat 60-tych / 70-tych.

Ktoś zajmuje się dla Ciebie obróbką drewna czy sam tak potrafisz? Wizulanie super wygląda!

Projekty zlecam do wykonania na czteroososiową frezarkę CNC, ale jest z tym problem, bo to taka detaliczna "rzeźba w brązie" i w zasadzie przyjmują mi takie drobne zlecenia z którymi jest dużo zabawy po znajomości.

Poniżej fotka omawianego DACa.

Mozna prosic wiecej fotek tego DAC-a szczegolnie chodzi mi o plytke na ktorej nie ma lamp, chodzi mi o mocne zblizenia.:)

Pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.