Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

No nie, chyba moja skromna osoba jest tu ostoją konserwatyzmu, tradycyjnego podejścia i strażnikiem stałych wartości.

Tego akurat nie wiem;-)

Tradycyjne podejście i trwałe wartości kojarzą mi się z Rodziną Radia Maryja, a to chyba jednak do Kolegi nie pasuje;-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ciekawy przypadek miałem ostatnio z jednym sprzętem lampowym SET.

Podłączyłem dac z pre po RCA a pre z końcówkami po XLR i .... w głośnikach było takie buczenie ,że bałem się ,że głośniki mi rozpieprzy.

Myślałem ,że problem leży po stronie kabli sieciowych (uziemienie) ale dopiero fabryka powiedziała mi ,że albo wpinamy same kable XLR albo RCA.

Mieszać nie wolno bo są właśnie takie efekty.

Co dziwne w Jadisie miałem same RCA i buczało (cicho ale jednak było słychać).

Co sprzęt to inny problem.

Tego akurat nie wiem

To poinformuję, że jestem zwolennikiem źródła analogowego napędzanego obrotnicą elektromagnetyczną bez użycia jakiejkolwiek elektroniki, oraz posiadającej niemetalowy talerz.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To poinformuję, że jestem zwolennikiem źródła analogowego napędzanego obrotnicą elektromagnetyczną bez użycia jakiejkolwiek elektroniki, oraz posiadającej niemetalowy talerz.

To z takimi tradycyjnymi wartościami i ja się utożsamiam;-)

U mnie DAC z pre był po XLR, pre z końcówkami na bas też po XLR a pre z lampami po specjalnym kablu XLR-RCA bo pre nie ma wyjść RCA i było zawsze super.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

U mnie DAC z pre był po XLR, pre z końcówkami na bas też po XLR a pre z lampami po specjalnym kablu XLR-RCA bo pre nie ma wyjść RCA i było zawsze super.

Przecież niedawno pisałeś ,że Jadis buczał u Ciebie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Chyba się nie zrozumieliśmy.

U mnie też nie jest to wina kabli tylko tak skonstruowane są konkretne urządzenia.

NAT gra tylko albo po XLR albo po RCA.

A generalnie lampy SET grają lepiej po RCA. Tak przynajmniej twierdzi kilku konstruktorów tych sprzętów i nie robią w ogóle wyjść / wejść XLR.

Inni mają XLR ale czy gra to lepiej ?

Tranzystor to co innego i tutaj XLR może jest lepszy.

Nie wiem czy jest to regułą i tak jest we wszystkich tranzystorach bo wszystkich nie słuchałem ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Do lampy SET XLR nie ma sensu, nic to nie da. W PP typu ARC czy BAT o w pełni zbalansowanej konstrukcji oczywiście XLR będzie lepszy, podobnie jak w przypadku tranzystorów o analogicznej konstrukcji.

Ortodoksi używają do napędu wodnego koła podsiębiernego z regulatorem Wata; napęd sprężynowy jest passe ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

fabryka powiedziała mi ,że albo wpinamy same kable XLR albo RCA.

Ciekawe...zdarzało mi się używać obu rodzajów połączeń równocześnie bez problemów, ale może na zbyt "budżetowym sprzęcie";-)

Ciekawe...zdarzało mi się używać obu rodzajów połączeń równocześnie bez problemów, ale może na zbyt "budżetowym sprzęcie";-)

Ok, ale grało tylko jedno połączenie , nie mogło być inaczej.

Zastanawiałem się w wolnych chwilach, nad różnymi możliwościami napędu, nie powiązanego w żaden sposób z elektrycznością.

Ja lubię rowerek, całkiem fajna sprawa :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

obu rodzajów połączeń równocześnie

Miałem na myśli n.p. sytuację, gdy od DAC-a do pre jest XLR, a od pre do końcówki RCA, więc może nie grają, ale działają oba połączenia jednocześnie.....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zdecydowanie musi być jakiś związek pomiędzy ceną a tymi zjawiskami ;)

Im droższy sprzęt tym głupszy właściciel , czy jakoś tak ;)

Ja się znam na budowie statków i budynków i zamiast pójść za głosem natury i zająć się spawaniem albo murowaniem , sprzętu audio mi się zachciało.

No i klops.

Słucham , słucham i absolutnie żadnej różnicy nie słyszę.

Dlatego postanowiłem tylko i wyłącznie patrzeć na schematy , recenzje i namiętnie oraz wyczynowo słuchać na youtube.

Może coś z tego będzie.

Albo i nie... ;)

pozdr.

Przepraszam, głupi jestem...

W budynkach mieszkam (nawet w jednym) a statkami pływam (tylko na wakacjach)....

A sprzętu jaki Ty masz chwilowo nie posiadam.

I ta chwila może trwać;-)

pozdr!

• 2 tygodnie później...
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Witam.

Może kilka słów na temat kabli IC Siltech.

Dostałem na testy kilka kabli IC RCA Siltech :

-Queen

-Empress

-Empress Crown

-Classic 550i (poprzednio)

Tak jak poprzednio pisałem spróbowałem wpięcia tych kabli w miejsce najwyższego modelu IC MIT Oracle MA-X SHD pomiędzy dac i pre.

Dotychczas próbowałem wpinać kable Siltecha wyłącznie pomiędzy pre i końcówkami i jako kable głośnikowe i tutaj MIT okazał się lepszym rozwiązaniem.

Ale zastosowanie tego kabla jako ostatniego ogniwa w torze sygnału źródła okazało się strzałem w dychę.

Różnica jest wyraźnie na korzyść Siltecha praktycznie w całym paśmie przekazu.

Kable , które mam obecnie na testach różnią się przede wszystkim prezentacją środka pasma i detali na jego górze.Bas jest na podobnym poziomie.

Im wyższy model tym dźwięk jest bardziej wypełniony i dociążony oraz zrównoważony w całym paśmie.

Im niższy model tym dźwięk jest bardziej odchudzony , głównie na średnicy a wysokie tony są jaskrawsze.

Gitara klasyczna czy perkusja brzmi wyraźnie bardzie naturalnie na kablach Siltecha niż MIT , bez wyostrzeń i ekspozycji jakiegoś zakresu pasma.

Również wokale brzmią naturalniej , przejrzyściej ale przy tym gładziej na Siltechu.

Reasumując doszedłem do wniosku ,że cały tor źródłowy oparty o Siltecha jest optymalnym rozwiązaniem w moim systemie ale i w innych systemach , które testowałem również.

Kabel Empress Crown zostaje na stałe.

pozdr.

Reasumując doszedłem do wniosku ,że cały tor źródłowy oparty o Siltecha jest optymalnym rozwiązaniem w moim systemie

Nie rozumiem tzn ze Siltecha masz tylko w polaczeniach pomiedzy urzadzeniami DAC->Pre->Wzmak->Glosnik czy tylko chodzi o polaczenie w zrodle? Co z sieciowkami, bo juz sie pogubilem. Czy chodzi o to ze masz wszedzie juz Siltecha?
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie rozumiem tzn ze Siltecha masz tylko w polaczeniach pomiedzy urzadzeniami DAC->Pre->Wzmak->Glosnik czy tylko chodzi o polaczenie w zrodle? Co z sieciowkami, bo juz sie pogubilem. Czy chodzi o to ze masz wszedzie juz Siltecha?

SIltech jest na źródle jako IC ale również jako sieciówki , cyfrowy i listwa.

Reszta to miedź.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ok dzieki. A co sie dzieje jesli wszedzie dalbys Siltecha?

Odchudzenie dźwięku na środku.

Miedź w tym wszystkim na końcu toru daje dociążenie i wypełnienie dźwięku (tzw. ciemne tło) ale w połączeniu ze srebrem nie zamula.

Sama miedź bez srebra to wyższy i gorszy bas , mniejsza przejrzystość i gorsze wokale i wybrzmiewanie wysokich tonów.

Jarek 100 % zgoda. Mam podobną opinię na temat mieszania miedzi ze srebrem. U mnie miedź, to wokale (dociążenie) srebro, to większa holografia i pozycjonowanie instrumentów.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Odchudzenie dźwięku na środku.

Miedź w tym wszystkim na końcu toru daje dociążenie i wypełnienie dźwięku (tzw. ciemne tło) ale w połączeniu ze srebrem nie zamula.

Sama miedź bez srebra to wyższy i gorszy bas , mniejsza przejrzystość i gorsze wokale i wybrzmiewanie wysokich tonów.

No to potwierdza się, że często problemem jest gdy jest za dużo MITa w MICie;-) ale gdzieś musi zostać MIT aby było MI(s)Tycznie!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No to potwierdza się, że często problemem jest gdy jest za dużo MITa w MICie;-) ale gdzieś musi zostać MIT aby było MI(s)Tycznie!

;)

Niestety głośnikowe kable tej firmy należą do jednych z lepszych na rynku.

Ale IC to wg. mojej opinii choć również są b.dobre to faktycznie ich wymieszanie z innym kablem (z innego materiału) u mnie dało znacznie lepsze efekty końcowe.

Co dziwne lepsze połączenie jest srebro -> miedź niż miedź -> srebro.

;)

Niestety głośnikowe kable tej firmy należą do jednych z lepszych na rynku.

Ale IC to wg. mojej opinii choć również są b.dobre to faktycznie ich wymieszanie z innym kablem (z innego materiału) u mnie dało znacznie lepsze efekty końcowe.

Co dziwne lepsze połączenie jest srebro -> miedź niż miedź -> srebro.

Lampy lubią srebro. Stara prawda się znów potwierdziła.

Ale przy tranzystorowych komponentach IC MITa mogą zdziałać cuda;-)

Co do MIT-a to znowu nic nowego, kable MIT-a od strony konstrukcyjnej to rowniez cewki laczone szeregowo wraz z dodatnim biegunem kabla oraz przelaczanie roznego typu dwojniki RC wpinane rownolegle. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.