Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamietam to nie tak od dawna. Acoustic Arts z tego co pamietam nie tak dawno temu kupiles a wczesniej psioczyles na lampy.

AA miałem już ok 3 lata temu. Metronome mam od ponad roku. Ale lamp nie chcę w preampie(miałem) i w końcówkach mocy.

Burmester zagrał bardziej muzykalnie a było to tylko średni model "Niemca" vs topowy model "yankesa". Gdyby porównać oba wzmacniacze w topowej wersji to Burek zmiata Spectrala z wyraźną przewagą.

Z tego co mi wiadomo, to w ofercie Spectrala jest jeszcze model 400 i 400RS. 360 też jest zatem średnim modelem.

Ale może się nie znam.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wtedy nie było wyższego. To co miał Audio System to był topowy model.Teraz pojawiły się nowsze wersje ale nie słuchałem ich. Pewnie też dobrze grają.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

oczywiscie jak zwykle cudow brak, to jest bardzo dobry wzmacniacz, bardzo dobre komponenty, dobre przemyslane projektowanie, tranzystory najlepsze z mozliwych, dobre parametry dynamiczne znaczna prawdziwa szybkosc - BRAWA!

Staszek , Wojtek jesteście blisko ale nie do końca.

Te zdjęcia wklejone przez Staszka to końcówka stereo T+A S10.

Ja gram na dwóch monoblokach M10.

Wyglądają identycznie jak S10 ale są inaczej zbudowane.

Tutaj link:

http://www.taelektroakustik.de/index.php?id=313

Do tego jest jeszcze preamp P10-2:

http://www.taelektroakustik.de/index.php?id=287

Teraz zagadka została rozwiązana ;)

Rzeczy ktore mi sie nie podobaja to lampy, ale rozumiem z czego to wyniklo,

Wynika to z konstrukcji tych monobloków.

Lampy 6SN7 podają napięcie do monobloków.

Rozmawiałem z konstruktorami tych "kanistrów" i żadne inne monobloki nie mają takiej dziwnej konstrukcji hybrydowej.

Do tego klasa A i AB , bi - amping.....

A jak grają trzeba posłuchać samemu.

Ja jestem pod wrażeniem ;)

Jako ciekawostkę mogę tylko napisać , że jeszcze nigdy nie widziałem tych końcówek na rynku wtórnym.

Raz kupisz i już widocznie nie chcesz sprzedawać.

Jak sprzedawałem mój stary napęd CD T+A to mogłem również od ręki sprzedać resztę.

Kupiec umówił się ze mną ,że jak będę kiedyś chciał sprzedać monobloki to pierwszy telefon mam wykonać do niego.

No dobra koniec "opowieści z mchu i paproci" , trzeba dalej słuchać.

Ostatnio kupiłem mało znaną płytę CD "Peter Janson & Friends" i z tego miejsca chciałbym pozdrowić Konsmana i Artona oraz pozostałych prześmiewców płyt CD.

Płyta jest nagrana tak ,że szczena opada i po porównaniu do kilku innych płyt CD (HDCD,XRCD,SACD) pojawia się uśmiech politowania dla twórców teorii kosmicznych różnic pomiędzy tymi nośnikami ;)

Wyglądają identycznie jak S10 ale są inaczej zbudowane.

Tutaj link:

To jest jakby koncowka stereo razy dwa, pracujaca w mostku do tego dochodzi bardzo dobrej klasy przedwzmacniacz ktory jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mostek powoduje ze jego parametry mnoza sie dokladnie razy dwa rosnie predkosc dwa razy, rosnie pasmo, zmiejszaja sie znieksztalcenia, no i to ze moze byc sterowany symetrycznie z XLR-a. No przy takim mostku to powiem szczerze ze Soulution moze byc lepszy ale odleglosci pomiedzy tymi wzmakami moim zdaniem beda jua male a cena...

Ty juz sluchasz bardzo szybkiego bardzo dobrego wzmaka chyba raczej niczego juz nie znajdziesz. Przy tym Burmester to KPINA! :D

Gratuluje wyboru, no w koncu ktos kupil jakis naprawde dobry sprzet :D

Ale jednak kolejnym krokiem moze byc Soulution i wzmacnianie bez lampy to pomimo wszystko jest kolejny krok w przod - tak uwazam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanowni Koledzy

Nie pisałem kilka miesięcy, gdyż nie ma miedzy nami nici porozumienia.

Obserwujemy zjawiska z różnych poziomów, stąd ciągłe niezrozumienia.

Nie mam aspiracji aby wstępować do Waszego świat, wiec nie jestem obciążony koniecznością posługiwania się poprawnością dowolnego typu, aby uzyskać czyjąś akceptację

też tak naprawdę mamy dyskomfort w temacie niemieckiego sprzętu :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ostrzegałem przed niemieckim sprzętem, nie słuchano mnie.

Kolego 747 proszę abyś nie głosił teorii , które nie mają pokrycia w rzeczywistości.

Wbrew remu co twierdzisz Niemcy (można ich lubić lub nie) robią sprzęt audio uznany na całym świecie przez wielu słuchaczy.

Komu jak komu ale akurat tym ludziom nie zarzucał bym niewiedzy ponieważ w wielu dziedzinach , również w audio są dobrymi producentami.

Xenofobiczne podejście nic tutaj nie zmieni.

Mam tą przyjemność pracować od lat z różnymi nacjami i b. sobie cenię również wiedzę i przedsiębiorczość ludzi z nad Renu.

Ale jednak kolejnym krokiem moze byc Soulution i wzmacnianie bez lampy to pomimo wszystko jest kolejny krok w przod - tak uwazam.

Obawiam się ,że Soulution ma typowe cechy tranzystora a to nic dla mnie ;)

Mam tą przyjemność pracować od lat z różnymi nacjami i b. sobie cenię również wiedzę i przedsiębiorczość ludzi z nad Renu.

a Rosjanie to jednak twórczy naród :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Jarek ma racje, sluchalem soulution i jezeli ktos kocha lampy nigdy takiego klocka sobie nie sprawi.

AA miałem już ok 3 lata temu. Metronome mam od ponad roku. Ale lamp nie chcę w preampie(miałem) i w końcówkach mocy.

Pisles, ze lampy w zrodle szumia a Ty tego nie lubisz...a jednak jedziesz z lampa w zrodle tam gdzie najbardziej to slychac. Kto wie, moze niedlugo przekonasz sie rowniez do gramofonu;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jarek ma racje, sluchalem soulution i jezeli ktos kocha lampy nigdy takiego klocka sobie nie sprawi.

Mysle ze to jest sprawa zrodla. Z tranzystora tez potrafi zagrac basniowo slodko. A pelny tranzystor da jedna przewage, wysoka rozdzielczosc, THD wnoszone przez lampy tez jednak slychac, slychac specyficznie nie jako ostrosc ale jako utrata mikroszczegolow i duzej rozdzielczosci polaczonej z naturalna analityka. Ale przyznam ze to moze byc trudne zestawienie a z pewnoscia bardzo kosztowne.

Wojtek Pacula tez kocha lampy, a jednak slucha na Soulutionie ;)

Chodzi bardziej o tak zwane parzyste harmoniczne, Juz nie wnikam co gra lepiej a co gorzej, chodzi mi o to, ze tranzystor nie wytworzy tej lampowej "aury" ktora tworza koncowki lampowe.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Chodzi bardziej o tak zwane parzyste harmoniczne, Juz nie wnikam co gra lepiej a co gorzej, chodzi mi o to, ze tranzystor nie wytworzy tej lampowej "aury" ktora tworza koncowki lampowe.

Tylko ta aura szybko sie nudzi i dochodzi sie do wniosku ze slucha sie ciagle jednej tej samej plyty. Ale sa tez lampy przezroczyste, z lampami bywa roznie.. z moich obserwacji. Ale generalnie jednak dosladzaja, ale tez doskonale filtruja smieci z przetwarzania C/A ale to juz przeszlosc, mozna to lepiej zrobis polprzewodnikami...jesli wie sie jak.

Tylko ta aura szybko sie nudzi i dochodzi sie do wniosku ze slucha sie ciagle jednej tej samej plyty. Ale sa tez lampy przezroczyste, z lampami bywa roznie.. z moich obserwacji. Ale generalnie jednak dosladzaja, ale tez doskonale filtruja smieci z przetwarzania C/A ale to juz przeszlosc, mozna to lepiej zrobis polprzewodnikami...jesli wie sie jak.

A tam półprzewodnikami, nie lepiej od razu grafenem?

Kolejna bzdura

W każdej plotce jest trochę prawdy, sygnatura po dłuższym czasie może się jednak znudzić.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A z drugiej strony jesli chodzi o Burmestra to ma zamknieta petle sprzezenia zwrotnego co nalezy uznac za sukces tym bardziej ze jest to technologia lat 80.

Tranzystorowka z zamknieta petla tez ma swoje plusy, ma lepszy i bardziej kontrolowany dol i srodek nie jest tak wypchany, maja za to problemy z gora, ale w Burmestrze tranzystory koncowe nie sa w postaci wtornikow tylko wzmacniaczy i to powoduje spowolnienie i rozmazanie gory ktora w normalnych warunkach bylaby (przy takiej konstrukcji) natarczywa i meczaca.

Swiadczy to dobrze o Burmesterze ze w dalszym ciagu znajduja sie klienci na taka leciwa konstrukcje, do dzisiaj malo firm zamyka globalna petle bo nie moga sobie poradzic z gora, a tu jest zamknieta petla co z pewnoscia daje korzysci ktorych obecnie szukac ze swieca nalezy ;)

Kolejna bzdura

Sa rozne brzmienia lamp, sa i takie ktore sa dosc przezroczyste, ale sa i takie ktore sa bardzo monotonne i do tego ostatniego odnosi sie moja wypowiedz.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tranzystorowka z zamknieta petla tez ma swoje plusy, ma lepszy i bardziej kontrolowany dol i srodek nie jest tak wypchany, maja za to problemy z gora,

Staszek , jest dokładnie odwrotnie ;)

Widać jak zdjęcia mogą zmylić "słuchacza".

Idąc tym torem myślenia znudzić może się wszystko

I tutaj masz rację; wic polega na tym żeby jednak mieć w domu takiego kameleona co potrafi odtworzyć każdy kolor muzyki :)

I tutaj masz rację; wic polega na tym żeby jednak mieć w domu takiego kameleona co potrafi odtworzyć każdy kolor muzyki :)

A przynajmniej taki rodzaj muzyki jaki preferujemy osobiście :)

Ten kameleon tez moze sie kiedys znudzic;)

Mi tam sie koncowki lampowe nie nudza. Zaczynalem od tranzystora, pozniej pare lat na lampie SE, nastepnie chwilowy flirt z tranzystorem(ale pre bylo na lampie i gramofon, wiec nie bylo tak zle) ale i tak wracam z powrotem do koncowki lampowej S. W sumie lampa mi sie nie znudzila ani przez chwile, ale byl czas, ze zmienilem z innego powodu;)

W sumie lampa mi sie nie znudzila ani przez chwile

Bo to jest ten dzwiek który preferujesz i którego szukasz i właśnie o to chodzi, mamy czerpać przyjemność ze słuchania ulubionej muzyki a komentarze innych nie maja tu większego znaczenia

A przynajmniej taki rodzaj muzyki jaki preferujemy osobiście :)

Oj nie, nie, nie! Jesteśmy jak dzieci dziś lubimy to, jutro tamto; nie wiem co będę lubił jutro, wiem co lubiłem wczoraj :)

Oj nie, nie, nie! Jesteśmy jak dzieci dziś lubimy to, jutro tamto; nie wiem co będę lubił jutro, wiem co lubiłem wczoraj :

Nie słucham ostrego rocka ani klasyki więc nawet nie wiem jak mój system by sobie z tymi gatunkami poradził a jeśli kiedyś polubię któryś z tych gatunków muzyki to będę się martwił potem, na razie najzwyczajniej mnie to nie martwi i nie zawracam sobie tym głowy

Bo to jest ten dzwiek który preferujesz i którego szukasz i właśnie o to chodzi, mamy czerpać przyjemność ze słuchania ulubionej muzyki a komentarze innych nie maja tu większego znaczenia

dokladnie:)

A może problem "nudzenia się" rozwiąże fakt posiadania bogatej płytoteki..... jak coś się znudzi, zawsze można zmienić klimat, typ muzyki, firmę (typ nagrania) itp;-)

A może problem "nudzenia się" rozwiąże fakt posiadania bogatej płytoteki..... jak coś się znudzi, zawsze można zmienić klimat, typ muzyki, firmę (typ nagrania) itp;-)

Nie wiem, zawsze coś takiego myślałem ale chęć poznania coraz nowszych utworów,wykonań,realizacji jest tak silna że nie mam czasu przesłuchać ponownie perełek które odkryłem i opatrzyłem adnotacją to jest TO.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.