Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Jaruzel to "matrioszka"?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Jaruzel to ruski wataszka jak wszyscy oficerowie w tym czasie w tzw polskiej armii ludowej.

O czym tu gadać.

grzesiu, znajdź najbliższy mur i się rozpędź.......efekt przyjdzie sam.....

nikogo nie bronię, domagam się tylko spojrzenia na osobę nie poprzez barwy czarno-białe, ale również w innych odcieniach......Wałęsa jak jest postrzegany? jako przywódca związkowy, czy jako Prezydent?

Za taki tekst, to w realu dostałbyś po pysku.

Tylko wyjątkowe łajzy wygładzają historię...

Jeśli ktoś umiera sprawując do końca dyktatorską

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Za taki tekst, to w realu dostałbyś po pysku.

Nie poznaję kolegi...

Myślicie, że gdyby nie doszło do okrągłego stołu byłaby w Polsce krwawa rewolucja?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Byłaby w Polsce krwawa rewolucja.

Być może po stronie "zwycięzców" byłoby mniej politycznych k**ew.

No więc właśnie o to chodzi,że Jaruzelski oddał pokojowo władzę choć mógł jeszcze na bagnetach rządzić przez lata.Dlaczego to zrobił?Nie wiem.Mówiąc Jaruzelski należy mieć świadomość,że to nie był jeden człowiek ale grupa ludzi,która zdała sobie sprawę,że systemu nie da się uratować.Byli to jeszcze Rakowski,Rejkowski i paru innych,których już nie pamiętam.Zdecydowali się na rozmowy w których zapewne musieli zabezpieczyć sobie bezpieczny byt po zmianie systemu.To oczywiste.Podejrzewam,że sytuacja przerosła obie strony i nikt wtedy nie wiedział w jakim kierunku to pójdzie( wiem,wiem,Prezes jedyny wiedział!).Obie strony przeceniały siły przeciwnika.Ale i tak nawet za cenę sejmu kontraktowego i perspektywę demokratycznych wyborów w przyszłości i nietykalność towarzyszy ten układ był opłacalny.Bo obyło się bez rozlewu krwi.

Wojciech. O czym Ty mówisz.

Jakie "mógłby rządzić" przez lata?!

Spojrzenie z perspektywy nazajutrz, jest miażdżące dla komunistycznej państwowości.

Przez pokomunistyczne 30 lat nie możemy się otrząsnąć. Do czego by doprowadził każdy następny dzień tamtej rzeczywistości.

To co nam się nie podoba teraz, również w rządzących, jest wynikiem tamtych lat.

Będziemy wychodzić z tego przez pokolenia, a może nam się nie udać...

choć mógł jeszcze na bagnetach rządzić przez lata.

Dlaczego to zrobił?

Nie mógł.

Bo nie mógł

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

No więc właśnie o to chodzi,że Jaruzelski oddał pokojowo władzę choć mógł jeszcze na bagnetach rządzić przez lata.Dlaczego to zrobił?Nie wiem.Mówiąc Jaruzelski należy mieć świadomość,że to nie był jeden człowiek ale grupa ludzi,która zdała sobie sprawę,że systemu nie da się uratować.Byli to jeszcze Rakowski,Rejkowski i paru innych,których już nie pamiętam.Zdecydowali się na rozmowy w których zapewne musieli zabezpieczyć sobie bezpieczny byt po zmianie systemu.To oczywiste.Podejrzewam,że sytuacja przerosła obie strony i nikt wtedy nie wiedział w jakim kierunku to pójdzie( wiem,wiem,Prezes jedyny wiedział!).Obie strony przeceniały siły przeciwnika.Ale i tak nawet za cenę sejmu kontraktowego i perspektywę demokratycznych wyborów w przyszłości i nietykalność towarzyszy ten układ był opłacalny.Bo obyło się bez rozlewu krwi.

Przez jakie lata? Otóż grupa złodzieji i przestępców oddała władzę (co było planowane od 20 lat przez KGB) - grupie pogrobowców komunistycznych, którzy zapewnili im dalsze złodziejstwo.

Najśmieszniejsze, że jesteś efektem tego dealu.

Staram się nie używać mocnych słów (zobowiązał mnie do tego Palton) - ale jesteś Wojciechu naiwną idiotą (bo nie wyobrażam sobie, że zdrajcą)

ZSRR rozpadał , chylił się ku upadkowi , nasze władze wiedziały dobrze o tym , ale nie wiedziały czy będzie przedśmiertny zryw ZSRR .

Ostatecznie obeszło się z mniejszymi ofiarami . Czy to źle ?

Gdyby kto inny dostał władzę to co , wszystko byłoby OK , wszyscy zadowoleni ?

bo nie wyobrażam sobie

To tylko efekt indoktrynacji przez tych pierwszych i drugich.

...i podatność na obecnych.

Opublikowano · Ukryte przez cir, 12 Lipca 2013 - wulgaryzmy
Ukryte przez cir, 12 Lipca 2013 - wulgaryzmy

Tak tylko nigdy nie przypuszczałbym, że większość może być szczęśliwa w gównie.

Może to zaleta owej większości.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez cir, 12 Lipca 2013 - wulgaryzmy
Ukryte przez cir, 12 Lipca 2013 - wulgaryzmy

Xniv - muchy siadają na kupie i ją żrą.

Przecież miliard nie może się mylić?

Proponuje zostać na boku i nie jeść kupy. Dyskusje z niewykształconymi dozorcami z Neewsweeka czy GW ?

Po co ?

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Tak tylko nigdy nie przypuszczałbym, że większość może być szczęśliwa w gównie.

Może to zaleta owej większości.

Ależ jest - i Ty im zakłócasz siedzenie w gównie. Zmuszasz do myślenia - a to już kompletnie inna sprawa.

Muzyka - jak Ty ich namawiasz na co kolwiek? Bo ja już odpuściłem.

Bo ja już odpuściłem.

Też.

Niektórzy z nich słuchają rzeczy z sensem.

Może to ze zgryzoty i z tęsknoty za życiem poza gównianym;)

Oj,Panowie,Wam się tylko zdaje,że jesteście tacy niezależni i myślący.Jeteście zaprogramowani przez różnych Ziemkiewiczów,Sakiewiczów czy Korwinów i powtarzacie bezmyslnie tę papkę klerykalno-nacjonalistyczno-populistyczną co obecnie staje się obowiązującym mainstreamem.Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wasze poglądy są niespójne,sprzeczne wewnętrznie i anachroniczne.Nie wiem skąd takie przekonanie,że ktoś spoza waszego kręgu mógłby marzyć aby do was dołączyć?To absurd!A wiązanie tego z muzyką?Wyjasnialismy już tę sprawę w stosownym wątku.

Wam się tylko zdaje

Wojciechu ależ tobie się tylko zdaje.

zaprogramowani przez

Któż ciebie zaprogramował w takim razie?

ktoś spoza waszego kręgu

Z jakiego kręgu? Jakieś teorie?

Oj,Panowie,Wam się tylko zdaje,że jesteście tacy niezależni i myślący.Jeteście zaprogramowani przez różnych Ziemkiewiczów,Sakiewiczów czy Korwinów i powtarzacie bezmyslnie tę papkę klerykalno-nacjonalistyczno-populistyczną co obecnie staje się obowiązującym mainstreamem.Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wasze poglądy są niespójne,sprzeczne wewnętrznie i anachroniczne.Nie wiem skąd takie przekonanie,że ktoś spoza waszego kręgu mógłby marzyć aby do was dołączyć?To absurd!A wiązanie tego z muzyką?Wyjasnialismy już tę sprawę w stosownym wątku.

Wracając do tematu-Panie Wojciechu nie wiem czy jak coś poniżej napiszę-to będzie Panu do śmiechu??

W piątek około południa odbyła sie oficjalna uroczystość z okazji 90-tych urodzin generała........który został mianowany na generała w wieku 33 lat.

Teraz pytam-gdzie ta uroczystość miała miejsce?Wie ktoś.........bo ja wiem.

ps.

Wojtek ma sie całkiem fajnie............oczywiscie Jaruzelski.

stary audiofil

Jaruzelski nie jest moim faworytem o czym pisałem wcześniej( wypadałoby się zapoznać z opinią kogoś z kim się polemizuje).

Napisałem wyraźnie,że do 88r. jego postawę oceniam negatywnie ale po tym roku nie jest to już takie jednoznaczne.Chodzi mi o to,że w mojej ocenie nie jest to postać jednoznacznie negatywna.Czy tym postępowaniem odkupił swoje winy?Chyba nie.

Ale jest to postać złożona.

Xniwax

Tak się puszycie i onanizujecie to swoją niezależnością jakbyście spadli z Marsa,jakbyście nic nie czytali,nie oglądali i z nikim nie rozmawiali.Jesteście w takim samym stopniu niezależni( albo zależni) jak każdy z nas.Tylko reprezentujecie inną opcję światopoglądową.

Wojtek nie relatywizuj.

Jaruzel i jego ekipa to tragiczny wrzód na naszej historii.

Nie było w tym niczego pozytywnego!

To, że obecnie jest nie najlepiej nie musi rozjaśniać tamtego okresu.

Więcej, to jakie teraz mamy elity polityczne jest efektem tamtego...

Tak się puszycie i onanizujecie

Nie przyjmuję zaproszenia do klubu onanistów póki Twoim partnerem jest choćby toptwenty.

swoją niezależnością jakbyście spadli

Spadli czy nie, własna niezależność jest jakąś wartością, którą należy pielęgnować.

To ciekawsze niż bezwartościowa zależność i lizusostwo...uprawiane bezmyślnie i w parze..

Jakby ktoś nie wiedział - uroczystość z okazji 90-tych urodzin gen. Jaruzelskiego odbyła się w hotelu Hyatt Regency w Warszawie. Miała ona charakter prywatny a nieoficjalny.

Za hotel płaciła fundacja Amicus Europae którą powołał Aleksander Kwaśniewski.

Podniosły się głosy, że skoro gen. Jaruzelski może brać udział w jublach po hotelach, to powinien też być zdolny do uczestnictwa w procesie sądowym.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.