Skocz do zawartości
IGNORED

sf auditor m vs dynaudio s 25

mztv

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie...

pojawiła się możliwość zamiany sf na dynki....ciekawe czy Waszym zdaniem ma to sens....z mojej strony to komplecik mcintosha...pokoik 14 m2.....ciekawe czy dynki go nie rozwalą...muzyka industrial, dark ambient i metal....ciekawe jakie będą wasze oceny....pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104659-sf-auditor-m-vs-dynaudio-s-25/
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

witam serdecznie...

pojawiła się możliwość zamiany sf na dynki....ciekawe czy Waszym zdaniem ma to sens....z mojej strony to komplecik mcintosha...pokoik 14 m2.....ciekawe czy dynki go nie rozwalą...muzyka industrial, dark ambient i metal....ciekawe jakie będą wasze oceny....pozdrawiam

W 14m .....daj sobie spokój...na audioshow 2011 r....grało w 20 m i strasznie dudniło....pomimo solidnych podstawek i elektroniki za 170 000 zł

http://4.bp.blogspot.com/-U13KU1nsl3c/Tr7dNNVL0OI/AAAAAAAAH3s/VILSvhxrCqI/s1600/DSC07860.JPG

Zgadzam się z Bobem - to monitory, ale do pokoi minimum 20-25 m i b. wydajnej prądowo, zdyscyplinowanej na basie elektroniki....

Jeśli można sprawdzić u siebie, to warto to zrobić, w ciemno to tylko dla kozaków;-)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Elektroniką w tak małym pomieszczeniu nic nie załatwisz.....że się da -to bajka....

Większy pokój załatwi wszystko....

Elektronikę masz dobrą a pokój do zamiany...(jeżeli upierasz się przy tych głośnikach)

pozdrawiam

Dużo zależy od tego jakie masz modele McIntosha? Jeśli będzie to wzmacniacz taki jak model MA7000 to super i możliwe jest iż taka integra utrzymałaby w ryzach 25. Jednak 14 metrów to mało... co by nie zrobić... chyba że masz kasę i możiwości skutecznej adaptacji akustycznej...

Ja miałem u siebie 25 i Auditor M. Mam 18m2. 25 w takim wnętrzu nie zaprezentowały się za dobrze...SF zaś spasował się z systemem lepiej i z pokojem także. W tym samym pokoju i z tą samą elektroniką nieźle zgrały monitory Dynaudio c1. Jeśli ktoś może Tobie pożyczyć to warto i ich posłuchać. Są trochę zmanierowane, ale wysokie tony mają to coś za co wielu uwielbia Dynaudio.

Zapewne w Auditor M brakuje Ci niskich tonów? Chcesz mieć walnięcie w stylu Dynaudio? Muzyka jakiej słuchasz zupełnie nie pasuje do Auditor M. Ciekawe czemu je nabyłeś? To sa kolumny do muzyki akustycznej, klasyki w stylu Vivaldiego czy Mozarta, jazzu z lat 50 i 60...

• Użytkownicy+

tez tak uważam.....ale pomimo wszystko w piątek posłucham:)

Jasne, warto słuchać, jednak ja wynik porównania znam...

Rozmawiałem dzisiaj z Mirkiem, właścicielem s25. Potwierdza, że dynie (właściwie wszystkie), nie grają poniżej 20m2. To głośniki, które potrzebują sporo miejsca dookoła siebie. Szwagier ma C3 i pomimo adaptacji akustycznej, oraz mocnego pieca ML23.5, nie jest idealnie w 19m2.

a tam 14m2 mało; jeden z naszych forumowiczów ma duże kolumny pędzone lampą na jeszcze mniejszej powierzchni i jest fantastiko!

Parę tysięcy okładek z vinyli robi za przednią adaptację akustyczną.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mztv był czas że porównywałem różne kolumny Dynauadio z Sonus Faber i generalnie brzmienie SF było zawsze o krok

dalej w stronę harmonii brzmienia i muzykalności.Nawet spory upust jaki proponowali sprzedawcy przy zakupie Dynaaudio nie przekonywały mnie do ich zakupu. Cóż 14 m2 pokoik do odsłuchów to stanowczo za mało i nie będę tego komentował.

Bez przesady, w każdym (prawie) pokoju powyżej 10 m można słuchać muzyki z niezłą jakością, ale wtedy jest potrzebny zdyscyplinowany monitor najlepiej w obudowie zamkniętej (typu NHT Super One, lub 1.3), popracowanie nad akustyką i kontrolowany poziom głośności.

A posłuchać zawsze warto, pewne aspekty powinny i tak zrobić pozytywne wrażenie. Idealnie byłoby spróbować w większym pomieszczeniu (choćby przez chwilę) żeby poznać ich prawdziwy potencjał....taka wiedza może się w przyszłości przydać;-)

Ja miałem problemy z basem w 24 m ( słaba adaptacją akustyczna) z dyniami S 25, łatwiejsze w ustawieniu o dziwo okazały się podłogowe C2. S25 miałem przez chwilę w 12 metrach niestety nie można było głośno słuchać......

Myślę, że minimum dla S 25 w dobrze zaadaptowanym akustycznie pokoju to jakieś 16-18 m + jak powszechnie wiadomo wydajny prądowo piec.

Dynaudio to takie glosniki ktore chca grac glowna role w systemie a powinna to byc raczej muzyka.

Arek nie przesadzaj, ja jednak mam dla tej firmy respekt mimo że s 25 to jakiś pokurcz, nie wiem dla czego one przy tej cenie nie chcą grać ;)

Arek nie przesadzaj, ja jednak mam dla tej firmy respekt mimo że s 25 to jakiś pokurcz, nie wiem dla czego one przy tej cenie nie chcą grać ;)

Cóż, z Dynkami 25SE jak z wyrafinowaną kobietą. Jak podjedziesz do niej z wódką, to nie dziw się, że "nie zaskoczy" :)

Ale jak postarasz się o zacne wytrawne... u mnie grają w 18m2. Nic nie buczy. Jest przyjemnie. A do tego rozdzielczość taka, że... na wystawach takiej nie słychać :)

(choć początki były trudne i sporo musiałem się za Panią Dynkową nachodzić, żeby zaśpiewała jak prawdziwa Muza a nie debiutantka 'Voice Of Poland')

Aha... słuchane na wystawach czy nawet w Nautiliusie. Przysłowiowe... no comments w pierwszym przypadku i bez szału w drugim

Cóż, z Dynkami 25SE jak z wyrafinowaną kobietą. Jak podjedziesz do niej z wódką, to nie dziw się, że "nie zaskoczy" :)

Ale jak postarasz się o zacne wytrawne... u mnie grają w 18m2. Nic nie buczy. Jest przyjemnie. A do tego rozdzielczość taka, że... na wystawach takiej nie słychać :)

(choć początki były trudne i sporo musiałem się za Panią Dynkową nachodzić, żeby zaśpiewała jak prawdziwa Muza a nie debiutantka 'Voice Of Poland')

Tu nie chodzi o rozdzielczość ale chudość brzmienia i unikanie basu :)

Mam s25 już ponad rok i nie narzekam, to świetne kolumny rewelacyjna średnica, fenomenalna góra niesamowicie rozdzielcza a na basie żadnego dudnienia nie zauważyłem

Jak czytam wpisy o dudniącym basie oraz o chudośći i unikanie basu to się zastanawiam gdzie i z jaką elektroniką słuchaliście tych kolumn

u mnie S25 grają w 19m i wszystko jest w porządku, z drugiej strony wiadomo że to raczej nie są kolumny do pokoiku 12m

kolumienki nawet dobre ale nie dla mnie:(

Jesli Dynaudio S 25 są dobre [ pomimo małego pomieszczenia] to posłuchaj Lipinskiego 707 które dopiero grają dobrze.

W konfrontacji z Dynaudio S 25 to przepaść na korzyść Lipinskich.

W pomieszczeniu 14m2 w którym słuchasz na pewno sprawdzą się Sonus Faber Minima Vintage [ nie do rocka] i

Sonus Faber Auditor M - bardzo dobre monitory.

Tak te konkretne kolumienki powinny trafić już do lamusa; Dynaudio robi tyle innych fajnych rzeczy.

A może pochwalisz się w jakim zestawieniu grały u Ciebie w domu. W jakim pomieszczeniu? Bo rozumiem, że jako 'branżysta' nie bajasz jak "wielcy fachowcy" typu Stasio, którzy nigdy nie mieli u siebie sprzętów o których wypowiadają się w nader autorytarny sposób...

Bez urazy ale te kolumny po prostu zalegają półki własnie ze względu na trudną ich aplikację!!! Myślę że życie melomana powinno być na tyle proste żeby przy niewielkich manipulacjach mógł nie ponieść klęski! Mztv jak i inni przed nim się poddał nie każdy ma pod ręką pełną sakiewkę i może żonglować do oporu np. kabelkami. Może wróćmy do normalności i niech to już na dzień dobry dobrze gra a jeśli nie, niech przynajmniej będzie zaproponowany przez sprzedawcę taki system z którego to zagra i się nam na dzień dobry spodoba.

Byłbym zapomniał, chciałbym spytać jaki sprzedawca polecił te kolumny do Maca?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.