Skocz do zawartości
IGNORED

Przyszedł czas na nowe kolumny...

maxglow

Rekomendowane odpowiedzi

Popychany dążeniem do coraz lepszego dźwięku, coraz częściej zastanawiam się nad wymianą moich Paradigmów na coś o szczebelek wyżej.

Preferuję raczej używane paczki podłogowe. Pokój 25 m2.

Słucham szeroko pojętego starego i nowego rocka oraz muzyki klasycznej.

W obecnym zestawie raczej nie słyszę większych wad. Ale wiem, że można lepiej.

Wzmacniacz to MF A3, a źródło rDac.

Budżet to max. 3500-4000. Warto dodać, że używam też suba Rel T5. Nie planuję się go pozbywać więc będzie podpierał również nowo nabyte kolumny, bo raczej wątpię, aby z moim budżetem znaleźć kolumny, które zagrają lepiej bez pomocy suba.

Chciałbym, żeby nowe głośniki dodały potęgi dźwięku, ciepła ale nie zabrały obecnej dynamiki i szczegółowości.

Mile widziana-słyszana szeroka i głęboka scena. Warunek obowiązkowy to "znikanie" kolumn w pomieszczeniu.

Proszę o jakieś sugestie poparte doświadczeniem.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

https://www.audiostereo.pl/topic/104843-przyszed%C5%82-czas-na-nowe-kolumny/

Witaj,

jeśli masz tak dobry subwoofer jak REL, to ja zaryzykowałbym konfigurację opartą na bardzo dobrych monitorach, idealnie moim zdaniem sprawdziłyby się kolumny ATC SCM7 (http://q21.pl/atc-scm7.html). Jeśli natomiast klasyczna, wolnostojąca kolumna, posłuchaj kolumny Rega RS3 (http://q21.pl/rega-rs-3.html) lub przy trochę wyższym budżecie RS5 (http://q21.pl/rega-rs-5.html).

Bardzo dobrym wyborem, szczególnie dodającym przestrzeni, dobrego środka pasma będzie polska konstrukcja Audio Academy Phoebe III (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html).

Serdcznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

T+A Criterion 160 TMR. Dźwięk wysokiej klasy za ok 700-800 euro w Niemczech. Nie burczybas, ale dobrze wykonana linia transmisyjna. Jeśli trzeba wymienić resory, to tylko na piankowe, a nie z gumy.

Poszukaj z drugiej ręki studio 16 hertz Minas Anor wersje drugą a najlepiej trzecią ( nie pierwszą ) spełniają wszystkie Twoje wymagania a nawet myślę że je przerosną miałem te kolumny parę lat . Przestrzeń jest w nich zjawiskowa , także barwa .

Jest taka płyta Miles Davis i Marcu Miller ,, Siesta " te kolumny po poprawnym ustawieniu potrafiły pokazać oddzielnie poszczególne nuty w przestrzeni pokoju , Lokalizacja była niesamowita w głąb i na boki . Jak są przejścia na perkusji w Dire Straits można było złapać za rękę perkusistę :)

Jak nie wykluczasz używanych kolumn to zastanów się nad Infinity R80 lub R90, o ile pierwsze stykną w budżecie to do drugich trzeba by dołożyć, nie mniej przy obu suba sprzedasz więc koszty ewentualnej dopłaty i tak się zrekompensują. Do 25metrów jak znalazł, o brzmieniu można by dużo pisać jak Cię temat zainteresuje to odsyłam do stosownego klubu po więcej informacji.

P.S. Nie sprzedaję i nie mam zamiaru, ot dobra rada :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Poszukaj z drugiej ręki studio 16 hertz Minas Anor wersje drugą a najlepiej trzecią ( nie pierwszą ) spełniają wszystkie Twoje wymagania a nawet myślę że je przerosną miałem te kolumny parę lat . Przestrzeń jest w nich zjawiskowa , także barwa .

Barwa jest bardzo fajna, ale przestrzeń nie jest zjawiskowa. Jest w porządku i tyle.

Z MF te kolumny dadzą zestaw, który sprawdzi się bardzo dobrze tylko w wokalach i kameralnej muzyce. Jest klimatycznie, ale wolno i bez rytmu.

Ja wiem, że Minasy mają wielu ortodoksyjnych zwolenników, ale polecenia ich do każdego zestawu jest bez sensu.

Akurat tutaj mogę mieć własne zdanie bo mam MF, miałem rDaca i miałem Minasy Premium.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Barwa jest bardzo fajna, ale przestrzeń nie jest zjawiskowa. Jest w porządku i tyle.

Z MF te kolumny dadzą zestaw, który sprawdzi się bardzo dobrze tylko w wokalach i kameralnej muzyce. Jest klimatycznie, ale wolno i bez rytmu.

Ja wiem, że Minasy mają wielu ortodoksyjnych zwolenników, ale polecenia ich do każdego zestawu jest bez sensu.

Akurat tutaj mogę mieć własne zdanie bo mam MF, miałem rDaca i miałem Minasy Premium.

Masz rację Minasy pokazują jak gra reszta toru same niewiele od siebie wnosząc . Jeśli się nie zgrywają z MF to faktycznie musiałby zmienić wzmak bo same minasy grają dość szybkim i rytmicznym dzwiękiem , ja dobierając wzmacniacz je wręcz właśnie ocieplałem i spowolniałem . Co do przestrzeni gwarantuję Ci że nie znalazłeś optymalnego ustawienia lub nie pozwoliła Ci na to akustyka pomieszczenia . Czasem musiałem je ustawiać i ponad 2 metry od ścian . Miałem te kolumny w 4 różnych mieszkaniach i takiej głębi oraz szerokości a szczególnie doskonałej lokalizacji dzwięków na scenie trudno nawet w dobrych monitorach szukać . Czasem ludzie oczekują że kolumny znikną mu z pokoju upchane w rogach między meblami a to w tym przypadku niemożliwe.

>jacm

Uwierz mi, że mam 30m2 i dużą swobodę ustawienia kolumn. W tych samych warunkach moje obecne Cabasse zmiotły Minasy, także pod względem przestrzeni. Oczywiście tego należało się spodziewać, bo to kolumny innej klasy i niesprawiedliwie byłoby porównywać z Minasami.

Chodzi mi tylko o to, że najlepszą cechą Minasów jest barwa i nasycenie średnicy. Przestrzeń jest dobra, ale nie jest wybitna.

Wierze że masz swobodę i mogłeś nie znaleźć punktu G :) dla minasów , wierze że Cabasse je zmiotły ale to nie ta liga jak sam piszesz a tu chyba doradzamy kolumny w określonym pułapie. Mi też nie w każdym pomieszczeniu się to udawało . Ale jak człowiek zada sobie trud przestawienia czasem mebli i tego że kolumny staną na środku pokoju to w zamian mam wrażenie namacalności dźwięków na scenie dzięki prawidłowym odbiciom fal pojawiają się daleko zarówno przed jak i za kolumnami oraz poza boki kolumn ( nie piszę o przestrzeni wewnątrz bo to oczywiste ) to powiedz co można więcej jeszcze uzyskać w przestrzeni ? Chyba nie wysokość ;) chociaż na jednym z odsłuchów pochylone thiele dawały wrażenie że artystka powiesiła się pod sufitem i tam wyśpiewywała arie :)

. Porównywanie paczek z innej półki jak sam piszesz nie ma sensu .

Przyłączę się do pochwał Minasów ( ver III u mnie ). To naprawdę zacne kolumny - wręcz wybitne w swoim zakresie cenowym.. Ale po części zgodzę się też że głównie barwa i wyrównanie robi wrażenie. Jak dla mnie przestrzeń jest bardzo poprawna ( po dłuższym poszukiwaniu doszedłem do swojego ustawienia) , ale słuchałem kolumn które wyraźniej ją różnicowały. Ogólnie do Twoich wymagań uważam , że to świetny wybór.

Dzięki za wszystkie propozycje. A co sądzicie np. o Dynaudio audience 72 albo jakieś ProAc, albo JMLab. Podobno też Focal wybitnie zgrywa się z MF.......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Miałem Infinity R90 grają super,ale nie znikają w pomieszczeniu NAPEWNO

Dali Skyline 1000 to jest to czego szukasz (sub możesz śmiało sprzedawać)

Scena z tych głośników jest niesamowita ,warunek porządny wzmacniacz dobre ustawienie i:))) MIODZIO Twój MF może nie podołać:(

Faktem jest że to leciwe głośniki,chociaż ostatnio była para na Allegro z 2005 r

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Nie chciałbym sprzedawać suba. Kupiłem go ze sklepu więc stracę na sprzedaży.

A może jakieś podstawkowe do tego suba.......

ATC...?

Słuchałem przez pewien czas Minasów z MF A3 - dużo ciepła i czarującej średnicy. Przesiadłem się na T+A bo szukałem więcej przestrzeni i neutralności i tak istotnie się stało po przesiadce ( ale to inne klasy sprzętu ). Może spróbuj pożyczyć z salonu podstawkowe ( ATC lub inne ) ?

Audience 72 mają same sporo basu - więc tutaj sub będzie tylko uzupełniał najniższe rejestry. ProAc słuchałem tylko małych Tablette - ale z innym piecem. Może Xaviany ?

<br />Mile widziana-słyszana szeroka i głęboka scena. Warunek obowiązkowy to "znikanie" kolumn w pomieszczeniu.<br />

ap tempo 2

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Miałem Infinity R90 grają super,ale nie znikają w pomieszczeniu NAPEWNO

Ciekaw jestem co było powodem w Twoim wypadku takiego stanu rzeczy, "na pewno" to bym powiedział że znikają jak żadne inne :)

Nie chciałbym sprzedawać suba. Kupiłem go ze sklepu więc stracę na sprzedaży.

maxglow - pisałem że sprzedasz suba bo zwyczajnie nie będzie potrzebny ale też nie jestem pewien czy z tym MF akurat to by zagrało, infinity to specyficzne kolumny pod względem wymagań co do wzmacniacza. Miałem kiedyś A3.2 i jeśli A3 gra podobnie to w pierwszej kolejności sugeruję zmianę wzmacniacza bez względu na to czy zmienisz kolumny czy nie, ta amplifikacja po prostu traciła głównie przestrzeń i detale właśnie.

Pozdrawiam

G.

Maxglow

Prawdę powiedziawszy nawet nie zauważyłem, że zamierzasz zostawić suba. Na pewnym poziomie to nie ma sensu. Lepiej sprzedać i dołożyć te pieniądze do kolumn.

Po drugie - Focale, Minasy... strzelasz tymi markami jak z karabinu. Akurat te dwie to dla mnie antypody brzmieniowe.

Musisz czegoś posłuchać i wyrobić sobie chociaż trochę swoją opinię.

Ciekaw jestem co było powodem w Twoim wypadku takiego stanu rzeczy, "na pewno" to bym powiedział że znikają jak żadne inne :)

Mam bardzo miłe wspomnienia z czasów gdy miałem R90, grają pięknie ALE.....................

Musisz posłuchać Skyline, miałem oba modele u siebie zaryzykowałem i postawiłem na Dali .Po kupnie odpowiedniego pieca, zmianie okablowania nie żałuję:)))))

"JEST SUPER"

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Hej,

może skoro nie chcesz rozstać się z subem to pomyśl o odsłuchu Dali Mentor 1. Czytając Twój opis w pierwszym poście myślę, że może być to ciekawe doświadczenie.

Z MF-em powinno być to wciągające połączenie. Kolumienki nie są duże, jednak z pomocą posiadanej przez Ciebie T5 powinno być fajnie. Jak będziesz miał okazję warto posłuchać.

Pozdrawiam,

Michał,

Po lekturze Waszych propozycji ani trochę nie jestem bliżej wyboru....

I proszę Was ....4000 to maximum.

Jedyne co zacząłem rozważać to lepsze podstawkowe ( mając na uwadze dopełnienie z suba) niż podłogowe za tę samą kasę. Tylko czy 25m jest do ogarnięcia przez podstawki....?

ATC tak, może warto również pomyśleć o Proac Studio 100!?

Setki radzą sobie u mnie i bez suba w 20 m.kw., choć oczywiście można by rozszerzyć pasmo na dole dobrej jakości osobnym wooferem. Nie próbowałem jeszcze, ale mam zamiar za jakiś czas.

Ewentualnie jeszcze lepiej, czyli Response D2 używane, chociaż nie wiem, czy jest szansa wyhaczyć je za 4000.

Z MF A3 i rDakiem D2 oraz Studio 100 (ATC pewnie również) powinny się całkiem fajnie zgrać.

A jak wypadłyby w porównaniu z ProAc 100 i ATC SCM12 paradigm studio 40, albo 20...?

Jeśli masz obecnie podłogówki i uzupełniasz je subem, to nie pchaj się w podstawkowe.

Cenna uwaga, ale rozwiń myśl.....Bo nie wiem.....

Chodzi mi o to, że z dużych podłogowych kolumn brakuje Ci basu i uzupełniasz je subem, z kolumn podstawkowych jeszcze bardziej będzie Ci go brakować.

Pomieszczenie 25m2 to też nie mało. Dlatego ja bym na Twoim miejscu szukał jednak podłogówek, może znajdziesz takie z mocnym dołem i stwierdzisz, że sub niepotrzebny.

Sub to zawsze ryzyko, w jednym pomieszczeniu i z określonymi kolumnami zgrywa się z innymi nie chce.

Po lekturze Waszych propozycji ani trochę nie jestem bliżej wyboru....

I proszę Was ....4000 to maximum.

Jedyne co zacząłem rozważać to lepsze podstawkowe ( mając na uwadze dopełnienie z suba) niż podłogowe za tę samą kasę. Tylko czy 25m jest do ogarnięcia przez podstawki....?

dołóż z 500PLN i kup Focale 816/826 i pozamiatane.

EDYTA:

Oczywiście o używanych myślałem, a tutaj na dodatek zrobiłem robotę za Ciebie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

EDYTA2:

nie wiem jak tam wyszło w treści ogłoszenia że z kablami i pilotem :P ale są namiary można sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym odradzał Focal 826, zbyt rozlazły bas, dla mnie nieakceptowalny (nie podobało mi się w nich więcej rzeczy ale ograniczę się do samego basu). Fakt że jest go dużo i komuś może się podobać zwłaszcza jak się posługuje subem w stereo ale... ja bym tego nie wytrzymał na dłuższą metę. Jak potrzebujesz kontroli, impulsu, artykulacji, kopnięcia to szukaj dalej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.