Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie do końca masz rację bo identyczne możliwości "hardware upgrade" ma CH Precision, tzn modułowa budowa urządzenia.

Poza tym pisałem już wcześniej ,że (przynajmniej dla mnie) nie sam przetwornik gra lecz całe urządzenie a nawet powiedziałbym ,że cały zestaw.

CH Precision ma 32bit/768KHz i to ABSOLUTNIE o niczym nie świadczy , oczywiście poza zajęciem 1 miejsca w wyścigu o ilość kHz.

Oczywiście , są tacy ludzie (np.Stasio i jak się domyślam ty również) , którzy wybrali by urządzenie właśnie z tego powodu.

Ja nie i dlatego zapewne nie mam pojęcia o technice.

Wiem natomiast jak brzmi muzyka a nie tylko poszczególne jej dżwięki.

Ale każdy ma swoje preferencje i gust.

pozdrawiam

Ja tam najbardziej lubię dźwięk Denona! Siedzę sobie słucham po skosie i mam wszystko w nosie.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Słuchałem go jakiś czas temu i bardzo mi odpowiadał ale nie chciało mi się wydawać tylu pieniędzy.

Teraz skorzystałem z faktu wyjścia W20 i atrakcyjnej ceny na S10.

Za dwa lata wyjdzie Z30 i będą W20 za połowę ceny :)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

No ja wiem, miałem nawet fortepian w domu. Tych innych też się nasłuchałem, także w dobrych salach koncertowych. Ale w takim razie nie wiem jak powinny brzmieć, bo przez 15 minut, to nawet się na nich wszystkich nie skupie. A nie lubię skakać po utworach.

Lubie ludzi świadomych własnej wartości ale to mi tutaj podchodzi pod megalomanię. 15 minut, hehehe.

Pisałem o tym wielokrotnie-bajkopisarz i megaloman.Elberotha można lubić lub nie-jak każdego-ja Go lubię, ale do cholery proszę OBIEKTYWNIE porównać jego wpisy,dodane zdjęcia i komentarze-100%merytoryki i empiryki,proszę odnieść to do Usera Stasiop- UWAGA-słuchał 0,5h!! i w końcu go zbanować-dziękuję Marslo:)

Ja lubie Elba i Stasia , kazdego za cos innego.

Elb to instuytucja, pisalem juz o jego zaslugach , nie bede sie powtarzal i kadzil, ale czlowiek jest zasluzony dla audio w Polsce i nie tylko, ja jestem z niego dumny.

Stasiu to zdolny konstuktor, poki co DIY, otwarty umysl , ktoremu zdarzy sie zajsc w slepa uliczke, ale tak naprawde jest bardzo sympatyczny. Moze kiedys osiagie sukces komercyjny i bedzie na swiecie znany jak Elb ,czego mu zycze.

Ja zawsze boleje nad konfliktami interpersonalnymi na naszym forum i staram sie ich unikac.

Nieraz lepiej powiedziec 3 slowa za malo , niz 1 za duzo.

Jeszcze nigdy nikogo nie zbanowalem i jak utarczki sie nie przerodza w otwarte chamstwo, to tego nie zrobie. A watek niech meandruje , zatacza polkola i wraca do glownego nurtu.

Gdyby bylo tylko na temat i bez humoru byloby nudno:)

Konto w trakcie usuwania

OK - to teraz skonfrontuj to z tym ...

Why HiFi players do not like multi-task operating systems Linux, Windows etc. ?

All the modern operating systems are designed for time-sharing and multi-tasks by implementing process scheduling and interrupt scheduling. In order to access the hardware at the very bottom, all the applications have to queue up under the control of the two level scheduling. Most of the operating systems use 100Hz tick rate so it takes at least 10ms for any programs to get scheduled. Moreover, due to large amount of programs running in the system, the audio interruption normally running in lower priority than network interruption and display/video interruption. All the programs in the scheduling queues are managed by the priority level, programs marked at higher priority level can interrupt the programs at lower priority level anytime even the low priority program is running, whenever there is a call from the higher priority programs, the low priority programs hold and wait as long as the higher priority programs completed. As a result the audio programs produce huge amount of jitters when the operating system holds the audio programs, and let the higher priority level programs such as network and display programs running. This is the major reason that CDP is always far better than PC-HiFi.[/size][/font]

Any digital music player developed under a linux or whatever else multi-tasks operating system should be seen as a mini PC-HiFi.

As you can see a lot of HiFi USB DACs use big memory buffer to cache couple of seconds audio data in the design even with asynchronous USB interface. This fact is the evidence that the designers of those USB DACs do not trust the real time audio data flow handling by the operating system.

A "Waść" nic nie wnosi - "Waść" jedynie sygnalizuje, że transport plików nie jest wiedzą tajemną

i, że produkty typu AURENDER ( jako prekursorzy ) już za chwilę zostaną zmarginelizowane przez

"myśl wschodnią", która poradzi sobie z tym bardzo elastycznie - to nie są komponenty na bazie

uranu 238 lub innych drogocennych minerałów, które ciężko zastąpić. Nie róbmy z igły widły ! :)

Uwielbiam takie wypowiedzi. Mają taką wartość poznawczą jak artykuły na plotek.pl.

Linux ma coś takiego jak kod źródłowy i średnio rozwinięty informatyk może dowolnie sobie tego linuxa skonfigurować.

Mam komputerek z buildroot (taki linux do systemów embedded)

Jądro zostało zbudowane z opcją "CONFIG_HZ_1000=y".

Działa na nim teraz mpd (to co działa w auranderze).

Spis procesów w systemie:

1 root init

1209 root /usr/bin/rpcbind

1223 root /sbin/syslogd -C64 -R 192.168.1.11 -L

1225 root /sbin/klogd

1230 root /sbin/acpid -f -c /etc/acpi -e /proc/acpi/event

1237 root /sbin/watchdog -F -T 10 -t 5 /dev/watchdog

1244 root /usr/sbin/ntpd -p /var/run/ntpd.pid

1266 root /usr/sbin/inetd

1269 root init

1270 root init

1274 root init

1279 mpd /usr/bin/mpd

No po prostu procesów cała masa. Szok. Wyjaśniam, większość z nich czeka, np. inetd na połączenie na określonym porcie tcp,

pracuje właściwie TYLKO mpd. Wielowątkowo.

syslogd i klogd zbiera komunikaty z jądra i z programów. MPD po zakończeniu utworu komunikuje, że odtworzył utwór bez problemów.

acpid -- czeka na wciśnięcie przycisku "power" na obudowie. Po wciśnięciu wyłącza system.

watchdog -- co kilka sekund sprawdza, czy jądro odpowiada -- jak nie to czeka 10 sekund, pyta jeszcze raz i resetuje system -- jakby się system zawiesił (dotąd się nie zawiesił, zbędny bajer)

ntpd -- pilnuje by zegar w komputerze był dobrze ustawiony, co pewien czas wysyła zapytanie do internetu

init (inne niż z numerem 1) -- czekają na wciśnięcie jakiegokolwiek klawisza na klawiaturze, ze względu na oszczędność ramu pełna obsługa klawiatury pojawia się jak ktoś zaczyna z niej korzystać, co odbywa się tylko w celach serwisowych.

rpcbind -- służy do obslugi połączenia nfs z NAS, potrzebuje 1% czasu procesora. Procesor ma 800MHz.

Nie wiem czy wiecie, ale spora część routerów to są teraz komputery z linuxem na pokładzie. TPLink, Linksys, Asus to przykłady firm, które korzystają z niego w bardzo wielu urządzeniach. Linux jest wprost stworzony do systemów embedded.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

O , witamy kolege z PC audio:)

Ja jestem b. malo biegly w sprawach informatycznych, czy dobrz zrozumialem , ze kolegi zdaniem ta kwestai multi task nie jest istotna ,bo i tak procesor zarzadza nimi przez playera mpd ?

Czy cos krece?

P.S. Bardzo lubie PC audio, ale od strony hardware i software wiem bardzo malo i prosze o uwzglednienie tej niedoskonalosci:) Jestem jak kierowca, ktory lubi jezdzic dobrymi autami ale nie wie nic o tym jak sa konstruowane i budowane.

Konto w trakcie usuwania

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Stasiu to zdolny konstuktor, poki co DIY, otwarty umysl ,

No to już coś wiemy:)problem polega tylko na tym,że "zdolny konstruktor DIY"powinien posiadać w sobie pokłady pokory a tu zderzamy się z 15 min odsłuchem ,po którym maestro wydał wyrok.Jak coś wydłubie komercyjnie i pół świata to kupi wrócę tu i odszczekam,Stasia przeproszę i będę z całych sił wspierał.Teraz to tylko hucpa

Pisałem o tym wielokrotnie-bajkopisarz i megaloman.Elberotha można lubić lub nie-jak każdego-ja Go lubię, ale do cholery proszę OBIEKTYWNIE porównać jego wpisy,dodane zdjęcia i komentarze-100%merytoryki i empiryki,proszę odnieść to do Usera Stasiop- UWAGA-słuchał 0,5h!! i w końcu go zbanować-dziękuję Marslo:)

W imie czego kolega chce mnie zbanowac?;) Nie lamie regulaminu, netykiety, nie mijam sie nigdy z prawda, w przeciwienstwie do...;) a jesli popelniam bledy potrafie sie przyznac, w przeciwienstwie do...;)

A co wnosza n.p. Twoje wpisy kolego, co merytorycznego piszesz oprocz personalnych nagonek na mnie i na innych?

Mam dla Ciebie propozycje zacznij pisac w temacie, bo za chwile z myliwego mozesz sam stac sie zwierzyna ;)

Jest pomijalna. Multitasking jest również bardzo potrzebny. Jak procesor ma odtwarzać muzykę i czytać pliki po NAS? W przypadku aurandera (czyli linuxa z mpd) to mpd korzysta non stop z procesora. Inne procesy robią to dość rzadko i system i tak sobie przecież buforuje dane. Więc u mnie mpd ma priorytet -19 a inne procesy 10 (-20 to najwyższy priorytet).

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W imie czego kolega chce mnie zbanowac?;) Nie lamie regulaminu, netykiety, nie mijam sie nigdy z prawda, w przeciwienstwie do...;) a jesli popelniam bledy potrafie sie przyznac, w przeciwienstwie do...;)

A co wnosza n.p. Twoje wpisy kolego, co merytorycznego piszesz oprocz personalnych nagonek na mnie i na innych?

Mam dla Ciebie propozycje zacznij pisac w temacie, bo za chwile z myliwego mozesz sam stac sie zwierzyna ;)

W imię trolowania, jaką wartość oprócz ilości mają Twoje wpisy?zastanawiałeś się nad tym?opinia o sprzęcie, za czapke pieniędzy nie u siebie w kontrolowanych warunkach,ale 15 min na wystawie bez cienia wątpliwości?to jest brak szacunku a nie wartość,brak szacunku dla Twórców sprzętu i uczestników forum.I mi tu nie przytaczaj łowczych pleonazmów,tylko zacznij słuchać, najlepiej w domu, potem długo się ucz a na koniec jak już stworzysz tak "gównianą"firmę jak MSB to się wymądrzaj.

Kolego masz guziczek zglos do moderacji moje wpisy jesli sie nie podobaja.

I spusc sobie troche powietrze z kol bo za chwile chyba eksplodujesz :D

Ale powod Twoich nerwow jest chyba zupelnie inny ..tak mysle, zabolalo ze MSB platinium to malo udany DAC...i bedzie ciezko wcisnac jelonkom, czyz nie? ;)

Inaczej mówiąc ktoś ma z tym problem, że w systemie oprócz mpd działają inne procesy. Przy tiku 1000hz to nie jest problem. Co ciekawe w poradniku konfiguracji jądra jest napisane, że 100hz jest ok na system serwerowy. Czyli wartość poznawcza tego cytatu do którego się wcześniej odniosłem jest tak niska, że mnie po prostu zęby bolą. Posługując się analogią samochodową to tak jakbym złorzeczył na ciągniki siodłowe bo nie mogę nimi wjechać na parking pod centrum handlowym.

100 Hz is a typical choice for servers, SMP and NUMA systems with lots of processors that may show reduced performance too many timer interrupts are occurring.

Wyjaśniam, że serwer to system, który się NIE NUDZI i ma wysoki współczynnik obciążenia, idle rzadko schodzi poniżej 50%.

1000 Hz is the preferred choice for desktop systems and other systems requiring fast interactive responses to events.

Czyli chodzi o to nasze audio.

No to już coś wiemy:)problem polega tylko na tym,że "zdolny konstruktor DIY"powinien posiadać w sobie pokłady pokory a tu zderzamy się z 15 min odsłuchem ,po którym maestro wydał wyrok.Jak coś wydłubie komercyjnie i pół świata to kupi wrócę tu i odszczekam,Stasia przeproszę i będę z całych sił wspierał.Teraz to tylko hucpa

Kazdy ma prawo wydawac swoje opinie przeciez sa one z definicji subiektywne, poprosilem kol. Elberotha o dusykusje w temacie jesli faktycznie sluchal obu urzadzen niech sie wypowie, jakie on ma wrazenia. Ale jak narazie cisza w temacie, mam nadzieje ze odpowie a nie bedzie tylko rzucal kamieniami z za plota w moja strone. Ja jestem otwarty na dyskusje, a on zobaczymy? ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Kolego masz guziczek zglos do moderacji moje wpisy jesli sie nie podobaja.

I spusc sobie troche powietrze z kol bo za chwile chyba eksplodujesz :D

Ale powod Twoich nerwow jest chyba zupelnie inny ..tak mysle, zabolalo ze MSB platinium to malo udany DAC...i bedzie ciezko wcisnac jelonkom, czyz nie? ;)

Guzik mnie obchodzi ten DAC, natomiast rozumiem,że Ty posiadasz wyższe kompetencje niż MSB-say it! i po wszystkim.Wybacz Hombre,że pojade Rochem, ale MSB to poważny graczz sukcesem finansowym,Ty póki co robisz za smarkacza w szelkach.

Guzik mnie obchodzi ten DAC, natomiast rozumiem,że Ty posiadasz wyższe kompetencje niż MSB-say it! i po wszystkim.Wybacz Hombre,że pojade Rochem, ale MSB to poważny graczz sukcesem finansowym,Ty póki co robisz za smarkacza w szelkach.

Nie wszystko co MSB jest zle np ten okragly wzmak z wygladem kolumny ( nie pamietam nazwy) daje bardzo dobry dzwiek jednak DAC to w mojej subiektywnej ocenie duza porazka, porazka odtwarzania wiernego MUZYKI i obcowania z takowa w swoim domowym systemie.

A jesli chodzi o to ze chcesz po polskiemu ustawic mnie w szeregu i pokazac gdzie moje miejsce, to przykro mi ,nie ze mna te numery Bruner;)

Każdy do czasu gdy nie łamie regulaminu, nie obraża innych i pisze w temacie ma prawo brać udział w dyskusji. Nie poddawajmy forum cenzurze, jak niektórzy moderatorzy robią to w innych wątkach (taka potrzeba władzy wynikająca z kompleksów). Inteligentni czytelnicy na podstawie całej dyskusji wyrobią sobie zdanie i swój własny pogląd na omawiany temat i na temat osób biorących udział w dyskusji. Niech mają taką możliwość. A tymi nieinteligentnymi nie warto się przejmować.

System gra dobrze, albo nie....

Moim zdaniem MSB to typowy projekt biznesowy, pomysł oparty na wypełnieniu niszy rynkowej, to zupełnie oczywiste, wskazuje na to wprost analiza historii firmy, wcześniejsze dokonania założycieli, oraz doświadczenie życiowe.

Nie można działać na polu hi end, bez wcześniejszego potężnego doświadczenia.

10-20 lat poznaje się temat, zdobywa wiedzę, kolejne 10 wiedza zamienia się w rozumienie procesów zachodzących w urządzeniach audio, wszystkich urządzeniach, kolejne lata to dopiero czas na wdrażanie własnych przemyśleń czy usprawnień, opracowywanie kompetentnych rozwiązań działających i dających takie same pozytywne efekty w każdym rejonie świata.

MSB opiera się na elektronice, elektronika nawet najlepsza nigdy nie będzie wystarczającą wiedzą do skonstruowania urządzenia hi end, gdyż jest to nie możliwe, z wielu powodów, a Kolegów uwagi dostrzegalne dla czytelnika w temacie źródeł cyfrowych są dobitnym dowodem.

Sygnał w hi end, aby był identyfikowany jako składowa treści muzycznej, posiada nie do przeskoczenia potrzebę posiadania ściśle określonych właściwości, uzyskanie ich na drodze rozumowania o podłożu klasycznej elektroniki czy fizyki okazuje się nieskuteczne, nie mamy nowych liderów na topie, tylko doświadczeni producenci rozsiedli się tam, do tego opierają się ciągle na sprawdzonych topologiach podzespołach i materiałach.

Nie mamy zdrowego konkurencyjnego rynku dla urządzeń źródłowych, mamy to co jest i Szanowni Koledzy poruszają się wokół tego czyniąc uwagi, które czytamy, potwierdzają one stan rzecz, jaki przedstawiam.

Jedna jaskółka wiosny nie czyni, uprzedzając ewentualne wypowiedzi przeciwne./Esoteric/.

Moim zdaniem MSB to typowy projekt biznesowy,

jak wszystkie w tej branży - jeśli ma przetrwać choć chwilę.

Nawet Fikus, który więcej niż 10 lat trawił temat - to też projekt biznesowy z przetwornikiem za chyba 12 tys. a nie działalność charytatywna.

Zaistniał świadomościowo dość szeroko - mimo że dopiero od niedawna dłubie w garażu :) , a wcześniej tylko na kuchennym stole... :)

Jak widzisz - nie trzeba mieć długiej akademickiej historii przeplatanej mozołem w białym kitlu zaizolowanego elektrostatycznie laboratorium - żeby być znanym z aplikacji daców :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Każdy do czasu gdy nie łamie regulaminu, nie obraża innych i pisze w temacie ma prawo brać udział w dyskusji. Nie poddawajmy forum cenzurze, jak niektórzy moderatorzy robią to w innych wątkach (taka potrzeba władzy wynikająca z kompleksów). Inteligentni czytelnicy na podstawie całej dyskusji wyrobią sobie zdanie i swój własny pogląd na omawiany temat i na temat osób biorących udział w dyskusji. Niech mają taką możliwość. A tymi nieinteligentnymi nie warto się przejmować.

Calkowita zgoda i kolejka:)

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.