Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, że nie dodajesz, że 'tym drugim' domem, był dom dystrybutora Metronome.

Zresztą sytuację, w której prezentacji MSB i Vivaldiego dokonuje dystrybutor innej, konkurencyjnej marki, uważam za co najmniej niezdrową.

To bardzo zdrowa sytuacja dla klienta i dla jego kieszeni!

Pamiętam jak mocno reklamowane kolumny którymi handlował dealer firmy po prostu przepadły z kretesem przy czymś co wziął na próbę.

Ile rozczarowań i prób z kablami,klockami klient zostawił za sobą :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Focale nie posiadają żadnej wysoce szlachetnej technologii, ani w cewkach głośników, ani w obwodach magnetycznych, ani w topologii zwrotnicy, ani w jej elementach, jedynie o obudowę mógłbym być spokojny, gdyż obowiązuje tu umowny standard, a dzisiejsze możliwości dają go wielu zachować.

Kolumny w Europie kupuje się od Dynaudio.

Moja rekomendacja.

dynaudio nie potrafi grać w domenie czasu i mikroimpulsów - przykro mi (ale nie słyszałem najwyższych)

a zwrotnicę - to tak czy inaczej trzeba samemu zrobić :) i to poza obudową

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Fizyka ogranicza system wręcz w każdym miejscu, przewód, cienki czy gruby, lity czy linka, jak linka to jakiej średnicy druciki, gołe, czy oddzielnie izolowane, ułożone w tą czy inną stronę .................izolator ułożony zgodnie z kierunkiem przewodu, czy przeciwnie, w żyle dodatniej tak, w żyle ujemnej tak.............

...................

Do jutra można by pisać.

Wszędzie potrzebne decyzje.

Na jakiej podstawie je podjąć?

Jak sprawdzić ich prawidłowość?

Co uznać za priorytet?

Co tu, a co tam w innym miejscu?

..............

................

747, daj spokój.Nie wiesz o czym piszesz. Skoro twierdzisz że Focale są gorsze od Dynaudio to mam pewność że nie wiesz o czym piszesz. Nie wiem jakie Focale masz na myśli.Może jakieś niskie modele albo modele z dawnych lat.

Dynaudio owszem to dobre kolumny, a wysokie modele nawet bardzo dobre.

Miałem ostatnio u siebie topowy model Evidence i to grało bardzo dobrze ale do Utopii Focala nie mogły się nawet zbliżać.

Między nimi była przepaść.

Jesteś znów w błędzie.

Dystrybutor Metronome przy okazji jest regionalnym dealerem dCS, EMM Labs, MSB, Burmestera, Vitusa i w zasadzie 90% marek jakię są na naszym rynku dostępne.

Czy sprzedadzą to czy tamto to swoją prowizję i tak mają.

Nie Misiu-pysiu, to nie ja jestem w błędzie. Sklep, który jest jednocześnie dystrybutorem jakiejś marki jak najbardziej jest zainteresowany sprzedawaniem 'swoich' marek, ponieważ na takich klockach ma podwójną marżę = zwykłą marżę sklepu + do tego marże dystrybutora. Innymi słowy - na takim produkcie zarabia trzy razy więcej.

Dlatego piszę, że jest to sytuacja niezdrowa, ponieważ taki sklep zawsze będzie żywotnie zainteresowany, aby sprzedawać rzeczy 'swoje'.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Focale nie posiadają żadnej wysoce szlachetnej technologii, ani w cewkach głośników, ani w obwodach magnetycznych, ani w topologii zwrotnicy, ani w jej elementach, jedynie o obudowę mógłbym być spokojny, gdyż obowiązuje tu umowny standard, a dzisiejsze możliwości dają go wielu zachować.

Tu akurat kolega jest ignorantem bo to najsłabszy dział tej firmy, technologia mocno zacofana (są zdjęcia z firmy w jednej stajni jeździ ferrari i nasz poczciwy poldek)

Sly

Nie da się w ten sposób polemizować, za stary jestem na taką formułę, ludzie w Dynaudio nie są idiotami, pozostali zresztą też, oni działają raczej w duchu nie wchodzenia sobie w paradę, to tak jak z kondensatorami, nichicona nie zastąpisz żadną elną, tak i tu 6db/okt cewki powietrzne, contr 18db/okt i rdzenie żelazne, wybór należy do odbiorcy, oczywiście różnic jest całe mnóstwo, nie będę tu o tym się rozpisywał.

Ludzie nie rozumieją produktów Dynaudio, to moje osobiste odczucie, to kolumny o cechach które nie mają prawa zaistnieć w typowych aplikacjach, ale to nie moja wina, że rynek nie potrafi wykorzystać takiego produktu jak Dynaudio.

To ultraprecyzyjny produkt, zapewniam, że przytłaczająca większość właścicieli nie ma pojęcia jak błądzi, kiedy używa wobec tego produktu stereotypowego myślenia popularnego w środowisku.

To tak jak z nagraniami na CD, dobre realizacje przestają być dobre na sprzęcie referencyjnym, a stare, nagrywane w dawnych warunkach przed erą cyfrową, przedtem mało efektowne lub trudne, stają się jedynymi godnymi posłuchania i zbliżonymi w odbiorze do źródła analogowego.

Odwrócona kopułka w Focalu jest cennym pomysłem, doceniam to, niech nawiną cewkę 6n ,pcocc wtedy będzie z tego pożytek.

Kolumny takie jak Focale oparte o silne obwody magnetyczne potrzebują nadzwyczajnej staranności w aplikacji i zapewne marzą o wzmacniaczu dysponującym ogromną gęstością prądu, z zasilaniem z użyciem transformatora, najlepiej na rdzeniu EI, choć nie koniecznie, z hartowanym drutem 6N PCOCC, i najnowocześniejszych japońskich kondensatorach, tylko wtedy można rozsądnie skorzystać z niskiej relatywnie masy drgającej aluminiowych cewek w głośnikach, ale i ta nie polecam tej ścieżki postępowania.

Sly

Zostaw sobie na okoliczność konwersacji z innym rozmówcą swoje zwroty, mające świadczyć nie wiem o czym , ale świadczące wyłącznie o Tobie, nie jestem w nastroju do żartów kiedy piszę coś o hi end, odnieś się lepiej do tego co napisałem i opisz nam tutaj technologię, topologię swojej linii energetycznej, tak z ok 20 metrów w tył od sprzętu, wtedy znacznie bardziej niż w jakimkolwiek innym przypadku zbliżymy się do rzeczywistości środowiska z którego pochodzą Twoje spostrzeżenia.

Dodam tylko, wcale nie z przyjemnością, że jest mi za każdym razem bardzo przykro, kiedy w rozmowach z osobami z zewnątrz powołuję się na szeroko rozumianą opinię o danym przedmiocie z forum audiostereo, następuje najczęściej wybuch radości tzn salwa śmiechu, nie wiem czym spowodowana, ja jestem tylko trollem, więc nie poczuwam się tu do winy, ktoś jednak stara się tu o pozycję opiniotwórczą, takie zwroty które używasz jak wobec Dynaudio zapewne mocno pracują na wynik świadomości jaki przedstawiam.

Tu akurat kolega jest ignorantem bo to najsłabszy dział tej firmy, technologia mocno zacofana (są zdjęcia z firmy w jednej stajni jeździ ferrari i nasz poczciwy poldek)

Mam szacunek dla każdego producenta, nie jest moją intencją deprecjacja nikogo, Focal to produkt który ma swoją renomę, lecz za każdym razem używając go, dobrze jest mieć z tyłu głowy wiedzę o uwarunkowaniach.

dynaudio nie potrafi grać w domenie czasu i mikroimpulsów - przykro mi (ale nie słyszałem najwyższych)

a zwrotnicę - to tak czy inaczej trzeba samemu zrobić :) i to poza obudową

No i to jest właśnie ten problem, Dynaudio moim zdaniem jest Mistrzem w sygnałach na najmniejszych poziomach tylko skąd wziąść kable głośnikowe które takowe doprowadzą do ich zacisków?

Kolega posiada takie kable?

Sly

No i to jest właśnie ten problem, Dynaudio moim zdaniem jest Mistrzem w sygnałach na najmniejszych poziomach tylko skąd wziąść kable głośnikowe które takowe doprowadzą do ich zacisków?

Kolega posiada takie kable?

Ciężko kupować kolumnę tylko po to żeby wydłubać z niej jakiś fajny głośnik z logo Dynaudio :)

Nie wszystkie tak jak i u innych są takie fajne.

Mam szacunek dla każdego producenta, nie jest moją intencją deprecjacja nikogo, Focal to produkt który ma swoją renomę, lecz za każdym razem używając go, dobrze jest mieć z tyłu głowy wiedzę o uwarunkowaniach.

.

To dotyczy każdej dziedziny życia! Co do Focala to właśnie obudowa w jakiś nowoczesnych technologiach pozwoliła by im pokazać pozostałym kil water

Dojrzały recenzent potrafi uchwycić sedno problemu, rozumie konieczne uogólnienia.

Nie mam pretensji do Kolegi ale proszę utrzymywać niezbędny dystans do stwierdzeń, które w takiej formule konwersacji mogą być na siłę, jak ktoś chce, powodem czepiania się wręcz każdego słowa lub zwrotu.

Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie idea stojąca za produktem, forma realizacji i osobowość Twórców, czyli de facto, CO ONI CHCIELI PRZEZ TO POWIEDZIEĆ, przygotowując produkt w taki a nie inny sposób, reszta to pie.doły, na które nie mam czasu.

Aurender zagrał z baterii ponieważ nie widział szansy poradzenia sobie z innym typem zasilania, opartym o przewodnictwo elektronowe, Kolego Anuśka, lecz jony z baterii nie pracują w Mhz, niech mnie poprawi jakiś elektrochemik.

Zasilanie elektronowe kosztowałoby jeszcze jedną trzecią tego ile całe urządzenie, było by niemodne, niehandlowe, nie trendy jednym słowem, o ekonomice nie wspominając.

I tak w ten sposób powstają stereotypowe wzory zachowań, należy oczekiwać zasilania bateryjnego w większości urządzeń tego typu.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników nowoczesnych źródeł cyfrowych.

kolego 747, mam takie pytanie, czy kolega przypadkiem nie jest geniuszem?

ps cos niesamowitego, wiele widzialem, ale, jak widac, jeszcze nie wszystko

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

@ sly + rafaell.s.cable :

Dyskusja z 747 (i to, co pisze) jest bez sensu. Elb ma rację; nie karmcie trolla, bo zaraz rozwali ten wątek.

Od dawna postuluję aby panom 747 i Stasiop dać wolne, będą mieli czas aby stworzyć poważny biznes i skosić forsę od frajerów z całego świata-każdy z nich posiadł kamień filozoficzny, albo przynajmniej wzorem alchemików potrafi z niego zrobić złoto-dajmy im szansę:), a tak czują się z jakiś tajemniczych przyczyn zobowiązani do trolowania tu i gdzie indziej.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"To tak jak z nagraniami na CD, dobre realizacje przestają być dobre na sprzęcie referencyjnym, a stare, nagrywane w dawnych warunkach przed erą cyfrową, przedtem mało efektowne lub trudne, stają się jedynymi godnymi posłuchania i zbliżonymi w odbiorze do źródła analogowego."

Tez to zauwazylem.........

<br />marslo na podstawie zdjęć i zgodnie z forumową tradycją:)uważam,że jest to świetny transport i cieszę się- zupełnie serio,że będziesz ,mógł dzięki owocom swojej pracy cieszyć już niebawem swoje uszy:)!<br />

Cwane to, za mile słowa dzięki, ale nie do końca o to mi chodzilo:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Cwane to, za mile słowa dzięki, ale nie do końca o to mi chodzilo:)

marslo mnie w gruncie rzeczy irytuje to samo co Ciebie, zdecydowałeś sie kupić na podstawie odsłuchu sprzęta za wagon pieniędzy, dodam co najistotniejsze, swoich pieniędzy.W zamian dowiedziałeś się mówiąc oglednie,że jesteś frajerem i to głównie dzięki dwóm kolesiom.To jest chore!Ja kibicuję rozwojowi Twojego systemu i czekam na opis wrażeń jak sprzęt wyląduje w domu, a wątek dzięki trolingowi będzie dryfował,można albo go zakończyć-oby nie, albo zakończyć w nim udział troli-oby tak:)

Tak jak pisałem , mysle ,ze dla zachowania swobody wypowiedzi nie będę tu niczego narzucal. Oczekuje raczej automoderacji. Nawet chętnie czytam te poboczne, luźno związane z wątkiem wypowiedzi, ale tak raz na 10 -20 postow nie na temat przydalby się jeden dla odmiany w temacie watku , choćby sladowo powiązany:)

Konto w trakcie usuwania

Geniusz geniuszem (mowa o 747 ), ale ja wciąż nie dowiedziałem się jak mózg trójwymiarowy słyszy gęstość prądu.

Pzdr

wpada we wibracje, słyszy... różne rzeczy słyszy, głosy też.... :) transcendentnie nakierowuje trzecie oko poznania na dylemat lub problemat, obmacowywuje go ze wszystkich stron, po czem wynicowywuje zawartość na wierzch, ogląda i szybko, szybko chowa z powrotem.... Bo jeszcze ktoś podejrzy... A tak - to "nie dowie się nikt, że tak powiem" ... :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Odpowiem.

Wynika to z wiedzy, która jest pochodna ogromnej liczby doświadczeń z podzespołami oraz przewodnikami.

A już doświadczeniem tzw "klinem" jest posłuchanie przewodników z aluminium i porównanie ich z stopniami czystości miedzi, typowym 2N, lepszym 4N, czyściejszym 5N, standardem w hi end 6N, oraz nowymi 7N, oraz dość jeszcze rzadkim 8N, oczywiście również srebro oraz włókno węglowe pomoże w odniesieniach, lecz stopniowaną miedź względem czystości dość łatwo jest zgromadzić.

Najlepszym moim zdaniem warsztatem do obserwacji, jest włączenie po kolei takich drutów w bardzo podobnej najlepiej identycznej średnicy jako żyły dodatniej przewodu głośnikowego, bez izolacji, ostrożnie.

Słychać wtedy wyraźnie wszystkie zjawiska, jak wraz z coraz większą czystością pogłębia się obraz pozorny dźwięku, dochodzą nowe wydarzenia na jego tle, następnie barwy, coraz pełniejsze, coraz bardziej nasycone informacją, na końcu przy 8N mamy już atmosferę akustyczną, zupełnie nowe barwy instrumentów oraz nową treść, tak jakbyśmy w stosunku do np 4N wymienili materiał muzyczny na tego samego wykonawcę, lecz inną jego płytę jeszcze nam nie znaną.

Obserwując efekty soniczne, łatwo na przestrzeni kilkunastu lat zaobserwować wszystkie korelacje.

Gęstością prądu na poziomie micro różnią się też kondensatory, ale to wyższa szkoła jazdy operowanie nimi, sami ich konstruktorzy posiadający patenty dotyczące szczegółów ich budowy nie rozumieją do końca wszystkich ich własności dla dźwięku, co przyznają wprost publicznie.

Gęstością prądu różnią się też pracujące półprzewodniki, PNP wobec NPN, te pierwsze mają ją według danych mierzalnych około czterokrotnie większą od NPN, więc budując układy porównawcze, można wstępnie zorientować się jak tego typu parametr przedstawia się 'brzmieniowo".

Życie jest wystarczająco długie, aby mózg ludzki posiadł potrzebne właściwości, zwłaszcza, że człowiek posiada własności przystosowania, również zmysłów do potrzeb.

Geniusz geniuszem (mowa o 747 ), ale ja wciąż nie dowiedziałem się jak mózg trójwymiarowy słyszy gęstość prądu.

Pzdr

Proszę udać się na najbliższą imprezę wystawienniczą w Warszawie.

W spokoju i skupieniu przysłuchiwać się w pomieszczeniach wszystkim dźwiękom i zjawiskom.

Proszę zaobserwować swe własne zmysły, ich zachowanie, jak dostrajają się za każdym razem od nowa do każdego odmiennego środowiska, do każdego kolejnego pokoju odsłuchowego.

Proszę przejść wszystkie pomieszczenia kilkukrotnie, np trzykrotnie, można wtedy zarejestrować jak za każdym razem lokalizacja właściwości odbieranych zmysłami jest coraz bardziej precyzyjna, oraz jak natychmiast odrzucany jest zły dźwięk, gdyż nasz system postrzegania na taką okoliczność natychmiast na podstawie najlepszych odsłuchów, wytworzy sobie WZORZEC, kiedy odsłuch w kolejnym pokoju jest niższej jakości w hierarchii wzorca zostanie odrzucony, kiedy w kolejnym pomieszczeniu odczujemy wyższą jakość dźwięku, WZORZEC się zmieni i przyjmie właśnie ten poziom jako nową referencję, to oczywiste.

Wzorce są bardzo ważne, wszystkie nasze na forum konflikty WYNIKAJĄ WPROST z różnego typu wzorców jakie względem siebie wzajemnie stosujemy do POMIERZENIA się na wzajem.

Moja osoba została zakwalifikowana jako troll, według wielu obecnych tu osób czyli de facto ich systemów odniesienia.

Oczywiście osoby te wiedzą że tak nie jest, lecz nie potrafią się pogodzić z stanem rzeczy, polegającym na braku możliwości zapanowania nade mną za pomocą własnych reguł.

Te reguły są mi dyktowane, jestem przepytywany na ich okoliczność, moje wymijające odpowiedzi nie pasują do ich wzorca co powoduje odrzucenie.

Co sprzedajesz?

KIT

Aspektem , który został przed chwila poruszony a ma związek z W20 jest kwestia zasilania bateryjnego.

Może koledzy omowia wady i zalety zasilania bateryjnego vs zasilanie z gniazdka?

Konto w trakcie usuwania

To ja mam pytanie, jakich bloków dotyczy sytuacja zasilania bateryjnego, czy jest to wiadome, czy są informacje na ten temat, bez tej wiedzy nie jest łatwo ocenić wpływu oraz uwarunkowań z tego wynikających.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.