Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje sie weic, ze asynchroniczne usb jest calosciowo lepszym rozwiazenim za dane pieniadze.

A NAJLEPSZYM rozwiązaniem ze wszystkich jest bezprzewodowy system przesyłu sygnału dźwiękowego, pozwalający na asynchroniczny przesył sygnału nawet 24/192. To jest przyszłość transmisji dźwięku. Już są pierwsze rozwiązania na rynku, które oferują taki przesył sygnału o wysokiej jakości.

W przypadku np. Devialeta dobrze skonfigurowane połączenie bezprzewodowe z wykorzystaniem firmowego AIR zapewnia lepszy dźwięk niż komputer podłączony kablem USB (Transparent Premium lub Diamond Audioquesta) czy CD połączone porządnymi coaxialami...

Najlepszy kabel to brak kabla;-)

A NAJLEPSZYM rozwiązaniem ze wszystkich jest bezprzewodowy system przesyłu sygnału dźwiękowego, pozwalający na asynchroniczny przesył sygnału nawet 24/192. To jest przyszłość transmisji dźwięku. Już są pierwsze rozwiązania na rynku, które oferują taki przesył sygnału o wysokiej jakości.

Wszelkie WI-FI mocno zaklocaja, to ze nie ma kabla wcale nie oznacza ze jest to najlepsze, tutaj chodzi o poziomy zaklocen. Ale nie przecze ze nie jest to przyszlosc. Obecnie jednak wydaje mi sie ze firmy beda sie starac ulepszac USB.

Z punktu widzenia wielkosci wnoszonego jitteru, USB obecnie jest najlepsze.

To tylko teoria. Nie chciałbym żyć w takim domu gdzie wszystko śmiga bezprzewodowo. Nie dość, że mamy po kilka WiFi to jeszcze fale GSM, radiowe,smog elektromagnetyczny itd. Jak jeszcze do tego dojdą kolejne takie promieniowania to już żyć się w takiej chacie nie będzie dało. Masakra.

Założenia piękne ale w praktyce nie chciałbym nic takiego.

Po co odrazu wifi wystarczy ethernet + duzy bufor po obu stronach. i bedzie milo i przyjemnie

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Dzięki.

A co sądzicie o Ayon NW-T?

Pozdro

Ayon jest bardzo dobry dla Marslo,bo crossfajera już ma,więc synergia gwarantowana od wieczora do rana))

pozdr.

Obecnie jednak wydaje mi sie ze firmy beda sie starac ulepszac USB.

Z punktu widzenia wielkosci wnoszonego jitteru, USB obecnie jest najlepsze.

Opracowanie porządnego protokołu przesyłu sygnału kosztuje wiele pieniędzy i czasu no i do tego trzeba mieć kadrę specjalistów a nie zapaleńców co kupią chiński drut owiną go i będą brali po 2000 USD za kabelek USB.

Tylko firmy z grupą kilkunastu, kilkudziesięciu pracowników - specjalistów stać na zabawę w tworzenie technologii przesyłu bezprzewodowego dla wysokiej klasy Audio. Na szczęście są takie firmy, które już robią coś fajnego.

I tak jest juz duza masakra jesli mieszkasz w miescie. ;)

Na coś trzeba umrzeć. Mnisi żyjący w klasztorach na zadupiach Tybetu też umierają i Papuasi w dżungli Nowej Gwinei również. Ci drudzy to nawet jakoś umierają szybciej od przeciętnego Kowalskiego;-) Byłem i widziałem jak zazdroszczą nam naszego życia. Wódz co ma 56 lat wygląda na naszego 75-latka. I szczerze ma ów wódz gdzieś swoją bliskość z naturą jak sobie popatrzy na zadbanego białasa w wieku 65 lat. Nie wierzcie w pierdoły jakie wypisują znani podróżnicy - miłośnicy lokalnych kultur. Muszą pisać o szczęsliwych dzikusach bo dzięki temu sprzedają swoje wypociny i zarabiają na chleb.

Bawi mnie narzekanie że przesył wifi w Audio to masakra a używanie telefonu komórkowego to co? Bluetooth w uchu do odbierania rozmów to ok? Nie róbmy sobie jaj. Jak ktoś jest taki ostrożny to polecam zamieszkać na wyspie na środkowym Pacyfiku i używać tylko podwodnego połączenia kablowego do swojego stacjonarnego telefonu na korbę.

Wiekszosc powaznych badan dotyczacych wplywu smogu wysokiej czestotliwosci na zdrowie, jest utajniona. Najprawdopodobniej jednak najmocniej wplywa to jednak na zdrowie psychiczne. Patrzcie na nasze forum, przeciez dowod sam sie tu cisnie :D

Ale i na powstawanie nowotworow rowniez ponoc wplywa.

Nie chciałbym żyć w takim domu gdzie wszystko śmiga bezprzewodowo.

Sly, tyle co Ty siedzisz przed kompem napromieniowany od monitora, klepiac te tysiace postow i czytajec kolejne, ze nie powinienes nawet slowem wspominac o falach radiowych bo to pikus..

Dzięki.

Dopiero teraz doczytałem, że X100 nie ma nic oprócz USB. Ponieważ zakupiłem ostatnio DACa który ma SPDIF i FireWire ale nie ma USB, ten model jest dla mnie bezużyteczny.

Pozostaje albo S10 albo W20. A to worek kasy.

A co sądzicie o Ayon NW-T?

Pozdro

Polecam Linna Akurate lub Naima NDX. Oba mają bardzo dobre wyjścia cyfrowe SPDIF (NAIM nawet BNC, do tego jest o połowę tańszy).

Jeżeli 12kzł za NDX to w dalszym ciągu za dużo (to także cena S10 S/H) to jest jeszcze coś takiego jak cyfrowy transport plików Auralica. Sprzet nowy, więc testów jeszcze brak, ale czuje że w tym małym 'diwajsie' jest spory potencjał.

Ewentualnie możesz pójść jeszcze w jakiś komputer + konwerter USB/SPDIF.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sly, tyle co Ty siedzisz przed kompem napromieniowany od monitora, klepiac te tysiace postow i czytajec kolejne, ze nie powinienes nawet slowem wspominac o falach radiowych bo to pikus..

Dlatego głównie piszę z ipada a poza tym masz rację i dlatego tam gdzie nie muszę to nie chcę dokładać dodatkowych źródeł promieniowania.

Polecam Linna Akurate lub Naima NDX. Oba mają bardzo dobre wyjścia cyfrowe SPDIF (NAIM nawet BNC, do tego jest o połowę tańszy).

Jeżeli 12kzł za NDX to w dalszym ciągu za dużo (to także cena S10 S/H) to jest jeszcze coś takiego jak cyfrowy transport plików Auralica. Sprzet nowy, więc testów jeszcze brak, ale czuje że w tym małym 'diwajsie' jest spory potencjał.

Potwierdzam, sam uźywam Akurate DS, ma cyfrowe BNC, bardzo dobrej jakości.

Dzięki. Mam Majika DS i raczej jesli zmiana to na coś innego, a nie znowu LINNa. Chyba że tanio wyrwe Klimaxa. Co do komputera to mam podłączonego do DACa Maca mini po FireWire i zadnego dodatkowego konwertera nie potrzebuję.

Ciekawi mnie ten Ayon, o Auralicu też myslałem. Nie spieszy się, mam czego słuchac.

Dzieki za radę.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Dlatego głównie piszę z ipada a poza tym masz rację i dlatego tam gdzie nie muszę to nie chcę dokładać dodatkowych źródeł promieniowania.

No tak, pisząc posty, trzymając w rękach iPada z wbudowanym nadajnikiem wifi faktycznie masz zero promieniowania dookoła siebie;-)

Wiekszosc powaznych badan dotyczacych wplywu smogu wysokiej czestotliwosci na zdrowie, jest utajniona.

Utajnione to są prace nad DACiem Stasiopa. Super Top Secret...;-)

Mam dużo promieniowania w około i dlatego nie chcę już więcej i nie przekonuje mnie bezprzewodowa transmisja w audio. Zresztą pamiętam to zagadnienie w słuchawkach i to wysokiej klasy. Kiedyś dałem się skusić na bezprzewodowe Beyerdynamic, gdzie była bezstratna, cyfrowya transmisja. W praktyce wyglądało to znacznie gorzej. Nigdy więcej.

Gorzej, bo po drodze miałeś podwójną konwersję: A/D i D/A.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam dużo promieniowania w około i dlatego nie chcę już więcej i nie przekonuje mnie bezprzewodowa transmisja w audio. Zresztą pamiętam to zagadnienie w słuchawkach i to wysokiej klasy. Kiedyś dałem się skusić na bezprzewodowe Beyerdynamic, gdzie była bezstratna, cyfrowya transmisja. W praktyce wyglądało to znacznie gorzej. Nigdy więcej.

Ależ nikt Ciebie nie będzie przekonywał. Zainwestowałeś w super kable, więc trudno abyś miał się teraz ich pozbywać...

Tyle że porównywanie transmisji dźwięku do słuchawek z najwyższą obecnie możliwą jakością dźwięku bezprzewodowego odbieranego asynchronicznie, to trochę bez sensu i nie fair.

Nie jestem przekonany czy było tak jak piszesz ponieważ do centralki tego ustrojstwa wchodziłem cyfrowym kablem. Czyli była chyba tylko jedna konwersja D/A. Ale nie to było problemem.Wg zapewnień producenta miała to być super technologia, nowe czasy, brak kabli itd, a finał był nędzny, szumy, gubienie sygnału, dziwne zachowania słuchawek, konieczność częstego ładowania itd. Szybko wróciłem do słuchawek na kablu i już nigdy nie kupię żadnych takich cudaków.

Ależ nikt Ciebie nie będzie przekonywał. Zainwestowałeś w super kable, więc trudno abyś miał się teraz ich pozbywać...

Tyle że porównywanie transmisji dźwięku do słuchawek z najwyższą obecnie możliwą jakością dźwięku bezprzewodowego odbieranego asynchronicznie, to trochę bez sensu i nie fair.

Tak samo mówiono wtedy. Super technologia, nowe czasy itd, a rzeczywistość okazała się zupełnie inna. To tylko moje odczucia. Jeśli ktoś chce tak sobie transmitować sygnał to niech to robi.Wolny kraj. Uważam, że nie należy na siłę robić rzeczy, których robić nie potrzeba. Wynalazki są fajne jeśli rozwiązują poważne problemy i niedogodności. A tu nic takiego nie ma bo co za problem spiąć kablem 2 urządzenia? Wymyślanie ustrojstwa tylko po to żeby bez kabla połączyć urządzenia oddalone od siebie 1-2m to absurd. Poza tym jak to ma działać przy analogowych sprzętach jak preamp czy końcówki mocy? Musi być nadajnik z konwerterem A/D, który zmienia sygnał na cyfrowy, następnie jakiś rodzaj transmitera tegoż sygnału, po czym odbiorniki i kolejna konwersja z cyfry do analogu. Bez sensu i nie wierzę, że będzie to bez strat dla jakości sygnału.

Poza tym wiem już, że transmisja nawet cyfrowa ale bezprzewodowa też jest narażona na zakłócenia i nie wierzę, że nie będzie narażona na nie w naszych domach gdzie różnych promieniowań jest aż tak dużo.

Potwierdzam, sam uźywam Akurate DS, ma cyfrowe BNC, bardzo dobrej jakości.

Widzę, że były dwie wersje Akurate DS, z i bez wyjścia cyfrowego.

Tutaj bez:

700px-Akurate_DS_rear_v2.jpg

Tutaj z:

d2_AkurateDS.jpg

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Czyli była chyba tylko jedna konwersja D/A. Ale nie to było problemem.

Czyli teraz zastanów się: używasz DACa za 80tys zł, mający oddzielny zasilacz, lampy itd, ważącego 20kg+. Przesiadasz sie nagle na słuchawki, w które wbudowano DACa za $5 i oczekujesz czego dokładnie ... cudu ?

To tak nie działa.

Ale to było kilkanaście lat temu i nie był problemem DAC w tym systemie słuchawkowym ale problemy z transmisją bezprzewodową, która miała być taka super a okazała się kiepska.

Tak czy inaczej, przykład zupełnie nie pasuje do opisywanej sytuacji.

Nie ma żadnych powodów, aby transmisja WiFi była gorsza niż np. po USB. Wszystko zależy od konkretnej implementacji.

Wszystko zależy od konkretnego protokołu przesyłu zabezpieczonych danych - przy mocnym opakowaniu ich danymi

kontrolnymi i wykorzystaniu odpowiedniego bufora, nie ma prawa coś się z nimi stać złego.

Na ebay pojawil sie nowy W20 za 9 k funtow. Dlugo nie wisial, poszedl jak woda:)

Nawet jesli cena wyjsciowa jest przesadzona , to za 45-50 k pln rynek lyka jak schlodzone rose w upalny dzien:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

• 3 tygodnie później...

Mam u siebie Aurendera X100L od prawie 2 tygodni. To moja druga styczność z tym transportem plików - 2 lata temu gościł u mnie droższy S10.

Niestety, nie udało mi się namówić X100L do współpracy z moim Trinity DAC :( Problem pojawił się po ostatniej aktualizacji softu, i ludzie z Aurendera nie bardzo wiedzą co go powoduje (od innych osób wiem, że poprzednio Aurender W-20 i X100L działały z Trinity DAC bez problemu).

Udało mi się go posłuchać przez chwilę na DACach Meridian Explorer i AQ Dragonfly, aby zobaczyć czy w ogóle działa. Ciężko jednak na tej podstawie wyciągnąć mi jakiekolwiek miarodajne wnioski na temat dźwięku w porównaniu do mojego komputera.

To co udało mi się ocenić, to absolutnie fantastyczna jakość wykonania (myślę, że nie ma na rynku odtwarzacza CD do 20kzł który mógłby pod tym względem konkurować z Aurenderem; jakość wykonania jest bliższa urządzeniom za 50-70kzł) oraz łatwość obsługi. Aplikacja jest bardzo intuicyjna, prosta w obsłudze, no i najważniejsze - nie wymaga żadnej znajomości obsługi komputera. Żadnych resetów, wgrywania sterowników i innych nonsensów - użytkowanie to czysta przyjemność.

Jeżeli ktoś chce porzucić płyty na rzecz plików, i chce to zrobić w najbardziej bezbolesny sposób, to nie ma moim zdaniem lepszego urządzenia na rynku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.