Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalne źródło dźwięku do 20 tyś PLN

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

To z pewnością dobre kable, tego u siebie nie miałem, Transparenta mam i jestem baaardzo zadowolony!

Ja też jestem zadowolony z Transparenta Reference Digital. Piękne brzmienie, przydałoby się tylko trochę lepszej kontroli basu, wydaje mi się że w tej dziedzinie jest coś do zrobienia. I chyba Transparent właśnie to poprawił jak i kilka innych elementów ,,dopieścił" bo jest Transparent Reference XL Digital, który ,,zabija" całą konkurencję;-)

Zna go już Stary Audiofil a może i Szymon? Podobno w połączeniu z DCS Vivaldi to jest takie przeżycie że fizjologia zawodzi i trzeba pieluchę zmieniać;-)... Mam nadzieję, go mieć u siebie za kilka dni i porównać z Reference Digital...

To z pewnością dobre kable, tego u siebie nie miałem, Transparenta mam i jestem baaardzo zadowolony!

Ale nie wątpię, że Tara wycisnęła ze Squeezboxa prawdziwy high-end, który został tam ukryty....i to chyba baaaardzo głęboko;-)

Ale moje zdanie w tym temacie znasz od dawna, co nam chyba specjalnie nie przeszkadza;-0

Płaczcie nad swym losem))

Łzy to gdzie indziej...

Proszę przeczytać mój wpis ze zrozumieniem!!!

Wiem, trudne;-)

podpowiedź: nie trawię Shizboxów!!

Wnioski????

• Użytkownicy+

Zobacz swój wczorajszy post .....Tara i Squeezbox jako wyciskacze hajenda i łez)).........dobre

Co tam wczorajszy, cofnijmy się nieco bardziej, do Twojej wizyty u mnie w 2010 roku...

Proszę Państwa, na zdjęciu widoczny jest SBT i rzeczony kabel Tary, leżący na ziemi. Można też zobaczyć transport i daca McIntosha, przywiezionego przez starego a. Ponieważ DAC miał dwa wejścia, porównaliśmy wtedy transport McIntosha połączony Transparentem z SBT podłączonym Tarą (o połowę tańszą). W roli zgadującego co gra i kiedy jest lepiej, wystąpił ... stary a. Wielokrotnie w trakcie testu, wskazał na SBT, jako transport grający LEPIEJ!!! Do tej pory nigdy tego nie ujawniałem.

Piotr, wykpij się z tego, a stracę resztki szacunku do Twojej osoby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-24402-0-65313100-1394061434_thumb.jpg

nie trawię Shizboxów!!

Takie teksty, niepoparte żadną wiedzą, a jedynie uprzedzeniami, szkodzą wszystkim na forum. Poprzez takie wydumane uprzedzenia, zaszczuto Gutekbula, który mając kilka drogich transportów tradycyjnych (w tym topowe Accu), opisał uczciwie wrażenia soniczne. Rozumiem, że psychika się opiera, być może SBT nie przypadnie Ci do gustu. Zrozumiem to, ale pisać w ślepo, bo to efektownie brzmi na forum... Witek, nie tego się spodziewałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mylisz się-bo wtedy nie mialem transparenta tylko fadela coherence xlr-a.

Zreszta zasadzasz sie na mnie niepotrzebnie bo wizyta wtedy była czysto improwizacyjna -tak jak i ustawienie sprzetu.

Do Witka nic nie mniej -bo człowiek pisze prawdę,a wtedy ja bedąc gosciem u Ciebie co Ci miałem stawać okoniem.

Dla Ciebie Twoje kulki do dnia dzisiejszego traktujesz jak siódmy cud swiata....tez bym tak traktował je,ale tylko z sentymentu do nich.

tERAZ PRZESTAŃ COKOLWIEK W SWOIM POWYŻSZYM WPISIE SUGEROWAĆ-BO TO JEST JAKIEŚ DLA MNIE SMUTNE I GŁUPIE.

Juz wtedy miales ogromne parcie by testować i porównywac swoje hajendy.......Robert kurna nie ośmieszaj sie nie tedy droga do brylowania.

Pojedż w Polske popatrz posłuchaj na czym ludzie graja i w jakich warunkach-AUDIO SHOW to zaden wykladnik to skupisko osób-ciekawskich i koniec.

Do mnie szacunek juz straciłeś dawno blokując mnie w wielu watkach i trzymając mnie na smyczy poprzez kontrolowane wpisy ponad rok-to chore było

Za te wzgledy zamierzam Ci szczerze podziekować na tegorocznym AS.

• Użytkownicy+

Powiedzmy, że ja się nie znam, że mam radyjko na baterię itd, jak i cała pozostała część wpisu, NIE MA ŻADNEGO ZNACZENIA!!!

Znaczenie ma tylko to, że ktoś dziś nabijający się z Tary i SBT (w oczywistym celu, żeby pokazać , że ma się większego), sam wskazał te elementy jako lepsze! Dzisiaj wstyd to przyznać.

Dziadem jesteś, tyle Ci powiem.

Co tam wczorajszy, cofnijmy się nieco bardziej, do Twojej wizyty u mnie w 2010 roku...

Proszę Państwa, na zdjęciu widoczny jest SBT i rzeczony kabel Tary, leżący na ziemi. Można też zobaczyć transport i daca McIntosha, przywiezionego przez starego a. Ponieważ DAC miał dwa wejścia, porównaliśmy wtedy transport McIntosha połączony Transparentem z SBT podłączonym Tarą (o połowę tańszą). W roli zgadującego co gra i kiedy jest lepiej, wystąpił ... stary a. Wielokrotnie w trakcie testu, wskazał na SBT, jako transport grający LEPIEJ!!! Do tej pory nigdy tego nie ujawniałem.

Tak to jest jak zasłoni się oczka. Magiczne sprzęty tracą magię, różnice się zacierają i pozostaje prawda, jakże dla niektórych bolesna. Tak bolesna, że szybko starają się o tym zapomnieć.

Były, były, tylko w nieodpowiednią stronę.

I coś w tym jest.

Były, bo być musiały - inaczej byłaby kompromitacja, a tak to jest tylko ból głowy.

Takie teksty, niepoparte żadną wiedzą, a jedynie uprzedzeniami, szkodzą wszystkim na forum. Poprzez takie wydumane uprzedzenia, zaszczuto Gutekbula, który mając kilka drogich transportów tradycyjnych (w tym topowe Accu), opisał uczciwie wrażenia soniczne. Rozumiem, że psychika się opiera, być może SBT nie przypadnie Ci do gustu. Zrozumiem to, ale pisać w ślepo, bo to efektownie brzmi na forum... Witek, nie tego się spodziewałem.

Raczej powinieneś być tego pewien, bo znasz moje zdanie nt. tego czegoś.

Piszę tak, bo porównywaliśmy to u Ciebie, słuchałem też w innych miejscach i tylko dlatego tak napisałem!!!

Ale nie odbieram nikomu prawa do innego zdania czy opinii, piszę tylko co ja sobie myślę....

pozdr!

• Użytkownicy+

W temacie:

-proponuję Wadię381i jeśli potrzebna jest duża dynamika i przejrzystość,

-oraz rzeczony SBT+ zewnętrzny zasilacz+ dysk+dobra cyfrówka+dac np. Thety. SBT ma sygnaturę po ciepłej stronie, jest mniej cyfrowy niż większość tradycyjnych transportów.

Wadia gra jak komputer.dżwiek jest kliniczny i o żadnym ociepleniu nie ma mowy-takie sa realia audio.........niestety.

Gust to rzecz drugorzędna-poniewaz niektórym podoba sie granie z nadmierna ilościa wysokich i przesadzona rozdzielczością,a na żywo tak nie brzmi.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ciekawe, czyj znajomy sprzedaje na Alledrogo tą Wadię...?

Ja ją słyszałem i jak dla kogoś jest ciepła to odpadam;)

To jest bardzo dokładne i precyzyjne granie, ciepło to gra Accuphase.

Ciekawe, czyj znajomy sprzedaje na Alledrogo tą Wadię...?

Ja ją słyszałem i jak dla kogoś jest ciepła to odpadam;)

To jest bardzo dokładne i precyzyjne granie, ciepło to gra Accuphase.

Zapytaj Paltona będzie wiedział,ale pewnie nie przyzna się,że wie.

Na razie promuje,wzmacnia i nagania))

Natomiast jesli chodzi o transparenta-to na pewno nie słuchałeś spdif z serii mm2 modelu xl-gdy posłuchasz to temu stealthowi powiesz good bye.

Niestety to co mówi się o Reference Digital XL to prawda. NIestety bo cena prawie 12 000 PLN za metr kabelka to wariactwo.

Jak ten kabel redefiniuje jakość połączenia cyfrowego to dobrze opisał recenzent TAS w swojej recenzji. Na prawdę efekty są takie jak to zostało opisane!

Ukryta Zawartość

Wyiana coaxiala na XL nie jest poprawa jakości dźwięku w porówaniu do Reference to już jest inny poziom, co zresztą pokazuje jego cena.

Okazuje się że róznice w jakości słychać nie tylko na sprzęcie klasy DCS Vivaldi. W moim systemie ponowne wpięcie Reference spowodowało wrażenie odsłuchu zepsutego sprzętu.

XL to klasa sama dla siebie w zakresie całego pasma. To co robi XL z niskimi tonami (a co było moim zdaniem piętą Achillesową modelu Reference) i z kontrolą basu trzeba po prostu usłyszeć samemu. Do tego dochodzi wspaniała naturalność i muzykalność. Wybitna przejrzystość to kolejny plus. To co do tej pory wydawało nam się niemożliwe do dokładnego usłyszenia na trzecim planie danego utworu, słyszymy dzięki XL Digital bardzo wyraźnie. A co najważniejsze cały odtwarzany dźwięk ma wyjątkowo przyjemną barwę,,,pommio tego że słyszymy chyba wszystko to co zapisano na nagraniu.

Reference XL Digital jest na pewno godny noszenia swojej nazwy związanej z doskonałą serią Reference XL MM2.

Ciekaw jestem czy nasi dystrybutorzy mają w ofercie coś konkurencyjnego dla tego XL. Może jakiś Siltech? Z ciekawości zamierzam też wypróbować coaxiala Harmonixa, który doskonale się przentuje w systemie Reimyo.

Ukryta Zawartość

A skąd miałeś tego Transparenta? To był RCA czy AES/EBU?

Mam go nadal;-) To Coaxial. Z HIFI CLUBU. Kabel jest gruby jak na cyfrówkę. W porówaniu do modelu Reference prawie 100% grubszy i dość sztywny. Ma bardzo porządne wtyki.

Niewątpię, że to świetny kabel. Jestem ciekaw konfrontacji z Sextetem Stealth-a. Ten jest dodatkowo...sexy.... :-)

Jak zawsze wszystko zależy od posiadanego systemu. W moim sprawdzają się kable cyfrowe Solid Core.

Jak zawsze wszystko zależy od posiadanego systemu. W moim sprawdzają się kable cyfrowe Solid Core.

Czyli takie....solidne.... :-)

Osobiście wyeliminowałem cyfrówkę spdif na rzecz połączenia USB i kabelka Jcat, który z Vivaldim i Auralic-iem działa lepiej niż jakakolwiek referencyjna cyfrówka spdif. Sygnatura podobna do rzeczonego Transparenta tylko z lepiej kontrolowanym basem. W rezerwie mam jeszcze kabelek Sotm, który spadł na drugie miejsce w rankingu. Co najdziwniejsze gigantyczny wpływ na rozciągniecie basu i dociążenie brzmienia miało odpowiedniej jakości wyjście usb w moim "nowym" transporcie plikowym. Gra to dużo lepiej niż po dotychczasowym dual aes. A mam obecnie na czym sprawdzić bo 6 sztuk 26cm basówek Scan Speaka robi niezłą robotę :)

Osobiście wyeliminowałem cyfrówkę spdif na rzecz połączenia USB i kabelka Jcat, który z Vivaldim i Auralic-iem działa lepiej niż jakakolwiek referencyjna cyfrówka spdif. Sygnatura podobna do rzeczonego Transparenta tylko z lepiej kontrolowanym basem. W rezerwie mam jeszcze kabelek Sotm, który spadł na drugie miejsce w rankingu. Co najdziwniejsze gigantyczny wpływ na rozciągniecie basu i dociążenie brzmienia miało odpowiedniej jakości wyjście usb w moim "nowym" transporcie plikowym. Gra to dużo lepiej niż po dotychczasowym dual aes. A mam obecnie na czym sprawdzić bo 6 sztuk 26cm basówek Scan Speaka robi niezłą robotę :)

Ja mam tylko 18-19m2 i dwie sztuki 15cm Scan Speaków, więc mi wystarczy w zupełności bas oferowany przez Reference XL;-)

Czyli mamy rozumieć że miałeś już przyjemność z Reference XL Digital? Jak go oceniasz w porównaniu z innymi cyfrówkami?

Trafiłem na innym forum na opinię o cyfrowych Transparentach, że są oczywiście super i mają wzmocniony bas. Nie wiem czy faktycznie tak jest ale jeśli tak to u ciebie może się to dobrze sprawdzić przy małych przetwornikach basowych w kolumnach. Może dać to trochę więcej basu niż byłoby normalnie z takich kolumn. Ale jeśli tak jest to przy dużych kolumnach tego basu może być zbyt wiele. Jestem ciekaw.

Moim zdaniem XL po prostu jest bardzo przejrzysty w całym paśmie i niczego nie zamula. W porównaniu do Reference ma więcej energii. Wszystko jest wyraźniejsze i dla niektórych może to oznaczać wzmocniony bas bowiem Reference pod tym wzgledem moim zdaniem był ułomny. Ale to nie chodzi o sam bas tylko o poprawę w całym paśmie. Wszystko dużo lepiej słychać, także w zakresie wysokich tonów, wybrzmień, kolejnych planów...Reference gra moim zadniem głównie średnicą, ona czaruje jak to często w kablach Transparenta. XL to inna szkoła dźwięku. Tak czy inaczej polecam spróbować jak będzie taka okazja.

Co do dużych kolumn to otrzymałem opinię o XL od posiadacza m.in. Wilson Sophia 3:

It has completely transformed the sound of my system, everything is just so much more analog and natural sounding. When I first tried them out I couldn't believe what I was hearing! I can't recommend them enough. I have no idea how they do it but it is a major upgrade.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.