Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę się zgodzić z Przemówcami, że u nas 8K na DVB-T jest kwestią odległej przyszłości (jeśli wogóle kiedykolwiek będzie). Ale nie wykluczał bym pojawienia się jakichś (na chwilę obecną nie sposób powiedzieć jakich) nośników z materiałem zapisanym w tym standardzie oraz stosownych odtwarzaczy, dostępności takich filmów w Internecie i na satelitach.

Więc wcale się nie zdziwię jeśli 8K zjedzie z rozmiarami do jakichś (powiedzmy) 60".

Nie chcę być niegrzeczny, ale na pewno zejdzie ale będzie to tylko typowy efekt marketingowy. Będą kosztować bardzo dużo, ale efekt będzie raczej znikomy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@ Sittek

O tym do jakiego rozmiaru zejdą ekrany i jak na to zareagują klienci - będą decydowali producenci oraz (przede wszystkim) rynek. A nie my tu na Forum i nasze filozoficzne dysputy (w których nota bene również mam swój udział).

To dobrze, że to rozumiesz.Póki co rynek nie jest zainteresowany niczym poza Full HD. I nie zmieni się to jeszcze przez wiele lat jeśli w ogóle.

Ale nie wykluczał bym pojawienia się jakichś (na chwilę obecną nie sposób powiedzieć jakich) nośników z materiałem zapisanym w tym standardzie oraz stosownych odtwarzaczy (...)

cóż, niczego nie można wykluczyć, nawet tego, że te odtwarzacze 8K będą produkowane np. na Marsie.

nasze filozoficzne dysputy (w których nota bene również mam swój udział).

ot, taki tyci tyci udzialik masz tylko

@ Sly30

Co niby wszyscy wiemy? TVP1 i TVP2 emitują w 1080i a nie (jak piszesz) 720p. To, że materiał filmowy lub że studia jest często (za często) SD nie ma nic do rzeczy. Na satelitach jest trochę programów (niemieckich) 720p, ale znakomita większość kanałów HD jest tam 1080i. 1080p na DVB-T/S2 jest technicznie niemożliwe i nie ma nawet na to normy.

cóż, niczego nie można wykluczyć, nawet tego, że te odtwarzacze 8K będą produkowane np. na Marsie.

ot, taki tyci tyci udzialik masz tylko

Konstatuję, że ostatnio stać Cię wyłącznie na złośliwości, co jest typowe w przypadku braku argumentów merytorycznych.

Konstatuję, że ostatnio stać Cię wyłącznie na złośliwości, co jest typowe w przypadku braku argumentów merytorycznych.

Ja natomiast "konstatuję" że swoje gdybanie o niewykluczaniu pojawienia się czegoś(jeszcze nie wiadomo czego) w bliżej nieokreślonej przyszłości uznajesz za MERYTORYCZNE ARGUMENTY

:) :)

oj, Bobcat, Twoja specyficzna logika nie przestaje mnie zadziwiać

1080i to jest 720p puszczane na przemiennie czyli z przeplotem.Tworzy to obraz 1080 linii ale migoczący.Znacznie gorszy niż 1080p.

Prawdziwe Full HD to jest 1080p tak jak zapisane na jest Blu Ray-u.

Skoro jak dowodzisz od dłuższego czasu, Japonia jest bardziej zaawansowana w 8K niż Europa w 4K, to telewizory 8K powinny tam normalnie stać na sklepowych półkach (jak stoją już 4K w Europie.

Stoją, tylko że nie ma co na nich oglądać. Ot taki drobny szczególik. Prawda: można upskalowane Full HD. Stacje nadawcze w 4K? O tym nawet wróbelki na dachu nie cwierkają. Japonia ma opracowany standard emisji 8K i już testowo działający. A wyprodukowanie seryjnych odbiorników 8K jest dla ich przemysłu sprawą dziecinnie prostą.

Bobcat, daj już spokój.Za 20 lat kupisz sobie największą wywrotkę!! Tyle że wtedy będziesz już po studiach, może założysz rodzinę.Nie wiem czy wywrotki będą ciebie jeszcze aż tak interesowały.

720p puszczone naprzemiennie to by było 1440i. Nie masz racji. 1080i zdaniem niektórych miga, nie dlatego że to jest jakoś-tam cudowane 720p, lecz z samego faktu że jest "i". Co nie zmienia faktu, że 1080i zaliczane jest również do Full HD.

P.S. Co masz na myśli pisząc o "wywrotce"? A studia skończyłem dawno temu...

Dawno temu?....o kurde....to masz problem.... :-)

Zobacz sobie ten film. 1080i jest nawet gorsze niź 720p.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wydaje mi się abym miał jakikolwiek :)

Wystarczy obejrzeć ARD HD lub ZDF HD emitowane w 720p a następnie porównać je z Animal Planet HD nadawanym w 1080i. Lepszy obraz na Animal Planet HD jest zauważalny natychmiast.

Japonia ma opracowany standard emisji 8K i już testowo działający. A wyprodukowanie seryjnych odbiorników 8K jest dla ich przemysłu sprawą dziecinnie prostą.

No i znowu ta Twoja fantastyka i ten infantylny sposób patrzenia na świat...

Ten "ich przemysł", co miałby w tak dziecinnie prosty sposób wyprodukować TV 8K to: SONY + Panasonic + Sharp + Toshiba.

Póki co te firmy wprowadzają na rynek 4K w LCDekach oraz Oledach, pracują nad układami przetwarzania ruchu i innymi bolączkami wieku dziecięcego, ale TY oczywiście wierzysz, że ot tak, w dziecinnie prosty sposób już dziś te same firmy mogłyby wdrożyć do produkcji i handlu TV 8K.

Bobcat, przestań naprawdę, bo co post zasadzisz, to głupszy niestety...

Wolę aby mój post był głupi niż chamski jak Twój. Jakoś Sharp, Panasonic i Sony poradzili sobie z prototypami 8K. A skoro o 2016 NHK będzie 8K to jest oczywiste, że produkcja odpowiednich odbiorników została dogadana.

chłopie, pomyśl ty trochę, jak SONY sobie niby poradziło z prototypem 8K, skoro jeszcze rok temu nie poradziło sobie z 4K (przetwarzanie ruchu), poza tym gdzie niby sobie "poradziło"? z jakim prototypem? kolejny jakiś Twój wymysł? Pokaż ten prototyp oraz kto niby i w jaki sposób zweryfikował to "radzenie sobie"?

Wystukaj w Google " TV 8K Sony" to go zobaczysz. Nie wiem jak sobie radzi z ruchem. Nie widziałem go. Sharp na materiale który miałem okazję oglądać radził sobie dobrze.

8K to śmiech na sali? Ten się śmieje kto się śmieje ostatni. W tym przypadku wszystko wskazuje, że będą to Japończycy.

1080i to jest 720p puszczane na przemiennie czyli z przeplotem.

1080i to obrazy mające po 540 linii, puszczane naprzemiennie, przesunięte o 1 piksel w pionie wzgl. siebie. Dzisiejsze wyświetlacze są progresywne i przeplot jest usuwany programowo (np. przez interpolację, obliczanie średniej ... różne są sposoby)

Tworzy to obraz 1080 linii ale migoczący.

Nie.

Znacznie gorszy niż 1080p.

Tak

Prawdziwe Full HD to jest 1080p tak jak zapisane na jest Blu Ray-u.

Kwestia semantyki.

Moim zdaniem tryby przeplatane, powinny zostać zlikwidowane dawno temu, a coś takiego jak 1080i nigdy nie powinno powstać.

Nie przesadzajmy z tym "znacznie gorszym". Jeśli już to może raczej należałoby użyć sformułowania "nieco gorszy", choć dla niektórych nawet takie (łagodne) określenie może się okazać zbyt mocne. Natomiast fakt, że 1080i jest znacznie lepsze od 720p.

Nie ma co rozmyślać czy tryby z przeplotem powinny powstać czy nie. Powstały i na dodatek względy czysto ekonomiczne sprawiły, że w transmisji DVB-T/S/S2 nawet nie powstała norma dla 1080p.

Powstały i na dodatek względy czysto ekonomiczne sprawiły, że w transmisji DVB-T/S/S2 nawet nie powstała norma dla 1080p.

Co nie zmienia faktu, że w 1080i 50Hz są nadawane zwykle filmy (prawdziwe filmy, a nie jakieś M jak HGW) w czystym 1080p ... 25Hz (nawet jak TV pisze coś innego).

Natomiast fakt, że 1080i jest znacznie lepsze od 720p.

Jest wiele opinii dokładnie przeciwnych, w kwestii transmisji sportowych. Tak że nie wiem skąd te TWoje "fakty". Jedyny plus 1080i, to ten, że można w nim przesłać 1080p z 2x mniejszym FPS (25FPS w EU). W USA jest tzw. 3:2 i w 1080i 60 FPS przesyłać można 24 FPS 1080p.

Co nie zmienia faktu, że w 1080i 50Hz są nadawane zwykle filmy (prawdziwe filmy, a nie jakieś M jak HGW) w czystym 1080p ... 25Hz (nawet jak TV pisze coś innego).

Tak zagmatwałeś zdanie, że nie łapię Twoich interncji. Czy chcesz powiedzieć, że na DVB-T leci czasem 1080p/25? Powiedz proszę gdzie jest napisane (bo chyba nie "pisze"). Telewizor wyświetla jaki sygnał dostaje. Jeśli z BD - masz przez chwilę na ekranie 1080p. Jeśli z DVB-T lub DVB-S - masz 1080i. Nigdy nie zauważyłem, aby się pojawilo się 1080p przy DVB-T.

Jeśli nawet tak jest jak piszesz - jest to swego rodzaju oszustwo, aby zmieścić się w normie 1080i.

Jest wiele opinii dokładnie przeciwnych, w kwestii transmisji sportowych. Tak że nie wiem skąd te Twoje "fakty".

Spostrzeżenia moje i nie tylko, przyklad podałem w poście #495. Zresztą można taką opinię również znaleźć w prasie i w necie.

Nigdy nie zauważyłem, aby się pojawilo się 1080p przy DVB-T.

A dla czego miałoby się "pojawić" skoro "flaga" trybu nadawania w strumieniu jest ustawiona na "i"? (innymi słowy chcę Ci powiedzieć, że się NIE POJAWI i wynika to z oczywistych (?) zasad działania).

Jeśli nawet tak jest jak piszesz - jest to swego rodzaju oszustwo, aby zmieścić się w normie 1080i.

To nie jest "oszustwo" ... po prostu tak się robi ... od zawsze z filmami (już od czasów PAL i NTSC). Przecież fizycznie filmy kinowe są progresywne ... jak byś to chciał niby inaczej wyświetlać w przeplocie ?(choć "inaczej" się na upartego też da ... tylko po co to wszystko "rozwalać")

plus 1080i, to ten, że można w nim przesłać 1080p z 2x mniejszym FPS (25FPS w EU). W USA jest tzw. 3:2 i w 1080i 60 FPS przesyłać można 24 FPS 1080p.

Z tego co wiem to na kontynencie amerykańskim DVB-T HD jest 720p.

Byłem dziś w dużym i dobrze wyposażonym Saturnie w Arkadii i mogłem się przekonać, co teraz jest na topie.

Plazmy - gdzieś pochowane, leci na nich kiepski sygnał SD, przez co wyglądają przy LCDekach wyświetlających staranne dema jak ubogi krewny.

Co "króluje"? Odpowiedź może być tylko jedna: 4K.

Swoje modele prezentują LG (84 oraz 65 cali), Panasonic (65 cali), Samsung (85 oraz 55), Sony (55 i 65).

Co do LG to oddanie ruchu jest dramatycznie słabe, obraz od razu dostaje czkawki.

Reszta modeli pod tym względem jest OK, przy czym ten 85 calowy Samsung za 150 tys po prostu powala ostrością obrazu oglądanego z 2-3 metrów. Duża w tym zasługa b.ostrego, rozdzielczego dema, ale efekt jest faktycznie z tych powodujących "opad szczeny". Oddanie ruchu - płynne.

To samo demo oglądane na 55 calach samsunga daje z 2 metrów obraz tak ostry i szczegółowy, że aż trudno wyobrazić sobie, że może być jeszcze bardziej rozdzielczy. Totalna żyleta.

To są oczywiście tylko sklepowe impresje, przy jasnym oświetleniu, na specjalnych materiałach, ale faktycznie jest potencjał w 4K.

Pytanie teraz, czy i jak zostanie wykorzystany...

Z tego co wiem to na kontynencie amerykańskim DVB-T HD jest 720p.

Ja miałem film ściągnięty z jakiejś syfry, ewidentnie z USA (nie wiem czy z DVB-T , S czy C - jest mi to obojętne) i było 1080i 60fps z zakodowanym 2:3 pulldown 24 fps 1080p (po odwróceniu procesu było 24 fps 1080p)

mczaj mam takie same wrażenia jak ty. Przymierzałem się do dużego TV i też oglądałem tego LG84 i stateczny obraz super ale ruch oddaje kiepsko i po prostu smuży.Tu duże rozczarowanie.Ale LG chyba szybko to zauważyło bo ledwie ten TV pojawił się na rynku a już w Berlinie na IFA pokazano następcę.Przypuszczam, ze następca będzie wyraźnie lepszy. Natomiast Samsung 85 cali powala.Faktycznie opad szczeny a widziałem go w dobrze doświetlonym Saturnie też w Berlinie. Wiadomo że to lecą specjalnie przygotowane dema ale ten TV ma potencjał.Tylko cena zwala z nóg równie skutecznie jak jakość obrazu.Ale Samsung 75 cali z serii F8000SL też super a ma "tylko" Full HD. Sharp 80 z serii 857 tak samo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.