Skocz do zawartości
IGNORED

5000PLN - plazma czy LCD, jaki?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałem chwilę z kolesiem obsługującym Panasa 4K i spytałem: no fajnie, jest TV tylko co na nim oglądać oprócz zdjęć? Sprzedawca odparł, że już w przyszłym roku wyjdą odtwarzacze Blu-ray obsługujące 3-warstwowe płyty BR, na których rzekomo miałoby się mieścić 100 giga materiału, czyli wystarczająco dla filmu w 4K bez dodatków.

Ciekawe, czy coś z tego wyjdzie.

Norma BD przewiduje tak zwane BD XL: trójwarstwowe (100 GB) i czterowarstwowe (128 GB). Będą mogły być odtwarzane na każdym odtwarzaczu BD po wgraniu nowego firmware.

Uzupełnienie.

To co napisałem powyżej odnosi się do BD XL jako nośników danych dla komputera. Przy sygnale do telewizora nie jest tak prosto. Najwyższy w chwili obecnej standard HDMI 1.4a może przenieść sygnał 4K, ale tylko do 24 FPS. Dla 50 FPS i 60 FPS konieczny będzie nowy, o większej przepustowości HDMI 2.0. A ten znajduje się dopiero w fazie opracowywania. Potwierdza to informację przytoczoną przez @Mczaja: potrzebne będą nowe odtwarzacze BD potrafiące "łyknąć" i wypuścić 4K. Pytanie tylko jakie HDMI mają telewizory 4K dziś oferowane klientom, skoro HDMI 2.0 jeszcze nie ma.

hmm, już teraz są przecież odtwarzacze skalujące do 4K i wypuszczające to 4k kablem HDMI w obecnym standardzie do TV lub projektora 4K, więc może to HDMI 2.0 nie jest tu niezbędne?

Widzę, że Panowie gdybacie czysto teoretycznie :-)

A Ci co trzymają rękę na pulsie, to już dawno wiedzą o takim TV, który ma HDMI (2.0) :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na tej stronie notka ukazała się 11-10-2013, a w cywilizowanym świecie jeszcze wcześniej :-).

Pozdrawiam i życzę dużo pieniążków na wymarzony TV

Pygar

Ukryta Zawartość

Miałem to szczęście, że tego Panasa widziałem w akcji, nie w recenzji :) To co akurat w tym modelu jest całkiem fajne, to skuteczne algorytmy skalowania: oczywiście nie przybyło nieistniejących wcześniej szczegółów, ale np. same kontury obiektów były wyraźniejsze, a przy tym gładsze i można było oglądać z 1 metra bez widocznej utraty jakości, zauważalnych pikseli itp.

A Ci co trzymają rękę na pulsie, to już dawno wiedzą o takim TV, który ma HDMI (2.0) :-)

Dzięki @Pygar. Przy okazji dowiodłeś jak opóźniona jest informacja w materiałach polskich. Swoimi spostrzeżeniami podzieliłem się powyżej na podstawie naszych źródeł datowanych z sierpnia tego roku. Po Twoim wpisie powertowałem materiały po angielsku. Faktycznie: HDMI 2.0 zostało wprowadzone 4 września 2013.

Pozdrawiam i życzę dużo pieniążków na wymarzony TV

Ja muszę uzbierać więcej na 8K. Ale też mam więcej czasu na zbieranie. :)

Pomyśl jakie HDMI musiałoby być żeby przepuścić obraz do 8K czyli 4x więcej informacji niż 4K.

Pewnie jakieś (dziś jeszcze nieistniejące) HDMI 3.0. Jak znam życie: "mróweczki" już nad tym pracują.

Ja muszę uzbierać więcej na 8K. Ale też mam więcej czasu na zbieranie. :)

obyś zdążył przed emeryturą, bo później ciężko będzie coś odłożyć ;)

Reasumując:

* Telewizory 4K już są.

* HDMI 2.0 jest.

* Odtwarzacze mają być w przyszłym roku.

* O transmisji DVB-T/S2 w 4K ani widu ani słychu.

* Pytanie kiedy ukażą się dyski BD zapisane w 4K.

obyś zdążył przed emeryturą, bo później ciężko będzie coś odłożyć ;)

Tyle trzeba będzie czekać czy tak dużo odłożyć? Nie, no przecież na emeryturze zamiast jednych wakacji na Wyspach Hoola-Goola (które obiecywano wszystkim wprowadzając OFE) przeznaczę środki na telewizorek 8K. :)

Czy ja dobrze zauważyłem że przy okazji obecnych dyskusji na temat ultra wysokiej rozdzielczości i wejścia na rynek pierwszych jaskółek tej technologii - wogóle nie ma tematu 3D? Potwierdzało by to nadchodzące informacje że 3D pogrąża się oto na naszych oczach w nicości.

Jeszcze raz wielkie dzięki za Wasze rady i wszystkie wpisy. I za otwartą dyskusję, szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiego rozwoju tematu:) TV jest już u mnie od jakiegoś czasu i się cieszę. Ale mam pytanie, zwłaszcza do użytkowników ST60. Czy jest możliwość podłączenia dźwięku z TV pod wejście liniowe wzmacniacza bez kupowania przetwornika cyfrowo-analogowego? ST60 teoretycznie ma tylko wyjście audio cyfrowe, ale w wyjściu słuchawkowym jest/powinien być sygnał analogowy. Czy mogę skorzystać z tego wyjścia? I jak?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Nie o to chodzi co kto widzi. Ja np. widzę 3D, ale mnie to totalnie nie bawi i tego nie lubię. Chodzi mi o to, że do niedawna cały rozwój telewizji i odbiorników to było 3D. Odmieniane przez wszystkie przypadki. Jakieś trzy miesiące temu przyszła zza oceanu informacja, że jedna za drugą stacje telewizyjne w USA wycofują się z emisji 3D. Potem zrobiła to BBC. W prasie branżowej i w sieci zaczęły pojawiać się artykuły twierdzące, że 3D to ślepa uliczka a przyszłość to ultra wysoka rozdzielczość. I chyba obecny rozwój sytuacji potwierdza tę tezę.

ST60 teoretycznie ma tylko wyjście audio cyfrowe, ale w wyjściu słuchawkowym jest/powinien być sygnał analogowy. Czy mogę skorzystać z tego wyjścia? I jak?

Taką przejściówką miałem dawno temu wyprowadzoną fonię z TV:

Ukryta Zawartość

Nie o to chodzi co kto widzi. Ja np. widzę 3D, ale mnie to totalnie nie bawi i tego nie lubię. Chodzi mi o to, że do niedawna cały rozwój telewizji i odbiorników to było 3D. Odmieniane przez wszystkie przypadki. Jakieś trzy miesiące temu przyszła zza oceanu informacja, że jedna za drugą stacje telewizyjne w USA wycofują się z emisji 3D. Potem zrobiła to BBC. W prasie branżowej i w sieci zaczęły pojawiać się artykuły twierdzące, że 3D to ślepa uliczka a przyszłość to ultra wysoka rozdzielczość. I chyba obecny rozwój sytuacji potwierdza tę tezę.

Na to właśnie wygląda. Dla mnie zawsze było rzeczą oczywistą, że konsumenci nie zaakceptują żadnego rozwiązania, które wymusza zakładanie w domu jakichś dziwnych okularów.

Ukryta Zawartość

Czy ja dobrze zauważyłem że przy okazji obecnych dyskusji na temat ultra wysokiej rozdzielczości i wejścia na rynek pierwszych jaskółek tej technologii - wogóle nie ma tematu 3D? Potwierdzało by to nadchodzące informacje że 3D pogrąża się oto na naszych oczach w nicości.

3D czeka na wyższe rozdzielczości.

Ja np. widzę 3D, ale mnie to totalnie nie bawi i tego nie lubię.

Już kiedyś dawno temu zwracałem CI uwagę abyś tak nie pisał bo to nieprawda.

Pisz precyzyjnie.

Pamiętasz jak kiedyś napisałem że jeżeli nie lubisz 3D to po co Ci drugie oko - pozbądź się go.

Czy jest możliwość podłączenia dźwięku z TV pod wejście liniowe wzmacniacza

Nie mam Panasa tylko LG i w nim można wyprowadzić sygnał audio ze złącza Scart - pokombinuj u siebie, a nóż widelec.

Taką przejściówką miałem dawno temu wyprowadzoną fonię z TV:

A czy w takim razie mogę użyć kabla jack - 2xRCA? To niby to samo.

To będzie to samo, pamiętaj tylko, żeby ten mini-jack był stereo

OK, a jak odróżnić mini-jack stereo od nie-stereo?

Ja w Panasie GT30 mam fonię na wzmacniacz "puszczoną" z gniazda SCART, do którego podłączona jest przejściówka SCART/RCA. Zastosowanie przejściówki do wtyku słuchawkowego spowoduje, że za każdym razem gdy zacznie się oglądać TV bez użycia wzmacniacza trzeba będzie wyjmować wtyczkę mini-jack, bo ta zdaje się odłącza fonię z głośników TV. W przypadku zastosowania przejściówki SCART/RCA trzeba wyciszyć fonię w głośnikach TV.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

3D czeka na wyższe rozdzielczości.

8K? Muszę Cię zmartwić: tam się również nawet jednym słowem nie wspomina o 3D. Pozbądź się proszę tego swojego myślenia życzeniowego. Na nic nie czeka. Odchodzi właśnie w niebyt.

Już kiedyś dawno temu zwracałem CI uwagę abyś tak nie pisał bo to nieprawda.

Pisz precyzyjnie.

Niby co jest nieprawdą? Napisałem precyzyjnie: MNIE to nie bawi i JA tego nie lubię. Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że Ty wiesz lepiej?

Pamiętasz jak kiedyś napisałem że jeżeli nie lubisz 3D to po co Ci drugie oko - pozbądź się go.

Tania demagogia. Wiem: zaraz napiszesz, że otaczający nas świat jest trójwymiarowy. Tyle że ja cały czas piszę nie o nim, ale o tej żałosnej namiastce trójwymiarowości, jaką nam oferuje telewizja pod nazwą 3D. Wolę od niej dobre 2D.

Zaprezentowany telewizor 4K Panasonic 65WT600 jest coprawda 3D, ale chyba dodano tę funckcje niejako "z rozpędu", bowiem cały wysiłek konstruktorów idzie obecnie w udoskonalanie obrazu i powiększanie rozdzielczości.

Ja w Panasie GT30 mam fonię na wzmacniacz "puszczoną" z gniazda SCART, do którego podłączona jest przejściówka SCART/RCA. Zastosowanie przejściówki do wtyku słuchawkowego spowoduje, że za każdym razem gdy zacznie się oglądać TV bez użycia wzmacniacza trzeba będzie wyjmować wtyczkę mini-jack, bo ta zdaje się odłącza fonię z głośników TV. W przypadku zastosowania przejściówki SCART/RCA trzeba wyciszyć fonię w głośnikach TV.

W ST60 ustawienia głośności są niezależne dla głośników i słuchawek.

Nic się nie wyłącza - działają równolegle.

W opcjach audio ustawia się poziom wzmocnienia dla wyjścia słuchawkowego.

Jeśli chcesz przesyłać dobry sygnał po jacku, to bez przejściówek które degradują dźwięk.

Pytanie do osób które mają schemat do 50ST60.

Jaki dac siedzi w tym TV i co steruje wyjściem słuchawkowym ?

Ja używam AKG 271 MK II (55 Ohms) i podoba mi się dźwięk "z dziurki" w tym TV.

Pozdrawiam

Pygar

@Mczaj przytoczył informację od gościa z Panasonica, że w przyszlym roku mają się pokazać na rynku odtwarzacze BD 4K. Z kolei w numerze 10/2013 Audio Video red. Filip Kulpa pisze w reportarzu z IFA 2013: " ...nie istnieje żaden gotowy standard zapisu i dystrybucji obrazu 4K na nośnikach fizycznych. Zresztą, w ogóle nie wiadomo, czy taki powstanie."

Ciekawe co ów gościu miał na myśli? Co te odtwarzacze miały by czytać? Według jakiej normy pracować? BD XL o pojemności 100/128 GB wprawdzie są, HDMI 2.0 również, tyle że standardu zapisu jak się okazuje brak.

Zaś jeśli chodzi o 3D można tamże przeczytać co następuje: "O obrazie trójwymiarowym już właściwie nikt głośno nie mówi. Danie ostygło i straciło już nawet aromat."

Spróbowałem tak, jak poradziliście z tym gniazdem słuchawkowym - kabel mini jack do TV + 2 x rca do wzmacniacza i działa. Należy tylko w ustawieniach dźwięku w TV ustawić głośność wyjścia słuchawkowego na wysokim poziomie, inaczej trzeba bardzo wysoko podkręcać volume we wzmacniaczu.

I tak, jak napisał Pygar:

W ST60 ustawienia głośności są niezależne dla głośników i słuchawek.

Nic się nie wyłącza - działają równolegle.

@Mczaj przytoczył informację od gościa z Panasonica, że w przyszlym roku mają się pokazać na rynku odtwarzacze BD 4K. Z kolei w numerze 10/2013 Audio Video red. Filip Kulpa pisze w reportarzu z IFA 2013: " ...nie istnieje żaden gotowy standard zapisu i dystrybucji obrazu 4K na nośnikach fizycznych. Zresztą, w ogóle nie wiadomo, czy taki powstanie."

Ciekawe co ów gościu miał na myśli? Co te odtwarzacze miały by czytać? Według jakiej normy pracować? BD XL o pojemności 100/128 GB wprawdzie są, HDMI 2.0 również, tyle że standardu zapisu jak się okazuje brak.

są wzmianki w necie, ale póki co trzeba po prostu poczekać na rozwój sytuacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.