Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego winyl NIE BRZMI lepiej od CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Najbardziej rozbawił go DAC AudioNote UK za 192000 funtów. Jego komentarza nie przytoczę... :-)

Ciekawe, jaki byłby komentarz na temat Twojego sprzętu.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy

przepraszam Cię Rochu, nie gniewaj się

Dobrze, że przeprosiłeś. Wizyta komornika i konfiskata sprzetu audio już Ci nie grozi ;)

Edytowane przez kangie

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jeżeli w ciągu godziny ich nie przedstawisz postaram się abys opuścił to forum.

Jaki ten Rochu wpływowy!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Hedonistyczny sprzęt :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zna mój sprzęt.

Rochu, ale ty masz moc! Moc jest z tobą. Pamiętaj, że ja zawsze w twojej partii jak to napisał purple2... :-)

- ja w zasadzie nie mogę słuchac płyty cd dłużej niż kilka minut bez uczucia rozdrażnienia i irytacji....zresztą pamiętam, jak jeszcze w latach 90-tych zadawałem sobie podświadomie pytanie...dlaczego ta muzyka z cd nie rajcuje mnie tak jak dawniej, gdy słuchałem z magnetofonu stereo ? - a przecież powinna .... - widac coś od początku było na rzeczy, ale w życiu nie pomyślałem, że remedium na to jest gramofon !!!!...w sumie szkoda, bo wtedy w komisach leżały stosy winyli po złotówce....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Ale biedne 16/44,1 nie ma startu do dobrego analogu. Jeśli kiedyś usłyszę, że to gra, to publicznie odszczekam, ale tego samego wymagałbym od innych, a podejrzewam, że niewielu przyznałoby się publicznie, że latami błądziło i nie wiedziało jak wybitny analog powinien zagrać.

Bardzo ciekawy i inteligientny wpis. Czy mógłbys podać chociaż z dziesięć przykladów (tytułów) tych wybitnie brzmiących winyli, które na cd są wręcz nie do słuchania?

Z góry dziękuję.

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

- ja w zasadzie nie mogę słuchac płyty cd dłużej niż kilka minut bez uczucia rozdrażnienia i irytacji....zresztą pamiętam, jak jeszcze w latach 90-tych zadawałem sobie podświadomie pytanie...dlaczego ta muzyka z cd nie rajcuje mnie tak jak dawniej, gdy słuchałem z magnetofonu stereo ? - a przecież powinna .... - widac coś od początku było na rzeczy, ale w życiu nie pomyślałem, że remedium na to jest gramofon !!!!...w sumie szkoda, bo wtedy w komisach leżały stosy winyli po złotówce....

Człowieku przestań się ośmieszać,wystarczy już :)

dziesięć przykladów (tytułów) tych wybitnie brzmiących winyli, które na cd są wręcz nie do słuchania?

MarkN

Nie dostaniesz nawet jednego takiego przykładu :)

Nośnik nie ma znaczenia,jeśli tylko materiał źródłowy jest znakomity,tak samo znakomicie zagra winyl,płyta CD,czy zwykły plik.

Tylko niektórym się wydaje,że już słyszeli wszystko,i są gotowi dać głowę,że tor analogowy za 1000zł zagra lepiej od każdego zestawu opartego na playerze CD.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Nośnik nie ma znaczenia,jeśli tylko materiał źródłowy jest znakomity,tak samo znakomicie zagra winyl,płyta CD,czy zwykły plik.

Tak tylko pytam, bo chciałbym usłyszeć co wyrywa, co miażdży, a co zabija? Dziś dowiedziałem się w hiendzie, że potężny wpływ na brzmienie ma również kierunkowość płyty granitowej lub innego marmuru.

'Przy położeniu płyty w złą stronę w złym kierunku, sprzętu nie da się w ogóle słuchać, proszę to zweryfikować.'

Parker's Mood

• Redaktorzy

Bardzo ciekawy i inteligientny wpis. Czy mógłbys podać chociaż z dziesięć przykladów (tytułów) tych wybitnie brzmiących winyli, które na cd są wręcz nie do słuchania?

Z góry dziękuję.

Pierwszy z brzegu. Roxette Look Sharp! Wydawnictwo Parlophone. CD gra zauwazalnie gorzej. Calkiem inny bas, powietrze wokol wokalu (winyl), ciekawsza gora, wszystkie przeszkadzajki. Nie to ze nie da sie sluchac tego CD, ale to inne granie i wg mnie slabsze.

Gientny czy Gentny? ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

potężny wpływ na brzmienie ma również kierunkowość płyty granitowej lub innego marmuru.

No jak marmur,to o hi endzie można zapomnieć :)

• Redaktorzy

Kolejna plyta. SBB Memento z banalnym tryptykiem. Podobnie.

MarkN, wybacz ale mam dzisiaj urodziny i dzieci ciagna mnie za nogawki abym wrocil do stolu i dokonczyl jesc torta :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie

Gość rochu

(Konto usunięte)

W drugą strone.

Jimi Hendrix - Smash Hits

Na analogu dramat, przester, ściana hałasu..

CD - dużo lepiej.

Steppenwolf - Live

Na analogu wszystko gotuje się jak w garze.

CD - da się tego słuchać.

Van Cliburn/Reiner/CSO - Beethoven Piano Concertos, Nos. 4 & 5

Na analogu taki płaski, wyprany z barwy dźwięk.

CD - bardzo realistyczne, dynamiczne, barwne, różnorodne.

Edytowane przez rochu

MarkN, wybacz ale mam dzisiaj urodziny i dzieci ciagna mnie za nogawki abym wrocil do stolu i dokonczyl jesc torta :-)

Zjeść torta i wypić troszku koniaka to najważniejsze elementy urodzinowe. Jesteś usprawiedliwiony.

Parker's Mood

>>kangie

Wszystkiego dobrego, abstrahując od tego co tutaj się wypisuje, zdrowia, pracy, uśmiechu i sił do walki z urzędasami :)

Czy dostanę kawałeczek torciczku? :D Dziękuję, pyszota :D Tak, wiem, masz zdolną żonę :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No jak marmur,to o hi endzie można zapomnieć :)

Stefek na stronie Reimyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czytam o przetworniku d/a dedykowanym do odtwarzacza cdt-777, że "transjenty stają się wyjątkowo neutralne", a przecież transjenty są gwałtownymi impulsami akustycznymi, jak należy to rozumieć?

Ukryta Zawartość

Może napisz do Reimyo,z pewnością Ci to dokładnie wytłumaczą :)

Internet posiada zalety i wady, jak zresztą wszystko na świecie. Najważniejszy jest balans, zarówno w dżwięku, oczywiście w przyrodzie i jak najbardziej w podejściu do praktycznie każdego tematu opisywanego przez poszczególnych juzerów na tym forum, jak i of kors na innych pokrewnych. Praktycznie wszystko co nas interesuje można znależć w necie, poczytać, nauczyć się... jak i z powodzeniem studiować temat. Można nawet od podstaw poznać i nauczyć się ostatniej wersji programu Pro Tools - jak tylko się chce. Robienie z siebie teorytycznego mędrca w dziedzinie audio i inżynierii dżwięku wygląda bardzo śmiesznie i wręcz ubogo na tle amatorskiego forum o sprzęcie i muzyce. Proponuję co niektórym takim mędrcom ochłonięcie i spokojne, na luzie podejście do tematu, bo niestety, chwały ani poklasku za wyimaginowaną profesjonalność się tutaj raczej nie otrzyma. Słowa Stanisława Lema wręcz adekwatnie i niemalże idealnie oddają posmak tej całej wirtualnej sytuacji. Thx!

To po Polsku: dużo wiadomości, transjentów, porad i instrukji >

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• Redaktorzy

>>kangie

Wszystkiego dobrego, abstrahując od tego co tutaj się wypisuje, zdrowia, pracy, uśmiechu i sił do walki z urzędasami :)

Czy dostanę kawałeczek torciczku? :D Dziękuję, pyszota :D Tak, wiem, masz zdolną żonę :)

Dziekuje, neomammut. Wpadnij na torta, cos jeszcze zostalo.

Wlaczylem wlasnie audiofilskie wydanie na CD Acoustic Room 47 z Proa Records. Musze przyznac ze zacna realizacja!

Internet posiada zalety i wady, jak zresztą wszystko na świecie. Najważniejszy jest balans, zarówno w dżwięku, oczywiście w przyrodzie i jak najbardziej w podejściu do praktycznie każdego tematu opisywanego przez poszczególnych juzerów na tym forum, jak i of kors na innych pokrewnych. Praktycznie wszystko co nas interesuje można znależć w necie, poczytać, nauczyć się... jak i z powodzeniem studiować temat. Można nawet od podstaw poznać i nauczyć się ostatniej wersji programu Pro Tools - jak tylko się chce. Robienie z siebie teorytycznego mędrca w dziedzinie audio i inżynierii dżwięku wygląda bardzo śmiesznie i wręcz ubogo na tle amatorskiego forum o sprzęcie i muzyce. Proponuję co niektórym takim mędrcom ochłonięcie i spokojne, na luzie podejście do tematu, bo niestety, chwały ani poklasku za wyimaginowaną profesjonalność się tutaj raczej nie otrzyma. Słowa Stanisława Lema wręcz adekwatnie i niemalże idealnie oddają posmak tej całej wirtualnej sytuacji. Thx!

To po Polsku: dużo wiadomości, transjentów, porad i instrukji >

Ukryta Zawartość

dziekuję za link, czy łukasz Kruszewski jest reżyserem dźwięku o którym wspominałeś? wysłałem do niego maila ze strony kontaktowej, poinformuję Ciebie czy odpisał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez purple2

marmur

Myślę, że jednak beton ;-)

Zjeść torta i wypić troszku koniaka to najważniejsze elementy urodzinowe. Jesteś usprawiedliwiony.

Ważne jednak, by swetr zamienić na koszulę, a dresy na spodnie.

czy łukasz Kruszewski jest reżyserem dźwięku o którym wspominałeś?

Nie wspominałem o Łukaszu Kruszewskim. Mój reżyser jest muzykiem, kompozytorem muzyki filmowej, multiinstrumentalistą o specjalności fortepian/perkusja, muzykologiem i realizatorem oraz inżynierem dżwięku. Dodatkowo członkiem Związku Polskich Autorów i Kompozytorów oraz Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Od lat związany z Krakowem. Postać szanowana i znana w całym artystycznym środowisku.

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi