Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

!akurat stoje z pendzlami do malowania i konca jeszcze renowacji nie widac

Mirek malujesz na dwie ręce czy jak?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bardzo interesujące wnętrze... to z fortepianem. Spokojnie może być miejscem koncertowym małego składu, a nawet średniego. Chiński salon makijażu, czyli wnętrze z obrazka przedostatniego serii #1501: nie do zaakceptowania.

Parker's Mood

Panowie ,a co powiecie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy można je zaliczyć do tej grupy głośników?

Szerokopasmowiec w połączeniu ze wstęgą i linią transmisyjną ,hmm..... no i skuteczność 95.5 db

Ukryta Zawartość

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Coś, czuję iż kolumny były montowane w Szczecinie, nie wiem czy akurat ten model, ale trzeba posłuchać, i nie w systemie klienta, tylko swoim, i koniecznie odsłuchy przed zakupem.

Coś, czuję iż kolumny były montowane w Szczecinie, nie wiem czy akurat ten model, ale trzeba posłuchać, i nie w systemie klienta, tylko swoim, i koniecznie odsłuchy przed zakupem.

Szepnij coś więcej jest w jakimś Szczecińskim doku montownia kolumn?

Tu masz fotkę z fabryki w USA

Ogólnie pytam bo chodzą mi po głowie...tylko kawał drogi mam do gościa...600 km:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są konstrukcje Pana Janusza Starzyńskiego, dawniej właściciela firmy Vox HiFi ze Szczecina. Z tego co mi wiadomo, od kilku lat zamieszkuje w USA.

Z tego co pamiętam, były składane w Szczecinie na rynek Polski, łącznie z wzmacniaczami.

Mała ta fabryka sądząc po wielkości zdjęcia ;)

Masz jakieś inne?

Tu masz coś więcej

Ukryta Zawartość

w zakładce albumy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirunias38

Witam Panowie!

Głośniki kupione, właśnie te co na zdjęciu no i jestem pod wrażeniem ....oczywiście z lampą na 2A3 i 6NS7 Sylwania GT 2.5 w na kanał.

Swoboda ,przestrzeń ,scena, ....tranzystor nigdy mi tak nie zagrał .

Słucham i kopara otwarta :0 ...95.5 db robi swoje...SUPER:)

Ogólnie pytam bo chodzą mi po głowie...tylko kawał drogi mam do gościa...600 km:(

Azus myślę, że chodzi o te.

Moim zdaniem do wysokoskutecznych głośników tylko tranzystor i to w dodatku mocny. Zazwyczaj lampa je tylko spowalnia słabą kontrolą i w dodatku szum tła lubi podbijać / wprowadzać własny.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Taka teza jest ostatnio popularna. Jednak jak dla mnie , lampa jest zdecydowania lepszym rozwiazaniem , ze wzgledu na barwe. Zaden dotad testowny przez mnie tranzystor z AA Duo Omega nawet sie nie zblizyl do barwy i emocji, jaka daje wzmak lampowy, szczegolnie SET bez sprzezenia zwrotnego.

Konto w trakcie usuwania

Moim zdaniem do wysokoskutecznych głośników tylko tranzystor i to w dodatku mocny. Zazwyczaj lampa je tylko spowalnia słabą kontrolą i w dodatku szum tła lubi podbijać / wprowadzać własny.

Pozdrawiam

Nie stwierdzam u siebie takiego zjawiska, a co ciekawe, tranzystor w specyfikacji ma DF wiekszy od 400 (od ktorego to niby zalezy kontrola), natomiast dla lampy DF wynosi 3 (slownie: trzy !!!) i to lampa wykazuje nieco lepsza kontrole. Na nagraniach, gdzie bas wykazuje lekka tendencje do rozmycia, buczenia, dudnienia, te zjawiska sa jednak nieco mniej dokuczliwe z lampy ...i w ogole wole sluchac z lampy - przynajmniej z mojej.

Rozumiem. Prawda jest taka, że chcąc postawić tranzystor przeciwko lampie to musi być wysokiej klasy tranzystor a ceny wtedy są astronomiczne.

Prawda jest taka, że chcąc postawić tranzystor przeciwko lampie to musi być wysokiej klasy tranzystor a ceny wtedy są astronomiczne.

Szczera prawda ...i w związku z tym nasuwa się pytanie ..Jaki jest sens pakowania tak potężnych pieniędzy w tranzystor, jak można mieć większą frajdę z Lampą za mniejszą kasę?

Edytowane przez mirunias38

O to nie jest takie proste. Mogę tu podać tylko własne zdanie, żeby zaraz nie było afery.... :-). Tranzystor lepiej kontroluje kolumny, lepiej trzyma je za mordę, zawsze ma lepszy bas, szybszy, bardziej zróżnicowany. Poza tym są bezobsługowe i bezawaryjne.

Ale tylko te najlepsze mają dobrą barwę i nasycenie jak lampa, ale nie, aź tak jak lampa SE. Większość sprzętów lampowych na rynku to konstrukcje typu Push Pull. Są mocne ale tego czaru lampy SE w zdecydowanej większości nie mają. Grają po prostu mniej więcej jak tranzystory. Zważywszy, że trzeba wymieniać zużywająca się, kosztowne lampy NOS i że sprzęty te są dość awaryjne, to ja juź wolę dobre tranzystory. Owszem są droższe w zakupie ale licząc okres uźytkowania przez np 6 lat może wyjść na to samo i spokojna głowa, żadnych wymian, dobierania lamp na aukcjach itd. Co więcej, są tranzystory bardziej nasycone i barwne niź lampy Push Pull i wtedy to z nich jest większa frajda.

Inaczej sprawa wyglada z lampami SE. Tu jest czar i barwa ale są też problemy. Z reguły kłopoty z basem większe niź przy lampach PP i słabe moce. Jedynie najlepsze konstrukcje mają moc 50-70W w klasie A i oparte są o lampy 845, 211 i GM70. Te napędzą nawet wielkie kolumny. Są teź najmocniejsze oparte o lampy 833A i mogą mieć do 150W. Ale większość oparta o lampy 300B czy 2A3 jest za słaba do wielu kolumn. To wszystko nie jest takie proste i oczywiste.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi