Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Co panowie myslicie o tych kolumnach???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wysoko skuteczne kolumny które sprawiły, że "kopara mi opadła" to Lowther. Nie miałem okazji nigdy wcześniej tego słuchać i gdybym wiedział, że to tak gra to nie pozbywałbym się mojej lampki 5w. (już bym miał system jak malina:)

Ciekawe rozwiazanie:

Ukryta Zawartość

Ze firma JADIS miala horny!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

970961_628894233796492_107443417_n.jpg

Mirek podobne do Twoich kolumn, tylko głośniki inne. Ja już wszystkie poznałem, a Ty wiesz jakie? Dołącz jeszcze link do strony z której masz to zdjęcie.
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

To jest Mythos Audio, jak widać na stronie, gość robi meble i kolumny, z tym że, wykonuje to wszystko,.. elementy przy użyciu programowania komputerowego maszyn CNC, i tylko składa jak konstrukcje z klocków lego, z perfekcyjną dokładnością.

Ukryta Zawartość

800xPlywood_1.jpg

Mirek podobne do Twoich kolumn, tylko głośniki inne. Ja już wszystkie poznałem, a Ty wiesz jakie? Dołącz jeszcze link do strony z której masz to zdjęcie.

A,... pomyliło mi się;0),...już szukam,..

Tutaj,...

Ukryta Zawartość

Tylko ta tuba jest większa od mojej, i jest 80cm szer.

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem dlaczego jest bez finek, one bardzo dużą pracę wykonują tak jak lensy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mirek nic się nie stało, oprócz funkcjonalności audiostereo.pl

Dlaczego przy mojej odpowiedzi do Twego wpisu nie dodało zdjęcia (na które odpisywałem), tylko sam link.

I przez to wyszło nieporozumienie, bo odpisywałem na twój wpis #322. I one są mocno podobne do Twoich kolumn.

Coś nie tak!

Oprócz pisania prostego tekstu nie mam żadnych opcji - nawet tekstu pogrubić czy pochylić się nie da! Przy odpowiedzi potrafi dodatkowe znaki wkomponować między zdania, i wiadomość w jedną całość ścisnąć.

Nie mam ikonek, tylko puste okno odpowiedzi (w niebieskiej ramce) i nie można nic dodawać, jedynie pisać post pod postem, a to lipa, a nie odpisywanie.

Kiedyś było ok, później z czasem zaczęły znikać, a teraz już w ogóle nic się nie da.

A wtyczki są: Java Runtime Environment 1.7.0.40 (27,6 MB), Shockwave Player 12.0.4.144 - full (15 MB), Flash Player 11.9.900.96 Beta (Non-IE) - 16,9 MB.

Prawda,...?, jak obliczyłem na wysokość i szerokość kolumny potrzeba aż 20szt sklejki 18mm, jednorodnej 230złszt, tj, 4600zł, sam materiał, do tego usługa CNC koszt samego korpusu na surowo to kwota ponad 5tyś zł, a do tego robocizna wykończenia samej obudowy bez komponentów, to cena fu,fu, fu...

To stolik Mythos kosztuje 4000 Euro

1mil$ kosztyja kolumny -ale pomieszczenie tez potrzebne za nastepny milion!!!

Ukryta Zawartość

A tu dla audiofili mowiacych ze horny to starocie!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ja tam widzę 9 par kolumn a nie 2 pary super kolumn.

Równie dobrze można obok siebie ułożyć 50 par kolumn tylko po co?

mirek a jak tam pokazy w Londynie? Miało być dużo super hornów, dominacja tub i co?

Nic nie wklejasz? Cisza?

horny, są dużo trudniejsze do wykonania i drogie, nie każdemu producentowi chce się w to wchodzić, avantgarde zawaliło rynek tubami i nic już innego w kwestii tub nie da się zrobić, (design), a jeżeli już, to wchodzi już ogromna kasa.

A ja mam wrażenie że jest wręcz przeciwnie, że horny są łatwiejsze do wykonania i nie potrzeba aż tak dużo zachodu i wiedzy jak przy kolumnach klasycznych. Patrząc na niektóre konstrukcje tubowe to tam są same tuby zrobione z drewna czy jakiegoś tam tworzywa, na końcu tub są z reguły tanie przetworniki i tyle. Co innego klasyczne kolumny gdzie poza przetwornikami musi być odpowiednio zbudowana skrzynia, trzeba opanować rezonanse i wibracje, skrzynia musi mieć różne bajery jak komory, pochylenia, zaoblenia itd.

Przy tubach tego nie ma. Widziałem Cessaro czy Avantgarde to tam nie ma nic...tylko tuby i przetworniki.To wszystko zamocowane na jakiejś ramie i tyle.

Racja, racja Mirek. Tubowe konstrukcje są ekskluzywne, zdecydowanie ponad tradycyjnymi typowo dynamicznymi które można klepać masowo na jakiś Vifa'ch, Seas'ach, Scan-Speak'ach itd., itp. Głośniczki tanie, prawie bezwartościowe na rynku wtórnym i stąd mnogość tego.

Tubowe to najwyższa szkoła jazdy, w każdym calu. Przetworniki, horny, i konstrukcyjnie jako całość wymagają wiele więcej wysiłku i ogromnego doświadczenia konstruktora. Ale później pięknie się odwdzięczają za to, pozostawiając całą resztę w tyle :-)

Weźmy np. taką firmę Magico. Chłopy doskonale wiedzą co w trawie piszczy. Jako referencja tubowe wyczynowce Ultimate III (z driver'ami ALE Acoustic), a cała reszta oferty to zwykłe zabawki na tweeterach Scan-Speak'a i Seas'a :-)

Moim zdaniem do poprawnie zaprojektowanych tub należy podłączać wzmacniacze o pomijalnych zniekształceniach i zakłóceniach. Co innego klasyczne kolumny, gdzie można różne śmieci podłączyć i piać że ma się hi.....;-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Czyli co? Masz na myśli wypasione wzmacniacze za duże pieniądze?

Poza tym co to znaczy poprawnie zaprojektowane tuby? Tzn jakie to są?

To wszystko zamocowane na jakiejś ramie i tyle.

Fuj ,ramy są be bo się łatwo wzbudzają.

Poza tym co to znaczy poprawnie zaprojektowane tuby? Tzn jakie to są?

Takie gadanie równie dobrze można by napisać poprawnie zaprojektowane kolumny BR a jak co przyjdzie dobrego zrobić to problem za problemem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A ja mam wrażenie że jest wręcz przeciwnie, że horny są łatwiejsze do wykonania i nie potrzeba aż tak dużo zachodu i wiedzy jak przy kolumnach klasycznych. Patrząc na niektóre konstrukcje tubowe to tam są same tuby zrobione z drewna czy jakiegoś tam tworzywa, na końcu tub są z reguły tanie przetworniki i tyle. Co innego klasyczne kolumny gdzie poza przetwornikami musi być odpowiednio zbudowana skrzynia, trzeba opanować rezonanse i wibracje, skrzynia musi mieć różne bajery jak komory, pochylenia, zaoblenia itd.

Przy tubach tego nie ma. Widziałem Cessaro czy Avantgarde to tam nie ma nic...tylko tuby i przetworniki.To wszystko zamocowane na jakiejś ramie i tyle.

sly30;0),...zrób tuby, a chociaż spróbuj, nawet nie dojdziesz do połowy prac i to rzucisz, zrób tubę i ją pokaż, ona nie musi grać, zrób jakąkolwiek,... widzisz,...opanować w klasycznej, musisz,.... w tubowej nie musisz, jak piszesz,... bo to gra wspaniałym dźwiękiem, czy w normalnej konstrukcji usłyszysz ile jest zamontowanych sprężynek pod werblem?...nie,.... bo nawet ich nie usłyszysz.

Proszę o czujność moderacji.

Nawet nie wiesz jak jest zbudowany driver, otóż ma wyloty kanałowe, którymi jest rozpraszany dźwięk, tak jakby rozdzielany, dlatego jest tak czysty detaliczny, rozdzielczy,...lepiej mieć gorszy driver niż najlepszą kopułkę, dlatego można zaaplikować tańsze komponenty,.... ale o budowę i zaletach driverów poproszę o wypowiedz Marcina;0)

Tak Marcin, Magico jest zacną firmą, i nie pozwoli sobie na to, aby nie być w pełni profesjonalną firmą i wykonuje konstrukcje tubowe, aby zaliczać się do najlepszych, i być ponad standardowymi konstrukcjami.

Mogą co niektórzy się obrazić, ale tak jest, do kolumn tubowych trzeba dorosnąć i być dojrzałym,.... ja przepraszam, ale ja mam całkiem inne podejście do audio, nie chcę nikogo przekonywać, ale powrotu do popierdziawek nikt mnie nie namówi, a tym bardziej, wmawiając mi, że system tubowy źle gra.

Azus bez urazy, mam w kolumnach wstawione tuby i faktycznie to nie takie proste. Spaliły mi się jakieś mało znane rzadkie wstawione przez poprzedniego użytkownika które grały bardzo zacnie i wstawiłem oryginalne ściągnięte z za wielkiej wody no i d4 wymiary tubek wydawało by się identyczne a jednak nie do końca sam driver też :(

Tak, Rafaell, nie jestem alfą i omegą, na tyle co mi wiedza podpowiada to piszę, tak wiadome jest, że badziewia też istnieją, i trzeba z rozsądkiem kupować.

czy w normalnej konstrukcji usłyszysz ile jest zamontowanych sprężynek pod werblem?

Usłyszę, jeżeli zostały nagrane. ;) Nagrania są różne: na jednych sprężyny są ledwie "zaznaczone", na innych bardziej... a na jeszcze innych w ogóle ich nie ma, bo nie zostały naciągnięte na membranę. ;)

zrób tuby, a chociaż spróbuj, nawet nie dojdziesz do połowy prac i to rzucisz, zrób tubę i ją pokaż, ona nie musi grać, zrób jakąkolwiek,... widzisz,...opanować w klasycznej, musisz,.... w tubowej nie musisz,

Ależ ja nie jestem konstruktorem a tylko finalnym konsumentem.Mogę oceniać po dźwięku i po wyglądzie.Nie interesuje mnie budowanie kolumn.Mam inne źródło utrzymania. Nie jest mi też potrzebna wiedza o budowaniu kolumn podobnie jak wiedza o technicznych detalach wież wiertniczych.

czy w normalnej konstrukcji usłyszysz ile jest zamontowanych sprężynek pod werblem?...nie,.... bo nawet ich nie usłyszysz.

Na dobrym systemie usłyszysz wszystko co jest zapisane na materiale muzycznym.Można jednak tak dobrać system i okablowanie by podkreślał każdy detal ale nie o to chodzi w muzyce. W tubach faktycznie jest eksponowany każdy szczegół a srebrne kable które tak zachwalasz jeszcze bardziej potęgują te cechy.Tu słychać sprężynki, tam pierdnięcie dyrygenta, to znów lecącą muchę tylko...gdzie jest muzyka?Przecież nie o to chodzi w słuchaniu muzyki by robić z niej sekcję zwłok.

Tak Marcin, Magico jest zacną firmą, i nie pozwoli sobie na to, aby nie być w pełni profesjonalną firmą i wykonuje konstrukcje tubowe, aby zaliczać się do najlepszych, i być ponad standardowymi konstrukcjami.

Podniecacie się kolumnami tubowymi Magico ale żaden z was nawet obok nich nie stał nie mówiąc już o słuchaniu.

Cała reszta oferty Magico to jednak nie tuby a mogłyby nimi być. Takie Q5 czy Q7 są znacznie droższe od wszystkich znanych mi europejskich konstrukcji tubowych.W tych cenach bez problemu mogliby robić zestawy tubowe i to pewnie lepsze niż firmy z UE a jednak nie chcą oferować tub.

Mogą co niektórzy się obrazić, ale tak jest, do kolumn tubowych trzeba dorosnąć i być dojrzałym,

Wiesz...taki tekst jest niegrzeczny bo mówi, że wszyscy którzy mają nietubowe kolumny są niedojrzali i niedorośli a to stek bzdur.

Jeśli już pozwalamy sobie na ten poziom szczerości do bólu to powiem tobie, że trzeba być mocno głuchym bo móc zdzierżyć jazgot

i hałas jaki wydobywa się z większości konstrukcji tubowych, a już na pewno ze wszystkich jakie miałem okazję słyszeć.

Nie można też zapominać o rozjechaniu fazowym które również nie wiadomo dlaczego nie jest słyszane przez fanów tub podczas

gdy bez wysiłku słychać, że każdy przetwornik gra "sobie a muzą", czyli osobno.

Temat braku integracji jest tajemnicą poliszynela bo wiedzą o tym wszyscy, nawet o może szczególnie konstruktorzy i sprzedawcy tub ale jakoś

zbywają temat ogólnikami w stylu...bo tuby tak mają, to trzeba polubić, do tego trzeba się przyzwyczaić albo....dorosnąć.... :-)

Po kilkunastu minutach gdy słuchałem tub, zawsze byłem ogłuszony i wykończony.Znam też osoby które po latach fascynacji tubami już z tego....wyrosły.

Niemniej jednak wiem, że na tubach można by zrobić dobry system ale to wymagałoby sporych nakładów, wymiany okablowania, koniecznie musi być procesor DSP (min. 40 000zł) i odpowiednio skonfigurowana reszta toru by zmniejszyć jazgot i krzykliwość tub.

Ale na taki krok niewiele osób się decyduje.

Tak luźno sobie myślę że ucho każdego z nas działa jak inny filtr, w sumie są spore różnice w budowie tego narządu.

Zastanawia mnie co innego; dla czego dobrze zrealizowane nagrania brzmią już fajnie na bardzo skromnym sprzęcie przecież każdy sprzęt to już jakiś filtr ?

cokolwiek by nie napisać o tubach (Sly + :-) )

to nie są to uniwersalne głośniki (tzn nie nadają się do każdego rodzaju muzyki)

nie zagrają w małych pomieszczeniach

i mają zdecydowanie za dużo własnego charakteru (można je rozpoznać w ślepym teście :) )

a dla mnie już to wystarczy żeby powiedzieć: pas

:)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Napisałeś Azus, że tuby są dla dorosłych i dojrzałych co oznacza że wszyscy którzy nie mają lub nie chcą mieć tub są niedorośli i niedojrzali!

Takie są fakty a czy potem przepraszałeś czy nie to nie ma znaczenia.Akurat je się nie czuję urażony ponieważ słuchałem różnych tub

i nie będę ukrywał że mogłem mieć każde z nich ale nie chciałem. To było dla mnie męczące a chcę mieć z muzyki przyjemność i relaks.

Rozumiem jednak, że każdy lubi coś innego, ma inne ucho, słuch itd. Nie kwestionuję tego że tuby mogą się komuś podobać.

Ale sprzeciwiam się tezie że są lepsze niż inne i wszyscy którzy mają inne kolumny są głusi, głupi, niedojrzali itd.

Pomiary, wrażenia słuchowe wielu osób oraz również opinie ekspertów nie potwierdzają że tuby są lepsze a wręcz przeciwnie.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi