Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli rynek zbytu na horny jest bardzo mały a nie tak jak pisaliscie że taki duźy.

Żadnych dobrych nowych kolumn tradycyjnych, uznanych firm nie kupisz za 50% a co dopiero za 25% ceny!

Tak jest, ceny spadają,... już nie chce pisać, co w Usa można kupić za 1/3 ceny, co w Polsce.

...., producenci omijają dystrybutorów, i sprzedają o 1/3 ceny z pocałowaniem ręki, wystarczy zadzwonić.

Tak jest, ceny spadają,... już nie chce pisać, co w Usa można kupić za 1/3 ceny, co w Polsce.

...., producenci omijają dystrybutorów, i sprzedają o 1/3 ceny z pocałowaniem ręki, wystarczy zadzwonić.

Być może tak jest przy kolumnach tubowych bo przy klasycznych tak nie jest. Wiem bo podchodziłem pod kilka tematów z USA i odesłano mnie

do dystrybutorów w "swoim kraju". Ale tubowe tematy sprzedają się słabo wbrew temu co niektórzy piszą a jeśli jest jeszcze tak jak piszesz że producenci omijają dystrybutorów i sami sprzedają za 1/3 ceny to tym bardziej dowód na to że się gotują z towarem i nie mogą się go pozbyć.

Żaden rozsądny producent nie będzie podcinał gałęzi na której sam siedzi działając na szkodę własnych dystrybutorów.

A skoro robią tak producenci hornów to muszą mieć poważny problem ze zbytem.

Edytowane przez sly30

Ja nie piszę o hornach, bo nie mam potrzeby kupowania z wiadomych przyczyn, piszę o elektronice, a co do zakupów nowych sprzętów w USA, to chyba nie masz doświadczenia, bo mi jakoś się udaje wynegocjować super ceny, nie na wszystkie, bo w niektórych przypadkach w ogóle nie odpiszą, ale zdarza się też tak, jak pisze mirek10.

To spróbuj kupić w USA nowe kolumny od producenta np Wilson Audio, Thiel, Avalon czy Rockport i to jeszcze jak piszesz za 1/3 ceny.... :-)

Jasne, że nie, takie właśnie marki racjonalnie inwestowały swój zarobek, że nie mają potrzeby obniżania cen poprzez wypracowany latami majątek i renomę, i taki producent odeśle do dystrybutora, i właśnie jeśli już, to tylko z dystrybutorem możesz negocjować cenę, i też może być mocno zaniżona od ceny katalogowej, jest teraz bardzo dobry kurs dolara w Polsce i kryzys w USA, jest dobry czas na zakupy,...z resztą za granicą jest inna kultura biznesu, a w Polsce mimo, że wiążą umowy to i tak jest wolka samowolka, i producenci wobec dystrybucji nie są lojalni.

Piękne Legacy 97dB

1374318_10151606392862077_351370729_n.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

malutka lampeczka nie powinna mieć z nimi problemu.

Ukryta Zawartość

Piękne Legacy 97dB

Ciekawe dlaczego mają taką sprawność, jeśli użyty wysokotonowy może mieć max 96 dB ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Użytkownicy+

Ładne i nie mają tub :) Wprawdzie ten frez dookoła głośników może uchodzić za szczątkową tubkę, ale wygląda to dosyć tradycyjnie.

Można wpisać dowolną efektywność. Wystarczy zrobić prosty łamaniec językowy jak np. Audio Physic w którymś modelu Virgo - "skuteczność w typowym pokoju odsłuchowym: 90 dB", podczas gdy w pomiarach (czyli w warunkach symulujących komorę bezechową) osiągnęły raptem 84 dB (i to przy 4 ohmach). ;-)

Bo ja wiem, czy to nietaktowne? ;-) Na pewno nagminnie spotykane i to nie tylko w tanich kolumnach:

Focal Utopia III Maestro (ok. 170 tys. zł) - deklarowana efektywność 93 dB, przy impedancji 8 ohm. Zmierzona: 89 dB przy 2 ohmach! ;-)

Peak Consult Empress Signature (ok. 100 tys.) - deklarowane 90 dB przy 7 ohmach, zmierzone - 87 dB przy 4 ohmach.

Focal Utopia Scala (ok. 100 tys.) - deklarowane 90 dB przy 8 ohmach, zmierzone - 86 dB przy 3 ohmach.

KEF Blade (100 tys.) - deklarowane 90 dB przy 4 ohmach, zmierzone - 86 przy 4.

Można tak ciągnąć bez końca. Niemal wszyscy producenci zawyżają efektywność o kilka decybeli.

Bo ja wiem, czy to nietaktowne? ;-) Na pewno nagminnie spotykane i to nie tylko w tanich kolumnach:

Focal Utopia III Maestro (ok. 170 tys. zł) - deklarowana efektywność 93 dB, przy impedancji 8 ohm. Zmierzona: 89 dB przy 2 ohmach! ;-)

Peak Consult Empress Signature (ok. 100 tys.) - deklarowane 90 dB przy 7 ohmach, zmierzone - 87 dB przy 4 ohmach.

Focal Utopia Scala (ok. 100 tys.) - deklarowane 90 dB przy 8 ohmach, zmierzone - 86 dB przy 3 ohmach.

KEF Blade (100 tys.) - deklarowane 90 dB przy 4 ohmach, zmierzone - 86 przy 4.

Można tak ciągnąć bez końca. Niemal wszyscy producenci zawyżają efektywność o kilka decybeli

Heh ja z moimi Harpiami mam około 91 dB widzę że to bardzo uczciwy wynik :D

Gość vasa

(Konto usunięte)

A tutaj?

A tutaj mamy piękne "prawie sto" dB skuteczności.

Tylko gdzie jest druga część kolumny z głośnikiem niskotonowym?

A w skuteczność Legacy na kopie głośników to jakoś nie mogę uwierzyć :(

Edytowane przez vasa

Tylko gdzie jest druga część kolumny z głośnikiem niskotonowym?

To jest SPL bramkowane do obliczenia zwrotnicy 3rz z kompensacja.

Gość vasa

(Konto usunięte)

To jest SPL bramkowane do obliczenia zwrotnicy 3rz z kompensacja.

Ufff ...

Swoją drogą to znany nam wszystkim red. Pacuła zapowiada test kolumn Tannoy KENSINGTON.

Nie mają one, co prawda, 100dB skuteczności ale uczciwe 93dB przy 8 Ohm wystarczą do wszystkiego co ma więcej niż 5W.

A grają jakby połączono najlepsze cechy tuby (szybkość i detal) z kolumną klasyczną (bas)

Jak ktoś ma możliwość posłuchać a nie może kupić to powinien zrezygnować :/

To ja się ku***a staram, robię polery, aby nie było gorzej niż ze zdjęć, a to ku****a grafika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azus mysle ze tak podbite róznice swiatło/cien, odbicia od powierzchni na scianach w zacienieniu , ściany pokryte teksturami , cienie-ten sam pokój i zródła światła a różnie padający cień

oczywiście tylko moja opinia

teraz nawet polskie formy wrzucaja na swoje strony takie podrasowane rendery :) za uczciwy jestes :)

Edytowane przez cir

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ufff ...

Swoją drogą to znany nam wszystkim red. Pacuła zapowiada test kolumn Tannoy KENSINGTON.

Nie mają one, co prawda, 100dB skuteczności ale uczciwe 93dB przy 8 Ohm wystarczą do wszystkiego co ma więcej niż 5W.

A grają jakby połączono najlepsze cechy tuby (szybkość i detal) z kolumną klasyczną (bas)

Jak ktoś ma możliwość posłuchać a nie może kupić to powinien zrezygnować :/

Nie wiem jak grają Tannoy Kensington ale na show w Monachium na stoisku Tannoya były podłączone podajże Canterbury i był to najgorszy dźwięk nie tylko wystawy ale chyba najgorszy jaki słyszałem.Tylko jedne tuby grały równie fatalnie. Grało to z gramofonem i jakimiś lampowymi końcówkami.

Dźwięk pusty, głuchy, kartonowy, bez wyrazistości, bez nasycenia, bas płaski i fatalny bez wybrzmień.

Nie wiem na ile była to wina kolumn a na ile reszty systemu ale miałem wrażenie że to jednak te kolumny tak grają.

W porównaniu z Wilson-ami, TAD-ami, Focal-ami, MBL-ami, Raidho, Kasier Kawero, Leonardo...to co zaprezentowały te Tannoy-e to była kpina i żart z dobrego audio.

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi