Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Cudo nie,...;0), do pałacowych wystrojów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie jak na każdym domowym sprzęcie, urządzeniu mielibyśmy takie napisy to pewnie nabralibyśmy obrzydzenia.

No ale z tyłu kolumny czemu nie :)

Biały znów w modzie tylko patrzeć jak kiedyś za metalic liczono sobie dopłatę to obecnie policzą za biały :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A już białe Artelufe ze złotymi stopeczkami i pierścionkami to naprawdę czad... chyba bym się pociął!... No i ten dziwoląg na taborecie... aj jaj jaj! Jakby Artelufe była wyższa, to skojarzyłbym tę parę z Gwiezdnymi Wojnami.

Parker's Mood

Z punktu widzenia designu, mnie podobają się bardzo.Szczególnie w bieli fortepianowej.Trochę upodabniają się do G.A.Katana, a dyfrakcyjne ścięcia nieco do niektórych Tidala, choć na moje, Arteluthe zdecydowanie ciekawsze.Ładny, smukły, pozbawiony krzykliwości projekt.

No jak gwiezdne wojny,...to tutaj Wader,y

Za szaro i za szorstko... też mi się niepodoba; no i klasycznie - z telemorele w środku. Bądżmy poważni... no i szafka jakaś dziwna.

Edytuje, bo chcę powiedzieć, że daję piano plusa.

Edytowane przez MarkN

Parker's Mood

Mark,N

Bez edytowania:)

.., a za co?

Azus,

Z poprzedniej strony, te Cześkie wysoko ważone też mi się podobają.

W projektach kolumn(pomijam ich soniczność) najbliżej mi chyba do smukłych, nie krzykliwych projektów.

O ile bliżej mi w stylistyce np. wnętrz do klasyki, to w konceptach kolumn, chyba z przewagą ducha nowoczesności.

Kolor też ma znaczenie, bo np. moje podobają mi się tylko w wersji, którą mam w innych już mniej.

Oczywiście mówimy o designie:)))

Tak, tutaj to możemy tylko sobie pokazywać;0), wszelkie design,y , staram się pokazywać projekty, takie inne, w miarę estetyczne, co by oko pocieszyć,...bo z słuchaniem nie bardzo.

Fajnie się można nauczyć,..dostrzegać piękno w brzydocie, lub w zwyczajnej prostocie, pobudzić wyobraźnie, zmysły, do tworzenia czegoś.

Niektórzy twierdzą, że połysk ma zły wpływ na brzmienie,... za gładkie,... a lakier, połysk jego ilość kilka warstw, twardość, a zatem idzie ciężar, sztywność obudowy, ma bardzo dobry wpływ na brzmienie.

.., a za co?

Za to:

Z punktu widzenia designu, mnie podobają się bardzo.Szczególnie w bieli fortepianowej.Trochę upodabniają się do G.A.Katana, a dyfrakcyjne ścięcia nieco do niektórych Tidala, choć na moje, Arteluthe zdecydowanie ciekawsze.Ładny, smukły, pozbawiony krzykliwości projekt.

Parker's Mood

Niektórzy twierdzą, że połysk ma zły wpływ na brzmienie,... za gładkie,... a lakier, połysk jego ilość kilka warstw, twardość, a zatem idzie ciężar, sztywność obudowy, ma bardzo dobry wpływ na brzmienie.

Interferencje na obudowie można np. niwelować albo porowatą powierzchnią albo odpowiednim jej kształtem tak ze każda technika dozwolona .

Przykładowo miałem dwie bardzo zbliżone tuby i sensowniej grała ta gładsza. Dla odmiany po wstawieniu na czołowej ściance kolumny materiału filcopodobnego wygładziła się charakterystyka przenoszenia.

Mark,N

Nietrudno się domyślić:) Zapytałem za co, bo nic szczególnego nie napisałem, aby zarobić kielicha:)

Tak czy inaczej, dziękuję:)

Przepraszam za OT,

934951_468983206527904_1025129416_n.jpg

Vandersteen/dCS/AYRE/...

A tutaj to już jest sztuka,...sztuka wydawania pieniędzy, albo jakiś kochaś everestów.

1001648_466779053414986_1767273778_n.jpg

Edytowane przez Azus

934951_468983206527904_1025129416_n.jpg

Vandersteen/dCS/AYRE/...

A tutaj to już jest sztuka,...sztuka wydawania pieniędzy, albo jakiś kochaś everestów.

1001648_466779053414986_1767273778_n.jpg

O żesz TY taki Everestowy odpowiednik topowych MBL-ów, szał pał :)

Standy się już nie zmieściły :)

Takie podwójne Everesty to niezły efekt ale to chyba kaszana dźwiękowa. Nie wierzę że to się wszystko idealnie zgra.

Podwójne tweetery, podwójne średniotonowe.To musi dawać niezły bałagan.

Tak, jak standy kosztowały tyle co kolumny to lepiej jaszcze jeden komplet kolumn, i jeszcze w błyszczącej podłodze, a dźwięk to od patrzenia lep urywa.

Takie podwójne Everesty to niezły efekt ale to chyba kaszana dźwiękowa. Nie wierzę że to się wszystko idealnie zgra.

Nie przypomina Ci to czasem układu D'Apolito ?

Jak słuchałeś u siebie Dynaudio i było to w jednym "pudle" to Ci to nie przeszkadzało :)

Tak ale w Dynaudio było to spięte jedną zwrotnicą a tu są oddzielne kolumny. Nie wiem jakby to było ale mam obawy, że mógłby być bałagan.

Tak ale w Dynaudio było to spięte jedną zwrotnicą a tu są oddzielne kolumny. Nie wiem jakby to było ale mam obawy, że mógłby być bałagan.

Musi być wręcz odwrotnie i to jest własnie High END :)

ps. Focali tak nie ustawisz :)

Ja tam widzę że kolumny nie mają zwrotnic, tylko każdy przetwornik wzmacniający, czyli końcówkę mocy, wystarczy policzyć ile osobnych przetworników tyle końcówek,.... ja tez tak gram.

Tylko po co Focale tak ustawiać? Żeby mieć po 2 tweetery i po 4 średniotonowe?

Żeby poprawić akustykę pomieszczenia, np. jego niesymetryczność!

Ludzie podłączają po dwa takie same drivery (poprzez adapter) ''do jednego horna'' i jakoś nie przeszkadza, to dla czego tu miałaby szkodzić druga para driverów UHF i HF, czy wooferów LF2 i LF1.

Na pewno te Everesty DD66000 w układzie D'Apolito zmiotłyby Focal'e Grande Utopia EM.

Nawet nie muszą być podwójnie aby je zmiatać, gdyż Grande Utopia Be dostawały baty od DD66000, przy których tuż obok stały właśnie Focal'e Grande Utopia Be – budki telefoniczne jak je nazwali redaktorzy audio.de

Punktacja wyglądała tak :

104 - Focal Grande Utopia Be

108 - JBL Project Everest DD66000

109 - Wilson Audio Alexandria X2

To samo będzie z Focal Grande Utopia EM – prędzej, czy później zbiorą baty od najnowszych Everest DD65000 & DD67000.

Jeszcze ta cena za Focal'e Grande Utopia EM. Toż to można kupić Everest DD67000 i jeszcze zostanie kasa na monstrualne zwrotnice z Duelund'ami CAST-PIO-Cu / CAST-PIO-Ag i to w klasie ''A'' z polaryzowanymi kondensatorami napięciem stałym z ogniwa 9V, lub diod prostowniczych podłączonych pomiędzy pary szeregowo połączonych kondensatorów a sygnał muzyczny (+) dostarczany ze wzmacniacza.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

alton nie słyszałeś więc nie możesz wiedzieć.Ja nie słuchałem Everestów więc się nie wypowiadam jak grają.Jedno jest dla mnie pewne....są po prostu brzydkie i nie wstawiłbym ich do siebie.Masz rację że Grand Utopie wyglądają trochę jak budki telefoniczne bo mają 2m i zbliżone proporcje ale Everesty wyglądają jak stare pralki z lat komuny. A to co by zmiotło czy zmiotło to takie dywagacje 4 letniego dzieciaka które auto ma więcej na liczniku.... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi