Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, to są dwa różne przykłady - na korekcję na drodze elektronicznej i optycznej.

Lens memory może z automatu zrobić zoom i do niego ustawić ostrość - tą metodą nie pozbędziesz

się "świecących czarnych pasów" !

Przy rozwiązaniu "anamorph" otrzymujesz pełną jasność projektora, który wyświetla obraz 21/9 .

Lens memory jest półśrodkiem - zaawansowani kinomaniacy z tego nie korzystają.

Myślałem, że to wiesz ... ! :)

Lens memory jest półśrodkiem - zaawansowani kinomaniacy z tego nie korzystają.

Myślałem, że to wiesz ... ! :)

To co wiem to, że sprzedawcy bardzo nie lubią rozwiązania lens memory, bo na soczewkach anamorficznych jest dobra marża :) Sam spotkałem się z kilkoma przy pracy, ale nie miałem czasu ich testować i były raczej poza obszarem moich zainteresowań. Od mojego znajomego instruktora firmy THX wiem jednak że rozwiązanie to wcale nie jest takie fajne.

Przy rozwiązaniu "anamorph" otrzymujesz pełną jasność projektora, który wyświetla obraz 21/9 .

Tak, dostajesz pełną jasność do czasu przejścia przez soczewkę, bo jej transmitancja nie równia się 100%. Często lwią część tego co zyskałeś na rozciągnięciu obrazu na całą matrycę swojego projektora zjada Ci soczewka. Dodatkowo wprowadza ona różne aberracje, jak każdy element optyczny. Oczywiście im lepsza soczewka ty mniejsze aberracje, ale na pewno nie zerowe. Gorszy proces zachodzi jednak jeszcze w projektorze. Skalowanie obrazu nigdy nie odbija się dobrze na jego jakości. Zawsze powstanie zmiękczenie obrazu albo sztuczne wyostrzenie, artefakty lub utrata szczegółów. Dlatego nie wiem skąd to uwielbienie soczewek anamorficznych. Dla tych kilku procent jasności? Dlatego, by nie było widać czarnych pasów, których i tak nie widać, bo wchodzą na bordery ekranu i/lub czarną ścianę? :)

• Moderatorzy

miałem okazję pooglądać wczoraj wklęsły tv,

ja takiego nie kupię ponieważ ma koszmarne odbicia i zawsze złapie którąś stronę.

Wklęsłe ekrany kinowe tak, telewizory o średnich przekątnych(55) zdecydowanie nie !

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Pełna zgoda.

Wklęsłe OLED (czy LCD) to dla b. dużych przekątnych.

65 - 110".

Wiadomo, że takie przekątne to klasa Hi-End.

Margines rynku, ale za to smaczny.

Myślę, że wprowadzenie ich na poziomie 55" ma na celu popularyzację tego rozwiązania.

Ale także uważam, że 55" dla samotnego widza jest bardzo OK !

Uważam, że słuchanie / przeżywanie muzy / koncertów to imtymna czynność.

Zwłaszcza gdy kochany jakieś extrema typu jazz.

Dla takich 55" jest OK.

Jestem zdecydowanym zwolennikiem zakrzywionych ekranów.

Już przy Full HD siadamy ok. 2 m od ekranu. Zakrzywienie bardzo poprawia z tej odległości komfort.

AUDIO 5.1 / 7.1 musi być rozstawione dla właśnie takiego dystansu widz - ekran.

I mamy ostry konflikt ...

Bo scena AV zamyka się na powierzchni raptem 3 x 3 m = 9 m2.

Na marginesie zadam pytanie:

Czy była technologiczna możliwość produkowania plazm zakrzywionych ?

Gdyby się zastanowić, to staje się wiadome i jasne że to zakrzywienie jest faktycznie wypaczeniem obrazu. Osobiście nie wiem czym tu się podniecać?

Każda deformacja płaskiego obrazu lub siadanie z boku powodujące perspektywiczną deformację jest nienaturalne, ale to tylko jakaś zasada wynikająca z tego że płaski obraz trójwymiarowej rzeczywistości z założenia nie jest naturalny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie. Współczesne kamery są zaprojektowane dla wyświetlaczy płaskich. Nawet szerokokontny obiektyw w ujęciu ulicy na wprost nie odda prawidłowo obrazu na tak wyprofilowanym wyświetlaczu. Jeśli nie jest to jasne to proszę sobie wyobrazić przypadek ekranu ze sferą 180 stopni i taką ulicą. Jakby ona się prezentowała? Prosta droga rozchodziłaby się we wszystkie kierunki? / 180stopni/

Okazuje się, że PANASONIC pokazał na IFIe koncepcyjne OLEDY na matrysach pasywnych LG.

Jest recka na CNN OLEDA LG 55ec9300 pod tytułem OLED TV: Best Picture Ever

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The LG 55EC9300 lives up to the promise of OLED with the best picture quality of any TV we've ever reviewed.

Ukryta Zawartość

Nad rozdzielczością w ruchu muszą jeszcze dużo popracować.

W nadchodzącej ofercie to najsłabszy model - może wersje 65 i 77 (4K) rozwiną skrzydła i

na pasywce 3D 1080p można będzie wejść "do środka" ! :)

Za dużo teoretyzujecie. OLED jest rak samo ślepą uliczką jak LED.

Moim zdaniem to jedyne rozwiązanie na przyszłość. Ale jak na razie to LEDy są za dobre do tego co nadają i co można wypożyczyć. Dopiero jak sie poszuka filmów w 4K na Youtube i puści to na telewizor i to na telewior FullHD a nie 4K, można zobaczyć gdzie sięgają granice obecnych technologii. Widziałem materiał SD na tym OLEDzie od LG i powiem szczerze na kolana mnie nie powaliło. Obok stał zakrzywiony Samsung i wielkiej różnicy nie było. Ja osobiście przyzwyczaiłem się do rozszerzonego gumutu triluminos Sony i dla mnie nie ma powrotu do normalnego telewizora a co za tym idzie do tego LG też. Kolory są po prostu za słabe. No może nie za słabe ale za blade.

Jeżeli OLED to tylko z rozszerzonym gamutem a ten jest tylko w standardzie 4K.

A więc przyszłość to OLED 4K z rozszerzonym gamutem.

Inna sprawa to ilość klatek na sekundę. Widziałem oryginalny sygnał 96 klatek/s i jakość ruchu jest nieporównywalna z żadnym upłynniaczem. A więc do tego dochodzą standardy z dużą ilością klatek na sekundę no chyba że poprawia upłynniacze. Obraz ruchomy w 4K to obecnie tragedia. Ekstremalnie spada ostrość i widać to jeszcze bardziej przy tak dużych rozdzielczościach.

>KrzysiekA: zeby rozszerzony gamut cos dawal to jeszcze material powinien byc nadawany takowoz, na razie wystarczy jak TV odtworzy gamut sygnalu TV. Zabawa w wyswietlanie "normalnego" gamutu na szeroko gamutowym wyswietlaczu (bez ograniczania jego gamutu) konczy sie wypaczonymi kolorami. Zajrzyj na forum fotograficzne albo inne graficzne - zobaczysz jakie jazdy zaczynaja sie przy uzyciu szerokogamutowych monitorow podpietych do sprzetu pracujacego w sRGB.

Janunio, "podziękuj" Panu. :)

No to dziękuję.

Skoro tak trzeba.

ps.

OLED miażdży.

POWOLI.

SKUTECZNIE.

Tak to sobie weteran HD Video marzy i jeszcze gęste audio po HDMI ...

Będę musiał się wybrać i sprawdzić to oled jak wypada w porównaniu z ledem czy plazma.... jak będzie lepiej to poczekamy na rozwój i za 1-2 lata bierzemy oleda uhd. Ale to jeszcze nie czaasy oleda ani uhd nie ta jakość.

chwilowy brak działalności w audio.

>KrzysiekA: zeby rozszerzony gamut cos dawal to jeszcze material powinien byc nadawany takowoz, na razie wystarczy jak TV odtworzy gamut sygnalu TV. Zabawa w wyswietlanie "normalnego" gamutu na szeroko gamutowym wyswietlaczu (bez ograniczania jego gamutu) konczy sie wypaczonymi kolorami. Zajrzyj na forum fotograficzne albo inne graficzne - zobaczysz jakie jazdy zaczynaja sie przy uzyciu szerokogamutowych monitorow podpietych do sprzetu pracujacego w sRGB.

O ile się nie mylę to standard 4K ma poszerzony gamut.

Oczywiście masz rację że włączenie materiału o normalnym gamucie na telewizorze z poszerzonym gamucie da oczojebne kolory ale można na materiale z normalnym gamutem symulować rozszerzony gamut jak to jest w telewizorach Sony. Wychodzi to trochę gorzej i lepiej. Ja z doświadczenia wiem że w dwuch trzecich wypadków raczej lepiej.

Ale oczywiście przyszłość to standardy z poszerzonym gamutem.

Inaczej mówiąc nie kupię OLEDa z normalnym gamutem bo to nie ma sensu.

Poniewaz sam myslalem nad zmiana TV - nawet gdzies tu na forum pytalem, to przygladalem sie roznym swiecidelkom I przyznaje ze to co mnie uderzylo w Sony w zachowane odcienie I detale w czerwieniach na pewnej zajawce scieci sklepow na litere E... Tam gdzie inne marki dawaly jednolita czerwona plame tam Sony pokazywaly detale skory itp. Czy to wynikalo z nie-dosyconych czerwieni na Sony o czym czytalem, czy z czegos innego? Nie wiem. Nie podoba mi sie polityka gwarancyjna - kupie powiedzmy W905 z wystawy, padnie po miesiacu a w zamian dostane refurbished W829? Czekamy na OLEDy z malym input lagiem, 4k, HVEC I zeby jeszcze kawe robily (biala, duzo cukru) ;)

Poniewaz sam myslalem nad zmiana TV - nawet gdzies tu na forum pytalem, to przygladalem sie roznym swiecidelkom I przyznaje ze to co mnie uderzylo w Sony w zachowane odcienie I detale w czerwieniach na pewnej zajawce scieci sklepow na litere E... Tam gdzie inne marki dawaly jednolita czerwona plame tam Sony pokazywaly detale skory itp. Czy to wynikalo z nie-dosyconych czerwieni na Sony o czym czytalem, czy z czegos innego? Nie wiem. Nie podoba mi sie polityka gwarancyjna - kupie powiedzmy W905 z wystawy, padnie po miesiacu a w zamian dostane refurbished W829? Czekamy na OLEDy z malym input lagiem, 4k, HVEC I zeby jeszcze kawe robily (biala, duzo cukru) ;)

Wynikało to najprawdopodobniej z przesterowania koloru. Ponieważ Triluminos ma poszerzony gamut to tam gdzie w innych telewizorach kolor jest na maksa w Sony jest na pół gwizdka. Odbija się to oczywiście na szczegółach przy pełnym nasyceniu. Jeszcze jedną miła zaletą Sony jest ilość odcieni koloru. Tam gdzie na innym telewizorze widać jednokolorową plamę na Sony okazuje się że ta plama jest różnokolorowa. Gówniany jest upłynniacz ale o tym już nie raz pisałem.

Nie rozumiem zachwytów nad Triluminos. Mam komórkę z takim wyświetlaczem (Sony Xperia). Ekran i kolory - nic nadzwyczajnego.

Komórka to nie telewizor. Trochę inaczej to wygląda na 46 calowym ekranie. Szczególnie polecam materiał 4K. O dziwo mimo że telewizor jest tylko Full HD to na materiale 4K obraz jest wyraźnie ostrzejszy niż przy Full HD. Na youtube można znaleźć materiały do porównań.

Szczególnie polecam materiał 4K. O dziwo mimo że telewizor jest tylko Full HD to na materiale 4K obraz jest wyraźnie ostrzejszy niż przy Full HD.

Jeżeli materiał Full HD będzie z przyzwoitym bitratem - nie zauważysz różnicy.

Te wszystkie materiały g... warte. Służą wyłącznie celom marketingowym.

Otóż to.

Nie sądzę że jest to manipulacja. Trochę materiałów 4K na Youtube obejrzałem(jest tego bardzo dużo na youtube) i 90 procent była wyraźnie ostrzejsza niż FullHD. Nie wiem z czego to wynika. Być może dlatego że telewizor ma procesor X-Reality PRO który zwiększa ostrość obrazu i pewnie działa lepiej gdy dostarczy mu się materiał z większą ilością szczegółów niż gdy ma sobie te szczegóły wymyślać. Nie wiem.

W każdym bądź razie po tym co zobaczyłem doszedłem do wniosku że wąskim gardłem nie jest jakość telewizora ale jakość z jaką programy są nadawane. Przy 4K naprawdę nie ma się do czego przypieprzyć.

O dziwo najgorszą jakość mają Trailery w 4K. Myślę że jakość obrazu na płytach BR dużo odbiega od optymalnej.

> KrzysiekA

Zapytam prowokacyjnie. Czy ty jesteś ślepy? Czy możesz otworzyć oczy? Możesz porównać to z rzeczywistością? Proponuje zrobić proste ćwiczenie. Porównać materiał na żywo z tym z TV. Czy jedyne czego brakuje to rozdzielczość? Jeśli siedzisz w zalecanej odległości to rozdzielczość w ogóle nie jest problemem.

Jak łatwo niektórymi się manipuluje co? smile.gif

> KrzysiekA

Zapytam prowokacyjnie. Czy ty jesteś ślepy?

Takie postawienie sprawy byłoby usprawiedliwione gdybyś, w czasie oglądania tego ja oglądałem, siedział obok i zobaczył coś innego niż ja. Jednak tak nie było. Wysuwasz jakieś wnioski z zupełnie innych przesłanek. Ile materiału 4K objerzałeś na swoim telewizorze i czy twój telewizor w ogóle to potrafi?

Ludzie bądźcie poważni. Kup sobie telewizor, postaw w domu i używaj go przez miesiąc na różnym materiale. Wtedy coś na ten temat możesz powiedzieć. Stwierdzenia typu że nie podobają mi się telewizory z wyświetlaczem triluminos bo mam komórkę z takim wyświetlaczem i mi się nie podoba jest po prostu niepoważne, tak samo jak twierdzenie że ktoś jest ślepy bo twój telewizor czegoś nie potrafi. Tylko że ja piszę o całkiem innym telewizorze.

Owszem jest bardzo dużo filmów w 4K które są efekciarskie ale jest również bardzo dużo filmów które są do bólu naturalne. Tutaj przykład.

Ukryta Zawartość

Nie są to żadne reklamówki. Nie wiem kto robi te filmy i kto za to płaci ale wiem jedno między tym co widać na zewnątrz obraz różni się jedynie tym że nie jest trójwymiarowy.

A jeżeli na twoim telewizorze takiego efektu nie ma to może masz po prostu telewizor do dupy.

Ukryta Zawartość

Wszystkie są do dupy. A ostatnie plazmy panasa trochę mniej. To napisz co żeś widział i jak to się ma do rzeczywistości? Dla mnie nawet z najlepszej plazmy i najdrożej kalibrowanej obraz nigdy nie jest w stanie równać się temu rzeczywistemu. Wszystkim tym technologiom wiele brakuje.

Stwierdzenia typu że nie podobają mi się telewizory z wyświetlaczem triluminos bo mam komórkę z takim wyświetlaczem i mi się nie podoba jest po prostu niepoważne

A niby dlaczego? Widać "jak na dłoni" (dosłownie) co ta technologia potrafi. Nie napisałem, że mi się nie podoba, a jedynie że nie dostrzegam w niej nic nadzwyczajnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.