Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

No ale to nie do mnie te pretensje. Ani nawet nie do LG. Oni po prostu powinni dostosować swój produkt do zmieniających się standardów, w tym wypadku do BT.1886, a niestety tego nie zrobili dysponując panelem z idealną czernią i praktycznie nieskończonym kontrastem, co jest przykre ale typowe dla tej firmy. Jak pisałem wynika to ze specyficznego podejścia do tematu. LG produkuje TV dla zwykłych Kowalskich a nie video maniaków i ma w d... takie kwestie.

wybrałem tą która jest dla mnie najbardziej akceptowalna jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu

Wybrałeś to co Ci się subiektywnie bardziej podoba ... choć to odkształcenie obrazu, jak podbicie basu i sopranów na wzmacniaczu. Nikt Cię za to nie rozstrzela, ale odbiega to od naturalnego obrazu. Zawyżona gamma (np. realna, zmierzona 2.6, przy materiale robionym na 2.2) wygląda efektownie ... ale tak jak "V" na EQ na dłuższą metę wieje tandetą.

Wybrałeś to co Ci się subiektywnie bardziej podoba ... choć to odkształcenie obrazu, jak podbicie basu i sopranów na wzmacniaczu. Nikt Cię za to nie rozstrzela, ale odbiega to od naturalnego obrazu. Zawyżona gamma (np. realna, zmierzona 2.6, przy materiale robionym na 2.2) wygląda efektownie ... ale tak jak "V" na EQ na dłuższą metę wieje tandetą.

Pisząc powyższe pisałem o wyborze technologi a nie gammy.. gamme ustawił Maciej kalibrując mój panel... więc nie wiem o co ta cała dyskusja skoro sam przyznałeś ze co innego menu i jego wartości a co innego ustawienie kalibracyjne wg przyrządów... Skoro Maciek.K. ustawił 2.6 w menu to kierował się wskazaniem przyrządu a nie wartością liczbowa menu panasa ( ja ustawień gammy nawet nie dotknąłem ;) )... Napisałem o tym na poczatku a Ty Kyle odpisujesz mi że 2.6 to masakra wiedząc ze to ustawione jest wg jakiegoś miernika i podana wartość z menu ma się nijak do rzeczywistości... chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, a świadczy o tym także to ,że ja pisze o akceptacji danej technologi a ty odczytujesz to jako opis do gammy..... :) post #1052 #1045

Moze ja napisałem mało czytelnie i dwuznacznie.... ;) :)

Wygląda, że SAMSUNG wypadł z produkcji OLED TV;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szef TV Samsung mówi, że firma nie ma planu wydania nowe telewizory OLED w 2014 lub 2015. Natomiast Samsung skupi się na kropki kwantowe telewizorów LCD i Ultra HD.

Ukryta Zawartość

direct comparison between two OLED 55EA980 vs 55EC930.

Ukryta Zawartość

Ostatnie foto to porównanie TV60 z OLED.

Oraz refleksja autora:

"We put one next to the OLED Panasonic VT60 and quickly became clear.

The differences were dramatic contrast"

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W tym wypadku chodzi o bełkot w łamanej angielszczyźnie typowej dla pakistańskich imigrantów w UK oznaczony szumnie przez janunio jako "refleksja autora". Jeśli mamy tu cytować takie "autorytety" to ja wysiadam.

No to wysiadaj.

Koś ma tu coś o OLED TV ?

Czytaliście txt porównania modeli OLED ?

To są ciekawe rzeczy !

Dla językoznawcy tłumaczenie z jęz. pakistańskiego:

" The differences were dramatic contrast"

Różnice były dramatyczne - kontrast.

To o zestawieniu plazmy Panasonic VT60 do OLED-a LG.

Pierwszy raz ustawiono ekran PDP i OLED.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To nie tłumaczenie tylko licencia poetica © janunio. Ale widzę, że wstydzisz się przetłumaczyć pierwsze zdanie bo tego zrobić się nie da :)

A że OLED ma lepszy kontrast niż wszystko co było dotychczas - to ma być jakieś odkrycie???

Pełna wersja porównania 55VT60 i OLED LG 980v:

Ukryta Zawartość

Poważny cios w legnedarną technologię PDP.

Pierwsze zdanie w wersji google:

"Kładziemy OLED obok Panasonic VT60 i szybko stało się jasne,"

Ukryta Zawartość

Kładziemy OLED obok Panasonic VT60 i szybko stało się jasne,"

Red. Filip Kulpa pisał na ten temat. Do porównań PDP z OLED i na wystawy daje się celowo podkręcony OLED i celowo pogorszony obraz na PDP. Marketing Panie Dziejaszku.

>janunio: No fajnie - mamy super kontrast. tyle, ze pomiary kontrastu w przypadku OLED'a wpadaja w pulapke matematyki. Przyklad: przy zerowej emisji w czerni, nawet gdy biel bedzie miala 1 (jeden) cd/m2 I tak kontrast bedzie wynosil nieskonczonosc. Czy da sie to ogladac? Nie. Obraz to nie tylko kontrast.... Co mi po kontrascie jak odwzorowanie kolorow, gamma czy katy jeszcze sa w powijakach.... Dajcie mi panel, ktory nie przyciemnia jasnego ekranu, tak zebym mogl go ogladac rowniez w dzien, dajcie mi taki w ktorym szary bedzie szary na calym ekranie a nie zielono-szaro-rozowy zaleznie od rogu.... I nie bedzie zmienial kolorow pod katem.... * Jeszcze kilka generacji I moze sie doczekamy. *I jeszcze zeby byl matowy ;)

Sprawa prosta:

prawidłowe odwzorowanie kolorów ma miejsce tylko w sytuacji gdy czarny jest czarny.

To zapewnia tylko OLED.

W dzień i w nocy.

Systemy dynamicznego wygaszania i tym podobne triki tylko podnoszą znacznie koszty produkcji LCD.

W greckim teście porównawczym poddano kalibracji oba ekrany.

Red. Kulpa nie miał obu ekranów w tym samym czasie.

Sprawa prosta:

prawidłowe odwzorowanie kolorów ma miejsce tylko w sytuacji gdy czarny jest czarny.

To zapewnia tylko OLED.

Mijasz się z prawdą i wprowadzasz czytelników w błąd. Odwzorowanie kolorów i czerni nie ma charakteru liniowej zależności. Co innego biel, co innego czerń, odcienie szarości, gamma, czystość kolorów i przestrzeń barwna.O technikach wyświetlania ruchu i tym podobnych nie wspomnę. Podsumowując OLED jest techniką dalece nie wadliwą.

Link do źródła testu:

Ukryta Zawartość

Dużo fotek i wykresów.

Muchas gracias

Tymczasem LG uruchamia właśnie giga fabrykę OLED.

Ukryta Zawartość

"LG Display rozpocznie produkcyję OLED na swojej linii M2 od grudnia 2014, która ma mieć miesięczną zdolność produkcyjną 34.000 sztuk, wynika z raportu z wiadomości Korea Południowa oparte ET News.

Linia będzie produkować 55-, 65- i 77-calowe panele OLED TV, co daje LG cztery razy kwoty dostępu do paneli OLED TV niż obecnie."

uwaga:

PDP VT60 to ten ekran po lewej !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Link do źródła testu:

Ukryta Zawartość

Dużo fotek i wykresów.

Muchas gracias

Tymczasem LG uruchamia właśnie giga fabrykę OLED.

Ukryta Zawartość

"LG Display rozpocznie produkcyję OLED na swojej linii M2 od grudnia 2014, która ma mieć miesięczną zdolność produkcyjną 34.000 sztuk, wynika z raportu z wiadomości Korea Południowa oparte ET News.

Linia będzie produkować 55-, 65- i 77-calowe panele OLED TV, co daje LG cztery razy kwoty dostępu do paneli OLED TV niż obecnie."

uwaga:

PDP VT60 to ten ekran po lewej !

A niech produkuje nawet 100000 sztuk dziennie dla nas to lepiej konkurencja zawsze wpływa na lepsze ceny i lepsza jakość plazm juz sie nie produkuje wiec blokowanie plazmowcow będzie niegroźne w niedalekiej przyszłości (na razie jeszcze prężnie bronia zeszlej technologii) ale trzeba się liczyc z atakiem samsunga tzw. Antyreklama oleda w końcu wszyscy pozostali przy slabym ogniwie LCD. I najważniejsze żeby wraz z ilością szla jakość i usuwanie wad nowej technologii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

I jeszcze jedno co do czerni. Co innego jest czerń techniczna a co innego stosowana w wizji. Do tego służą testy PLUGE. Proszę się im uwaznie przyjżeć i wyciągnąć wnioski. Faktyczna czerń wystepuje na poziomie 2%. Moje są takie, że test przytoczony przez Juno jest nie uczciwie i nie profesjonalnie zrobiony celem wprowadzenia w błąd i dowodzące , że OLED przy poziomach czerni gubi informacje. Oto przykłady testu PLUGE.

HCFR_PLUGE2.jpgpluge.gif

ChromaPureGuide_Brightness.jpg

Rozumiem, że obecnie (najnowszy trend) czerń nie ma znaczenia z powodu, że ma ją OLED.

Autor kalibrował plazmę 55VT60e.

Także OLED-a.

Pisze o tym wyraźnie.

Trzeba raczej koncentrować się na postępach w algorytmach LG ws. płynności video.

To jest temat nr. 1.

Trzeba raczej koncentrować się na postępach w algorytmach LG ws. płynności video.

To jest temat nr. 1.

Tu akurat nigdy nie będzie tak samo jak w plazmie bo to zupełna inna zasada działania. Jeżeli komuś nie podoba się to co widać na LCD jeżeli chodzi o płynność to z OLEDem też nie będzie szczęśliwy. Najbardziej do obrazu kinowego zlbiżona jest jednak plazma. Co nie znaczy że obraz kinowy jest tym co ja osobiście lubię.

Ale ci co oczekują tego samego co w kinie będą marudzić bez końca.

Autor kalibrował plazmę 55VT60e.

Także OLED-a.

Pisze o tym wyraźnie.

Tylko że red. Filip Kulpa wyraźnie pisze, że pierwsza rzecz, jaka rzuciła mu się w oczy na VT60 stojącym obok OLED-a to słabiutka czerń na plazmie, znacznie gorsza od tej, jaką ma u siebie w domu na ST60. Autor więc owszem, " kalibrował" VT60, ale pod z góry zadaną tezę: wykazania za wszelką cenę, w mniej lub bardziej uczciwy sposób, wyższości OLED-a.

Nie należy się przedwcześnie podniecać OLED-ami w sytuacji gdy trwałość tych paneli, w szczególności koloru niebieskiego, wisi cały czas na wielkim znaku zapytania.

Nie przeczę, że OLED-y mogą być przyszłością telewizorów. Na razie są wyłącznie bajerem dla szpanerów.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tylko że red. Filip Kulpa wyraźnie pisze, że pierwsza rzecz, jaka rzuciła mu się w oczy na VT60 stojącym obok OLED-a to słabiutka czerń na plazmie, znacznie gorsza od tej, jaką ma u siebie w domu na ST60. Autor więc owszem, " kalibrował" VT60, ale pod z góry zadaną tezę: wykazania za wszelką cenę, w mniej lub bardziej uczciwy sposób, wyższości OLED-a.

Nie należy się przedwcześnie podniecać OLED-ami w sytuacji gdy trwałość tych paneli, w szczególności koloru niebieskiego, wisi cały czas na wielkim znaku zapytania.

Nie przeczę, że OLED-y mogą być przyszłością telewizorów. Na razie są wyłącznie bajerem dla szpanerów.

+1

Rozumiem, że obecnie (najnowszy trend) czerń nie ma znaczenia z powodu, że ma ją OLED.

Podałem jaki mankament z czernią ma OLED. Gubi treść obrazową z okolic tego zakresu. To tak jak byś chciał słuchać muzyki na małych monitorach zamiast kolumnach podłogowych.

W technologi wykorzystywanej przez LG nie ma subpiksela świecącego kolorem niebieskim. To znaczy jest ale wszystkie diody OLED świecą fizycznie na biało a na 3 z 4 subpikseli naniesione są filtry kolorowe RGB (W świeci na biało - bez filtra). Trwałość teoretycznie jest taka sama dla wszystkich subpikseli. Brak niestety wiarygodnych danych jaka jest orientacyjna długość życia subpiksela.

Czy OLED jest przyszłością w TV ? Dla firmy LG na pewno tak bo kontrast statyczny matryc LCD-IPS jest słaby i to jest największa wada takich matryc. LG jest w LCD na niekomfortowej pozycji. OLED-em próbują to zmienić. Jest szansa że im się to uda bo wybrali odpowiednią technologię.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W technologi wykorzystywanej przez LG nie ma subpiksela świecącego kolorem niebieskim. To znaczy jest ale wszystkie diody OLED świecą fizycznie na biało a na 3 z 4 subpikseli naniesione są filtry kolorowe RGB (W świeci na biało - bez filtra). Trwałość teoretycznie jest taka sama dla wszystkich subpikseli. Brak niestety wiarygodnych danych jaka jest orientacyjna długość życia subpiksela.

Jak zatem należy rozumieć stwierdzenie, na jakie natknąłem się czytając recenzję OLED-a LG, gdzie jednoznacznie sugerowano że (cytuję z pamięci) "W został wprowadzony głównie po to, aby odciążyć B, którego trwałość cały czas budzi największe wątpliwości".

Gdzie indziej natknąłem się wręcz na tezę, że w ogóle trwałość tych (białych) OLED-ów jest niewiadoma, nie brak głosów że (znacznie) poniżej pierwotnych oczekiwań.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.