Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy już (AVSforum) pierwszego posiadacza OLED UHD 65".

Kupił w piątek Audio Video Center, Santa Monica, Ca.

Czyli LG dostarcza pierwsze partie do sklepów !

Oj daleko, daleko LG uciekło reszcie.

Ten temat przypadkiem nie powinien być w sponsorowanych?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nigdy nie spotkałem się z sytuacją odtwarzania filmu z BD.

Chyba, że "Kowalski" miał swoją płytkę lub pena.

Z tego co wiem, to BD 4K jeszcze nie ma. Nie jest nawet uzgodniony standard zapisu.

widzę że zaczynasz rozmowę do farsy sprowadzać

Maju, ja wiem że mnie do tego stopnia nie lubisz (z innych wątków), że gdy napiszę 2x2=4 - Ty natychmiast zaprotestujesz, nazywając mój wpis "kłamstwem", "manipulacją" oraz "wyrwaniem z kontekstu". Bowiem w szerszym kontekście zapewnie może być 5. Albo 3.5.

@Bobcat;

Chodziło mi o pokaz możliwości telewizora w sklepie.

@sitek:

ja tylko monitoruję dynamiczny rozwój zdarzenia p.t. OLED.

Atmosfera wokół tej technologii na polskich forach daleko odbiega od tego co dominuje na AVS i AVforum.

U nas dominują agresywnie fanatycy LCD.

>janunio: ostatnie stwierdzenie jest typu: kto nie z nami (apologetami) ten przeciw nam. Co do agresywnych fanatyków LCD - czy któryś z nich założył wątek o doskonałości LCD w którym neguje wszystkich którzy nie padają na kolana przed doskonałością tej technologii? Którzy oskarżają testerów o nieświadome tkwienie w układzie tylko dlatego że ośmielili się nie bić czołem o podłogę przed LCD? Czy któryś z tych "agresorów" założył wątek o czarnym marketingu na podstawie jednego wpisu użytkownika który miał problemy z TV?

Wybacz ale robi się to fanbojstwo i metody jakimi je uprawiasz co najmniej żenujące.- a MZ również agresywne, bo to że wycofałeś się z bardzo niekulturalnego ataku (czy raczej jego usprawiedliwie) do mnie nie przemawia.

A jak już jesteśmy przy braku kultury:

Zwolniło się miejsce po Hoffmanie - byłbyś niezły.

Niestety u mnie w nowym 55st60e doszło do wypalenia loga stacji tvn, doszło do tego tak że moja żona która teraz opiekuje się dzieckiem zawsze rano odpalało dzień dobry tvn i tak to leciało godzinami, wiadomo jakieś przerwy na reklamy były bez loga stacji, i zaś później logo i tak przez dwa czy nawet 3 tygodnie aż się kapłem co się dzieje, ruchomy pixel był włączony od początku ale nie uchroniło to przed wypaleniem

właśnie jakbym wiedział to od razu kazałbym przełączać aspect na 4:3 rozszerzony podczas oglądania tej stacji bo wtedy logo znika , a oglądać się to jakoś da.

Teraz po 11 miesiącach użytkowania(2500 godzin), oglądania tvn-u w 80% na aspect 4:3 rozszerzony wypalone logo zbladło, kiedyś było wyraźnie widać że to logo tvn , teraz jest taka rozmazana okrągła plama,ale nie liczę już na to że zniknie ona całkowicie, także reasumując trzeba było lepiej rozpocząć użytkowanie tego TV :)

... to ja już wolę LCD, bo nie trzeba się pod pojęciem "prawidłowe użytkowanie" zmuszać do oglądania obrazu, ze zniekształconymi proporcjami, by uniknąć wypalenia. ... dla mnie zniekształcone proporcje obrazu są nie do przyjęcia.

Plazma juz byla jakieś tam zalety i wady miala ale ja wycofali juz nic nowego nie będzie w plazmie tylko powolne wymieranie.

Teraz mamy tylko lcd no i cos tam lg próbuje przyspieszyc z oled z czego powinniśmy się cieszyć i to wszystko. Oby jakis sukces lg odniosl w oled w najblizszym czasie wtedy inni przyspiesza i może dostaniemy lepszy tv od lcd.

chwilowy brak działalności w audio.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie przesadzaj. Problem dotyczy praktycznie tylko TVN a zwłaszcza TVN 24 bo to one mają takie oczojebne loga. Ja załatwiłem sprawę inaczej : praktycznie zaprzestałem oglądania tego syfu i jest mi z tym dobrze.

Zresztą przy "jakości" obrazu TVN to akurat proporcje obrazu stanowią najmniejszy problem.

To powyżej oczywiście @Kyle

... to ja już wolę LCD, bo nie trzeba się pod pojęciem "prawidłowe użytkowanie" zmuszać do oglądania obrazu, ze zniekształconymi proporcjami, by uniknąć wypalenia. ... dla mnie zniekształcone proporcje obrazu są nie do przyjęcia.

Ja też wolę. Oczywiście LCD odpowiedniej klasy.

Oby jakis sukces lg odniosl w oled w najblizszym czasie wtedy inni przyspiesza i może dostaniemy lepszy tv od lcd.

A może dostaniemy lepszy LCD ? Pomyślał Kolega o tym ? Oczywiście kibicuję LG z ich OLED-em ale przy takich pokładach "żółci" będzie trudno osiągnąć sukces.

Ja załatwiłem sprawę inaczej : praktycznie zaprzestałem oglądania tego syfu i jest mi z tym dobrze.

Nie wszyscy mają takie praktyczne podejście do TV.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Podczas normalnego oglądania. Żadnych powidoków na plaźmie Panasa się raczej nie uzyska. Moja nie była docierana, nigdy nie był zniekształcany obraz i po ponad trzech latach żadnych wypaleń nie mam. Każdy z domowników ogląda to co lubi.

Natomiast faktycznie, jak ktoś przez rok chce oglądać po kilkanaście godzin dziennie głównie jeden kanał i wyraźnym logi, to plazma nie jest dobrym pomysłem.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

ja na swoim PDP panasie tx-p42gt20e oglądam dużo tvn hd i tvn 24 już przez 4 lata i u mnie nie występuje ten efekt o którym piszecie może zależy od egzemplarza

Raczej chyba od modelu niż egzemplarza. Generalnie trwałe wypalenia to rzadkość (ja się przynajmniej nie spotkałem). Co innego znikające dość szybko powidoki. Tutaj z kolei wbrew temu co piszecie to najnowsze modele nie są wolne od tego zjawiska.

No mało brakowało a bym dziś kupił OLED'a.

Już cena do przyjęcia, oglądałem ten model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście obraz nie do oceny na tym sygnale sklepowym, ale kazałem ciapatemu sprzedawcy podłączyć sobie blu-ray z moim filmem. Oczywiście najpierw panika - w sklepie 100 odtwarzaczy ale ciapak poleciał aż po managera, czy wolno mu tak skomplikowaną operację wykonać.

Manager przylazł i zaczął robić jakieś wstręty. Na to ja mu powiedziałem, że jak myśli, że wydam prawie 2500€ bez sprawdzenia TV na normalnym sygnale, nie na tym gównie co oni mają w sklepie, to chyba się z koniem na rozumy zamienił.

W końcu manager pękł i kazał ciapatemu przydźwigać odtwarzacz. Jakby debil jakąś łaskę robił...

Zapuściłem filma (przyniiosłem z domu własny dysk z Dniem NIepodległości) i... powiem Wam, że mi jakoś d*** nie urwało. Obraz jak z dobrego LED. Oczywiście czerń 100x lepsza, po prostu smoła :) , ale do plazmy nie ma to absolutnie żadnego startu. W domu na moim Panasie mam po prostu opad szczęki a ten OLED jakoś tak sztucznie... za takie pieniądze nie do przyjęcia.

Pogrzebałem w ustawieniach TV, troszke lepiej ale wciąż bardzo sztucznie. W zależności od ustawień albo oczojebnie albo mdławo.

Obok stała plazma LG 600Hz aż 60 cali i przysięgam, że wolałbym plazmę. A przecież LG najlepszych plazm nie robi - wręcz przeciwnie.

Do tego plazma (FullHD) tylko 700€ - chyba sobie właśnie tę plazmę kupię pod świąteczne programy, jakoś większy ekran za mną chodzi....

To ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na oko obraz całkiem przyzwoity.

CZY KTOŚ MA PLAZMĘ LG I MOŻE MI POWIEDZIEĆ JAK JEST W Z TYM TELEWIZOREM W CODZIENNYM UŻYTKOWANIU?

Aha OLED jest "Assembled in Poland". Polska liderem technologicznym hehehehe. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ale też zostało ono wyolbrzymione do nieprawdopodobnych rozmiarów przez wrogów plazm i fanboyów LCD, którzy nigdy plazmy w domu nie mieli a mają bardzo dużo do powiedzenia na jej temat zwykle właśnie plując jadem i wymyślając różne historie. Jako użytkownik już trzeciej plazmy (każda z innej generacji) powiem tak : zjawisko powidoków bez wątpienia istnieje ale przy zachowaniu kilku podstawowych zasad właściwie nie przeszkadza i spokojnie można z nim żyć. A już na pewno nie bardziej niż martwe piksele...

Pogrzebałem w ustawieniach TV, troszke lepiej ale wciąż bardzo sztucznie. W zależności od ustawień albo oczojebnie albo mdławo.

Obok stała plazma LG 600Hz aż 60 cali i przysięgam, że wolałbym plazmę. A przecież LG najlepszych plazm nie robi - wręcz przeciwnie.

No to masz (macie) problem. Co po Waszych plazmach ? Sytuacja nie do pozazdroszczenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Masz rację. Jak już się raz liznęło czegoś fajnego, to zakup gorszej jakości jako następcy boli.

Oby technologia OLED się rozwijała to może za parę lat, będziemy się przesiadali bez bólu.

jakoś większy ekran za mną chodzi....

I to jest słuszna koncepcja.

W dniu 7.12.2014 o 16:26, gość napisał:

I to jest słuszna koncepcja.

Ja wiem że słuszna. :) Mam 37 cali teraz. I chciałoby się czasem film na trochę większym panelu obejrzeć... :)

Ale dużych plazm Panasa już nie uświadczysz na rynku. Spóźniłem się, było z rok temu kupić sobie TV na zapas.

OLED okazuje się jeszcze nie do końca dopracowany - ot, taki LED z (o wiele) lepszą czernią. Naprawdę d*** nie urywa a za 2500€ to już na pewno nie.

Może jak Panasonic czy Sony zacznie robić OLED to będzie można wrócić do tematu?

A póki co - 700€ za 60 cali FullHD plazmę 600Hz wydaje mi się nader uczciwą ceną.

Ale wracam do pytania: ktoś ma plazmę LG? Jak wrażenia z użytkowania?

Także temat tego wątku powinien IMO brzmieć: OLED TV - ERA JESZCZE NIE NADESZŁA!

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nawet jak kupisz LED-a w miarę przyzwoitego, ale z przekątną min. 55 '', to już powrotu do tej malutkiej plazmy nie będzie.

Za niewielkie pieniądze kupisz chwalonego Szajsunga h6500.

Cena za tego LG-ka rewelacyjna. Warto go sprawdzić. Jak go masz w sklepie obok siebie no to zrób to samo co z tym OLED-em.

Zrobiłem i obraz mi się podobał. Plazma jak plazma. Pewnie jak się w domu podkręci, to może być jeszcze lepiej.

Ale może ktoś ma dużą plazmę LG i może mi powiedzieć coś więcej jak się toto sprawdza w praniu?

il Dottore: przestrzegam przed kupnem TV gorszej jakości niż poprzedni. Mimo większego rozmiaru ( a może częściowo przez większy rozmiar na którym wady są powiększone) trudno się pogodzić. Przerabiam to teraz.

il Dottore: przestrzegam przed kupnem TV gorszej jakości niż poprzedni. Mimo większego rozmiaru ( a może częściowo przez większy rozmiar na którym wady są powiększone) trudno się pogodzić. Przerabiam to teraz.

Tutaj racja oczywiście duzy ekran jest świetna sprawa jesli chodzi o filmy ale musi buc tez zachowana jakość i to jest duzym problemem w lcd ja przy 55 jak czasami wlaczam tv to widze mniejsze lub większe wady czasami jest dobrze ale blyray fhd ogląda sie bardzo dobrze. Oczywiście dobrze nagrany.

@iL Dottore;

Uważaj,

Jesteś, na mój ogląd, mało doświadczony w bojach z rekinami czarnego PR.

AUDIOSTEREO, zwłaszcza dział KD to gromada super wyjadaczy (PANASONIC- LCD, SONY - LCD.}

Bo też okazało się, wraz z zejściem plazm, że fan boje pozostali na polu bitwy.

Tak na prawdę chodzi im, "płatnym pachołkom burżuazji" o BRANDy. A nie o plazmy.

Ponieważ ich japońskie Brandy się same powaliły to teraz załapali się na LCD PANASONIC.

Akcjonariatowi PANASONIC Corp. podpowiem:

Wykupcie prawa do AVATAR 2 ( 4K 48 fps) na wyłączność do roku 2020.

To najlepsza metoda na opóźnienie postępu w telewizorach.

Tak właśnie załatwili AVATAR-em rynek 3D.

Kilka lat było tak, że jak chcesz mieć AVATAR w 3D to musisz kupić plazmę PANASONIC made in japan ! I mimo to plazmy zdechły.

Podobno winni są sprzedawcy w sklepach, bo namawiali "Kowalskiego" na doskonały TV CRT SONY Trinitron.

WIELKA chwała Ci, bo jesteś drugim ( a pierwszym na tym forum) posiadaczem OLED TV. I w dodatku normalnym odbiorcą TV, a nie z działu sprzedaży w/w producentów w wykonaniu ich agencji reklamowych czy też piszących za kasę posty ! 20 gr za post - pełno ofert pracy na ALLEGRO.

GRATULACJE !

Mam orgazm.

Pisz nam dużo co widzisz, daj fotki ...

Niech za Twoim przykładem OLED się po Polsce zacznie panosić !

Ale nie z ekranu tylko z fazy unboxing.

I na ścianie.

Będziemy się ślinić !

Zassamy Twoje relacje jak gąbka wodę.

Jak lcd i duzy rozmiat ekranu to musi byc to dobry sprzęt na tanim sie nie da oglądać.

@iL Dottore;

Uważaj,

AUDIOSTEREO, zwłaszcza dział KD to gromada super wyjadaczy (PANASONIC- LCD, SONY - LCD.}

Tak na prawdę chodzi im, "płatnym pachołkom burżuazji" o BRANDy. A nie o plazmy.

Ponieważ ich japońskie Brandy się same powaliły to teraz załapali się na LCD PANASONIC.

Kilka lat było tak, że jak chcesz mieć AVATAR w 3D to musisz kupić plazmę PANASONIC made in japan ! I mimo to plazmy zdechły.

Podobno winni są sprzedawcy w sklepach, bo namawiali "Kowalskiego" na doskonały TV CRT SONY Trinitron.

WIELKA chwała Ci, bo jesteś drugim ( a pierwszym) posiadaczem OLED TV.

GRATULACJE !

Mam orgazm.

I na ścianie.

Będziemy się ślinić !

Chłopie gdzje tam jeszcze do dobrego oleda.... jak wszystko będzie szlo dobrze to NAJWCZEŚNIEJ w 2016 !!!

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

@iL Dottore;

Uważaj,

WIELKA chwała Ci, bo jesteś drugim ( a pierwszym na tym forum) posiadaczem OLED TV. I w dodatku normalnym odbiorcą TV, a nie z działu sprzedaży w/w producentów w wykonaniu ich agencji reklamowych czy też piszących za kasę posty ! 20 gr za post - pełno ofert pracy na ALLEGRO.

GRATULACJE !

Mam orgazm.

I na ścianie.

Będziemy się ślinić !

Niedziela, 19:24 a janunio już nawalony. Chłopie zluzuj bo rzygać się chce od tych twoich farmazonów!

@iL Dottore;

Uważaj,

Winni są sprzedawcy w sklepach, bo namawiali "Kowalskiego" na doskonały TV CRT SONY Trinitron.

Tu trzeba socjotechniki zaawansowanej !

Najpierw zaprzyjaźnimy się ze sprzedawcą w MM/Saturn. Np. dajemy mu prezent typu film na BluRay.

Radzimy, żeby wyniósł z zakładu pracy ostrożnie, lub sami wkładamy płytę pod oponę Jego Auta.

Po 2 tyg. możemy uznać, że to "nasz" człowiek w korporacji MM/Saturn.

Od tej chwili powie jaka jest prawda o wartościach sprzedażowych.

A to są bardzo tajne dane.

WIELKA chwała Ci, bo jesteś drugim ( a pierwszym na tym forum) posiadaczem OLED TV.

I w dodatku normalnym odbiorcą sztuki video, a nie osobą z działu sprzedaży w/w producentów w wykonaniu ich agencji reklamowych czy też piszących za kasę posty ! 20 gr za post - pełno ofert pracy na ALLEGRO.

GRATULACJE !

Mam orgazm.

Niech za Twoim przykładem OLED się po Polsce zacznie panosić !

I na ścianie.

Będziemy się ślinić !

Chłopaki z postami powyżej mieli dostęp do moich treści w fazie ich pisania !!!

SKANDAL !!!

Apel do Admina forum o wyeliminowanie możliwości podglądania ...

Co ja piszę ...

Przecież to ADMIN ustalił zasady.

Domniemanie proste jak drut:

To pisze ta sama osoba, a wiarygodność forum AUDIOSTEREO spada na posadzkę.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

janunio

Z całym szacunkiem, ale p....sz jak potłuczony.

Chwalę plazmy Panasa, bo sam mam i wiem co potrafi. I jednocześnie krytykuję Panasa za obecną politykę. Za serię AX900.

Więc jakoś nie wpisuję się w Twoje mądre myśli.

HQ;

nie jesteś na liście ADMINA !

Więc dzięki Ci za głos.

Tak mi się marzy, żeby innowacyjność, odwaga w wielkim i trudnym dziale technologii jakim są ekrany telewizyjne została tu zauważona.

Oczywiście mam na myśli LG !!!

Zaczęli od pasywnego 3D. Całkowicie "pod prąd".

I wygrali !!!

Swiętujmy OLED WRGB UHD.

Bo jest juz w sprzedaży i po domach 4K OLED 65.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.