Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Olewa to krajowy oddział LG bo ZIOMALE nie mają dostępu do KASY LG EURO.

Śledzę ...

Póki co to najlepsze TV na rynku światowym są produkowane w Polsce !!!

Mam na myśli model UHD OLED LG 65" 9600V.

I to jest "FLAGOWY" TV. Rodem z Mławy/ POLSKA

Olewa to krajowy oddział LG bo ZIOMALE nie mają dostępu do KASY LG EURO.

Śledzę ...

Póki co to najlepsze TV na rynku światowym są produkowane w Polsce !!!

Mam na myśli model UHD OLED LG 65" 9600V.

I to jest "FLAGOWY" TV. Rodem z Mławy/ POLSKA

Zupełnie spoko:

Jeżeli masz fabrykę w OLED WRGB 65" LG w Mławie na całą Europę i Rosję to masz chwilę na zastanowienie się " O CO CHODZI"

MY POLSKA; TO WYTWAŻAZMAY, TU I TERAZ

I jeśli firma promująca OLED swój okręt flagowy robi jednak LED to znaczy to, iż technologia jest niedopracowana, przypuszczalnie potencjalnie awaryjna, nietrwała i wymaga kolejnych kilku lat na poprawę tych wątpliwych parametrów. Być może za 3-5 lat będzie to temat godny przemyślenia. Nie dziś

Potwornie dziwny wniosek wysnuwasz... To nie jest okręt flagowy, tylko wisienka na torcie. Aktualnie produkowane OLEDy w normalniejszych cenach to więc większe flagowce niż ten wielki telewizor. Flagowcem na najbliższe miesiące będzie raczej OLED LG 65EG9600, czyli pierwszy oled obsługujący 4K.

Producent wprowadza takie studyjne modele wyłącznie dla pokazania potencji.

Wszyscy pokazują wyczyny własnych działów R&D.

Nie ma to wiele wspólnego z obecnością na rynku sprzedażowym.

Oczywiście ale to właśnie w takich modelach pokazuje się siłę technologii firmy, potencjał inżynieryjny i przyszłość marki, oraz trendy rozwojowe. I co najważniejsze to w takich modelach pokazuje się swoje najlepsze szlagiery technologiczne. I jeśli OLED, który ma być szlagierem i siłą LG w topowym modelu nie jest zastosowane to ma to zasadnicze znaczenie i dla myślących jest cenną informacją. Jednoznacznie mówi to o niedopracowaniu tejże technologii i firma takim posunięciem sama się do tego przyznaje.

I jeśli OLED, który ma być szlagierem i siłą LG w topowym modelu nie jest zastosowane to ma to zasadnicze znaczenie i dla myślących jest cenną informacją.

Moim zdaniem jest stosowane we flagowych modelach LG (65' i 77'). Po prostu LG nie ma w produkcji jeszcze matrycy OLED o tej wielkości a LCD ma, ale "myślący" Polak może mieć swoje zdanie. Zawsze destrukcyjne. Jak to u Polaków ;-).

Jednoznacznie mówi to o niedopracowaniu tejże technologii i firma takim posunięciem sama się do tego przyznaje

Myślisz że technologia LCD jest już do końca dopracowana ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

R&D LG pokazało jedynie mega-przekątną LCD.

Nawet do Warszawy dojechały 2 szt. !

Ty zaś dopisujesz z tego powodu filozofię ...

To jest zabieg marketingowy. Bardzo skuteczny, bo amator 32" TV zatrzyma się przed tym gigantem i upewni się, że 32" od LG to THE BEŚCIAK.

Myślisz że technologia LCD jest już do końca dopracowana ?

Jest w każdym razie o wiele bardziej dopracowana niż cały czas raczkujący OLED. Zresztą porównaj jakość obrazu na pierwszych LCD i obecnych.

Jest w każdym razie o wiele bardziej dopracowana niż cały czas raczkujący OLED. Zresztą porównaj jakość obrazu na pierwszych LCD i obecnych.

Obraz na OLED jest wyżej pozycjonowany niż na LCD. Oczywiście różnica nie jest ogromna (powalająca), ale jednak w testach uzyskują najwyższe noty. Oczywiście jak każda technologia wymaga dopracowywania. Porównać wczesnych LCD nie mogę bo z takimi nie miałem do czynienia. Wtedy używałem Trinitrona Sony. Te co obecnie mam (LCD) rzeczywiście nie zmuszają do myślenia o szybkiej wymianie na OLED-a. Nie zrobiłbym istotnego kroku do przodu w jakości obrazu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Obraz OLED jest wyżej pozycjonowany, ale nie o tym rozmawiamy. Od czasu pierwszych modeli technologia LCD zrobiła ogromny krok naprzód. OLED natomiast cały czas raczkują i wychodzą z nich coraz nowe "choroby wieku dziecięcego".

Producent wprowadza takie studyjne modele wyłącznie dla pokazania potencji.

Zrób więc sobie wycieczkę do: Saturn Arkadia lub Media Markt (Krakowska), gdzie za worek kasiory

(350tys.) możesz stać się nabywcą takiego właśnie, gotowego produktu - LG 105UC9 ... :)

1421994329530.png

Póki co, to aktualnym "masowym" królem został nominowany OLED 4K - 65EG9600

Cena zapewne nie będzie "pod strzechy", ale i tak dla wielu będzie szokująca, jak za TV.

7 000 $ w USA to 7 000 Euro - w Polsce zapewne będzie to 29 999 pln. - dychę można dać ! :)

medium01-EG9600.jpg

W dniu 14.07.2015 o 13:52, gość napisał:

Ta technologia jest niestety nie do dopracowania.

No to należy się spodziewać że niedługo upadnie. Płakać nie będę. ;-)

W dniu 14.07.2015 o 13:19, Bobcat napisał:

Obraz OLED jest wyżej pozycjonowany, ale nie o tym rozmawiamy. Od czasu pierwszych modeli technologia LCD zrobiła ogromny krok naprzód. OLED natomiast cały czas raczkują i wychodzą z nich coraz nowe "choroby wieku dziecięcego".

Możesz wymienić te choroby ? Myślę że większość z jest przerysowana przez marketing konkurencji. Oglądałem OLED-a i chętnie bym jakiegoś już przygarnął, żeby nie to że mam dobrze broniące się przed nim LCD-eki, które nie są jeszcze moralnie stare.

W dniu 14.07.2015 o 15:40, gość napisał:

Ja też, pod warunkiem, że OLED okaże się trwały.

Czyli na wszelki wypadek niech LCD jeszcze trwa ;-).

Możesz wymienić te choroby ?

Gdy czyta się różne miejsca w Internecie, także prasę poświęconą tematyce AV - można spotkać następujące kwestie:

1. Nadal niewiadomą jest kwestia trwałości. Niektóre źródła straszą, że cały czas jest mała.

2. Podbarwienia bieli, zwłaszcza przy oglądaniu pod kątem.

3. Wiele osób sygnalizuje martwe piksele.

W sprawie 1 nie wypowiadam się z braku dostatecznej wiedzy w przedmiocie. Sprawy 3 nie zaobserwowałem na oglądanych egzemplarzach nigdy. Natomiast 2 potwierdzam, to ewidentnie widać.

W dniu 14.07.2015 o 16:06, gość napisał:

A na razie wybór byłby trudny.

Na dziś chyba tylko Samsung 9500 jest dobrym typem gdyby nie "przyjazna" inaczej cena.

W dniu 14.07.2015 o 16:25, Bobcat napisał:

1. Nadal niewiadomą jest kwestia trwałości. Niektóre źródła straszą, że cały czas jest mała.

Brak wiarygodnych danych dotyczących subpikseli w matrycy TV. Są dane dotyczące paneli oświetleniowych a te są bardzo pozytywne zwłaszcza dla koloru białego (spotkałem wartość 150.000 h - Wikipedia), więc zdania tych straszaków wpisują się raczej w czarny marketing, chyba że piszą o niebieskim subpikselu OLED w matrycy RGB. Ten rzeczywiście jest dużo mniej trwały od pozostałych dwóch. W WRGB sytuacja wygląda raczej inaczej.

W sklepie nie zwróciłem uwagi, ale fakt że testerzy piszą o tym.

3. Wiele osób sygnalizuje martwe piksele.

Ja też sygnalizowałem martwe piksele w plazmie Pioneer-a mojego kolegi. Takie piksele mogą się zdarzyć w każdej technologii. LCD też.

Te co obecnie mam (LCD) rzeczywiście nie zmuszają do myślenia o szybkiej wymianie na OLED-a. Nie zrobiłbym istotnego kroku do przodu w jakości obrazu.

Oglądałem OLED-a i chętnie bym jakiegoś już przygarnął

D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

w nowych modelach już nieaktualne

D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

To nic nadzwyczajnego. Lubię weryfikować różne zdania krążące po forach we własnym zakresie. To najlepsza metoda poznawcza. Czytanie cudzych opinii często wprowadza człowieka w błąd. Nie ma to nic wspólnego z jakością obrazu na moich LCD-ekach. Szczególnie na jednym z nich.

1. Trwałość OLED jest taka sama jak trwałość LED i wynosi 30k godzin. Gdzie wyczytałeś, że jest to chłyt marketingowy?

2. Problemy z kolorami przy dużych kątach to też raczej problem matryc LED, gdzie filtry polaryzacyjne robiły prawdziwe cuda, żeby tylko nie pokazać tego, co dostawały jako sygnał wejściowy :D W nowych matrycach OLED jest to wyeliminowane, o czym świadczyły testy w tej zachwalanej przez Ciebie prasę AV. Przykład pierwszy z brzegu:

3. Martwe piksele zdarzają się w każdej matrycy. Nie rozumiem więc, dlaczego robisz z tego zarzut dla tej technologii?

A jakie nowe modele miałeś okazję oglądać "w akcji"?

tegoroczne LG

To nic nadzwyczajnego. Lubię weryfikować różne zdania krążące po forach we własnym zakresie. To najlepsza metoda poznawcza. Czytanie cudzych opinii często wprowadza człowieka w błąd. Nie ma to nic wspólnego z jakością obrazu na moich LCD-ekach. Szczególnie na jednym z nich.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.