Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie co, nie znam sie na tv i nie chce mi sie poświęcać temu czasu. W audio doszedłem dawno do wniosku ze wszystkie dyskusje nic sa nie warte. I Wasza dyskusja tutaj dokładnie to samo: dalej nic nie wiem. W sumie rozdzielczość 4k jakoś dla mnie ma mniejsze znaczenie niż kolory a zwłaszcza to "przeskakiwanie" klatkowe chyba zwane judderem a Wy Panowie dyskutujecie bez konkretów na zasadzie moja prawda ważniejsza od Twojej. Nic nie idzie z tego wyciągnąć poza moze totalna krytyka plazmy

Nic nie idzie z tego wyciągnąć poza moze totalna krytyka plazmy

Bez przesady. Akurat się tutaj zgromadziła grupka przeciwników tej technologii. Tylko jakoś nie chcą przyjąć do wiadomości, że podstawowa wada (z której czyniono pryncypialny zarzut) wczesnych plazm (bo nowsze serie miały ten problem wyeliminowany), mianowicie powidoki i wypalenia w całej rozciągłości dotyczy również OLED.

Technologii nikt nie zabił. Sama się zabiła. Nie wytrzymała wymagań technologicznych.

radzę się dokształcić

Idę o zakład, że gdyby posiadacze plazm mogli zamienić łeb w łeb swoje plazmy na nowe LCD tej samej wielkości to NIKT NAWET CHWILĘ BY SIĘ NIE ZAWAHAŁ!! I wtedy na forum byłby inne gadki, że jednak te nowe LCD to już są super itd... :-)

kup nowego LCD i prześlij do mnie a nagram na wideo jak wyrzucam go przez okno.

kup nowego LCD i prześlij do mnie a nagram na wideo jak wyrzucam go przez okno.

Przesadzasz. Trzeba obiektywnie powiedzieć, że obraz na LCD nie zasługuje na tak surową ocenę. Piszę to jako przedstawiciel drużyny PDP, który jednakowoż ma w domu także LCD i może bawić się w porównania.

Wiele osób sprzedaje dobre, zadbane, bezwypadkowe samochody. Kupił ktoś nowy, pojeździł 3-5 lat, teraz chce kupić inny też nowy, a "stare" auto chce sprzedać. Nie widzę w tym nic złego, ani dziwnego.

Na giełdach? Te najlepsze najpierw idą do rodziny, przyjaciół, znajomych w robocie czy sąsiadów. Jeżeli ktoś leci z nim na giełdę czy komisu, to oznacza, że z jego stanem technicznym jest coś nie tak. To samo jest z TV.

Sam niedawno sprzedawałem Mustanga z przebiegiem 12 tys.km i Challengera z przebiegiem....5 tys.km! Oba jak nowe, zero wypadków.

Chcesz komuś zaimponować? Widocznie nie spełniły twoich oczekiwań, zanim kupi się szpanerskie auto wypada wcześniej sprawdzić, czy coś pali 25 litrów na trasie. No i co z tego, że sprzedajesz? Siedziałeś z nim na giełdzie czy stoją w zapyziałych komisach u cwaniaków skupujących złom?

I na pewno nie poruszam się w środowisku szrociarzy drogi kolego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dalej osądzasz innych po sobie. Widać obracasz się w takim środowisku. I te tezy, że niby dużo paliły i dlatego sprzedałem. Żałosne. To że dla ciebie byłby to problem nie znaczy, że dla kogoś innego również. I te twierdzenia, że jeśli samochód jest w komisie, to na pewno złom. Żenujące. A prawda jest prozaiczna. Nie miałem czasu nimi jeździć i nie było sensu, że dalej stały w garażu. Sprzedałem i ktoś nimi śmiga. Może jeszcze kiedyś kupię Challengera. Mój był 6.1 Hemi. Teraz jest 6.4. Chętnie bym takiego przytulił ale nie ma sensu, żeby stał w garażu, a na co dzień mam inne auto do pracy. To właśnie takie śmieciowe myślenie i posądzanie wszystkich o niecne zamiary. Nie sądziłem, że zaliczasz się do tej grupy ludzi. Sprzęt też różny sprzedawałem i wszystko było jak nowe. Ale wg.twojej teorii jeśli coś się ogłasza, że chce się sprzedać, to na pewno uszkodzone, bo w przeciwnym razie poszłoby do rodziny. Co za bzdura. Od ciebie na pewno nic bym nie kupił. Już wiadomo, że to musiałby być sprzęt śmieciowy pełen wad. Każdy sądzi wg.siebie. Ci którzy kupili coś ode mnie, a choćby na forum jest ich wielu to wiedzą w jakim stanie dostali sprzęt. Jest takie przysłowie. Lepiej z mądrym stracić, niż z głupim zarobić. I dlatego od śmieciarza nie należy nic kupować, nawet jeśli cena wydaje się atrakcyjna.

Nie chodzi o kasę ale o mechanizmy działania i mentalność. Najwyraźniej nic nie zrozumiałeś z wpisu. A nie zrozumiałeś bo patrzysz tylko na kasę, a nie na sens treści. Nie można wszystkich posądzać, że mają złe zamiary, że chcą oszukać, że są złodziejami itd. Jeszcze jedno. Tu na forum jak napisze się ogolnie to jest się posadzonym o konfabulacje i fantazjowanie oraz kłamstwa. Ale jak poda się szczegóły by obalić te zarzuty to jest się posądzanym o chwalenie się, obnoszenie itd. Polskość to jednak paskudny zestaw cech, a przynajmniej u znacznej ilości osób. Może własnie dlatego ten kraj nie zaszedł dalej, a mógł. U niby prostych Amerykanów jest zupełnie inne myślenie. I dlatego przez 200 lat z niczego stworzona tam imperium. A w Polsce przez 1000 lat ten kraj powoli umiera.

FLAT w Norwegii w drugim tygodniu września.

Na stronie wsparcia LG jest nawet manual po polsku do 55EF9500 ale w opisie modelu 55EG960v:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przesadzasz. Trzeba obiektywnie powiedzieć, że obraz na LCD nie zasługuje na tak surową ocenę. Piszę to jako przedstawiciel drużyny PDP, który jednakowoż ma w domu także LCD i może bawić się w porównania.

nie przesadzam bo męczyłem się z wyborem tego LG wiele godzin.

a teraz czytamy że nasz kolega miał dużo zabawek i LCD są najlepsze, pytanie tylko czy nasz kolega umię odróżnić falsyfikat od prawdziwej Mona Lizy - czytamy że jednak nie umie.

Sam sobie przeczysz. Skoro plazma taka dobra, to dlaczego wybierałeś aż kilka godzin i do tego jeszcze męczyłeś się z tym wyborem? Taki znawca malarstwa... :-) to od razu widać, który TV jest lepszy.

Tak czy inaczej , od OLED twoja plazma też lepsza?... :-)

Sam sobie przeczysz. Skoro plazma taka dobra, to dlaczego wybierałeś aż kilka godzin i do tego jeszcze męczyłeś się z tym wyborem? Taki znawca malarstwa... :-) to od razu widać, który TV jest lepszy.

czytaj ze zrozumieniem.... zresztą widać wybierasz te telewizory tak samo jak rozumiesz innych, a tv wybierałem dla Bobcata z całej masy LCD (na zlecenie), pierwszy który oczywiście wybrałem dla niego to plazma, LCD był dla ogladania "kawy na śniadanie" itp.

Dalej osądzasz innych po sobie. Widać obracasz się w takim środowisku. I te tezy, że niby dużo paliły i dlatego sprzedałem. Żałosne.

No nie gadaj, że nie wiedziałeś, że Mustang pali 25 l/100 na trasie? A samochody, jak i TV, też kupujesz na ilość? I kogo chcesz oczarować żeś taki szmalowny?

Sam wyskakujesz z tym swoim bogactwem, a resztę mniej majętnych uważasz za szrociarzy. To jest żałosne.

Amerykanów jest zupełnie inne myślenie. I dlatego przez 200 lat z niczego stworzona tam imperium. A w Polsce przez 1000 lat ten kraj powoli umiera.

Amerykanie mieli swoich Murzynów, którzy do zaorania pracowali na ich majątki. My ich nie mieliśmy, W Polsce obecnie dąży się jednak do tego samego, poprzez umowy śmieciowe, traktowanie pracownika jak tego przysłowiowego Murzyna, kombinacje czy oszustwa. I dziwić się, że Kowalski jest nieufny?

No nie gadaj, że nie wiedziałeś, że Mustang pali 25 l/100 na trasie? A samochody, jak i TV, też kupujesz na ilość? I kogo chcesz oczarować żeś taki szmalowny?

Sam wyskakujesz z tym swoim bogactwem, a resztę mniej majętnych uważasz za szrociarzy. To jest żałosne.

Dyskusja z tobą nie ma sensu. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Po 1-nigdzie nie napisałem, że osoba mniej majętna to szrociarz. Natomiast kogoś kto wszędzie węszy podstęp, oszustwo, wszystkich bezpodstawnie posadza o złodziejstwo uważam, za śmieciarza. I majątek nie ma tu nic do rzeczy. Po 2-Nie masz pojęcia ile pali Mustang na trasie.

Amerykanie mieli swoich Murzynów, którzy do zaorania pracowali na ich majątki. My ich nie mieliśmy, W Polsce obecnie dąży się jednak do tego samego, poprzez umowy śmieciowe, traktowanie pracownika jak tego przysłowiowego Murzyna, kombinacje czy oszustwa. I dziwić się, że Kowalski jest nieufny?

Za czasów Liberum Veto nie było umów śmieciowych i też "obywatele" zaprzepaścili wiele szans. To kwestia mentalności.

Natomiast kogoś kto wszędzie węszy podstęp, oszustwo, wszystkich bezpodstawnie posadza o złodziejstwo uważam, za śmieciarza. I majątek nie ma tu nic do rzeczy. Po 2-Nie masz pojęcia ile pali Mustang na trasie.

I to nie śmieciarze oszukują kolego, coś ci się pomyliło.

Jeżeli jesteś tak łatwowierny i naiwny to radzę wyprowadzić się z Polski.

No to ile twój Mustang palił na trasie? Mam nadzieję, że go nie zagazowałeś?

Dla porównania: Mitsubishi Lancer Ralliart z silnikiem 2.0 (240KM) pali w mieści15-20 l/100, na trasie jak przyciśniesz pod 25 l/100.

Ja wiem, że to boli. Brak możliwości zmiany na lepszy sprzęt musi być bolesny. Ale żeby aż tak?... :-)

Tu trafiłeś, na razie nie ma takiej możliwości. Plazmy Panasa już nie są produkowane.

Sly30 pier**li głupoty jak połamany o PDP jak nasz janunio jak jest w stanie wskazującym przecież wielu z nas wie kiedy się zawsze wyżywał nie koledzy wiadomo że był po głębszym.Wielu z nas ma takie tv i u nikogo nie było problemów tylko u paru fanatyków.

Dajmy już spokój. Nie ma sensu dalej bić pianę.

OK. Trochę przegiąłem, za co przepraszam.

To jak z tym OLED? Gorszy od plazmy? Jakoś nikt z plazmowców nie chce odpowiedzieć?

Są szanse że będą nawet lepsze. Tylko potrzeba większej konkurencji, wyeliminowania błędów konstrukcyjnych i obniżki cen. Wtedy może być to szansa na niezły obraz. Na razie nie ma co porównywać, w salonach czy sklepach RTV za żadne skarby świata nie pozwalają podłączyć sygnału z anteny czy z pendrive. Takie zalecenia z góry. Na reklamówkach to i w Biedronie obraz jest ładny.

czytaj ze zrozumieniem.... zresztą widać wybierasz te telewizory tak samo jak rozumiesz innych, a tv wybierałem dla Bobcata z całej masy LCD (na zlecenie), pierwszy który oczywiście wybrałem dla niego to plazma, LCD był dla ogladania "kawy na śniadanie" itp.

Witku było trochę inaczej. LCD był pierwszy, gdy jeszcze byłem w drużynie LCD najeżony na PDP. Poprosiłem Cię o radę i pomoc w wyborze telewizora i zaproponowałeś LG LV5500. Mam więc go, jestem bardzo zadowolony, obraz ma piękny.

Dopiero potem, dzięki między innymi również Twoim cierpliwym radom i argumentom przekonałem się do PDP i w drugiej kolejności był Panasonic G30, na którym stwierdziłem że obraz jest jeszcze piękniejszy. Lepsze jest wrogiem dobrego. Dlatego zmieniłem barwy klubowe na PDP, co nie zmienia faktu, że na mój LCD nie dam powiedzieć złego słowa.

co nie zmienia faktu, że na mój LCD nie dam powiedzieć złego słowa.

bo wybierał Ci to gościu który:

kiedyś we wczesnych latach 80 (o ile się nie mylę) gdy przeczytałem o technologii LCD i jakie ma możliwości w stosunku do CRT myślałem że w końcu pozbędziemy się niedogodności lub wad (jak kto woli) ekranów CRT, byłem tak napalony że aż głowa boli.

Po weryfikacji tychże oniemiałem i nie mogłem zrozumieć jak to możliwe że inżynierowie dopuszczają do produkcji pod przykrywką braku wad typu zniekształcenia geometryczne obraz który jest dużo gorszy.

Oczywiście w tej chwili produkują lepsze te telewizory lecz ich charakter się nie zmienił.

Niedawno byłem znów napalony na nową technologie czyli OLED, i cóż, historia sie powtarza - przykre to wszystko bo przecież nikt o zdrowych zmysłach nie kupi mało trwałego telewizora mimo że ma najlepszą czerń ever.

Czas pracuje dla nas.

Jesteś pierwszy który twierdzi że czas pracuje dla Ciebie. Mi czas nie służy (to na podstawie odbicia w lustrze) ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dlatego z zakupem, jeśli ktoś nie musi, nie ma sensu się śpieszyć. Czas pracuje dla nas.

Oczywiście. OLED są w tej chwili na tym samym poziomie rozwoju co przed laty były pierwsze plazmy i pierwsze LCD. Jeżeli porównać to z jakością obrazu, jaką oferowały plazmy z ostatnich serii i jaką oferują współczesne LCD - jest to przepaść. Na niekorzyść tamtych pierwszych.

Oczywiście. OLED są w tej chwili na tym samym poziomie rozwoju co przed laty były pierwsze plazmy i pierwsze LCD.

Jesteś tego pewny ? To skąd te wysokie noty na portalach testujących dla OLED-ów ? Prawie wszystkie w klasie "reference". Fajny początek z ogromną perspektywą na przyszłość. Pierwszej plazmy bym w życiu nie kupił bo poza wielkością i płaskością nie oferowała nic z jakości, no może jeszcze problem zbieżności nie występował.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.