Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko czemu w ostatnim roku produkcji plazm to zt60/VT60 był telewizorem referencyjnym a nie żaden led. Jeszcze niedawno widziałem jak kilka portali porównywało nowe modele to tych modeli Panasonica.

To nadal nie jest pełen obraz sprawy. Prawdą jest, że tak to wyglądało w najtańszej klasie TV, ale przecież plazmy mogły pozostać w klasie High Endowych, drogich TV o przekątnych 55+, a jednak i tam przegrały

Tego też nie rozumiem, jednak pewnie koszta utrzymania linii produkcyjnych byłyby niewspółmierne do zysków. O tym zresztą pisał już Bobcat

Dla większości klientów sklepów wielkopowierzchniowych nie ma czegoś takiego jak klasa sprzętu. Liczy się tylko i wyłącznie cena. Przecież w tych hangarach obraz w telewizorach, poza tymi droższymi wyeksponowanymi za dużo wyższą cenę, jest wręcz identyczny. Podany sygnał jest nędzny, dlatego normalne jest że jakość będzie nędzna. Co wówczas decyduje? Cena.

A plazma?

Oczywiście że w super oświetlonych marketach obraz na LCD będzie jaśniejszy i wyraźniejszy. Czyli lepszy. Do tego cienka ramka i decyzja jest już podjęta: tylko LCD.

Dlatego producenci zaczęli klepać na potęgę sprzęt najsłabszej jakości, widzą, że lud i tak to kupuje, to po co kombinować coś lepszego? Do tego doszedł rozwój 4K, gdzie faktycznie pdp miałoby z tym sporo problemów, decyzja więc zapadła.

Tak oto zabito tę technologię.

Przynajmniej ja to tak widzę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kolejne kłamstwo to twierdzenie, że warunki domowe to ciemne pomieszczenia bo tylko w takich plazmy jako tako sobie radzą. To jest bzdura. Normalny pokój domowy o przeciętnej jasności wyraźnie pokazuje, że plazma nie radzi sobie z jasnością. Można pokój zaciemnić ale wówczas nie są to normalne warunki życiowe.

I w normalnym, przeciętnie jasnym pokoju plazma daje kiepski obraz. Tak, ja neguje ponoć świetną jakość plazm,gdy stoją w normalnie oświetlonym pokoju. A jeśli ktoś tego nie widzi, to cytując chyba Dyzmę, powiem, że...powinien iść do lekarza od oczu!!

nonsensy wypisujesz

Wiem doskonale jak działa rynek i dlatego w przeciwienstwie do ciebie rozumiem dlaczego zaprzestano produkcji plazm. Zdecydowali księgowi, owszem, ale po badaniach rynku z których wyciągnęli wnioski. Wiedzieli, że to klienci głosują swoimi pieniędzmi. A klienci powiedzieli, że nie będą kupować więcej plazm. Proste. Wtedy wyliczenia pokazały, że nie ma sensu utrzymywać tej już wówczas nierozwojowej technologii dla kilku procent potencjalnych klientów, z których większość i tak zrezygnuje z plazm w kolejnych latach.

ooooooooo dobrze napisałeś (choć raz) ale nie napisałeś jaki był prawdziwy powód.

Dla was sensowne jest tylko to co jest zgodne z waszą "linią partii". Każdy pogląd sprzeczny z linią partii jest non sensem... :-)

...powiedział jeden ze sztandarowych przedstawicieli partii LCD.

Pisałem już. Dla mnie obojętna jest technologia. Nie jestem fanem ani LCD, ani LED ani OLED. Jak będzie świetny obraz i trwałość takiego TV to wchodzę w to.

Nie jestem fanatykiem jak ty, nie dorabiam do tego ideologii o magii i złych księgowych. Po prostu TV to tylko TV, a nie obiekt westchnień i wiary w cuda.

Nie jestem fanem ani LCD, ani LED ani OLED. Jak będzie świetny obraz i trwałość takiego TV to wchodzę w to.

Nie jestem fanatykiem jak ty, nie dorabiam do tego ideologii o magii i złych księgowych. Po prostu TV to tylko TV, a nie obiekt westchnień i wiary w cuda.

Wierzysz w to co piszesz? Co chwilę zmieniasz jak rękawiczki telewizory za kilkadziesiąt tysięcy i twierdzisz, że to tylko zwykłe pudło do oglądania?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Módlcie się dalej do swoich plazm. Dziewice w raju już czekają... :-)

Złośliwość zupełnie zbyteczna. Plazmy stanowiły istotny etap w rozwoju techniki telewizyjnej. Że odeszły w przeszłość? Różnimy się w ocenie przyczyn tego faktu. Oferowały znakomitą jakość obrazu, której mimo zaklęć rzeczywistości LCD nie osiągnęły (a jeżeli kiedykolwiek osiągną: pytanie za jaką cenę, tą wyrażoną w złotówkach, ale także cenę technicznego skomplikowania?). Jedynie OLED mają szansę zostać godnymi następcmi plazmy.

Co chwilę zmieniasz jak rękawiczki telewizory za kilkadziesiąt tysięcy i twierdzisz, że to tylko zwykłe pudło do oglądania?

Publiczne puszenie się zasobnością własnego portfela jest mało eleganckie i dowodzi braku klasy.

Różnimy się też w ocenie jakości obrazu. Dla mnie LED LCD, te wysokie modele prześcignęły wysokie modele plazm już 2-3 lata temu. A obecne modele odjechały jeszcze dalej i są poza zasięgiem PDP. Zgodzę się, że PDP były ważnym etapem w rozwoju domowej telewizji.

Wierzysz w to co piszesz? Co chwilę zmieniasz jak rękawiczki telewizory za kilkadziesiąt tysięcy i twierdzisz, że to tylko zwykłe pudło do oglądania?

Ależ tak. Lubię dobry obraz, ale obiekty uwielbienia mam inne.

Tylko dlaczego sprzedaż była mocno poniżej oczekiwań?

Tak jak pisałem bracki ma chęć wziąc js9500 czyta też ten wątek u oleda nie chce bo żona ogląda seriale.. Również polsatnews its naczytal się że jest ryzyko wypalenia..w plazmach dodać do tego pobór prądu.. Jasność i plazma polegla.. Ileż można dublowac ten temat..ja żałuję jednego ok rok temu dzwoniłem już do Eurortv pytać o 65vt60 były ostatnie trzy sztuki..zonka mnie odwiodla od tego..Zostałem z 55 calami...

Dla mnie LED LCD, te wysokie modele prześcignęły wysokie modele plazm już 2-3 lata temu.

dalej seplenisz - po co?

a może zainteresujesz się w końcu niezależnymi testami i poprzez nie inaczej spojrzysz na pewne zagadnienia bo ocena "tak na oko" u Ciebie ewidentnie szwankuje.

Pamiętam jak kolega z pracy opowiadał mi jak gościu z cnet był wręcz zdruzgotany wiadomością o tym że przestają produkować plazmy...na szczęście Oled rusza pełną parą...

Pod względem jakości obrazu OLEDowi bliżej do topowych LCD niż do plazmy ;-) A na dodatek ma wady plazmy ;-)

A do tego jeszcze te ceny ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na Allegro widzę, 65AX900 Panasa za 11600zł. Ma swoje wady ale kosztuje jak widzę nowy obecnie prawie połowę tego co JS9500. Może warto?

Też pełne podświetlenie i topowy produkt Panasa.

65AX900 nie jest gotowy na wszystkie bajery 4K ...

Nie warto.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To prawda. To TV dla takiej osoby jak ja. Która szuka jakości obrazu w rozsądnej cenie do materiału filmowego z jakiego możemy się cieszyć.

Ale widzę, ze ma HDMI 2.2 i obsługę HEVC.

Chyba raczej do topowych plazm.

Na OLED LG w sklepach puszczają takie demko z Szybkich i Wściekłych 7 ... tego nie da się oglądać ... twarze plastikowe i do tego to szarpanie, wszystko przejaskrawione. Jakbym widział kiepski LCD ...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pod względem jakości obrazu OLEDowi bliżej do topowych LCD niż do plazmy ;-)

Na OLED LG w sklepach puszczają takie demko z Szybkich i Wściekłych 7 ... tego nie da się oglądać ... twarze plastikowe i do tego to szarpanie, wszystko przejaskrawione

No to chyba trzeba się zgodzić, że jakość z OLED-a jest jak z LCD-ka:-)

OLED mają ambicję stać się następcą plazmy. A tu się okazuje, że to taki trochę lepszy LCD?

Jak dla mnie OLED to produkt kontrowersyjny.

Owszem po kalibracji jest lepszy od LCD ale moim zdaniem zdecydowanie mu bliżej do plastyki topowych LCD niż do dawnych plazm.

Niestety ma wadę plazm - możliwość wypalenia i niestety nie ma zalety plazm - ceny ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.