Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

A więc seria 30, 50, 60.

Dane z testów serii 30 (VT30) przedstawiałem wcześniej. Z dwóch portali testujących. Były zgodne. Myślisz że to była manipulacja ?

50 i 60 oczywiście tak, ale też nie wszystkie modele.

Powieścidła typu Harlequin czy Trędowata też sprzedają się lepiej niż arcydzieła literatury światowej. Czy świadczy to o ich wyższości?

W pewnym sensie tak. Przebój w muzyce jest definiowany przez ilość sprzedanych płyt co nie oznacza że powinniśmy zapomnieć słuchać muzyki której korzenie dały możliwość stworzenia przeboju na skalę światową. To wbrew pozorom nie jest takie proste jak się niektórym wydaje (stworzenie przeboju światowego).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Napisano dziś, 12:22

Użytkownik Bezlitosna Niusia dnia 13.09.2015 - 10:44 napisał

Swoją drogą - gdzie się muls zapodział, hę?:-)

Poszedł do kościoła.

'muls' przecież w tym wątku się nie udziela.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To ciekawe stwierdzenie. Charakterystyczne dla zwolenników jedynie słusznej technologii.

Profesjonaliści od obrazu cenią sobie jednak również bardzo dobrą i stabilną biel. Dla tego przeważnie (prawie 100%) pracują na LCD mimo braków w czerni (szczególnie w monitorach).

Profesjonaliści siedzą raczej z nosem w matrycy i miernikiem w ręku. To nie są zwykli użytkownicy telewizora.

A co do bieli? Idealny biały podświetlony niezdarnie jarzeniówkami to jest właśnie ta osławiona oczojebność.

Fakt, gdyby była gorsza obraz nie byłby biały a raczej platynowy, mleczny lub alabastrowy. Więc może jest to ratunek dla LCD?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przed wakacjami, czy po?

Cały czas. Prawidłowo to prawidłowo.

I w jakim kraju kryncone?

Jak chcesz porównywać z obrazem za oknem to w tym kraju a nawet województwie w którym mieszkasz :-).

Jeszcze ciut i wszystkie filmy będą o tym pierdolniętym z brodą.

Całkiem możliwe, ale nie na pewno. Dlatego bardziej cenię sobie inne pozycje niż film, który oczywiście też oglądam, ale bez przymusu.

Dane z testów serii 30 (VT30) przedstawiałem wcześniej. Z dwóch portali testujących. Były zgodne. Myślisz że to była manipulacja ?

Nie wiem jakie testy znasz. Ja wiem co mam w Raporcie z Kalibracji swojego.

Profesjonaliści siedzą raczej z nosem w matrycy i miernikiem w ręku. To nie są zwykli użytkownicy telewizora.

W takim razie trzeba przyjąć do wiadomości że są w populacji ludzie którzy akceptują inny obraz niż ten jedynie słuszny. Oczywiście obraz zgodny z rzeczywistością.

Idealny biały podświetlony niezdarnie jarzeniówkami to jest właśnie ta osławiona oczojebność.

Widzę 'sittek' u Ciebie jakieś oznaki obsesji ;-). Osławiona "oczojebność" to Twój twór słowny, o ile dobrze pamiętam ;-). Widzisz w naturze obraz przez nas widziany też potrafi być oczojebny.

Więc może jest to ratunek dla LCD?

LCD jak na razie dominuje i jak walec rozjeżdża konkurencję. Nawet OLED musi się ostro sprężać żeby wygrać (trzymam za niego kciuki). Plazma już przegrała.

Nie wiem jakie testy znasz. Ja wiem co mam w Raporcie z Kalibracji swojego.

Oczywiście o ile nie uległeś lekkiej manipulacji marketingowej ;-). W końcu dużo piszesz na AS, ale możliwe że masz wybitny egzemplarz plazmy. To możliwe.

Oczywiście o ile nie uległeś lekkiej manipulacji marketingowej ;-).

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Przyjechał Maciek z profesjonalnym sprzętem pomiarowym. Zmierzył, skalibrował, wyniki znalazły się w Raporcie. Jaki miałby interes w podawaniu nieprawdy? Należność za usługę wynika z podanego na Jego stronie www cennika i nie zależy od wyników pomiaru (im lepsze, a użytkownik bardziej z nich zadowolony i rozpiera go duma - tym wyższa).

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Przyjechał Maciek z profesjonalnym sprzętem pomiarowym. Zmierzył, skalibrował, wyniki znalazły się w Raporcie. Jaki miałby interes w podawaniu nieprawdy? Należność za usługę wynika z podanego na Jego stronie www cennika i nie zależy od wyników pomiaru (im lepsze, a użytkownik bardziej z nich zadowolony i rozpiera go duma - tym wyższa).

Wszystko to jest możliwe, ale nie zastanawiają Ciebie te wyniki z portali testujących ? Oczywiście nic nie sugeruję. Możliwe że masz wyjątkowy egzemplarz plazmy.

Jaki miałby interes w podawaniu nieprawdy?

O Panasonicu AX900 (LCD) też napisał że "jak plazma". Oczywiście moim zdaniem to była prawda, ale badacze TV wykazali temu TV uchyby nie do przyjęcia dla nich.

Lechu zaczynasz szukać dziury w całym.

Możliwe. Tylko dywaguję :-).

Doradzam:

zapominamy o pomiarach,

nie jesteśmy wtedy niewolnikiem kalibrowanych ekranów.

Śladowe są ilości dzieł filmowych o wzorcowej reprodukcji.

Nastawy w TV robimy pod siebie.

Ja:

- odcień zimny,

- zwiększony kontrast.

Niuanse w dolnej skali szarości są jedynie ważne dla filmów czarno-białych.

W produkcji kolorowej to czwarto-rzędny parametr.

PEŁNE POZDRO I SZACUN.

WYGRYWA DZIŚ OLED !!!

Zdecydowana większość ludzi swoimi wyborami wskazała, że plazmy zakończyły swoją karierą na rynku mimo rzekomej doskonałości. To zjawisko trudne do wyjaśnienia mimo podejmowanych tu prób. Nawet przeprowadzona na którejś z polskich wystaw próba z kilkoma zasłoniętymi TV (odsłonięty był tylko ekran) wykazała co wybierają ludzie, a była to próba dotycząca tylko jakości obrazu. Ludzie w takich warunkach też nie wybrali plazmy tylko LCD. Oczywiście wiem to nie byli fani plazm bo ci od razu zorientowaliby się który z TV to plazma i wybraliby ten jedynie słuszny.

tak, była taka impreza kikiego aby wzmocnić sprzedaż LCD, nie napisałeś nam wszystkim jakie gromy leciały na organizatorów w nieudolnym wyeksponowaniu modeli a co za tym idzie gloryfikację ekranów LCD. dowiodła również że jak pszczoły wiekszość narodu bardziej lgnie do kontrastowych barw których nie uświadczysz w przyrodzie.

dowiodła również że jak pszczoły wiekszość narodu bardziej lgnie do kontrastowych barw których nie uświadczysz w przyrodzie.

Jestem innego zdania. Barwy na LCD też mogą być absolutnie prawidłowe (wykazują to pomiary testowe nie tylko dla monitorów profesjonalnych). Widzę to na swoich TV w porównaniu do obrazu "za oknem". Widzą to też profesjonaliści od obrazów stałych i ruchomych bo najczęściej używają LCD.

tak, była taka impreza kikiego aby wzmocnić sprzedaż LCD,

Czy w tej imprezie była jakaś manipulacja ? Np. czy TV były skalibrowane inaczej niż prawidłowo ?

Śladowe są ilości dzieł filmowych o wzorcowej reprodukcji.

:-). Zgoda, ale nie wszyscy oglądają tylko "dzieła filmowe". Są inne działy produkcji TV bardzie ekscytujące i bardziej oddające rzeczywistość niż "dzieła filmowe" które z rzeczywistością mają rzadko coś wspólnego. Nawet te oparte o fakty autentyczne.

Dobra biel (referencyjna) powinna mieć jasność około 110-130 cd/m2

cóż to za idiotyzm nastepny

Jestem innego zdania. Barwy na LCD też mogą być absolutnie prawidłowe (wykazują to pomiary testowe nie tylko dla monitorów profesjonalnych). Widzę to na swoich TV w porównaniu do obrazu "za oknem".

ale nie na tej imprezie

- odcień zimny,

Kiedyś też tak miałem. Obecnie raczej odcień kolorów ciepły. Gusta się zmieniają. Dobrze że TV umożliwia elastyczność.

tak, była taka impreza kikiego aby wzmocnić sprzedaż LCD, nie napisałeś nam wszystkim jakie gromy leciały na organizatorów w nieudolnym wyeksponowaniu modeli a co za tym idzie gloryfikację ekranów LCD. dowiodła również że jak pszczoły wiekszość narodu bardziej lgnie do kontrastowych barw których nie uświadczysz w przyrodzie.

Mówisz, że nie ma w przyrodzie kontrastowych barw? I kto tu wypisuje bzdury? Wszystko zależy w jakiej przyrodzie się obracasz. Dla mnie biel zaśnieżonych pól jest...bardzo biała. Czerń smoły jest bardzo czarna. A widziałeś kiedyś kolory ładnych kamieni szlachetnych? Szafir, rubin, szmaragd? Są bardzo kontrastowe, a pochodzą z wnętrza ziemi. Kolor niektórych liści czy owoców też są mocno kontrastowe.

Ale gdy ktoś świat ogłada tylko na plazmie, no to faktycznie tam nigdy nie ma kontrastowych kolorów.

Ja to zrobiłem w 2009r. I to był przełom oznaczający dla mnie śmierć plazmy. Miałem złe doświadczenia z LCD. Wcześniej, chyba w 2006 miałem dużego Sharpa 65 GD1E. To był pierwszy duży LCD na rynku. Wyglądał fajnie ale obraz miał kiepski. Czarni nie było wcale, kolory były blade przez słaby kontrast i okrutnie skakał obraz, czyli tzw Judder. Wielkie rozczarowanie. Czekałem tylko na możliwość zmiany ale nie było to łatwe, tym bardziej, że oglądam z 4-4.5m i przejście na mniejszy rozmiar nie wchodziło w grę.Ale na naszym rynku nie było nic nowego, lepszego w 65 calach. W Japonii widziałem następne modele Sharpa ale co z tego, skoro niedostępne w Polsce. Co roku byłem na IFA i prezentowano tam super prototypy. W chyba roku 2007 albo 2008 Sharp pokazał super płaskie TV przyklejone na szklane ścianki. Obraz tych TV zwalał z nóg. Rewelacja.Kontrast, kolory, czerń, szybkość matrycy. To było to. Ale było powiedziane, że to wejdzie za 3-4 lata. Nic więc mi to nie dało. Nie było co kupić.

Po jakimś czasie była premiera super Philipsa z serii 9803. I tam miał już być super kontrast, czerń, full backlight itd. Problem w tym, że max wielkość 52 cale. Za mało, ale pomyślałem że na jakiś czas może być, a miałem już dość Sharpa. Kupiłem tego Philipsa i okazał się niewiele lepszy niż Sharp. Owszem, kontrast był lepszy, ale obraz nadal miał judder i do tego clouding, który w Sharpie nie występował. Kolory też blade mimo wyższego kontrastu. Kolejne rozczarowanie LCD. Wreszcie w 2009r, po dużych trudach które już tu opisywałem udało się kupić plazmę Panasa 65 VT25. Cały świat piał z zachwytu, że to rewelacja. Byłem zniechęcony do LCD i radością czekałem na dostawę.

Niestety i tym razem TV mnie rozczarował. Nie miał wad LCD, ale miał inne, swoje wady. Pamiętałem z IFA jaki obraz może dać dobry TV, a to nie było to. Coraz bardziej mnie to wkurzało i jak tylko tej samej jesieni wszedł na rynek Samsung 65C8000 to kupiłem do innego pokoju. Miałem możliwość porównań obu, w różnych pokojach z różnym oświetleniem. I wreszcie miałem dobry TV, zdecydowanie lepszy od wcześniejszych LCD, ale też od tej nędznej plazmy. Teraz tu wszyscy piszą, że VT25 miały słaby kontrast, słabą czerń itd, ale wtedy jakoś nikt tak nie pisał. Wszyscy plazmowcy piali z zachwytu, a TV był kiepski.

Ten Samsung też ideałem nie był, miał swoje wady, ale deklasował wcześniejsze i LCD i wszystkie plazmy wtedy dostępne. Wreszcie było OK. Kolejne wydanie plazm znane jako VT30 nie przyniosło postępu.Nadal kicha. Dopiero VT50 był lepszy, ale i LCD też były coraz lepsze. W 2013 kupiłem Samsunga F8000 i był już znacznie lepszy niż ten C8000. Widać było postęp. A to co jest teraz to jest jeszcze dużo lepszy obraz. Między czasie miałem jeszcze Sharpa 80 cali na LED i też mnie rozczarował. Znów miał Judder i blade kolory, mimo że to był rok 2013, a Samsung F8000 tych wad nie miał. Jak widać wcale nie jestem fanem LCD. Mam z nimi złe doświadczenia. Ale widzę jaki jest obraz i jaki nastąpił postęp. Czekam na coś jeszcze lepsze i dużego. Nie upieram się, że ma to być LCD. Może być OLED ale na razie to pieśń przyszłości. W tym czasie oglądałem wszystkie najlepsze plazmy jakie były na rynku. Żadnej nie chciałem kupić. To nie mój typ obrazu i sposobu prezentacji.

widać że facet ma więcej kapusty niż rozumu bo kto o zdrowych zmysłach kupuje tak duże przekątne na pałę, to jego stwierdzenie cyt."blade kolory" do tego stopnia mnie rozśmieszają że po tym jego wpisie trzeba człowieka traktować jak leszcza.

cóż to za idiotyzm nastepny

Włącz ignorowanie jak uważasz że to idiotyzmy. Techniczna (merytoryczna) dyskusja na ten temat już kiedyś się odbyła.

ale nie na tej imprezie

To nie do mnie uwaga. Trzeba było wtedy interweniować dynamicznie. Od tego są fora.

w ogóle nie były

Nie mam pojęcia, nie byłem na tej imprezie. Tylko widziałem relację w internecie.

Każdy z tych TV widziałem wcześniej na wystawie lub w sklepie. Nie ma innej możliwości. Na wystawach było ok, a pózniej w domu juz tak ok nie było. Trudno to nazwać kupowaniem na palę. Ale dla kmiotka mogę być leszczem.

W pewnym sensie tak. Przebój w muzyce jest definiowany przez ilość sprzedanych płyt

disco polo szczególnie :D

Widzisz w naturze obraz przez nas widziany też potrafi być oczojebny.

(sorry za wyrażenie) to macie zjebane oczy (przysłonę)

LCD jak na razie dominuje i jak walec rozjeżdża konkurencję. Nawet OLED musi się ostro sprężać żeby wygrać

przyznaj się ile wypiłeś

disco polo szczególnie :D

(sorry za wyrażenie) to macie zjebane oczy (przysłonę)

Tak, w pewnej grupie ludzi to wysoka jakość, choć z takim podejście ja nie zgadzam się zupełnie. Disco Polo jest oderwane od korzeni muzycznych i dlatego takie podejście do tego gatunku. Jest umocowane w polskiej skomplikowanej rzeczywistości, mimo że operującej bardzo prymitywnymi schematami muzycznymi. To takie początki blusa w Ameryce.

Ale co ważniejsze, TV ma nam pokazywać otaczający nas świat takim jaki jest. A on nie jest tylko naturalną przyrodą, gdzie też są kontrastowe kolory choć jest ich mniej niż kolorów pastelowych i łagodnych, ale też jest kreowany przez ludzi. W nim są kolorowe samochody, reklamy, budynki, malowane płoty, dzieła sztuki użytkowej ale też artystycznej. A tam używa się zarówno sztuczne jak i naturalne, bardzo intensywne barwniki dające mocne, głębokie i kontrastowe kolory. Wystarczy rzucić okiem na zdjęcia z Chin czy Hong Kongu, gdzie ceni się kolor czerwony i złoty i są one zawsze bardzo kontrastowe, albo na każde wystawy i targi motoryzacji. Tak jest feria kontrastowych kolorów. Niektórym TV w domu nie pokaże tych kolorów bo plazmy tego nie potrafią. Ale zawsze można wierzyć, że jest inaczej... :-) Wiara czyni cuda.

Mówisz, że nie ma w przyrodzie kontrastowych barw? I kto tu wypisuje bzdury? Wszystko zależy w jakiej przyrodzie się obracasz. Dla mnie biel zaśnieżonych pól jest...bardzo biała. Czerń smoły jest bardzo czarna. A widziałeś kiedyś kolory ładnych kamieni szlachetnych? Szafir, rubin, szmaragd? Są bardzo kontrastowe, a pochodzą z wnętrza ziemi. Kolor niektórych liści czy owoców też są mocno kontrastowe.

Ale gdy ktoś świat ogłada tylko na plazmie, no to faktycznie tam nigdy nie ma kontrastowych kolorów.

to zależy ile światła na te przytoczone przez Ciebie przykłady pada, zobacz sobie tego szmaragda i inne o zmroku, ale jak ktoś chce mieć takie kolory non stop to nic tylko LCD trza kupić

przyznaj się ile wypiłeś

Dwa drinki (słabe).

to zależy ile światła na te przytoczone przez Ciebie przykłady pada, zobacz sobie tego szmaragda i inne o zmroku, ale jak ktoś chce mieć takie kolory non stop to nic tylko LCD trza kupić

Ja mam TV które znakomicie oddają (wyświetlają) światło odbite, mimo ze to LCD.

Ale kamieni nie ogląda się o zmroku!! Wiem, że nie widziałeś nigdy takich kamieni i nie wiesz jak się je ogląda. Po tym co piszesz wiadomo, że to dla ciebie czarna magia. Ale kamienie szlachetne ogląda się w świetle, a nie w ciemnościach. Zresztą w ciemnościach w ogóle nie ogląda się żadnych kolorów bo kolor ma ścisły związek ze światłem. Co to w ogóle za argument, że coś kolorowego mamy oglądać o zmroku? Toż to kretyństwo do kwadratu!! To już dawno nic głupszego nie słyszałem. To tak jakby smak mięsa oceniać gdy jest ono zamrożone na kamień. Chłopie!! O czym ty w ogóle piszesz? I to ja jestem leszczem? Ty jesteś królem leszczy... :-))

Każda baba wie, że jak wybiera dla siebie materiał na kieckę czy na zasłony do domu, to w sklepie podchodzi się do okna by kolor zobaczyć w świetle dziennym, a potem z dala od okna w sztucznym. Tak samo wybiera się z próbek kolory mebli, tapicerek, czy lakierów do samochodów. Zawsze patrzy się na kolor w świetle i sztucznym i dziennym, ale nie o zmroku!!! Co za idiotyzm. I jeszcze ktoś taki ma czelność innym zarzucać, że inni mają "zjebane oczy" czy jakoś tak? To ręce opadają. Taka argumentacja to mieszanka leszcza z kretynem. Do tego nie mającego pojęcia o elementarnych sprawach, wręcz banalnych i oczywistych nawet dla byle kobity. To jak tacy ludzie zachwalają plazmy to trzeba się od tego trzymać jak najdalej... :-)

i tak robiłem, i w takim razie nie mów że impreza pokazała prawdę

Impreza pokazała co sądzą ludzie na podstawie ankiety. Myślisz że kalibracja by to zmieniła diametralnie i nagle większość dostrzegłaby idealność plazmy ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.