Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Na wystawach było ok, a pózniej w domu juz tak ok nie było. Trudno to nazwać kupowaniem na palę.

świadczy to o.... no właśnie o czym? że robią Wam wode z mózgu i łykacie te idiotyzmy jak leszcze.

to samo w audio, zmieniacie klocki jak rękawiczki byleby poprawić lub zmienić brzmienie zamiast wziąć lutownice do ręki.

Niektórym TV w domu nie pokaże tych kolorów bo plazmy tego nie potrafią. Ale zawsze można wierzyć, że jest inaczej... :-) Wiara czyni cuda.

ja ciebie człowieku nie rozumię ponieważ nie spotkałem się w życiu z telewizorem w którym wykręcony na maksa "kolor" byłby blady

Dwa drinki (słabe).

:D na zdrowie

zmieniacie klocki jak rękawiczki byleby poprawić lub zmienić brzmienie zamiast wziąć lutownice do ręki.

Oj, chłopie, kiepsko z tobą!! To co ty wypisujesz na różne tematy to kretyństwa sięgające nieba!! Ktoś kto ma jakiś sprzęt audio powinien go rozkręcić i zacząć grzebać w nim lutownicą?...hehehe. Po 1- nie każdy ma zdolności do elektroniki, po 2- większość nie ma stosownej wiedzy, nawet jeśli wierzy, że ją ma, po 3- tak rozgrzebany sprzęt jest potem tylko do wyrzucenia. Po 4- po co tracić na to czas nie mając ku temu kompetencji, skoro można zamienić ten sprzęt na inny, który komuś bardziej pasuje do systemu. Po 5- takie grzebanie może być niebezpieczne dla użytkownika ale też dla domowników i zwierząt domowych. To są oczywistości dla każdego z twoim wyjątkiem.

:D na zdrowie

Dzięki ! Zastanowię się nad trzecim ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale kamieni nie ogląda się o zmroku!! Wiem, że nie widziałeś nigdy takich kamieni i nie wiesz jak się je ogląda. Po tym co piszesz wiadomo, że to dla ciebie czarna magia. Ale kamienie szlachetne ogląda się w świetle, a nie w ciemnościach. Zresztą w ciemnościach w ogóle nie ogląda się żadnych kolorów bo kolor ma ścisły związek ze światłem. Co to w ogóle za argument, że coś kolorowego mamy oglądać o zmroku? Toż to kretyństwo do kwadratu!! To już dawno nic głupszego nie słyszałem. To tak jakby smak mięsa oceniać gdy jest ono zamrożone na kamień. Chłopie!! O czym ty w ogóle piszesz? I to ja jestem leszczem? Ty jesteś królem leszczy... :-))

Każda baba wie, że jak wybiera dla siebie materiał na kieckę czy na zasłony do domu, to w sklepie podchodzi się do okna by kolor zobaczyć w świetle dziennym, a potem z dala od okna w sztucznym. Tak samo wybiera się z próbek kolory mebli, tapicerek, czy lakierów do samochodów. Zawsze patrzy się na kolor w świetle i sztucznym i dziennym, ale nie o zmroku!!! Co za idiotyzm. I jeszcze ktoś taki ma czelność innym zarzucać, że inni mają "zjebane oczy" czy jakoś tak? To ręce opadają. Taka argumentacja to mieszanka leszcza z kretynem. Do tego nie mającego pojęcia o elementarnych sprawach, wręcz banalnych i oczywistych nawet dla byle kobity. To jak tacy ludzie zachwalają plazmy to trzeba się od tego trzymać jak najdalej... :-)

widać że dla głupich leszczy coś takiego jak obrót Ziemi dookoła swojej osi i dookoła Słońca nie wystepuje i wszystko co nas otacza ma jedno nasycenie koloru, zmądrzej albo zerknij trochę szerzej na zagadnienie, och sorry zapomniałem że postrzeganie świata zawodzi

że ją ma, po 3- tak rozgrzebany sprzęt jest potem tylko do wyrzucenia.

Tak było ze sprzętem mojego kolegi audiofila ekstremalnego, który cały czas robił na nim nieudolne doświadczenia, ale eksperymenty umocowane w technice i wiedzy technicznej są dopuszczalne. Oczywiście wiedzę techniczną na temat sprzętu i zjawisk w nim zachodzących trzeba najpierw posiąść. Inaczej eksperymentuje się w "ciemno".

Po 4- po co tracić na to czas nie mając ku temu kompetencji,

Hobby jednak trochę powinno zobowiązywać do zdobywania wiedzy technicznej o nim. To ogranicza ilość błędnych wyborów.

Po 5- takie grzebanie może być niebezpieczne dla użytkownika ale też dla domowników i zwierząt domowych.

"Shock hazard, do not open" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

widać że dla głupich leszczy coś takiego jak obrót Ziemi dookoła swojej osi i dookoła Słońca nie wystepuje i wszystko co nas otacza ma jedno nasycenie koloru,

A gdzie ja napisałem, że wszystko ma jednakowe nasycenie? To ty zmądrzej i zapytaj może mamy albo taty jak wygląda świat. Ma on różne kolory i szeroką rozpiętość tonalną i kontrastową. Ale żeby tą rozpiętość pokazać to TV musi mieć taką możliwość. Nie może to być TV, który potrafi pokazywać tylko stonowane kolory, a już nie potrafi pokazać kontrastowych, gdy jest taka potrzeba.

Hobby jednak trochę powinno zobowiązywać do zdobywania wiedzy o nim. To ogranicza ilość błędnych wyborów.

Większość ludzi jest konsumentami i użytkownikami. Nie mają czasu, ani ochoty na uczenie się zagadnień, które w sumie nie są im potrzebne. Ale zawsze pojawi się ktoś, kto powie tobie, ze zamiast zmieniać samochód na inny powinieneś kupić sobie zestaw kluczy i pogrzebać w nim... :-) Zamiast rozglądać się za OLEDem czy nowym LCD lepiej weź lutownicę i pogrzeb trochę w swoim starym TV i...Będzie Pan Zadowolony... :-))

Większość ludzi jest konsumentami i użytkownikami. Nie mają czasu, ani ochoty na uczenie się zagadnień, które w sumie nie są im potrzebne.

Zgadzam się.

Ale zawsze pojawi się ktoś, kto powie tobie, ze zamiast zmieniać samochód na inny powinieneś kupić sobie zestaw kluczy i pogrzebać w nim... :-)

Wielu profesjonalistów tak robi. Jak to się odbywa z głową to dlaczego nie ? Indywidualnie dopiero po przygotowaniu technicznym, ale rozumiem że nie każdemu hobbyście się chce.

Zamiast rozglądać się za OLEDem czy nowym LCD lepiej weź lutownicę i pogrzeb trochę w swoim starym TV i...Będzie Pan Zadowolony..

TV to bardzo delikatny sprzęt. Dużo delikatniejszy od audio. Nie radziłbym grzebać w nim bez głębokiego przygotowania technicznego. Zwłaszcza we współczesnych TV.

Oj, chłopie, kiepsko z tobą!! To co ty wypisujesz na różne tematy to kretyństwa sięgające nieba!! Ktoś kto ma jakiś sprzęt audio powinien go rozkręcić i zacząć grzebać w nim lutownicą?...hehehe. Po 1- nie każdy ma zdolności do elektroniki, po 2- większość nie ma stosownej wiedzy, nawet jeśli wierzy, że ją ma, po 3- tak rozgrzebany sprzęt jest potem tylko do wyrzucenia. Po 4- po co tracić na to czas nie mając ku temu kompetencji, skoro można zamienić ten sprzęt na inny, który komuś bardziej pasuje do systemu. Po 5- takie grzebanie może być niebezpieczne dla użytkownika ale też dla domowników i zwierząt domowych. To są oczywistości dla każdego z twoim wyjątkiem.

jak ktoś nie ma zdolności (do lutownicy) to zostaje leszczem

Tak jest feria kontrastowych kolorów. Niektórym TV w domu nie pokaże tych kolorów bo plazmy tego nie potrafią. Ale zawsze można wierzyć, że jest inaczej... :-) Wiara czyni cuda.

Oczywiście, że plazmy potrafią to pokazać. W swojej mam Kolor ustawiony na 25 przy max 60. Wyżej kolory są za mocne, za intensywne, zbyt jaskrawe i zbyt oczojebne. Trzeba tylko chcieć i umieć spojrzeć na sprawę obiektywnie, a nie przez okulary ideologicznego (w tym przypadku: antyplazmowego) zacietrzewienia.

Zawsze się zastanawiałem skąd się bierze tyle głosów mówiących tonem absolutnego autorytetu, że obraz na telewizorze ma być identyczny jak ogląd natury, jak świat widziany za oknem. Przecież są tacy, którzy wcale nie pragną takiego obrazu. Lubią kolorowe pocztówki i chcą sobie ten świat na ekranie upiększyć, dodać mu barw. Trawa ma być bardziej zielona, jabłka w sadzie bardziej czerwone, a niebo bardziej niebieskie. Wolno mu? Wolno.

Zadaniem telewizora jest sprawianie przyjemności użytkownikowi. A nie spełnianie norm i standardów.

Trzeba tylko chcieć i umieć spojrzeć na sprawę obiektywnie, a nie przez okulary ideologicznego (w tym przypadku: antyplazmowego) zacietrzewienia.

Powiedz to królowi leszczy z twojego obozu... :-)

A gdzie ja napisałem, że wszystko ma jednakowe nasycenie? To ty zmądrzej i zapytaj może mamy albo taty jak wygląda świat. Ma on różne kolory i szeroką rozpiętość tonalną i kontrastową. Ale żeby tą rozpiętość pokazać to TV musi mieć taką możliwość. Nie może to być TV, który potrafi pokazywać tylko stonowane kolory, a już nie potrafi pokazać kontrastowych, gdy jest taka potrzeba.

podkręć sobie kolory jak są blade a nie zmieniaj telewizory jak klocki audio :D:D:D

Zawsze się zastanawiałem skąd się bierze tyle głosów mówiących tonem absolutnego autorytetu, że obraz na telewizorze ma być identyczny jak ogląd natury, jak świat widziany za oknem

No jak skąd? Z prostej logiki. A co ma pokazywać obraz w TV? Zakłamaną rzeczywistość? Przecież to oczywiste, że powinien jak najwierniej pokazywać świat takim jaki jest. To jest telewizor, a nie obraz artystyczny.

Zadaniem telewizora jest sprawianie przyjemności użytkownikowi. A nie spełnianie norm i standardów.

Może twoim zdaniem tak. Moim nie.

podkręć sobie kolory jak są blade a nie zmieniaj telewizory jak klocki audio :D:D:D

A co to ciebie obchodzi? Będą sobie zmieniał TV jak mi się podoba.

Trzeba tylko chcieć i umieć spojrzeć na sprawę obiektywnie, a nie przez okulary ideologicznego (w tym przypadku: antyplazmowego) zacietrzewienia.

dużo było takich leszczy Bobcat tu na forum w pamiętnych tematach (przeciesz doskomale pamiętasz), ale widać .że historia się powtarza i rodzą się nowi.

I jeszcze jedna ważna rzecz w tym sporze. Twierdzicie, że nie można się powoływać na topowe LCD bo one są drogie. I że o technologii świadczy średnia klasa modeli. Ale jako dobre plazmy przywołujecie tylko topowe plazmy z końca produkcji. To nie uczciwe i zakłamane podejście. Jeśli patrzymy na przeciętne modele plazm to one były fatalne. Dopiero VT60 i ta z serii Z byłby niezłe.

co ma pokazywać obraz w TV? Zakłamaną rzeczywistość?

Po co od razu "zakłamaną"? Upiększoną, podkolorowaną.

To jest telewizor, a nie obraz artystyczny.

Skoro można połączyć dwa w jednym - to czemu nie?

Może twoim zdaniem tak. Moim nie.

Czy dobrze zrozumiałem, że masz telewizor po to, aby Ci sprawiał przykrość?

dużo było takich leszczy Bobcat tu na forum w pamiętnych tematach (przeciesz doskomale pamiętasz), ale widać .że historia się powtarza i rodzą się nowi.

I patrz jaki ten świat niesprawiedliwy. Byli tu mniej obeznani, ale nauczyli się i juź poszli dalej. Nowi uczą się i za chwile też pójdą dalej. A ty zostałeś na tym samym poziomie leszcza wszechczasów i nic tego nie zmieni. Każdy inny, jak to mówisz leszcz, bardzo szybko jest już daleko, poza twoim zasięgiem. To musi być irytujące, więc w sumie rozumiem twoją frustrację. Ale zawsze możesz lutownicą poprawić swój świat... :-)

To jest szkoła myślenia z czasów gramofonu Bambino.

trochę jestem niesprawiedliwy ponieważ ci którzy nie znają się na elektronice nie mają innego sposobu polepszenia dźwięku czy obrazu niż kupienie sobie nowego lub innego (czasem starego) urządzenia, gorzej jest wtedy gdy ze szczerej chęci chcesz komuś pomóc słysząc że kolumny grają ze zbyt dużą ilością wysokich tonów a ten kupuje nowe kolumny zamiast ograniczyć rezystorem ilość wysokich. cała operacja kosztuje góra 10 zł ale leszcz kupuje nowe inne :D:D:D

Czy dobrze zrozumiałem, że masz telewizor po to, aby Ci sprawiał przykrość?

Gdy pokazuje smutne rzeczy np krzywdzenie zwierząt to tak. Ma pokazywać świat takim jaki jest.

Nie ma prawa sam interpretować tegoż świata.

I jeszcze jedna ważna rzecz w tym sporze. Twierdzicie, że nie można się powoływać na topowe LCD bo one są drogie. I że o technologii świadczy średnia klasa modeli. Ale jako dobre plazmy przywołujecie tylko topowe plazmy z końca produkcji. To nie uczciwe i zakłamane podejście. Jeśli patrzymy na przeciętne modele plazm to one były fatalne. Dopiero VT60 i ta z serii Z byłby niezłe.

sly30 przyjacielu drogi wyobraź sobie że ja posiadam plazmę ze słabej półki i na dodatek od firmy LG ale jak widuję u znajomych modele LCD ze średniego pułapu to zastanawiam się czy ci wszyscy naprawdę mają zdrowy wzrok i wierz mi nigdy bym się nie zamienił mimo że ich TV kosztowały dwa razy tyle co mój.

Ale jako dobre plazmy przywołujecie tylko topowe plazmy z końca produkcji. To nie uczciwe i zakłamane podejście. Jeśli patrzymy na przeciętne modele plazm to one były fatalne. Dopiero VT60 i ta z serii Z byłby niezłe.

Przykro stwierdzić, ale sam prezentujesz nieuczciwe i zakłamane podejście. Albowiem wielokrotnie był wymieniany w dyskusji model ST60, a była to środkowo-niższa półka. I nie jest prawdą, że najwyższa jakość to wyłącznie seria 60. Super obraz zaczął się od matryc 14 generacji, czyli od serii 30 i był do zakończenia produkcji, czyli do 15 generacji w którą wyposażone były serie 50 i 60.

Gdy pokazuje smutne rzeczy np krzywdzenie zwierząt to tak. Ma pokazywać świat takim jaki jest.

Nie ma prawa sam interpretować tegoż świata.

Rozmawiamy o jakości obrazu, czy o zawartości merytorycznej programów?

trochę jestem niesprawiedliwy ponieważ ci którzy nie znają się na elektronice nie mają innego sposobu polepszenia dźwięku czy obrazu niż kupienie sobie nowego lub innego (czasem starego) urządzenia, gorzej jest wtedy gdy ze szczerej chęci chcesz komuś pomóc słysząc że kolumny grają ze zbyt dużą ilością wysokich tonów a ten kupuje nowe kolumny zamiast ograniczyć rezystorem ilość wysokich. cała operacja kosztuje góra 10 zł ale leszcz kupuje nowe inne :D:D:D

Masz rację, ale nie można wymagać od każdego użytkownika, aby był specem od elektroniki. Podobnie jak nie można wymagać od każdego prowadzącego samochód, aby był specem od motoryzacji.

Masz rację, ale nie można wymagać od każdego użytkownika, aby był specem od elektroniki. Podobnie jak nie można wymagać od każdego prowadzącego samochód, aby był specem od motoryzacji.

no niby racja ale jak czytam że ktoś wymienia telewizory bo mają blade kolory zamiast sobie ich dodać no to przychodzi myśl że facet jest frajerem.

Podobnie jak nie można wymagać od każdego prowadzącego samochód, aby był specem od motoryzacji.

Specem od motoryzacji to nie, ale mistrzem kierownicy w jeździe po prostej z dużą prędkością to jest już każdy Polak. Nawet taki w 126p ;-).

My to gadu gadu o jakichś tam telewizorach a na bocznicy wieszczą "zmierzch Europy". I po co nam te wszystkie TV ?

no niby racja ale jak czytam że ktoś wymienia telewizory bo mają blade kolory zamiast sobie ich dodać no to przychodzi myśl że facet jest frajerem.

Frajerem jest ten, który tak rozumuje. Wiadomo, że wiele z menu można zmienić ale pewnych ograniczeń nie da się przeskoczyć. Ale ktoś kto ocenia świat tylko z perspektywy swojego czubka nosa jest wyjątkowym cieciem.

A tak poza tym to mam niezły ubaw w tą niedzielę. Wesoło jest poczytać jak wściekły koleś rzuca wyzwiskami, obrzuca ludzi inwektywami, nazywa leszczami, frajerami, popaprańcami itd. Musi mieć smutne życie. Taka frustracja jest niezdrowa.

Teraz to pojechałes grubo... wyszedł z Ciebie snob...że tylko topowe ( czyt. najdroższe) to najlepsze a reszta to Chu.nia... widziałeś kiedys bezposrednio obok siebie st60 i vt60... pewnie nie ... a ja widziałem i wierz mi że obraz z tych dwóch modeli to minimalna ( dla większości niezauważalna) różnica... VT60 ma więcej wodotrysków i troszkę lepszą czerń ( przez zastosowane filtry) ale z drugiej strony jest ciemniejszy od st60... Gdyby to nie było bezposrednie porównanie to różnica jest niezauważalna... a cena była 50% większa niż za st60... jezeli ona była fatalna to nie wiem jak okreslić obraz z Twoich szajsungów...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.