Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz lepiej co brakowało plazmom że zaprzestano ich produkcji.

Tyle razy o tym pisaliśmy, podałem też adekwatny przykład wycofania z produkcji Lancera Evo. Skoro nie zapamiętałeś, to pisać ponownie nie warto. I tak nie zrozumiesz.

To zdanie pasuje głównie do technologii plazmowej która rzeczywiście osiągnęła granice swoich możliwości i dlatego upadła. LCD cały czas ma przed sobą rozwój, wprawdzie nie tak intensywny, ale zawsze rozwój. Domowe 8k jest możliwe tylko w technologii LCD i OLED.

LCD już nie rozwinie się, ilość polepszaczy zastosowanych w technologii przekroczyło wszelkie normy inżynieryjne. Przez to wywindowana cena blokuje sprzedaż jakiej spodziewano się. Pojawiła się ściana i koniec trasy oraz zupełnie nowe rozwiązania: OLED oraz technika laserowa.

LCD ma szansę pozostać jeszcze przez jakiś czas w przemyśle komputerowym jako monitor komputerowy, nota bene w tym gdzie został stworzony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tyle razy o tym pisaliśmy, podałem też adekwatny przykład wycofania z produkcji Lancera Evo. Skoro nie zapamiętałeś, to pisać ponownie nie warto. I tak nie zrozumiesz.

Lancer Evo to był drogi samochód i w zakupie (wysokie koszty produkcji) i w eksploatacji a plazmy były tanie. Może nie wszystkie, ale takie tanie i dobre też były.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czym studia TV zastępują ten "szmelc" ?

Zgadnij.

LCD ma szansę pozostać jeszcze przez jakiś czas w przemyśle komputerowym jako monitor komputerowy, nota bene w tym gdzie został stworzony.

No nie. Zegarki i kalkulatory.

LCD już nie rozwinie się, ilość polepszaczy zastosowanych w technologii przekroczyło wszelkie normy inżynieryjne

Inżynierowie i wodzowie firm wybrali że będą rozwijać LCD a ci od LG, że postawią dodatkowo na OLED. Laser ma małe szanse w tym towarzystwie.

LCD pracują praktycznie we wszystkich studiach TV. Myślisz że to się zmieni i zrezygnują ze stabilnego w czasie, bardzo dobrego obrazu o referencyjnych kolorach na rzecz innych technologii o dużo słabszej stabilności czasowej ?

Zgadnij.

Plazmami 8k ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

LCD już nie rozwinie się, ilość polepszaczy zastosowanych w technologii przekroczyło wszelkie normy inżynieryjne

A skąd ty to wiesz? Jesteś inżynierem w Samsungu? Wypisujesz takie bzdury że ręce opadają. Nie masz pojęcia o temacie.

Pojawiła się ściana i koniec trasy oraz zupełnie nowe rozwiązania: OLED oraz technika laserowa.

Technika laserowa była już dawno i jak na razie nie przyjęła się szerzej.

Nie, w Panasonicu.

Ale chyba nie inżynierem tylko marketingowcem.

Technika laserowa była już dawno i jak na razie nie przyjęła się szerzej.

Na razie.

Co do LCD, skoro najbardziej popularnymi do sprzedaży sprzętu TV stały się sklepy wielkopowierzchniowe, gdzie na jednym wózku można przytargać do kasy chipsy, piwo i telewizor LCD, to widocznie księgowi doszli do wniosku, że końcowemu użytkownikowi wcale nie zależy na doskonałej jakości obrazu.

Ale chyba nie inżynierem tylko marketingowcem.

Jestem właścicielem.

Co do LCD, skoro najbardziej popularnymi do sprzedaży sprzętu TV stały się sklepy wielkopowierzchniowe, gdzie na jednym wózku można przytargać do kasy chipsy, piwo i telewizor LCD, to widocznie księgowi doszli do wniosku, że końcowemu użytkownikowi wcale nie zależy na doskonałej jakości obrazu.

Tendencyjne widzenie sprawy. Od dawna tak działa rynek i większość nie zwraca uwagi na jakość. Kupują chińską tandetę pod nazwą CCC, H&M, Reserved, Cropp Town itd oraz telewizory. Tak samo do wózków ładowali plazmy.

Na razie.

Jestem właścicielem.

Doskonała jakość obrazu nie jest dedykowana z założenia dla wszystkich. Jest stopniowanie jakości. Decyduje klient na jakim stopniu chce się znaleźć.

Jestem właścicielem.

Coś kręcisz. Ty jako właściciel kazałeś zakończyć produkcję plazm ? Szok !!!

Coś kręcisz. Ty jako właściciel kazałeś zakończyć produkcję plazm ? Szok !!!

Dlaczego kręcę? Przecież napisałem wyraźnie, że jestem właścicielem Panasonica :-)

Dlaczego kręcę? Przecież napisałem wyraźnie, że jestem właścicielem Panasonica :-)

A rozumiem masz schowanych w magazynie parę plazm dla siebie i kolegów jak Tobie i im te obecnie używane się skończą. Zaskakująca jest tylko twoja skromność, właściciel i nie ma w domu najlepszego i największego modelu swojej firmy. Chyba znowu coś kręcisz ;-).

P.S. Wytłumacz fanom technologii dlaczego kazałeś zakończyć produkcję plazm ?

No panowie. Przyznać się ilu korzysta z technologi w swoim TV rodem z zegarków i kalkulatorów?

Zawsze to lepsza technologia niż ta rodem ze świetlówek, spawarek i drukarek komputerowych. Zdecydowanie subtelniejsza.

Tymczasem płaski OLED wchodzi do USA i do Europy.

sitek:

OLED jest w każdym MSH i EURO.

LG zainwestowało ogromną kasę w TV OLED SHOW.

Pokaz możliwości OLED wymaga:

W sklepie prosimy o:

[1] odłączenie materiału demo z TV za pomocą pilota LG,

[2] w Polskich sieciach MSH/EURO nie ma baterii do pilotów !!!

Zabieramy więc z domu własne baterie,

[3] żądamy dostępu do pilota od OLED TV (bardzo ważne !), to etap kiedy sprzedawcy zaczynają się z zainteresowaniem przyglądać na to co będzie !!!

[4] pracownik musi uzyskać zgodę kierownika hali na wyjęcie w/w pilota z kartonu na zapleczu sklepu,

[5] podłączamy pendriva z aktualnym FW i aktualizujemy do v. 2.oo,

[6] Mamy pilota od OLED z naszymi bateriami i wtedy wsadzamy naszego pena z materałami HEVC itp. Można poszaleć ...

Jak widać LG w ogóle nie dba w Polsce o OLED TV.

Bardzo proszę LG pl o kontakt w tej sprawie.

Przez forum AV jest taka możliwość via kontakt prv.

Bardzo chętnie zajmę się tematem OLED POLAND.

A skąd ty to wiesz? Jesteś inżynierem w Samsungu? Wypisujesz takie bzdury że ręce opadają. Nie masz pojęcia o temacie.

odezwał sie elektronik jak z koziej dupy trąbka

Doskonała jakość obrazu nie jest dedykowana z założenia dla wszystkich. Jest stopniowanie jakości. Decyduje klient na jakim stopniu chce się znaleźć.

W 85-ciu % klient nie ma pojęcia o czymkolwiek z dziedziny AV.

No panowie. Przyznać się ilu korzysta z technologi w swoim TV rodem z zegarków i kalkulatorów?

ja, tyle tylko że sterowany jest procesorem 32 bitowym, a nie tak jak lecha i sly góra 12 bit

Wy tu gadu gadu a Lewandowski strzela 5 bramek w 9 minut.. Historyczny wyczyn Bundesligi!!! Oczywiście murawa na plazmie bardziej zielona niż na lcd::::::)))))) żart pozdr.

To padło LG to ma 32 bity?I po co te bity skoro obraz kiepski... :-) Bo widzisz liczy się jakość, a nie ilość... :-)

myślisz że jesteś górą? - nic podobnego, bo nawet kiepsko ci idzie czytać ze zrozumieniem, a więc mistrzu tandety mam monitor komputerowy LCD który jest sterowany tak jak napisałem wyżej i na łeb bije tego twojego 12-sto bitowca.

Od kiedy to oczojebność jest naturalna?

I to jest sedno tej technologii. Ilość polepszaczy tego "naturalnego" obrazu, jak to niektórzy sugerują, osiągnęła już taka liczbę, że opłacalność LCD stanęła pod wielkim znakiem zapytania. Dlatego technologia ta skończyła się rozwijać.

Dominuje również papierowy pieniądz nie mający oparcia w złocie. Czy to dobrze? Zobaczysz jak banki zbankrutują. LCD z założenia nie morze osiągnąć najwyższych możliwości reprodukcji obrazu ruchomego. To ślepa uliczka. Ktoś tu wspomniał, że studia telewizyjne pozbywają się tego szmelcu i to jest uzasadnione. Pamiętam dobrze jak ciężko było znaleźć PDP Panasa w Saturnie czy MM. Sprzedawcy nie byli zainteresowani. Tak jak teraz spróbuj tam znaleźć tablet czy smartfona Sony. Nie ma.

Papierowy pieniądz panuje bo złota jest za mało żeby obsłużyć światową gospodarkę. Jakby przeszli na złoto to okazałoby się że za pierścionek żony możesz sobie kupić dom. Wiele sensu by to nie miało. Papierowy pieniądz spowodował rozwój cywilizacji. Problemem nie jest sam pieniądz tylko sposób kreacji tego pieniądza.

I to jest sedno tej technologii. Ilość polepszaczy tego "naturalnego" obrazu, jak to niektórzy sugerują, osiągnęła już taka liczbę, że opłacalność LCD stanęła pod wielkim znakiem zapytania. Dlatego technologia ta skończyła się rozwijać.

Rozwijać się na pewno nie skończyła. Widać to po telewizorach które pojawiają się w sklepach. A co do ulepszaczy obrazu to w OLED trzeba je niestety też wstawiać bo standard FullHD jest za słaby zarówno do współczesnych LCD jak i do OLEDów i nie piszę tu o rozdzielczości ale o zakresie koloru i dynamice tego koloru. Ostatnio porównywałem najnowszy telewizor Sony, nie pamiętam jaki model, ten co ma 5 mm grubości z 55 cali OLED od LG na materiale FullHD no i powiem szczerze że nie wiem co bym wolał. Na Sony obraz był ostrzejszy a LG budował obraz jakby plamami. Przy obecnych standardach i kiepskiej elektronice OLED owszem wygląda dobrze ale jest mocno ograniczony a co tu dużo mówić elektronika w LG do najlepszych nie należy. Obraz FullHD musi być po prostu odpowiednio obrobiony do nowych wyświetlaczy. Sytuacja się zmieni się kiedyś jak zaczną nadawać w HDR z rozszerzonym gamutem

No i oczywiście upłynniacze ruchu. Zarówno na OLEDzie jak i na LCD muszą być jeżeli chce się mieć ostry obraz w ruchu.

A jedynym powodem zaprzestania produkcji LCD będzie taki że po prostu taniej będzie kupić wyświetlacze OLED od LG niż produkować samemu wyświetlacze LCD bo OLED ma o wiele prostszą konstrukję. Kiedyś ten moment nadejdzie.

Mam takie same wrazenia. Oglądając obraz najnowszych LCD z górnej półki i obecne OLED to też nie wiem co bym wybrał. Jeśli ktoś patrzy oczami bez ideologicznego zacietrzewienia to widzi jak jest. W OLED martwi mnie trwałość tych paneli.

W 85-ciu % klient nie ma pojęcia o czymkolwiek z dziedziny AV.

Klient profesjonalny też ? ;-)

Zwykły użytkownik to zgoda pewnie tak jest.

myślisz że jesteś górą? - nic podobnego, bo nawet kiepsko ci idzie czytać ze zrozumieniem, a więc mistrzu tandety mam monitor komputerowy LCD który jest sterowany tak jak napisałem wyżej i na łeb bije tego twojego 12-sto bitowca.

Czyli jednak LCD.

Dlaczego nie używasz plazmy jako monitora ?

ja, tyle tylko że sterowany jest procesorem 32 bitowym, a nie tak jak lecha i sly góra 12 bit

O jakich 12 bit piszesz ?

Papierowy pieniądz panuje bo złota jest za mało żeby obsłużyć światową gospodarkę. Jakby przeszli na złoto to okazałoby się że za pierścionek żony możesz sobie kupić dom. Wiele sensu by to nie miało. Papierowy pieniądz spowodował rozwój cywilizacji. Problemem nie jest sam pieniądz tylko sposób kreacji tego pieniądza.

No nie. Słabo się orientujesz i wypisujesz ściemę przygotowana dla siemnego ludu. Oprócz złota jeszcze istnieją kruszce i metale szlachetne. Trzeba tylko to wprowadzić. Ale na to nie zgadzają się najbogatrze rodziny bo to one teraz mają druk waluty i władzę.

Tani OLED już w sprzedaży w USA.

LG 55EG9100 nowy telewizor jest już w sprzedaży za $2,499. EG9100 jest 55" zakrzywione Full-HD OLED TV że funkcje webOS 2.0, pewien podwójny rdzeń CPU, magia zdalne i pasywne 3D (2 szklanki zawarte). TV jest ultra-cienki w 4,8 mm.

TV jest ultra-cienki w 4,8 mm.

A będą grubsze ?

Mam takie same wrazenia. Oglądając obraz najnowszych LCD z górnej półki i obecne OLED to też nie wiem co bym wybrał. Jeśli ktoś patrzy oczami bez ideologicznego zacietrzewienia to widzi jak jest. W OLED martwi mnie trwałość tych paneli.

No to popatrz w końcu bez ideologicznego zacietrzewienia i przyznaj, że póki co nie ma sensu rozpętywać burzy na temat trwałości paneli. Poczekajmy kilka lat na takie teksty. Dajmy szansę się rozpędzić tej technologii :)

A kiedy będzie prosty?

LG już pokazało prosty model oleda z 4K. To jest model EF9500.

A będą grubsze ?

Dobrze, ze jest taki cienki. Można go za szafę schować.

Gdyby był płaski. :(

Dajmy szansę się rozpędzić tej technologii :)

Producent ma pełną wiedzę na temat trwałości. Jednak jej nie udostępnia.

Jakieś przecieki były mówiące o 30.000 godzin, ale nie są one potwierdzone co może budzić pewien niepokój.

Jak nie udostępnia, jak udostępnia :)

"The other issue that has been highlighted in the past is colour decay, especially in the case of blue. Once again, LG feel that their use of WRGB OLED has eliminated this problem and that their OLED TVs will retain 100% of their colour fidelity for 30,000 hours before there’s any decay. In fact, as we have again pointed out in PicturePerfect, putting the TV into the Cinema or Movie mode will increase this and LG think that their OLED TVs optimum performance can be extended to 50,000 hours in Cinema mode and also use even less energy."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli mamy 30k godzin bez spadku jasności pikseli i 50k godzin w trybie cinema.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.