Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Byla to seria 9. Zas za zamknietymi drzwiami KS9500 i 9800 sa juz opisywane na forach tego swiata. ;)

Ale nie odpowiedziales jednoznacznie - widziałeś na wlasne oczy w UK te serie (KS9500 i 9800) tak jak opisywaleś czy nie?

Poza tym nie lubie marki Szajsung. Rzeklem.

Co ma piernik do wiatraka?

Jak moglem widziec, skoro jej nie ma w sklepach. :P

W stosunku do serii 9000 jest spora roznica dla Panasonica DX900. Zas 9500 nie bedzie sie jakos dramatycznie roznica wzgledem nizszych modeli Samsunga, z tego co czytalem i widzialem na monitorze.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Za zamkniętymi drzwiami to nawet na CES w Las Vegas nie było jeszcze 9800 bo po prostu nie był gotowy. Pierwsza sztuka demo wjechała w marcu do Niemiec. W Polsce mają być w maju. Jeszcze nie widziałem bo nie mogłem, więc nie mam zdania. Byłbym ostrożny z tym co ludzie w necie wypisują. Potem okazuje się, że dużo piszą, a gówno widzieli. Poczekam, popatrzę i wtedy ocenię.

Jak moglem widziec, skoro jej nie ma w sklepach. :P

W stosunku do serii 9000 jest spora roznica dla Panasonica DX900. Zas 9500 nie bedzie sie jakos dramatycznie roznica wzgledem nizszych modeli Samsunga, z tego co czytalem i widzialem na monitorze.

Seria 9000 to krawędziówka, zaś 9500 i 9800 to Full Backlight. To zasadnicza różnica. Zobaczymy jak będzie na żywo.

Wiadomo ze trzeba patrzec ostroznie na opinie. Niemniej raczej skupiam sie na dwoch portalach avforums.com i hdtv.co.uk.

Zobaczymy co tam Samsung wymysli. Na plus na pewno to ze sa zgodne z UHD Alliance. Choc np. takie Sony olewa znaczki i twierdzi ze ich Tv sa jeszcze lepsze niz te przyjete normy dla najwyzszej jakosci obrazu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nikt nie wprowadzi w znośnych cenach TV na które może być sporo reklamacji. Koszty takich operacji serwisowych mogą być gigantyczne. Jak na razie OLED jest uważane za potencjalnie awaryjne. Temat podatności na wypalenia jest znany od conajmniej 10 lat nam klientom, to co dopiero producentom. Oni to zagadnienie znają jeszcze lepiej i jeszcze dłużej. Być może z czasem pojawią się jakieś rozwiązania wydłużające trwałość matryc OLED, ale wcale to takie pewne nie jest skoro przez tyle lat nie udało się opanować tematu. A jeśli nawet się coś takiego pojawi to długo będzie w wysokich cenach. Do przyzwoitych cen trwały i niewypalający się OLED zejdzie za ok 10 lat jeśli w ogóle....moim zdaniem.

Może być tak, że LED LCD tak mocno wywindują z jakością przez kolejne lata, że znacznie droższy i niepewny serwisowo OLED nie będzie mieć sensu.

Dlatego może lepiej udoskonalać LED niż bawić się w drogie, przynajmniej na razie OLED. Ja bym był za upowszechnieniem podświetlenia strefowego - na razie takie rozwiązanie miały tylko najdroższe telewizory. Niestety, wbrew temu co twierdzą producenci elektroniki, trzeba iść na kompromisy i trochę zrezygnować z głębi czerni i odchudzania telewizorów na rzecz najważniejszego - czyli jakości obrazu i trwałości produktu.

Nie oszukujmy się. Żeby tylne podświetlenie miało w pełni spełnić swoje zadanie (głównie jeśli chodzi o głębię czerni) - stref wygaszania powinno być (przy Full HD) 1920 x 1080 x 3, czyli każdy subpiksel musiałby mieć swoją własną diodę podświetlającą. Otrąbione tutaj jako super-hiper i w ogóle mniam-mniam 500 stref to jest śmiech na sali, a korzyści z takiego rozwiązania, jeśli są - to marginalne i praktyczne niezauważalne w porównaniu z dopracowaną krawędziówką.

Przypomnial mi sie ten filmik:

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zanim LG pojawiło się ze swoim wynalazkiem.

LG stosuje wynalazek Kodaka.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• 3 tygodnie później...

Podświetlenie strefowe pod każdym subpikselem to już sztuka dla sztuki - wg. mnie te 144 strefy jakie miał Philips absolutnie wystarczało do uzyskania dobrej, głębokiej i satysfakcjonującej czerni. Matematycznie - oczywiście gdyby najlepiej każdy subpiksel miał swoje wygaszanie, niemniej różnica w praktyce nie dałaby aż tak wiele.

Efekt halo to byla najwieksza zmora. ;)

Podświetlenie strefowe pod każdym subpikselem to już sztuka dla sztuki - wg. mnie te 144 strefy jakie miał Philips absolutnie wystarczało do uzyskania dobrej, głębokiej i satysfakcjonującej czerni. Matematycznie - oczywiście gdyby najlepiej każdy subpiksel miał swoje wygaszanie, niemniej różnica w praktyce nie dałaby aż tak wiele.

OLED nie ma żadnego podświetlania bo każy sub-pixel jest źródłem światła.

Nie ma tu mowy o efekcie HALO.

To główna przewaga tej technologii.

Efekt halo to byla najwieksza zmora

Skąd to wiesz ? Mam dwa TV z lokalnym, tylnym, strefowym podświetleniem i nie nazwałbym tego zmorą. Oczywiście czasem daje się to zauważyć. Wizualnie zalet jest dużo więcej niż wad.

Ale pojawia się problem nierównego zużywania sub-pikseli. Widać to w czasie choć może nie rzuca się to ewidentnie w oczy z powodu długiego czasu rozwoju zjawiska.

Skąd to wiesz ? Mam dwa TV z lokalnym, tylnym, strefowym podświetleniem i nie nazwałbym tego zmorą. Oczywiście czasem daje się to zauważyć. Wizualnie zalet jest dużo więcej niż wad.

Mialem okazje przegladac rozne tv i jedyny TV LCD ktory wyeliminowal niemal do zera ta ceche to Panas DX900 na chwile obecna. Wiec OLED nie ma tu zadnej przewagi, bo juz sa na rynku LCD-LED ktore swieca powiedzial bym ze nawet lepiej niz OLED w podobnej cenie. Plus z pewnoscia starcza na dluzej.

Ale ja wiem jak to działa Januniu

Piszę tylko o tym czy warto kruszyć o to kopie. Moim zdaniem prawie nie robi tak wielkiej różnicy i tak naprawdę w LEDach, takich jak te z podświetleniem strefowym mamy już do czynienia z boską jakością obrazu.

Tak. Pelna zgoda. Sam mam krawedziowke. Wiadomo kazdy wybiera to na co go stac.

Nawet nowe krawędziówki robią wrażenie. Samsung KS9000 bardzo mi się podobał. Czekam na obraz z KS9800 i 9500 gdzie jest już backlight.

To wprawdzie nie Samsung, ale tez może być dobry. Tylne podświetlenie 512 stref local dimming no i Panasonic ;-) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wprawdzie nie Samsung, ale tez może być dobry. Tylne podświetlenie 512 stref local dimming no i Panasonic ;-) :

Ukryta Zawartość

Robi wrazenie na zywo. :)

@ spinacz66

Ja rowniez preferuje obraz jaki generuje Panasonic czy Sony nad Samsungiem. Jest po prosty przyjemniejszy dla oka, bardziej naturalny na domyslnych ustawieniach (mam tu na mysli ustawienia kino/gra etc.). Plus robia ladniejsze te Tv niz Szajsung.

@ sly30. Dla Ciebie to tylko projektor i magic screen zostaje z takiej odleglosci. Zartuje sobie. ;)

Ukryta Zawartość

Byłem teraz oglądać nowe modele Sony i Samsunga. Z Sony były serie 940 i nowa 850 i jeszcze jakaś 9xx. A Samsung nowy KS9000 i ku mojemu zaskoczeniu pod każdym względem na moje oko Samsung wypadł lepiej. Design też lepszy. Obraz z tych Sony dawał wrażenie sztuczności kolorów i ogólnie był trochę jakby rozmyty. Z Samsunga był krystalicznie czysty jakby patrzeć przez okno wysoko w górach.

Robi wrazenie na zywo.

W tym teście są 4 fotki porównujące obraz zwykły z HDR. Zdecydowanie lepiej na moim monitorze prezentuje się ten zwykły obraz (bez HDR)

Gość A&T

(Konto usunięte)

Ale pojawia się problem nierównego zużywania sub-pikseli. Widać to w czasie choć może nie rzuca się to ewidentnie w oczy z powodu długiego czasu rozwoju zjawiska.

Twierdzenie o przewadze OLED to zwykła reklama i nie ma to pokrycia w rzeczywistości.

Twierdzenie o przewadze OLED to zwykła reklama i nie ma to pokrycia w rzeczywistości.

Na początku dobrze ustawiony OLED bez wątpienia ma przewagę, ale po czasie może to nie być już takie ewidentne.

Byłem teraz oglądać nowe modele Sony i Samsunga. Z Sony były serie 940 i nowa 850 i jeszcze jakaś 9xx. A Samsung nowy KS9000 i ku mojemu zaskoczeniu pod każdym względem na moje oko Samsung wypadł lepiej. Design też lepszy. Obraz z tych Sony dawał wrażenie sztuczności kolorów i ogólnie był trochę jakby rozmyty. Z Samsunga był krystalicznie czysty jakby patrzeć przez okno wysoko w górach.

Zabrales swoj material, np. to:

zgrane na pendrive:

Ukryta Zawartość

Czy ogladales probki od producentow?

W tym teście są 4 fotki porównujące obraz zwykły z HDR. Zdecydowanie lepiej na moim monitorze prezentuje się ten zwykły obraz (bez HDR)

Malo jest materialow ktore wykorzystuja natywnie HDR na chwile obecna. Na zywo ten Tv robi duze wrazenie. Szkoda ze tyle kosztuje. Widac jaka droge przeszly tv LCD.

Ukryta Zawartość

Tylko próbki od producentów ale oczywistym jest że każdy producent chce pokazać swoje TV z jak najlepszej strony więc można założyć że pokazywały max swoich możliwości i tu Samsung wypadł dużo lepiej.

Tylko próbki od producentów ale oczywistym jest że każdy producent chce pokazać swoje TV z jak najlepszej strony więc można założyć że pokazywały max swoich możliwości i tu Samsung wypadł dużo lepiej.

Porównanie w sklepie niczemu nie służy. To kiepski materiał doświadczalny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.