Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Maju dnia 18.08.2016 - 18:14 napisał

"Taki sam wycinek obrazu (przykładowo 10x10cm) na tv 42cale 4k i 84 cale 8k oglądany z tej samej odległości będą mieć tyle samo szczegółów."

Nieprawda. Na takim kadraciku ekranu przy 4K może się zmieścić cały listek. Przy 8K będzie to jego fragment, na którym jednak pojawią się szczególiczki przy 4K niewidoczne, na skutek braku stosownej informacji w wejściowym strumie

Rozumiem, że z listkiem musi być....i to oczywiście zielonym. ;)

Bobcat ostatnia podpowiedź; na jednym i drugim kwadraciku listek jest tej samej wielkości.

Jak tak dalej pójdzie i będę ci w nieskończoność tłumaczył zapomnę co ten przykład miał na celu udowodnić. :)))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

To chyba oczywiste, że gdy przedstawiamy ten sam listek - na ekranie 84" będzie on czterokrotnie większy niż na ekranie 42". Skoro więc i tu i tam bierzemy taki sam kwadracik (10 x 10) to na mniejszym będzie cały listek, a na większym - jego część. Musiałbyś na większym ekranie wziąć kwadrat 40 x 40 aby mieć też cały (odpowiednio większy) listek.

To chyba oczywiste, że gdy przedstawiamy ten sam listek - na ekranie 84" będzie on czterokrotnie większy niż na ekranie 42".

Nawet mi się nie chce liczyć, ile razy napisałem, iż chodziło o liść 10x10cm na obu matrycach - w obu przypadkach 10x10 (nie nakierowało Cię na ten trop nawet to, że nie tylko ja pisałem, iż będzie on miał wtedy identyczną ilość pikseli oraz szczegółów?), by potraktować tv 42" 4K jako ćwierć powierzchni ekranu 84" 8K.

Chłopaki, dajcie sobie spokój, na LCD, w jakiej rozdzielczości by nie była ta matryca, ten liść i tak będzie wyglądał ..... gówniano :-)

Odwzorowanie kolorów nienaturalne, przebarwienia, realizm na średnim poziomie, no i ta denerwująca płaskość obrazu.

Dopóki nie wejdą OLED, nie ma o czym gadać.

PDP już nie wrócą.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tymczasem Philips pokazuje zajawkę OLED-a MADE IN POLAND:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4K Flat.

Ukryta Zawartość

bobcat człowieku opanuj się... co ja mówię, rusz w końcu mózgownicą bo:

"taki sam wycinek obrazu (przykładowo 10x10cm) na tv 42cale 4k i 84 cale 8k oglądany z tej samej odległości będą mieć tyle samo szczegółów" - to prawda

bobcat człowieku opanuj się... co ja mówię, rusz w końcu mózgownicą bo:

"taki sam wycinek obrazu (przykładowo 10x10cm) na tv 42cale 4k i 84 cale 8k będą mieć tyle samo szczegółów" - to prawda

Witek nie musisz się powtarzać. Wystarczy jak powiesz raz.

Chyba się nie do końca rozumiemy. Tak, na 10 cm2 ekranu 42" 4K będzie taka sama ilość subpikseli co na tej samej powierzchni ekranu 8K. Ale to nie znaczy, że będą pokazywać to samo. Na tym mniejszym będzie cały listek, na większym - jego powiększony fragment (gdyż cały cały będzie zajmował 40 cm2). I na tym powiększonym fragmencie będą widoczne szczególiki, w przypadku 4K niewidoczne.

Matematycznie więc będzie ta sama ilość subpikseli. Ale to będzie inna informacja.

A tymczasem w Olsztynie przedprodukcyjny egz. OLED LOEWE !!!

Foto serwis, pierwszy taki na świecie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy jak powiesz raz.

Chyba się nie do końca rozumiemy.

Powtarzamy oczywistość raz n-ty.....z przykrością stwierdzam nic nie zrozumiałeś, wczoraj o 19;02 a potem miś1185 wskazaliśmy gdzie tkwi błąd w Twoim rozumowaniu, a ty dalej swoje tylko widzisz.

Ja sobie dalsze tłumaczenia odpuszczam.

Nadmienię tylko że ten przykład pokazuje jak widzimy rozdzielczość i jakimi zależnościami mamy do czynienia w praktyce.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ukryta Zawartość

4K Flat.

Nic na temat TV, wszystko owiane tajemnicą, ale do sklepu już kierują? :-) Dobre.

No chyba że to taka taktyka nowego skośnookiego właściciela Philipsa.

Tak na marginesie nie powinni nazywać się już TPVision?

Ukryta Zawartość

Nic na temat TV, wszystko owiane tajemnicą, ale do sklepu już kierują? :-) Dobre.

Wyświetla obraz i to na bardzo wysokim poziomie jak piszą w w/w linku. Szkoda że cena szalona, ale na początku zawsze tak jest.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Podaj w którym linku, bo w tym od janunio to tylko ankieta, link do sklepu i warunki gwarancji.

A jakie inne informacje o produkcie chciałbyś jeszcze uzyskać niż te z w/w linku ? Jak pod tym linkiem czegoś brakuje co by Ciebie interesowało to zadaj na tamtym forum pytanie na pewno odpowiedzą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Poczytać coś o tym TV :-)

Jak już będzie w sklepach to na pewno coś poczytamy, choć cena nie zachęca nawet do czytania.

Jak już będzie w sklepach to na pewno coś poczytamy, choć cena nie zachęca nawet do czytania.

Ja wiem, że taka jest polityka tej chiśkiej firmy, ale nawet żeby nie uchylić rąbka tajemnicy? Czyżby AOC/TPVision, niegdyś Philips, przyjęła nową strategię i wszelkie informacje o produkcie dowiadywać będziemy się bezpośrednio w sklepach od "naganiaczy"?

Mnie ten TV raczej nie interesuje.Co najwyżej jako ciekawostka techniczna.

Jasne.....możemy tak jak w naturze podejść by zobaczyć więcej.

Ale czy to jest już nam potrzebne?

Może najpierw cieszmy się z tego co widzimy z tych 2 i pół metra?

Właśnie coraz wyższe możliwości techniczne i ciągła walka firm o jak najlepszą jakość telewizorów.. zbliża nas do tej rzeczywistości..

..myślę że jest to jak najbardziej potrzebne człowiekowi..

..zwłaszcza temu kto chce mieć jak najbliższy prawdzie obraz taki 'kawałek świata' na ekranie w swoim pokoju.. :)

Chyba się nie do końca rozumiemy. Tak, na 10 cm2 ekranu 42" 4K będzie taka sama ilość subpikseli co na tej samej powierzchni ekranu 8K. Ale to nie znaczy, że będą pokazywać to samo. Na tym mniejszym będzie cały listek, na większym - jego powiększony fragment (gdyż cały cały będzie zajmował 40 cm2). I na tym powiększonym fragmencie będą widoczne szczególiki, w przypadku 4K niewidoczne.

Matematycznie więc będzie ta sama ilość subpikseli. Ale to będzie inna informacja.

Tak jest to logiczne i ja to rozumiem..liść na 8k będzie przez nas dokładniej widziany.. :)

Natomiast oponenci przytaczają.. tak mi się wydaje.. przykład samego liścia 10x10 więc mówimy w tym wypadku o dwóch różnych obrazach..

.. na 42" kadr obrazu jest mniejszy.. na 84" kadr obrazu jest 4x większy.. tak to widzę..

..ale jak jest w takim wypadku..?

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Niestety nie mogę nic na jego temat znaleźć, mógłbyś coś podesłać?

Dlaczego ja mam Tobie coś podesłać ? Używam dwóch dobrych TV LCD, a w zasadzie jednego dobrego a drugiego bardzo dobrego. Na dzień dzisiejszy OLED interesuje mnie tylko teoretycznie. Po prostu obserwuję temat.

Dlaczego ja mam Tobie coś podesłać ?

Spoko, myślałem, że masz to w ulubionych, że z technicznymi nowinkami już się zapoznałeś.

Spoko, myślałem, że masz to w ulubionych, że z technicznymi nowinkami już się zapoznałeś.

Techniczne nowinki są już dawno znane teraz trzeba powoli przechodzić do praktyki a ta nie za bardzo zachęca cenami (szanuję swoją pracę i uzyskane w ten sposób pieniądze ;-) ).

Mam antenę eliptyczną z dwoma konwerterami , z tym że do jednego podłączony jest dekoder Polsatu , a do drugiego konwertera NC+

To znaczy, że obydwa konwertery są ustawione na Hotbirda. W tej sytuacji Oe1 DD nie odbierzesz. Musisz mieć antenę "z zezem" w której jeden konwerter widzi Hotbirda, drugi Astrę. Doprowadzenie jednym kablem, tunery NC+ obsługują DiSEqC, więc przełączają konwertery w zależności od potrzeby.

Ukryta Zawartość

4K Flat.

Szukam między suszarkami do włosów i frytkownicami, ale oleda ni ma;(

Ukryta Zawartość

Szukam między suszarkami do włosów i frytkownicami, ale oleda ni ma;(

Nie w tym sklepie Kolega szuka. OLED to na dzień dzisiejszy sprzęt elitarny. Trzeba szukać w sklepach dla elit lub w w takich "nie dla idiotów" ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.