Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Te trzy tytuły obalają Wasze kłamstwa i obnażają niewiedzę niestety :).

W równym stopniu obnażają Twoją mitologię i myślenie życzeniowe.

To zdanie pokazuje twój poziom wiedzy w temacie.

EOT z mojej strony. Szkoda czasu.

Zapoznaj się może najpierw co daje układ Quasi-Quadro, co to jest informacja kierunkowa S, a potem dopiero zabieraj głos. Jak na razie wychodzisz na autorytet z nominacji własnej, który swoje racje forsuje metodą na bezczela poprzez dezawuowanie i obrażanie rozmówców.

Każdy swój rozum ma i wyciągnie wnioski z tej dyskusji.

Przede wszystkiem odnośnie Ciebie na podstawie stylu prowadzenia dyskusji.

Rosną. Wykładniczo.

Dokładnie.

Nawet dobra realizacja stereo jest trudna i wymaga wysokiego profesjonalizmu. Wielokanałowa to taki stopień złożoności, że dobrze radzi sobie z tym tylko drobna w skali świata garstka reżyserów. Dlatego są drodzy, adekwatnie do swych umiejętności.

Ci drodzy wykorzystywani są głównie przy produkcjach filmowych, przy koncertach raczej rzadziej.

Wystarczy zrobić sobie prościutki układ Quasi-Quadro o którym rozmawialiśmy w innym wątku i dodać dwa małe głośniki tylne. Masz oklaski z tyłu. Przy okazji akustykę sali, w której dokonano nagrania.

Mimo wszystko wolę stereo mimo tych oklasków zlokalizowanych nieprawidłowo. Oklaski nie dominują w nagraniu koncertu. To coś w stylu jak napisy końcowe zrealizowane w 3D.

Moim zdaniem akustyka z nagrania będzie dominować nad akustyką pokoju odsłuchowego.

Na pewno tak, ale będzie zaburzana przez tą drugą w stopniu istotnym. Jak wpływają te dwie akustyki na to co słyszymy z systemu pokazuje prosty eksperyment z nagraniem i odtworzeniem, np. czyjegoś głosu, u nas w pokoju mieszkalnym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mimo wszystko wolę stereo mimo tych oklasków zlokalizowanych nieprawidłowo. Oklaski nie dominują w nagraniu koncertu. To coś w stylu jak napisy końcowe zrealizowane w 3D.

W Quasi-Quadro masz wrażenie, że raptem znalazłeś się w sali koncertowej.

W Quasi-Quadro masz wrażenie, że raptem znalazłeś się w sali koncertowej.

Wiem, ale nie chodzi przecież o sztuczne wytwarzanie wrażenia. Te efekty fazowe tworzą z jednej strony wrażenie w/w a z drugiej też sporo psują. Nie ma nic za darmo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie rozśmieszaj mnie.

Jak to? Przecież jest autorytetem. Z nominacji własnej.

Daje niedwuznacznie do zrozumienia, że w sprawach audio video mają prawo wypowiadać się jedynie ci, którzy posiadają sprzęt wartości sześciocyfrowej. Cała reszta ma zamknąć dzioby, słuchać z należną atencją co tamci raczą oznajmić i podziwiać ich niezmierzone zasoby wiedzy.

Nie rozśmieszaj mnie.

Z Ciebie nie ma co się śmiać, nad tobą trzeba płakać ...

cytuję Twoje słowa: Proszę mi pokazać kontent koncertów na UHD. - BRAK

Pokazałem. Mijanie się z prawda czy konfabulację udowodniono powyżej. Ktoś inny nazwie to bardziej dosadnie. Może następnym razem sprawdzisz fakty zanim cos napiszesz.

Muszę przewietrzyć mój system…

Pokazałeś. Aż trzy tytuły. Powalająca swym rozmiarem oferta rynkowa

A puszysz się i dmiesz w surmy tryumfalne jakbyś zamieścił link do listy co najmniej kilku tysięcy.

Pokazałem. Mijanie się z prawda czy konfabulację udowodniono powyżej. Ktoś inny nazwie to bardziej dosadnie. Może następnym razem sprawdzisz fakty zanim cos napiszesz.

?????

Przecież to nie są koncerty.

:)

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

?????

Przecież to nie są koncerty.

:)

A co ... teledyski disco polo?

Pokazałeś. Aż trzy tytuły. Powalająca swym rozmiarem oferta rynkowa

A puszysz się i dmiesz w surmy tryumfalne jakbyś zamieścił link do listy co najmniej kilku tysięcy.

Za to ty sie piszysz jednym demem 8K, he, he, he.

Kolega pmcomp rozbawia mnie do łez.

Jeśli taki zespół jak Kraftwerk ostatnio wydał koncert na BLU-RAY a nie UHD to znaczy nie dość , że NIE MA koncertów ale też NIE BĘDZIE .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Każdy kto twierdzi inaczej jest naiwniakiem.

Ukryta Zawartość

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

I jeszcze coś dopiszę a propos dźwięku.

Jesli ktoś uważa ciągle DD i DTS 5.1 za top to ... ja takich realizacji sluchałem dokładnie 20 lat temu jak wchodził format DVD. I wtedy to był top.

Dzisiaj rządzi Atmos i DTS X ... czy to się komuś podoba czy nie. I nie ma to nic wspolego z kasą czy technologią. Dostepne i na BD i na BD-UHD. Format 7.2.4 albo 11.2 jak kto woli. To jest standard wysokiej jakosci kina domowego. Atmos albo DTS X stały się standardem we wszystkich nowych produkcjach wydawanych na BD-UHD. Na niebieskim BD pojawiają sie ostatnio rzadko, promowany jest wyłacznie format 4K BD-UHD z takim dźwiękiem.

I zadne belki do OLEDa tego nie zasymulują. To czysty marketing. Tylko 11 jednorodnych glośników plus dwa suby. Najlepiej na basowych papierzakach o dużej średnicy i na hornach na front i central. Efektowa reszta moze byc "mniejsza".

Pozdro

a

Jesli ktoś uważa ciągle DD i DTS 5.1 za top to ...

Kto uważa za top? Dolby TrueHD i DTS-HD MA są lepsze, jako systemy bezstratne.

Dzisiaj rządzi Atmos i DTS X ... czy to się komuś podoba czy nie. I nie ma to nic wspolego z kasą czy technologią. Dostepne i na BD i na BD-UHD. Format 7.2.4 albo 11.2 jak kto woli. To jest standard wysokiej jakosci kina domowego. Atmos albo DTS X stały się standardem we wszystkich nowych produkcjach wydawanych na BD-UHD.

Nieprawda:

Lossless   17   100.00 %

DTS-HD Master Audio   4   23.53 %

Dolby TrueHD   3   17.65 %

Dolby Atmos   7   41.18 %

DTS:X   3   17.65 %

Total with Known Audio   17 

7.1 Channels   2   11.76 %

5.1 Channels   5   29.41 %

Źródło: www.blu-raystats.com

Filter:

Resolution: 2160p

Release date: 2018

W 4K wydano od początku tego roku 17 tytułów. Tylko 10 miało dźwięk Dolby Atmos lub DTS:X. Pozostałe 7 miało Dolby TrueHD lub DTS-HD MA, wśród nich 5 miało dźwięk 5.1.

Mówienie o "standardzie" jest więc nieuprawnione.

Na niebieskim BD pojawiają sie ostatnio rzadko, promowany jest wyłacznie format 4K BD-UHD z takim dźwiękiem.

BD-UHD też ma niebieski laser.

Tylko 11 jednorodnych glośników plus dwa suby. Najlepiej na basowych papierzakach o dużej średnicy i na hornach na front i central.

Efektowa reszta moze byc "mniejsza".

Wiadomo ile kosztują głośniki tubowe. Mamy więc znowu (jak widać to standard u tego autora) nowobogackie szpanerstwo i puszenie się grubością portfela.

Poza tym mamy wewnętrzną sprzeczność: czy ma być 11 jednorodnych (czytaj: tubowych) głośników, czy też ma kanały efektowe autor wpisu dopuszcza mniejsze?

Te tuby Avantgarde podwieszone pod sufitem na kanałach górnych. Piękna sprawa.

Może następnym razem sprawdzisz fakty zanim cos napiszesz.

No właśnie. Na www.blu-raystats.com .

Podsumowanie - TV 4K to gadżet. Z praktycznie nie istniejącym kontentem. Brak produkcji i wydań. Wyjątkiem jest nisza dla fanów kina. A to z jednego względu Filmy z celuloidu łatwo przetransferować na dowolny niższy format jak 4K czy 8K.Dla tego wyjątkowo pewna ich ilość będzie. Czy kupować 4K czy 8K lub pójść do kina na pełny wypas pozostawiam każdemu do wyboru.

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

Zapomniałeś o Lidze Mistrzów i Premier League w piłkę kopaną? Czy nie wiedziałeś? A nadchodzące Mistrzostwa Świata w Rosji?

Gdzie ty się urodziłeś, w jakiejś wiosce w lesie tropikalnym? Ta jak to nazywasz nisza dla fanów kina nakręca biznes "telewizyjny" na całym świecie. Od czasów kasety VHS, potem w 1997 DVD, potem w 2006 BD i ostatnio 2017 BD-UHD. Do tego serwisy streamingowe Netflix i Amazon, które tez mają mnóstwo pozycji w 4K.

I to jest gadget ??? W takim razie po co odwiedzasz takie miejsca jak to ???

PS. Filmów zeskanowanych z celuloidów w kolekcji wydań na BD-UHD jest klikanaście, może ze dwadzieścia parę. Reszta to nowe produkcje kręcone kamerami cyfrowymi. Warto wiedzieć, że nie wszystkie są "prawdziwymi 4K", warto zajrzeć tutaj:

Ukryta Zawartość

Obejrzyj sobie taki gadget na OLEDzie z Dolby Vision, wtedy dalej porozmawiamy bo na razie widzę, że z Tobą nie ma o czym.

Pozdro

Ukryta Zawartość

NOWYCH produkcjach baranku, a nie odgrzewanych kotletach. Na drugi raz doczytaj dokładnie co napisałem.

Tak. NOWYCH. Przy cytowanych statystykach z www.blu-raystats.com wyraźnie napisałem jakie filtry założyłem:

A więc są to wyłącznie produkcje TEGOROCZNE. Najnowsze z nowych. Żadne odgrzewane kotlety.

Oprócz braku elegancji i skromności wyszedł również (typowy dla szpanerów) brak znajomości języka angielskiego. Jak Ty sobie dałeś radę na zmywaku w UK, który mi próbujesz sugerować? Dlatego nie proponuję, abyś czytał dokładnie co napisałem, gdyż na przeszkodzie stoją Twoje braki językowe.

he, he, he ... w e, he ... :).

Przez grzeczność nie napiszę kogo w myśl ludowego porzekadła poznaje się "po śmiechu jego".

A popatrz co ty masz?

351R ma Dolby TrueHD i DTS-HD MA. Więc nie rozumiem o co chodzi chodzi?

Ukryta Zawartość

Światem rządzi mniejszość, a nie większość. Jeszcze do tego nie dojrzałeś???

I Ty należysz do tej rządzącej mniejszości? Masz jeszcze coś śmiesznego do napisania?

PS. z tym nowobogactwem to już technika "zdartej płyty" ... wymyśl coś nowego. Ja nie mam kompleksów, że daję sobie radę ... w przeciwieństwie do ciebie. Weź się chłopie porządnie do roboty bo widzę, że pierdzisz w stołek, he, he, he. Jak by co to UK ... czeka.

Będę pisał co uznam za stosowne, a od ewentualnego zwracania mi uwagi jest Moderacja. Proszę znać swoje miejsce w szyku. Za "dobre rady" dziękuję, nie skorzystam. Nie każdy musi powielać wzorce innych. Nie znasz mojego statusu materialnego. Nie masz kompleksów powiadasz? Masz. Wyższości i pychy.

Żenujący przykład braku klasy. Ale cóż... Frak leży dobrze na człowieku dopiero w trzecim pokoleniu.

Ukryta Zawartość

Tak. NOWYCH. Przy cytowanych statystykach z www.blu-raystats.com wyraźnie napisałem jakie filtry założyłem:

A więc są to wyłącznie produkcje TEGOROCZNE. Najnowsze z nowych. Żadne odgrzewane kotlety.

Oprócz braku elegancji i skromności wyszedł również (typowy dla szpanerów) brak znajomości języka angielskiego. Jak Ty sobie dałeś radę na zmywaku w UK, który mi próbujesz sugerować? Dlatego nie proponuję, abyś czytał dokładnie co napisałem, gdyż na przeszkodzie stoją Twoje braki językowe.

Przez grzeczność nie napiszę kogo w myśl ludowego porzekadła poznaje się "po śmiechu jego".

351R ma Dolby TrueHD i DTS-HD MA. Więc nie rozumiem o co chodzi chodzi?

Ukryta Zawartość

I Ty należysz do tej rządzącej mniejszości? Masz jeszcze coś śmiesznego do napisania?

Będę pisał co uznam za stosowne, a od ewentualnego zwracania mi uwagi jest Moderacja. Proszę znać swoje miejsce w szyku. Za "dobre rady" dziękuję, nie skorzystam. Nie każdy musi powielać wzorce innych. Nie znasz mojego statusu materialnego. Nie masz kompleksów powiadasz? Masz. Wyższości i pychy.

Żenujący przykład braku klasy. Ale cóż... Frak leży dobrze na człowieku dopiero w trzecim pokoleniu.

To ci jeszcze kilkanaście pokoleń zostało.

Ukryta Zawartość

To ci jeszcze kilkanaście pokoleń zostało.

Nieważne czy z sensem - ważne, że coś udało się odpysknąć.

Panie Nowobogacki a tutaj statystyki za 2017 (też Resolution: 2160p).

Lossless 131 100.00 %

DTS-HD Master Audio 29 22.14 %

Dolby Atmos 71 54.20 %

DTS:X 31 23.66 %

Total with Known Audio 131

7.1 Channels 8 6.11 %

5.1 Channels 21 16.03 %

29 filmów miało dźwięk DTS-HD MA, w tym 21 w formacie 5.1 .

Interesujące jest co innego. W całości produkcji 4K roku 2016 tytuły z dźwiękiem Dolby Atmos lub DTS:X stanowiły 64.29%. Udział ten w roku 2017 wzrósł do 80.86%. W pierwszych dwóch miesiącach roku 2018 spadł do poziomu 58.83%.

Tak wygląda to "stawanie się standardem".

Zajrzyjmy jeszcze raz na www.blu-raystats.com .

Ilość tytułów wydanych w 4K w poszczególnych latach:

2016: 84

2017: 131

2018: 17

Razem: 232

Informacja @pmcompa o ponad 300 tytułach jest więc (delikatne mówiąc) mijaniem się z rzeczywistością.

czy to się komuś podoba

Mnie się nie podoba, ale to oczywiście tylko moja opinia teoretyczna oparta o wiedzę o zjawiskach fazowych w systemach z dwoma punktami promieniowania (stereo). Oczywiście wiele efektów w tych systemach wielokanałowych może być imponująca. Trzeba tylko staranności inżynierów wykonujących rejestrację i mastering a to przy obecnych poziomach cen i sprzedaży gotowego produktu niełatwe zadanie.

Tylko 11 jednorodnych glośników plus dwa suby.

To jest dopiero czysty marketing ;-).

Najlepiej na basowych papierzakach o dużej średnicy i na hornach na front i central.

Takich w których membrana będzie generowała sporo swoich własnych dźwięków przy dużych natężeniach dźwięku ?

Informacja @pmcompa o ponad 300 tytułach jest więc (delikatne mówiąc) mijaniem się z rzeczywistością.

I kolejne KŁAMSTWO:

Ukryta Zawartość

Policz sobie, palców Ci nie starczy więc skorzystaj z liczydła. Grubo ponad 400.

Interesujące jest co innego. W całości produkcji 4K roku 2016 tytuły z dźwiękiem Dolby Atmos lub DTS:X stanowiły 64.29%. Udział ten w roku 2017 wzrósł do 80.86%. W pierwszych dwóch miesiącach roku 2018 spadł do poziomu 58.83%.

Tak wygląda to "stawanie się standardem".

To się nazywa manipulowanie liczbami. Porównanie rocznej statystyki do dwumiesięcznej? Brawo !!! Poczekaj kolejne 10 miesięcy i wtedy dokonaj porównania.

Ukryta Zawartość

Grubo ponad 400.

Powstaje zatem pytanie które statystyki są wiarygodne. Rozrzut jest jak 1:2.

To się nazywa manipulowanie liczbami. Porównanie rocznej statystyki do dwumiesięcznej? Brawo !!! Poczekaj kolejne 10 miesięcy i wtedy dokonaj porównania.

Manipulacja byłaby gdybym porównywał liczby bezwzględne. Udziały można porównywać zawsze.

Powstaje zatem pytanie które statystyki są wiarygodne. Rozrzut jest jak 1:2.

To nie jest statystyka. To fakt. To lista wydanych tytułów na BD-UHD

Manipulacja byłaby gdybym porównywał liczby bezwzględne. Udziały można porównywać zawsze.

Jak widzę ze statystyki dwója !!! Zakup pierwszą lepszą książkę o statystyce i się doucz.

A tak na szybko: czy wiarygodne jest porównanie udziałów procentowych w próbce wykonanej na 1000 badanych i na 10 badanych?

Takich w których membrana będzie generowała sporo swoich własnych dźwięków przy dużych natężeniach dźwięku ?

Moim zdaniem lepszych głośników na bas niż papier nie wymyślono. Najlepiej na płóciennym zawieszeniu. Np. Altec. Sztywna, lekka i szybka membrana.

Pozdro

To nie jest statystyka. To fakt. To lista wydanych tytułów na BD-UHD

Co w takim razie zawiera www.blu-raystats.com ?

Jak widzę ze statystyki dwója !!! Zakup pierwszą lepszą książkę o statystyce i się doucz.

Nie muszę. Ten belferski ton jest wielce zabawny.

Moim zdaniem lepszych głośników na bas niż papier nie wymyślono. Najlepiej na płóciennym zawieszeniu. Np. Altec. Sztywna, lekka i szybka membrana.

Niezbywalnym prawem każdego jest mieć własne zdanie. Powyższa opinia jest wyłącznie Twoim osobistym zdaniem. Nic ponadto.

Możliwe że masz rację, ale w dzisiejszych metrażach lepiej sprawdzają się sztywne kompozytowe membrany, które nie wymagają wielkich obudów a potrafią nisko zejść. Jeszcze lepiej zachowa się przekładkowa (ekstremalnie sztywna), kewlarowa (ekstremalnie lekka) membrana taka jak w starych już nie produkowanych głośnikach firmy Focal. Takie rozwiązanie zapewniało zbliżenie się do idealnego modelu membrany czyli sztywnego tłoka. Papier też może być całkiem dobry, ale niestety nie jest zbliżony do ideału.

No to jeszcze jedno sprawdzam.

Kto w tej chwili ogląda w 4K Halowe Mistrzostwa Świata? O ile się orientuję u nas są nadawane w standardzie SD.

Oto i cała prawda o gadżecie 4K.

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

Na pytania @REA z godziny 13:51 i 17:52 cisza. Zero odpowiedzi.

Znamienne.

Wydaje mi się że przed laty FHD znacznie szybciej zdobywało rynek i stawało powszechnym standardem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.