Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz ponownie. Wiem, to zabawa w ciuciubabkę, ale między Twoim wpisem a usunięciem trochę czasu upłynie, jest więc szansa że ktoś to przeczyta. Im więcej tym lepiej.

Napisałem.

Twój krytyczny wpis sprzed 7 godzin mówiący o powidokach jak najbardziej tam jest, niewykasowany.

Jakiś entuzjasta OLED pyta kogoś innego, też sygnalizującego problem wypaleń kto mu płaci za pisanie takich bzdur? W odpowiedzi spytałem a kto jemu za reklamę tej technologii?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś na potwierdzenie słów Bobcat-a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mogę tylko użyć ulubionego powiedzenia mojej teściowej (skądinąd przeurocza osoba, każdemu życzę takiej):

A nie mówiłem?

Utwierdza to w przekonaniu o braku zasadności i jakiegokolwiek sensu pójścia w przejściówkę 4K, która tak naprawdę powinna się nazywać Ultra HD Ready. Moim zdaniem optymalnym i jedynie rozsądnym scenariuszem jest używanie posiadanego Full HD tak długo jak się da, a potem przeskoczenie od razu na 8K. Doświadczenie uczy, że japońskie rozwiązania w zakresie elektroniki rozprzestrzeniają się błyskawicznie, stając ogólnoświatowymi standardami.

Yep. Dlatego ja zostaje przy FHD. Jak bede chcial doswiadczyc 4K to pojde do kina. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Doświadczenie uczy, że japońskie rozwiązania w zakresie elektroniki rozprzestrzeniają się błyskawicznie, stając ogólnoświatowymi standardami.

Nie wszystkie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie wszystkie.

Tak. Mini Disc się nie przyjął. Wyjątek potwierdzający regułę.

Natomiast listę tych, które się przyjęły - każdy z nas może przytoczyć i jest ona dłuuuga. Bardzo długa.

Yep. Dlatego ja zostaje przy FHD. Jak bede chcial doswiadczyc 4K to pojde do kina. ;)

Ja tak samo. A potem idę od razu w 8K.

Kto dziś pamięta HD Ready? Przejściówka, która pojawiła się na krótką chwilę i odeszła w niebyt. Podobnie 4K, w sytuacji gdy JEST już na świecie 8K - pogrąży się w nicości prędzej niż się niektórym wydaje.

Reklamowanie 4K nie sposób postrzegać inaczej niż jako skok na portfele naiwnych, albo mówiąc inaczej: polowanie na jeleni. Aby teraz wydali kasę na przejście FHD-4K, aby zaraz potem kłaść im do do głowy, że 4K jest passe, więc niech wydadzą kolejną kasę na przejście 4K-8K.

Nie ze mną takie numery Bruner.

Tak. Mini Disc się nie przyjął. Wyjątek potwierdzający regułę.

Takich wyjątków było więcej. Była już rozmowa na ten temat. Co do 8k to trzeba zachować powściągliwość. Tak mi się wydaje :-).

Natomiast listę tych, które się przyjęły - każdy z nas może przytoczyć i jest ona dłuuuga. Bardzo długa.

Zgadzam się. Japończycy to bardzo innowacyjne społeczeństwo mimo kultywowania mocnej tradycji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Takich wyjątków było więcej.

Jakich? Jeśli masz na myśli video systemu Betamax - to przyznam Ci rację i jednocześnie zauważę, że przyjął się VHS. Również autorstwa Japończyków. Natomiast jeśli masz na myśli magnetofon cyfrowy DAT to jest i tak i nie, gdyż nie przyjął się na masowym rynku konsumenckim, natomiast w zastosowaniach profesjonalnych - jak najbardziej tak.

Co do 8k to trzeba zachować powściągliwość. Tak mi się wydaje

Dla mnie natomiast sprawa jest oczywista i nie mam najmniejszych wątpliwości. 4K to chwilowa przejściówka, która zaraz zniknie z rynku.

Jakich? Jeśli masz na myśli video systemu Betamax - to przyznam Ci rację i jednocześnie zauważę, że przyjął się VHS. Również autorstwa Japończyków. Natomiast jeśli masz na myśli magnetofon cyfrowy DAT to jest i tak i nie, gdyż nie przyjął się na masowym rynku konsumenckim, natomiast w zastosowaniach profesjonalnych - jak najbardziej tak.

Już kiedyś dawałem przykłady L kaseta, różne egzotyczne, aczkolwiek bardzo dobre redukcje szumów do magnetofonów i parę innych. Musiałbym trochę podrapać się po głowie żeby to uporządkować ;-). Pewnie w różnych dziedzinach znajdzie się tego więcej.

Dla mnie natomiast sprawa jest oczywista i nie mam najmniejszych wątpliwości. 4K to chwilowa przejściówka, która zaraz zniknie z rynku.

Możliwe, ja zachowam powściągliwość. To już niedługo się wyjaśni czy naprawdę potrzeba 8k w przeciętnym domu.

Pewnie w różnych dziedzinach znajdzie się tego więcej.

Powiedzmy tak: lista przyjętych w świecie japońskich wynalazków w dziedzinie elektroniki jest o kilka rzędów wielkości dłuższa od listy wynalazków odrzuconych.

czy naprawdę potrzeba 8k w przeciętnym domu.

Jako ten który widział 8K "w akcji" odpowiadam: jak najbardziej TAK.

Zwróć uwagę proszę, że gdy wchodziło Full HD różne mądrale również zastanawiały się nad jego celowością w warunkach domowych.

Powiedzmy tak: lista przyjętych w świecie japońskich wynalazków w dziedzinie elektroniki jest o kilka rzędów wielkości dłuższa od listy wynalazków odrzuconych.

Zgadzam się, ale są też jak napisałeś odrzucone. Warto zachować powściągliwość :-). Nie mówię że 8k nie będzie za jakiś czas standardem obowiązującym w całym świecie. Możliwe że będzie.

Różnica w oglądaniu 8K-4K jest znacznie (naprawdę: znacznie) większa niż 4K-FHD. Różnica 8K-FHD jest porażająca (in plus) i zwala z nóg od pierwszego oglądania.

Różnica w oglądaniu 8K-4K jest znacznie (naprawdę: znacznie) większa niż 4K-FHD. Różnica 8K-FHD jest porażająca (in plus) i zwala z nóg od pierwszego oglądania.

Ale tylko wtedy jak wyemitują dobry materiał wyjściowy a z tym może być trudno.

Ale tylko wtedy jak wyemitują dobry materiał wyjściowy a z tym może być trudno.

Jest to (jak mówią) "oczywista oczywistość". Nic nie pomoże najdoskonalsza technologia jeśli materiał wejściowy to tzw. "kaszana". Może co najwyżej bezlitośnie obnażyć ułomność techniczną źródła.

To co oglądałem to był materiał od samego początku rejestrowany jako 8K.

Widzę że sceptycy 8K i miłośnicy przejściówki o nazwie 4K (= UHD Ready) raptem nabrali wody w usta.

Dla mnie 4k względem fullhd 65cali vs 65cali nie warta wymiany... Owszem da się zauważyć różnice ale to każdy musi zobaczyć i sam zdecydować. 8k z chęcią bym zobaczył. A na przykład w gry komputerowe w 8k to zagrają chyba moje dzieci, bo co to napędzi,skoro w 4k w tej chwili jest ciężko na najsilniejszych kartach graficznych.

Niemiecki Loewe wprowadza oledy 4K o nazwie "Bild7" co ciekawe mają system audio 120W ceny zaczynają się od 25tyś. A miało co roku podobno być taniej :)

Kupiłem dziś PC Format jest artykuł w nim opis nowych LG OLED na 2016r. i firma oficjalnie podaję szacowaną żywotność paneli ze wszystkich serii na rok 2016 na 100tyś godzin żywotności

Oficjalnie podają tą żywotność 100 tyś.bo dobrze wiedzą że nikt tego nie sprawdzi organoleptycznie ponieważ użytkownicy którzy się skuszą na OLED po tej deklaracji szybciej załatwią panel wypaleniami których to gwarancja nie obejmuje....

Ja tak samo. A potem idę od razu w 8K.

Fantasta zaklinający rzeczywistość :):) - nie wiem ile Ty masz tam w Peslu na początek ale żeby się nie okazało że jak to 8K wejdzie to Ty już tego nie docenisz::). Chyba żeś młokosik (w pozytywnym tego słowa znaczeniu :) to zazdroszczę i powodzenia :)

Określenie mnie mianem fantasty jest nieuprawnione, gdyż 8K już jest. Nie w testach, ale jako ogólnodostępny program telewizji publicznej. Na chwilę obecną w Japonii, lecz rozprzestrzenienie się tego na cały świat jest kwestią max kilku lat.

Bobcat na świat zachodni może tak....ale u nas to nawet nie mamy o czym marzyć... oczywiście mówię o natywnym jakimś "K" bo to że będzie znaczek 4k czy 8k to niestety o niczym nie świadczy... wystarczy spojrzeć na nasze teraz kanały ze znaczkiem HD. ..to tylko znaczek a obraz... to już przemilcze....

Ile czasu upłynęło pomiędzy pojawieniem się Full HD na świecie i u nas? Bardzo niewiele. To się działo prawie równolegle.

Co do jakości programów emitowanych w DVB-T HD zgoda. Zdecydowanie za dużo jest tam materiału SD. Celuje w tym zwłaszcza TVP, bo w TVN jest znacznie lepiej. Ale na satelitarnych platformach cyfrowych (ja mam NC+) jest dużo programów HD ze znakomitą jakością techniczną. W pełni zasługują na znaczek HD.

I właśnie tam, w transmisji satelitarnej jest główna przyszłość 8K. Japończycy bardzo mocno w to idą, choć mają również naziemne 8K.

Kto ma kasę aby teraz wydać na przejście FHD-4K aby zaraz potem wydawać na przejście 4K-8K - jego decyzja. Ja uważam to za przejaw braku rozsądku i wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Szczegolnie ze wciaz mozna kupic TV FHD sporo taniej. Mozna miec 4K za 8000zl, albo ta sama jakosc obrazu w FHD za 4000zl. Oczywiscie przekatna ta sama.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Cześć chłopaki.

Gdy przyswoję sobie to co tu napisaliście, to postaram się włączyć do dyskusji, bo na razie czuję się nieuprawnionym :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.