Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego przestałem chodzić do kina. Dla mnie 24 klatki to anachronizm.

Ale jak ktoś lubi taką dygawicę to czemu nie. Dla mnie wygląda to nienaturalnie.

Ja też wolałbym zeby wszystko było w wyższym klatkażu - 48 klatek to bajka.

Niestety efekty uboczne które zapewniają upłynniacze są dla mnie jeszcze mniej akceptowalne od skakania obrazu przy 24 klatkach. Jedyne upłynniacze które są dla mnie jakimś akceptowalnym półśrodkiem to te w telewizorach Sony w trybie prawdziwe kino, jednak artefakty obrazu bszy szybkim liniowym ruchu które występują w tym trybie sprawiają że w ogólnym rozrachunku wole mojego VT60 bez jakichkolwiek upłynniaczy.

Ja też wolałbym zeby wszystko było w wyższym klatkażu - 48 klatek to bajka.

Niestety efekty uboczne które zapewniają upłynniacze są dla mnie jeszcze mniej akceptowalne od skakania obrazu przy 24 klatkach. Jedyne upłynniacze które są dla mnie jakimś akceptowalnym półśrodkiem to te w telewizorach Sony w trybie prawdziwe kino, jednak artefakty obrazu bszy szybkim liniowym ruchu które występują w tym trybie sprawiają że w ogólnym rozrachunku wole mojego VT60 bez jakichkolwiek upłynniaczy.

Akurat mam Sony i prawdziwe kino mi nie odpowiada. Obraz ruchomy drga( nie wiem czy to dobre określenie). Oglądam na płynny ale niestety w tym trybie rozmazuje przy szybkich ruchach. Standardowy już nie jest tak płynny ale ujdzie jak ktoś nie lubi teatrzyku. Resztę można o dupę rozbić. Przy 24 klatkach "wyraźny", "wyraźny plus" i "impuls" wyraźnie miga. Przy 50i miga "impuls". Do tego jest niemiłosiernie ciemny.

Generalnie upłynniaczami ruchu w Sony nie jestem specjalnie zachwycony.

Akurat mam Sony i prawdziwe kino mi nie odpowiada.

A jaki model masz?

Drganie lekkie w tym trybie zauwazyłem tylko na napisach i to ledwo zauważalne, ale oglądałem na Sony X9005B, z tego co pamiętam starsze serie, miały te drganie wyraźniejsze - chociażby Sony W905 (najlepszy TV Full HD jaki Sony stworzyło w ciągu ostatnich 2 lat).

A jaki model masz?

Drganie lekkie w tym trybie zauwazyłem tylko na napisach i to ledwo zauważalne, ale oglądałem na Sony X9005B, z tego co pamiętam starsze serie, miały te drganie wyraźniejsze - chociażby Sony W905 (najlepszy TV Full HD jaki Sony stworzyło w ciągu ostatnich 2 lat).

Właśnie ten model mam.

Właśnie ten model mam.

Nie masz na co narzekać, to rewelacyjny TV, drganie jest rzeczą naturalną dla materiału 24 klatki - jeśli chcesz to ominąć - nie tracąc ostrości obrazu to zalecam odtwarzanie Blu-ray z kompa z odpowiednimi upłynniaczami bedącymi zintegrowane w player - polecam Jriver na początek - po odpowiedniej konfiguracji czyni cuda. Sam z tego programu korzystam, ale osobiście wole oglądać bez upłynniaczy, dlatego ich nie włączam - jednak powszechnie panuje opinia, ze upłynniacze w Jriver po odpowiedniej konfiguracji działają rewelacyjnie.

Nie masz na co narzekać, to rewelacyjny TV, drganie jest rzeczą naturalną dla materiału 24 klatki - jeśli chcesz to ominąć - nie tracąc ostrości obrazu to zalecam odtwarzanie Blu-ray z kompa z odpowiednimi upłynniaczami bedącymi zintegrowane w player - polecam Jriver na początek - po odpowiedniej konfiguracji czyni cuda. Sam z tego programu korzystam, ale osobiście wole oglądać bez upłynniaczy, dlatego ich nie włączam - jednak powszechnie panuje opinia, ze upłynniacze w Jriver po odpowiedniej konfiguracji działają rewelacyjnie.

Dzięki. Na pewno spróbuję.

65” OLED 4K TV już w sklepach

65" OLED 4K LG jest aktualnie wysyłany do sklepów w Stanach Zjednoczonych. Początkowa cena detaliczna

została ustalona na 9999 $. Model z ekranem 77” ma pojawić lada moment, w dość ekskluzywnej cenie 24999 $.

Nikt nie będzie czekał z przecenami - nowy OLED 65" 4K można będzie szybko kupić w przedziale 6000-7000$.

A w Polsce ? Start zapewne ~ 29 990 , a przed świętami 19 990 ! :) Za 9 999 pln. chętnych nie zabraknie ! :)

Nowy LG 55" OLED 55EC930V w cenie 9 999 zł jest dostępny w Saturnach:

Warszawa - Złote Tarasy, ul. Złota 59,

Warszawa - Targówek, ul. Głębocka 13,

Kraków - Galeria Bronowice, ul. Stawowa 61.

Myśłałem, że ta cena jest na wabia albo, że to jakaś pomyłka.

Ale nie, jest faktem !

Dobrze że nie jest płaski bo gdyby był to pewnie bym go kupił gdyby dali dodatkowy upust a wiadomo że rozmowa z kierownikiem może zbić cenę do 9 tyś lub niżej. No ale jest krzywy i mam spokój.

Jeżeli on startuje z ceną 9999 zł to za 3 lub 4 m-ce będzie po 6,5 tyś zł ale i tak zawsze będzie krzywy. Wcześniej pisali że ta cena to oferta specjalna (taka ściema ) a teraz nic nie piszą czyli pewnie to cena katalogowa.

Coraz więcej osób potwierdza że Oled tv mają przesunięte kolory gdy oglądamy nie na wprost tylko pod większym kątem tylko że dziwne jest to że u jednych twarze ludzkie zmieniają barwe na zieloną a u innych na żółtą, tak jakby powodowały to różne filtry czyli jeden powoduję żółtą a drugi w innym egzemplarzu zieloną. Tak przypuszczam. A miały być oled tv idealne do oglądania pod kątem. Na razie głównie potwierdzają to użytkownicy i testerzy krzywych oled tv ale jest tylko mała iskierka nadziei że płaskie będą wolne od tego problemu. Jeżeli to przez filtry to może inny odbiorca paneli od lg wymyśli takie które nie będą tego powodować np Panasonic bo LG to wiadomo już od lat że do takich drobiazgów jak przesunięte kolory pod kątem nie przykłada uwagi.

jest też w Katowice - Silesia City Center

Coraz więcej osób potwierdza że Oled tv mają przesunięte kolory gdy oglądamy nie na wprost tylko pod większym kątem tylko że dziwne jest to że u jednych twarze ludzkie zmieniają barwe na zieloną a u innych na żółtą,

Podaj źródło tych rewelacji. Ciocia Zosia i wujek Czesio ? :)

LG to wiadomo już od lat że do takich drobiazgów jak przesunięte kolory pod kątem nie przykłada uwagi.

Mógłbyś doprecyzować co masz na myśli? LG od lat stosuje w swoich LCD matryce IPS, które pod względem stabilności kolorów pod kątem są nieporównanie lepsze niż *VA u konkurencji.

Podaj źródło tych rewelacji. Ciocia Zosia i wujek Czesio ?

W krzywych OLED stojąc pod kątem zaobserwowałem pewną degradację kolorów w tej części ekranu, gdzie kąt był największy. Są tam takie trochę wyblakłe.

Podaj źródło tych rewelacji. Ciocia Zosia i wujek Czesio ? :)

Widzę że jeżeli jeszcze o tym problemie nie słyszałeś to właśnie twoim źródłem jest wyłącznie "Ciocia Zosia i wujek Czesio ? :) "

Gdyby to było tylko widoczne tam gdzie kąt jest największy to nawet bym o tym nie wspominał.

A teraz źródła czyli według BoDeX a "Ciocia Zosia i wujek Czesio ? :)"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

21.jpg24.jpg23.jpg

22.jpg

Chad B. czyli znany tester tv z forum

Ukryta Zawartość

cytat: The EC9300's picture quality takes on a yellowish, off white appearance when it is viewed significantly off axis. Viewers sitting along a typical 3 cushion couch will all see great picture quality, but at more extreme horizontal and vertical angles the shift becomes apparent. Though I don't think it's sensitive enough to be a major concern, I would attempt to arrange a layout where seating positions are not too far to the side or below the screen. The attached report shows how the EC9300's measurements change off axis, with the "Before calibration" column showing the measurements on axis and the "After calibration" column being the same settings measured about 45 degrees to the side.

Może być więcej "Czesiów" jak ich nazywasz jeśli chcesz.

edit: ten sam problem dotyczy również Samsunga KE55S9C czyli oled tv RGB więc to problem nie tylko whiteOLED od LG.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Próby zmierzenia jakiejkolwiek emisji światła z pełnoekranowej czerni skończyły się fiaskiem. Mój laboratoryjnej klasy kolorymetr – Klein K-10A – nie był w stanie wychwycić jakiegokolwiek wartości luminancji. Na planszy ANSI 4x4, gdzie ciemne pola przeplatają się z jasnymi, udało się zarejestrować 0.0001cd/m2, pochodzące zapewne z rozproszeń na powłoce ekranu. To, przy 120cd/m2 bieli ustawionej na noc oznacza kontrast 1 200 000:1. Niebywałe, prawda?...

...Niestety, żeby nie było zbyt pięknie w czerni często giną z niewyjaśnionych przyczyn detale. Telewizor po prostu ma tendencję do zjadania od kilku do kilkunastu pierwszych odcieni, w zależności od danej sceny. Najgorzej jest w ujęciach, gdzie czerń sąsiaduje z bielą. Co ciekawe to samo zjawisko zaobserwować można było na Samsungu KE55S9C. Wygląda więc na to, że mamy tu pewien mankament technologiczny, który na razie nie został rozwiązany. Błąd można uchwycić w pomiarach...".

Nieżas.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Co ciekawe na amerykanskim forum rownież na zafarb narzekają, z tym że wg użytkowników którzy wymieniali TV te zrobione w Korei mniej cierpią niż te z Meksyku i Polski.

A ja ciągle czekam na płaszczaka serii 880. Ciekawe cz się doczekam na polską dystrybucję.

Może być więcej "Czesiów" jak ich nazywasz jeśli chcesz.

edit: ten sam problem dotyczy również Samsunga KE55S9C czyli oled tv RGB więc to problem nie tylko whiteOLED od LG.

To może podaj jak jest np. w plazmach ? Bo sugerujesz, że wbrew bardzo wysokim ocenom (za granicą) nasi eksperci wykrywają jednak "poważne" wady tej technologii. Proponuje taki sam zestaw zdjęć z plazmy.

Niestety, żeby nie było zbyt pięknie w czerni często giną z niewyjaśnionych przyczyn detale.

W realu w czerni detale też giną. Popatrz późnym wieczorem przez okno. To że współczesne kamery mają większe możliwości zarejestrowania detali w ciemnych miejscach to nie znaczy, że w realu nasze oko widzi tak samo.

Co ciekawe na amerykanskim forum rownież na zafarb narzekają, z tym że wg użytkowników którzy wymieniali

"Zafarb" fabryczny jest cechą większości TV opuszczających fabryki (nie wszystkich). Kalibracja to rozwiązuje (chyba). W przypadku OLED-a jest podobno dosyć pracochłonna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co innego zafarb matrycy samej w sobie, a co innego zafarb przy oglądaniu po kątem który pochodzi pewnie od filtra. Tak czy inaczej każda technologia ma wady i trzeba wybrać mniejsze zło.

...Niestety, żeby nie było zbyt pięknie w czerni często giną z niewyjaśnionych przyczyn detale. Telewizor po prostu ma tendencję do zjadania od kilku do kilkunastu pierwszych odcieni, w zależności od danej sceny. Najgorzej jest w ujęciach, gdzie czerń sąsiaduje z bielą. Co ciekawe to samo zjawisko zaobserwować można było na Samsungu KE55S9C. Wygląda więc na to, że mamy tu pewien mankament technologiczny, który na razie nie został rozwiązany. Błąd można uchwycić w pomiarach...".

Nieżas.

To nie jest problem technologiczny. To samo bywa na kiepskich LCD. Do rozwiązania przy pomocy oprogramowania + ew. obróbki obrazu na 10-12 bitach.

To nie jest problem technologiczny. To samo bywa na kiepskich LCD. Do rozwiązania przy pomocy oprogramowania + ew. obróbki obrazu na 10-12 bitach.

dokładnie to tylko problem jakościowy który wymaga poprawy nie wszystko można od razu zrobić szczególnie jak chce się szybko wypuscic na rynek, jeśli będą chcieli wypuszczać co roku polepszone modele i do tego zabierze się więcej firm to 2-3 lata i będziemy mieli dopracowane OLED

chwilowy brak działalności w audio.

LG ma już w zasadzie monopol na OLED.

Nie dziwi mnie ten szeptany marketing. Niestety także obecny u nas.

Czas na LG OLED pod strzechy !

Ciekawe kiedy napisze jakiś pierwszy posiadacz ...

LG ma już w zasadzie monopol na OLED.

Nie dziwi mnie ten szeptany marketing. Niestety także obecny u nas.

Czas na LG OLED pod strzechy !

Ciekawe kiedy napisze jakiś pierwszy posiadacz ...

Przy tej cenie i niedopracowaniu to niepredko bo raczej tylko gadzeciarze kupuja to obecnie a tacy to lubia sie tylko chwalic a nie testować swoje gadżety i pisac recenzje w sieci

chwilowy brak działalności w audio.

Ciekawi mnie dlaczedo LG jest tak zle odbierane w Polsce , i wzbudza tyle negatywnych emocji . Lg daje ludziom w Polsce prace rozwija sie technologicznie i logistycznie w kosmicznym tepie , i jest liczacym sie graczem na rynku . Osobiscie jestem zwolennikiem Plasmy w domu sam posiadam dwie 50" i 60" niestety ta technologia jest juz historia . OLED LG jest juz bardzo chetnie kupowany w sasiednich krajach , marka ta nie wzbudza dziwnych negatywnych emocji . OLED LG obecnie jest uwazany za najlepszy tv na rynku , z mojego otoczenia rowniez jest juz jeden posiadacz OLED , na chwile obecna pelen zachwyt , byc moze jest to chwilowe zauroczenie . Ja rowniez juz czekam na ich 65 byc moze 77" wszystko zalezne od ceny i zony czy sie zgodzi :) . Czy ma wady pewnie jak kazdy z nas , mimo wszystko nie bede czekal latami kiedy pojawi sie idealny tv niewazne jakiej marki , gdy kupuje nowy tv to nie do testowania i robienia pomiarow . Nowe auta rowniez nie sa do konca pozbawiane wad mimo wszytko ludzie je kupuja ;)

Jakie niedopracowanie ?

1. Nadal niewyjaśniona kwestia trwałości.

2. Degradacja kolorów pod kątem, szczególnie w zakrzywionych.

3. Fatalne upłynniacze ruchu.

4. Obserwatorzy donoszą o martwych pikselach.

5. I pewnie jeszcze jakieś.

Ile lat upłynęło zanim się (lepiej lub górnej) poradzono z "chorobami wieku dziecięcego" LCD i PDP? Sporo. I tyle samo (jeśli nie więcej) upłynie w przypadku OLED. Takie są prawidłowości przy wdrażaniu nowych technologii.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Obecnie nie są to całościowo telewizory o lepszym obrazie niż PDP i LED, mają jedynie kilka spektakularnych zalet jak oddanie czerni i kontrast nie z tej ziemi. Wiele jeszcze pozostaje do zrobienia i nie jestem pewien czy LG jest akurat tą firmą, która postawi na uczciwość inżynierską i przyszłość technologii OLED kosztem zysków w krótkiej perspektywie.

Obecnie to zakup tylko dla ryzykantów.

LG zajmuje mocną 2 pozycje na rynku, więc trudno mówić tu o braku zaufania do Marki.

Sprzęt pojawił się jako jedyny OLED na rynku... w dodatku w zaporowej cenie, która zresztą zaczęła spadać w tempie 25%/miesiąc.

Szybko zaczeły wychodzić wady tej jednak nie do końca dopracowanej technologii, w dodatku TV był mały, i "tylko" Full HD , dodatkowo nie można go było powiesić.

Ciężko było mu konkurować z tańszymi, większymi i zwyczajnie pewniejszymi TV 4K.

" Ciekawi mnie dlaczego LG jest tak źle odbierane w Polsce, i wzbudza tyle negatywnych emocji . "

Czarny marketing konkurencji.

Podobnie było z pasywnym 3D, które na koniec rozjechało konkurencję aż ta zaczęła kupować matryce LG.

Z wyjątkiem SAMSUNGa.

Matryce WRGB także już konkurencja łyka lub ustawia się w kolejce do działu sprzedaży podzespołów.

Z wyjątkiem SAMSUNGa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.