Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

BAN, to będzie wielki sukces fanów LCD.

Czekam na bana ...

Kiedy kupisz sobie w końcu tego cudownego OLED LG? Jak widzę kasa dla ciebie to żaden problem.

Zrób więc zakup, wrzuć nam tu parę fotek, parę spec-testów a my sobie poczytamy i pooglądamy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

My tu snujemy domysły a założyciel wątku zniknął - albo kupił tego OLEDa i nie może oderwać wzroku od nie-wypalonego logo TVN 24, albo zaniemógł, albo czyta nasze wypociny i turla się ze śmiechu po podłodze.

Dzisiaj zrobiłem sobie wycieczkę do MM. Temu OLEDowi od LG zdecydowanie potrzebna kalibracja. Biały jest wyraźnie zielony w porównaniu do tego co stało dookoła aczkolwiek kontrastu i czerni nic nie miało takiego jak ten OLED. Postałem też trochę przed ostatnią plazmą jaka była w sklepie. Pooglądałem trochę zwiastunów różnych filmów. Ludzie jak wy na tym oglądacie? Dygawica straszna i do tego miga tak że po pięciu minutach myślałem że mi oczy wypłyną.

Dzisiaj zrobiłem sobie wycieczkę do MM. .... Pooglądałem trochę zwiastunów różnych filmów. Ludzie jak wy na tym oglądacie? Dygawica straszna i do tego miga tak że po pięciu minutach myślałem że mi oczy wypłyną.

Jeśli w MM do jednej anteny na dachu podłączysz na raz 500 telewizorów to cud, że w ogóle widać na nich jakiś obraz. Dlatego tam obraz plazmy zawsze był gorszy od tego co jest w domu. A tu, jeśli sygnał jest porządny, to każdy LED ze swoim sztucznym obrazem, przejaskrawionymi kolorami, szarym zamiast czernią oraz jarzącą bielą, zawsze klęknie przed PDP.

A oczy wypływały, wypływają i zapewne nadal będą wypływać po każdym kontakcie z LCD.

Ta ironia ci nie wyszła, oj nie wyszła.

Jeśli w MM do jednej anteny na dachu podłączysz na raz 500 telewizorów to cud, że w ogóle widać na nich jakiś obraz. Dlatego tam obraz plazmy zawsze był gorszy od tego co jest w domu. A tu, jeśli sygnał jest porządny, to każdy LED ze swoim sztucznym obrazem, przejaskrawionymi kolorami, szarym zamiast czernią oraz jarzącą bielą, zawsze klęknie przed PDP.

A oczy wypływały, wypływają i zapewne nadal będą wypływać po każdym kontakcie z LCD.

Ale te zwiastuny filmów leciały z BR.

Jest duża szansa, że Twój następny TV to będzie LCD. Zacznij się już przyzwyczajać ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Znalazłem alternatywę dla tego OLED'a.

Tzn do filmów, bo do dzienników i oper mydlanych w TV to naprawdę byle co niech stoi...

Ale do filmów HD... 500€ taniej i przekątna minimum 100 cali! :)

hw40.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Podobno ...

LG pokaże w Las Vegas płaskie wersje 55, 65 i 77" OLED TV.

No i już nagrodzony za innwacyjność CES 2015 The Transformer TV = 77" o zmiennej krzywiźnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post nr. 28:

Się okaże.

ps.

Co wypalania plazm;

wpisujemy w gogle

[Plasma image retention]

albo

[plazma burn-in].

I czytamy z zapartym tchem.

Robię taką "podpuchę" bo wątek OLED zdominowali zaprawieni w bojach fani plazm.

Powód prosty:

tematów PDP czy LCD już nikt nie chce czytać, no to trzeba się gdzieś wyżyć.

Ukryta Zawartość

Rozumiem że masz na myśli płaskie 4k OLED (bo FHD już nawet w Polsce są - tylko LG nie dodał podstawy. Pewnie w ramach oszczędności i strachu przed połamaniem/przewróceniem płaszczaka.

Ale się uparłeś

to nie jest DLP i to nie jest 3LCD... to jest dobry towar :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Rozumiem że masz na myśli płaskie 4k OLED (bo FHD już nawet w Polsce są - tylko LG nie dodał podstawy. Pewnie w ramach oszczędności i strachu przed połamaniem/przewróceniem płaszczaka.

Ja nic nie mam na myśli.

To jest cytat postu z AVSforum.

Myślisz, że LG oszczędza i jest w strachu ? Chyba piszesz o SONY.

55EA880 jest przeznaczony wyłącznie do wieszania na ścianie i ma udawać obraz.

Sztalugę można tanio dokupić w sklepie dla malarzy. Z regulacją wysokości i kąta nachylenia.

Jest drewniana. I tak masz własną wersję stand alone.

To są oledy pierwszej generacji.

Czas na trzecią.

Brak także innych niż 55". Za kilka tygodni się wyjaśni.

Zauważyłem że 880 nadaje się tylko do powieszenia na ścianie jako obraz (choć biorąc pod uwagę umiejscowienie przyłączy nie może być zbyt blisko ściany), to co mnie zastanawia to dlaczego LG nie wypuściło jak dotąd wersji z podstawką....

A tak na marginesie - pewnych rzeczy nie należy czytać dosłownie, licząc na inteligencję odbiorcy użyłem skrótu myślowego pisząc o "strachu".

I nie pisałem o Sony, Panasonicu, Szajsungu tylko o LG - zresztą to wszystko tylko korpo nastawione na zysk, jedne ratują się przed padaką jadąc na renomie, inne udają że robią panele LCD dające obraz jak plazma, jeszcze inne wykorzystują przewagę ilościową i zwiększają sprzedaż montując wadliwe elementy (kondensatory), a inne inwestują w nowe technologie żeby nie stracić zysków.

LG wprowadza klasę Limitowaną Premium OLED Tv with crystals from Swarovski od 27 listopada są dostępne w jednym salonie w PL Luxury Art Cinema w Warszawie sugerowana cena 12 000 zł .

i co ciekawe LG wzięło się za LCD zakrzywione UC970 UHD TV(55,65cali)

Ukryta Zawartość

post-33863-0-85142800-1418212539_thumb.jpg

post-33863-0-64009600-1418212569_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

inne udają że robią panele LCD dające obraz jak plazma,

To nie takie proste bo imitacja pompowania białego (plazma, OLED) przy dużych wypełnieniach wymagałaby dodatkowych procesorów a to kosztuje i księgowi się na pewno nie zgodzą. Także imitacja ditheringu (roztrząsania koloru) w przypadku TV LCD byłaby mało sensowna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

.. to co mnie zastanawia to dlaczego LG nie wypuściło jak dotąd wersji z podstawką....

LG obsmarowałeś. O światowym leaderze SAMSUNG piszesz szajsung ...

Wersja 870v oraz 8809v ma podstawkę i do dokupienia wieszak ścienny.

Ukryta Zawartość

Post 164 review, ciekawe.

Ukryta Zawartość

Kolega Chat B z AVSforum (USA) potestował prawie wszystkie oledy.

W stopce linki.

Pisze bardzo ciekawe rzeczy o metodologii kalibracyjnej ekranów OLED WRGB !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba jestem ślepy bo w podanych linkach nie znalazłem nic o oryginalnej nodze do płaskich TV OLED od LG. Co do "Szajsunga" - miałem w życiu kontakt z różnymi ich sprzętami (TV, dekoder, telefon, tablet). TV cierpiał na problem z kondensatorami ( czyt. padł zaraz po gwarancji) - później okazało się że producent umieścił 10V kondensatory w układzie o napięciu 14V co powodowało planowaną szybszą śmierć produktu. W Stanach trafiło to do sądu.

Dekoder SAT miał fantastyczny obraz, szybkie menu tyle że 2 miesiące po upływie gwarancji się nie włączył, a naprawa kosztowałaby prawie tyle co nowy (sprawdzone w serwisie Samsunga). Tablet działa - tylko czasem nie widzi rysika. Najtrwalszy jest telefon - stary Samsung Galaxy I - wymieniłem baterię, ale sam telefon mimo katowania działa. Czyli bezproblemowo działa dłużej niż 3 lata 25% sprzętu Samsunga z którym miałem styczność. Dlatego to dla mnie będzie Szajsung.

O kalibracji LG czytałem gdzieś - robi się to trochę inaczej niż w przypadku innych TV, ale efekty bardzo dobre.

Tego w sklepie nie zobaczysz - OLED vs. LED

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie takie proste bo imitacja pompowania białego (plazma, OLED) przy dużych wypełnieniach wymagałaby dodatkowych procesorów a to kosztuje i księgowi się na pewno nie zgodzą. Także imitacja ditheringu (roztrząsania koloru) w przypadku TV LCD byłaby mało sensowna.

Ale z miganiem nie ma problemu. Jak nastawię mój telewizor na "pulse" to miga jak plazma i ma taką samą dygawicę jak plazma.

Tego w sklepie nie zobaczysz - OLED vs. LED

Ten LCD to chyba z Biedronki bo w normalnym sklepie takiej padaki pod kątem raczej nie znajdziesz.

Ale z miganiem nie ma problemu. Jak nastawię mój telewizor na "pulse" to miga jak plazma i ma taką samą dygawicę jak plazma.

A co to jest ta opcja "pulse" ?

Na moim LCD czarny na ekranie jest czarniejszy niż czarna ramka telewizora. W dzień w zasadzie niewiele różni się pod tym względem od OLEDa.

A co to jest ta opcja "pulse" ?

pulse to jedna z opcji ustawień wyostrzania ruchu. Podświetlenie włączane jest na bardzo krotko.

W jakiej rozdzielczości trzeba wklejać zdjęcie żeby mieściło się na ekranie?

Może ta wielkość się zmieści.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-45409700-1418233593_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pulse to jedna z opcji ustawień wyostrzania ruchu. Podświetlenie włączane jest na bardzo krotko.

Scaning podświetlenia. Jaką masz częstotliwość, że ją widzisz ? To chyba niemożliwe. Mam to w obu moich TV (LCD) i nic nie miga.

Może ten efekt występuje tylko z oświetleniem jarzeniowym tak jak w sklepie ?

Scaning podświetlenia. Jaką masz częstotliwość, że ją widzisz ? To chyba niemożliwe. Mam to w obu moich TV (LCD) i nic nie miga.

Może ten efekt występuje tylko z oświetleniem jarzeniowym tak jak w sklepie ?

Sony wpadł na wspaniały pomysł że nie będzie dodawał żadnych klatek pośrednich w tej opcji a efekt jest taki że nie da się tego oglądać. Nawet w instrukcji piszą o tym że jeżeli komuś miga to musi przełączyć na inne ustawienie. Za to nie dali opcji migania podświetlenia w trybie płynny co zwiększyłoby ostrość i nie byłoby tego widać. Niestety Sony ma upłynniacze do dupy. Ale za to dobrze udaje plazmę. Może o to im chodziło.

Ja osobiście oglądam na płynny mimo że rozmazuje przy szybkich ruchach. Jak ktoś mi marudzie że jest teatrzyk to włączam na wyraźny plus i zazwyczaj przestają marudzić.

Niestety Sony ma upłynniacze do dupy.

Ja tam jestem z upłynniacza SONY w modelu EX720 bardzo zadowolony. Najlepszy jaki widziałem. Nie powoduje rozmywania faktur, nie "błądzi" zauważalnie często, a tryby migotającego podświetlenia można pominąć.

Scaning podświetlenia. Jaką masz częstotliwość, że ją widzisz ? To chyba niemożliwe.

Możliwe.

Ja tam jestem z upłynniacza SONY w modelu EX720 bardzo zadowolony. Najlepszy jaki widziałem.

Może powiem inaczej. Nie jestem zadowolony z trybu na którym mi najbardziej zależy. Płynny jest naprawdę dobry ale tylko przy powolnych ruchach. W kinie akcji niestety rozmazuje. Moja Toshiba 200Hz nie była tak płynna ale za to w szybkich ruchach była o wiele ostrzejsza. W zasadzie to mogę powiedzieć że w ogóle nie rozmazywała.

Jest duża szansa, że Twój następny TV to będzie LCD. Zacznij się już przyzwyczajać ;-).

Po moim trupie :-)

Ale te zwiastuny filmów leciały z BR.

Jeśli tak, to zdecydowanie plazma była walnięta. U mnie filmy z BR na plazmie to wielokrotny orgazm dla oczu.

Co wypalania plazm;

wpisujemy w gogle

To staje się już nudne. Chlapnij sobie jednego, odetchniesz.

Sony wpadł na wspaniały pomysł ...... Niestety Sony ma upłynniacze do dupy. Ale za to dobrze udaje plazmę. Może o to im chodziło.

No to w końcu plazma jest typem obrazu referencyjnego, czy raczej padaką?

KrzysiuA- zaprzeczasz sobie, zdecyduj się wreszcie.

:-)

Na moim LCD czarny na ekranie jest czarniejszy niż czarna ramka telewizora.

:-) na zdjęciu coś nie widać tej smolistej czerni :-)

KrzysiuA- zaprzeczasz sobie, zdecyduj się wreszcie.

To ze wspaniałym pomysłem było sarkastyczne.

Pomysł wcale nie był wspaniały. Miga na 50i ale na 24p to już normalnie stroboskop.

To już chyba plazma mniej miga.

Sony wprowadził ten tryb jedynie po to żeby na telewizorze mogli napisać 800Hz. Oglądać się w takim ustawieniu nie da.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.