Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś marzeniem był płaski TV 42 całe. Dziś taki jest w większości domów i nie jest to żaden luksus. Jak widać kapitalizm jest jednak lepszy niż socjalizm promujący biedę. Na pewno TV za 10 tys.to jest już poważny wydatek ale jak widać po sklepach są klienci. W zasadzie sprzedają się TV do 20tys. Dopiero powyżej tej granicy sprzedaż mocno spada. Co do OLED to sam nie mam jeszcze wyrobionego zdania. Zobaczę na żywo to ocenię.

Current LG OLED TVs To Get High Dynamic Range (HDR) Update

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" ... the ability to handle HDR video with its higher contrast, more richly coloured images will be added to LG’s EG9600/EG960 OLED TVs via a network update."

Już wcześniej HDR zostało obiecane.

LG nie poda dokładnej daty, kiedy aktualizacja oprogramowania może zacząć się dla EG9600 / EG960V TV, stwierdzając, że gdy specyfikacje techniczne dla HDR zostaną sfinalizowane ruszy sprzedaż.

Tymczasem całkowity brak treści HDR, że o standaryzacji nie wspomnę.

Co ciekawe mamy na AVforum pierwszy opis z 17 maja 65" 4K. Są fotki !

W USA są 65".

Model 970 ma już matrycę cztero sub-pixelową !

Passywne 3D FHD of course !

Ukryta Zawartość

Ceny przystępne: 8 999 usd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś marzeniem był płaski TV 42 całe. Dziś taki jest w większości domów i nie jest to żaden luksus. Jak widać kapitalizm jest jednak lepszy niż socjalizm

Pozwolę sobie nieśmiało zauważyć, że za socjalizmu nie istniało (w skali świata) coś takiego jak płaski telewizor 42". W związku z tym używanie takiej argumentacji jako dowodu wyższości jednego systemu nad drugim wydaje się być cokolwiek niepoważne.

To u nas taka cena przełoży się na ponad 40 tys!! Jak za 65 cali to sporo, 2x więcej niż za topowego Samsunga JS9500 tej samej wielkości.

Pozwolę sobie nieśmiało zauważyć, że za socjalizmu nie istniało (w skali świata) coś takiego jak płaski telewizor 42". W związku z tym używanie takiej argumentacji jako dowodu wyższości jednego systemu nad drugim wydaje się być cokolwiek niepoważne.

No tak, wiem, miałem na myśli okres początku wolności. Za socjalizmu to już w ogóle było dno, jeszcze gorzej. Na razie nikt nie wymyślił nic lepszego niż kapitalizm.

Ceny przystępne: 8 999 usd.

9000 USD netto w USA to twoim zdaniem cena przystępna? Czyli u nas ponad 40 tys. bo dochodzi transport, cło i vat liczone progresywnie!! Żartujesz czy jaja sobie robisz? W tej cenie jest najnowszy, topowy Samsung w wielkości...78 cali!!

To argumentacja bez sensu. Nie ma znaczenia za ile kiedyś tam kupiłeś dolary. Dziś możesz je sprzedać w kantorze za ok 3.5, więc jeśli tego nie zrobisz to tracisz kupę kasy. Kupując cokolwiek trzeba liczyć aktualne kursy. Co do zależności ceny od podaży to nie jest to takie proste i oczywiste. Często wysoka cena bierze się z innych czynników np kosztów produkcji, magazynowania, marketingu, prac badawczych itd.

9000 USD netto w USA to twoim zdaniem cena przystępna? Czyli u nas ponad 40 tys. bo dochodzi transport, cło i vat liczone progresywnie!! Żartujesz czy jaja sobie robisz? W tej cenie jest najnowszy, topowy Samsung w wielkości...78 cali!!

W Europie fabryka LG wytwarzająca/składająca OLED TV znajduje się Polsce. Trzeba poczekać to te TV też pewnie będą u nas dostępne. Cena też będzie pewnie oscylować około tej amerykańskiej a nawet na skutek upływu czasu niższej. LG w ramach wewnętrznej konkurencji szybko obniża ceny lub zmienia często modele co też generuje przeceny.

Nowe trendy w technologii. Panel OLED (1mm grubości, 55') wieszany na ścianie na magnesach:

Ukryta Zawartość

Ja tam skupiłem usd w 2007 kiedy to były po 2 zł.

Tylko nie pamiętam gdzie je w ogródku zakopałem.

Nie zaznaczyłeś miejsca chorągiewką ? ;-)

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zaznaczyłem ale kupiłem pieska i wyrwał.

O polityce cenowej:

Bardzo ważnym elementem (nie wymienionym) kształtującym cenę jest jej POZYCJONOWANIE.

Czyli jej definiowanie w odniesieniu do sytuacji podażowej na rynku.

Przy całkowity oderwaniu od czynników kosztowych.

Co do OLED to sam nie mam jeszcze wyrobionego zdania. Zobaczę na żywo to ocenię.

Oooo - i tego należałoby się trzymać. Porównać lcd do oled-a w domowym zaciszu i wszystko jasne. (ciemne) :)

Podaż kuleje, bo i popyt znikomy. Trudno się dziwić, skoro totalnie nie ma co oglądać.

Zresztą coraz więcej ludzi widzi bezsens pakowania się w 4K w sytuacji gdy na świecie jest już 8K.

Widziałem na 4K pasywne 3D.

Wynik taki, że mamy Full HD 3D bez dyskomfortu aktywnej wersji.

Yellow:

Poczytaj testy 55EG960v

Ukryta Zawartość

OLED 2015 LG ma cztero subpixelową matrycę.

"4 Color Pixel

LG's advanced 4 Color Pixel technology adds an unfiltered, white sub-pixel to the traditional red, green and blue, for a brighter picture with a wider range of colors and superior color accuracy."

Biały ma także wzmocnić efekt HDR.

Ukryta Zawartość

Zresztą coraz więcej ludzi widzi bezsens pakowania się w 4K w sytuacji gdy na świecie jest już 8K.

Masz racje!!! W takiej sytuacji trzeba zakopać kasę w ogródku jak janunio i wykopać jak 8k będzie u nas standardem. Tylko obawiam się, że wtedy też to będzie bez sensu, bo po co staremu tetrykowi telewizor 8k jak ślepy???

Masz racje!!! W takiej sytuacji trzeba zakopać kasę w ogródku jak janunio i wykopać jak 8k będzie u nas standardem. Tylko obawiam się, że wtedy też to będzie bez sensu, bo po co staremu tetrykowi telewizor 8k jak ślepy???

(1) Na razie 4K również jest bez sensu, a to na skutek totalnego braku czegokolwiek do oglądania.

(2) Nie sądzę, aby 8K był aż tak odległą przyszłością, gdy w Japonii jest to już czas teraźniejszy.

(3) Po co zakopać w ogródku? Lepiej zainwestować, to się jeszcze na tym zarobi.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Raczej nie tak.

Ludzie nie widzą sensu pakowania się w 4K, bo na razie nie mają nowości filmowych w 4K w domach.

Myślę, że jeśli ktoś nosi się z zamiarem kupienia TV to jak najbardziej brać dobry 4K, a 8K to może za kilkanaście lat. Do tego czasu możemy już nie żyć.

Ponawiam pytanie: tylko co na tym 4K oglądać? @locoloco napisał niedawno: żadna wytwórnia filmowa nie podpisała umowy na produkcję 4K, natomiast na 8K owszem, niektóre już tak.

Nie o to chodzi. Wiadomo, że nie ma materiałów w 4K. Ale z tego co widziałem to obraz Full HD przeskalowany na 4K wygląda lepiej niż na TV Full HD. Szczególnie widać to na dużym rozmiarze 65+. Jest jeszcze inna kwestia. Nawet nie chodzi o samo 4K, ale topowe modele, które i tak są 4K mają wiele różnych wartościowych systemów poprawy obrazów i to on są cenniejsze, a nie ma ich w niższych modelach. Tak samo było i jest z 3D. W wysokich modelach 3D i tak jest. Ale nie o 3D chodzi ale o całą resztę aspektów obrazu, który oferują najwyższe modele TV.

(1) Na razie 4K również jest bez sensu, a to na skutek totalnego braku czegokolwiek do oglądania.

nieprawda - już w tym roku pierwsze odtwarzacze i pozycje na płytach są w zapowiedzi więc 4k puka pomalutku do drzwi :)

(2) Nie sądzę, aby 8K był aż tak odległą przyszłością, gdy w Japonii jest to już czas teraźniejszy.

a ja myślę że to jednak odległa przyszłość - nie porównujmy Japonii do zielonej wyspy :)

(3) Po co zakopać w ogródku? Lepiej zainwestować, to się jeszcze na tym zarobi.

napisałeś to tak jakbyś myślał że ja pisałem to poważnie :)

Teraz już Full HD się nie robi. Jeśli chodzi o topowe TV ;-)

Tak więc ten kto chce mieć jakość - siłą rzeczy musi wejść w 4K.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy DVD przeskalowane do Full HD wygląda lepiej niż oglądane bez tego? Moim zdaniem wygląda sztucznie, nienaturalnie. Podobne wrażenie odniosłem oglądając dema na 4K, raz wyświetlane w 4K, drugi raz ten sam materiał zapisany jako Full HD i upskalowane do 4K.

Dokładnie o to mi chodziło. Jeśli ktoś ma dobry TV Full HD i jest zadowolony to na razie nie dzieje się na rynku nic takiego by odczuwać konieczność wymiany telewizora. Spokojnie może sobie poczekać jeszcze kilka lat. Natomiast jeśli komuś TV już się kończy(plazma) lub ma stary TV ze słabym obrazem, albo za mały i stać go dziś na większy, lepszy to jak najbardziej wybór jest. A obraz z najnowszych, topowych TV jest niesamowity. Postęp przez ostatnie lata w tym temacie jest ogromny.

W dniu 22.05.2015 o 11:02, gość napisał:

Raczej nie tak.

Ludzie nie widzą sensu pakowania się w 4K, bo na razie nie mają nowości filmowych w 4K w domach.

Bo są w błędzie - owszem w tym miesiącu i kilku następnych tak, ale najprawdopodobniej za kilkanaście już filmy będą wydawane (sprawy naziemnie z oczywistych względów nie poruszajmy) - czy myślisz ze wtedy będą zmieniać półrocznego HDTV na 4K? Mówie oczywiscie o osobach które akurat teraz muszą kupić/zmienić tv

Czy DVD przeskalowane do Full HD wygląda lepiej niż oglądane bez tego? Moim zdaniem wygląda sztucznie, nienaturalnie. Podobne wrażenie odniosłem oglądając dema na 4K, raz wyświetlane w 4K, drugi raz ten sam materiał zapisany jako Full HD i upskalowane do 4K.

To zależy jak duży masz TV. U mnie wówczas na 65 calach przeskalowany obraz z DVD wyglądał lepiej niż bez skalowania. Oczywiście zależy jaki sprzęt to skaluje. Od 10 lat używam procesor Crystalio II 3800 i bardzo poprawia obraz, wyrzuca przeplot, błędy obrazu, szumy itd.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

(sprawy naziemnie z oczywistych względów nie poruszajmy)

A dlaczego niby nie?

Obecnie większość materiału jaki ogladamy u siebie w domach to są kablówki i TV sat.

Jakoś się nie zanosi, żeby któryś z dostawców miał zamiar dostarczać kanały filmowe w tej jakości.

Od momentu ukazania się pierwszych płyt BD do upowszechnienia się FHD minęło ładnych parę lat.

Teraz może być podobnie.

W dniu 22.05.2015 o 11:35, gość napisał:

A dlaczego niby nie?

Obecnie większość materiału jaki ogladamy u siebie w domach to są kablówki i TV sat.

Jakoś się nie zanosi, żeby któryś z dostawców miał zamiar dostarczać kanały filmowe w tej jakości.

Od momentu ukazania się pierwszych płyt BD do upowszechnienia się FHD minęło ładnych parę lat.

Teraz może być podobnie.

no wszystko zależy od punktu siedzenia - jeśli Ty korzystasz tylko z TV SAT ( DVB-T nawet nie mówię bo jakość jak dla mnie to żenada i każdy fan HDTV omija ten syf z daleka – mam nadzieje że Ty też ) to współczuje ale rozumiem - w twoim wypadku faktycznie pozostał bym przy plazmie HDTV. Natomiast jest bardzo wielu ludzi, którzy oglądają jeszcze inne treści i wtedy na pewno chcieliby oglądać to w 4k jak tylko będzie można.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.