Skocz do zawartości
IGNORED

Wypożyczalnia używanego sprzętu audio

nestedu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy istnieje coś takiego jak wypożyczalnia używanego sprzętu audio? Eksperymentowanie z zakupem w ciemno to marnowanie czasu..

Kupiłem używanego Denon PMA-520- nie spodobał mi się. Miałem zamiar go szybko odsprzedać, ale na kupca musiałem czekać prawie 2 miesiące... Następny element audio chętnie bym po prostu wypożyczył.

Ewentualnie można spróbować wymiany przykładowo wzmacniaczy wśród użytkowników forum. Jeżeli w małopolsce, możemy umówić się osobiście. W przypadku dalszej odległości- wysyłka z wpłatą np.kaucji na konto. Sam nie wiem, wszystko jest do dogrania. Co wy na to?

W ten sposób możemy przesłuchać kilka wzmacniaczy,odtwarzaczy CD, bez narażania się na niepotrzebne koszta.

Jasne, już puszczam moje kolumny w obieg :)

Parka 70 kg.

Polecony czy priorytet?

Paczkomatem można jeszcze :)

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Myślałem bardziej o starszych wzmacniaczach wartości 600-1000 zł. Kolumny oczywiście odpadają z racji gabarytów.

W salonie audio nie znajdę już niestety Marantz-a PM-80 czy Yamahy A720... :-)

Tak za 100 zł + koszty przesyłki to nikomu bym nic nie wypożyczył - bałbym się że uszkodzi się w transporcie lub przy odsłuchu. Lekko licząc 3 elementy to 300 zł, porównanie 3 systemów to 900 zł. Ale to musiałoby dotyczyć tanich systemów. A czy warto tyle dawać za odsłuch taniego systemu ?

Za 500 zł - może już poniósł bym ryzyko ? 3 elementy - 1500 zł. Porównanie 3 systemów - 4500 zł. Chyba się nie opłaca.

Ale kupujący chciałby pewnie wypożyczać sprzęt o wartości 500 zł i płacić za to 25 zł ...

Myślałem bardziej o starszych wzmacniaczach wartości 600-1000 zł. Kolumny oczywiście odpadają z racji gabarytów.

W salonie audio nie znajdę już niestety Marantz-a PM-80 czy Yamahy A720... :-)

Lepiej moim zdaniem zapytać w odpowiednim "klubie" (tyle się ich ostatnio natworzyło) np:

"Witam wszystkich, kto mieszkający w pobliżu miasta ... byłby tak miły i umożliwiłby mi posłuchanie np. Marantz-a PM-80? ze swojej strony zapewniam miłe towarzystwo oraz trunek według życzenia"

W niektórych sklepach ze sprzętem S/H można wypożyczyć urządzenie za kaucją, trzeba popytać...

Ale w darmową wypożyczalnię to nie wierzę.

To tylko w swoim regionie w gronie znajomych można się spotkać, pożyczyć, posłuchać...

Komu by się chciało to pakować, ryzykując jeszcze, że stanie się kuku? Może za jakieś sensowne pieniądze, ale wtedy takie wypożyczanie traci sens. Poza tym nie ma gwarancji, że jak klocek się spodoba, to wróci:)

Nie ma lekko. Nikt nie będzie ryzykował. Tani sprzęt kupiony w uczciwej cenie,pogonisz w podobnej cenie. Chyba, że kupujesz coś mało znanego, wtedy lepiej posłuchać u człowieka jak to gra :)

.

Jak ktoś coś sprzedaje to po prostu pytać czy wypożyczy za kaucją z ewentualną możliwością zwrotu. Zdecydowana większość odrzuci taką propozycję i trudno się dziwić ale zdarzyło się mi że dostałem dość duży, dzielony wzmacniacz pre+power na dwa tygodnie do posłuchania i to całkowicie gratis, bez nawet kaucji od obcej mi osoby a wcale tani nie był! Temat był prowadzony przez aukcję którą znalazłem na allegro ale zapewne to jakaś osoba z tego forum. Obawiam się jednak że tacy ludzie dzięki swej swej życzliwość zostaną wpędzeni w kłopoty lub poniosą straty przez takich co wymyślą "jak na tym zrobić interes".

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ja chcialbym ostrzec przed sklepem AUDIOTRENDT w KRK. Przekrety i tyle. Kupilem ok. 3 miesiace temu Hifiman he-500. Oczywiscie mieli nie wygrzane. Ze zwrotem zadnego problemu nie bedzie......

No to podpialem na tydzien pod burn-in cd. Doszedlem do wniosku ze jednak to nie to. No i co ?

NIESPODZIANKA!!! Gosc powiedzial ze nie odda mi kasy bo nie. Zeby sobie sprzedał na allegro jak mi nie pasuje, bo jego sklep to nie wypozyczalnia. LOL

Dobrze ze np nie wypozyczylem kolumn za kilkanascie tysi albo wzmaka.

Pozdro.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A ja mam jak najbardziej pozytywne odczucia po zakupach w Krakowskim sklepie AUDIOTRENDT i bardzo polecam to miejsce.

Kupiłem tam przez ostatnie dwa lata m.in. zestaw NAIM-a, sub Rela, listwę Gigawata, Xindaka MT-3, Oppo-93, kilka kabli zasilających i trochę innej audiofilskiej drobnicy.

Dobry kontakt, słowność, punktualność i zawsze fajna atmosfera.

Sklep nie ma obowiązku przyjmować towaru z powrotem. Chyba, że będzie na to poświadczone pisemnie. Dlatego słuchaj w sklepie, kupuj w necie. Tu już nie ma, że nie przyjmą... muszą, takie prawo konsumenta (swoją drogą często wykorzystywane ze szkodą dla sklepów).

.

Czyli "kup" Krella z Martinem Loganem w piątek, zrób imprezę w sobotę, zaproś kumpli na odsłuch w niedzielę, a zwróć do sklepu w poniedziałek :-)

Obawiam się jednak że tacy ludzie dzięki swej swej życzliwość zostaną wpędzeni w kłopoty lub poniosą straty przez takich co wymyślą "jak na tym zrobić interes".

Niestety. Do mnie swego czasu wróciły uszkodzone kolumny głośnikowe, które zostały uszkodzone przez potencjalnego kupującego. Efekt to minus 100zł za regenerację głośnika w profesjonalnym serwisie. Przykro, że jako Polacy nie możemy sobie ufać nawzajem. Miałem ostatnio ofertę zakupu mojego zestawu Bang Olufsen Beolab 6000 z Beosystem 2500 za 3000zł. Brałem pod uwagę możliwość dowozu za 200zł, ale finalnie lęk przed ewentualnym wyproszeniem mnie z cudzego mieszkania przez dwóch rosłych ABS'ów - i pozostanie bez sprzętu i należności zwyciężył.

Mimo wszystko nie mam zamiaru przechodzić metamorfozy w jakiegoś chama/dziada. Kwestia kilku pokoleń i być może da się w Polsce żyć i ufać.

A i jeśli ktoś z WLKP, to zawsze mogę zaprosić na odsłuch moich zabawek.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

To może czas by w ramach życzliwości dzielić się dźwiękiem i opiniami na temat sprzętu ? Nawet na temat samej muzyki ( której być może wielu z nas wciąż szuka ). Może opcja szukania Forumowiczów wedle regionu pomogłaby odezwać się do Osoby, Która byłaby gotowa użyczyć/zaprezentować swój zestaw - lub dany element ? To zupełnie luźne hasło w ramach poruszanego tematu - w ramach możliwości i kultury. Spotkałem już Forumowiczów, Którzy chętnie zaprosili do siebie by poszerzyć horyzonty ( muzyczne, akustyczne, sprzętowe oraz poglądowe ).

Pozdr

Tak z ciekawości.

Kto z nas chciałbym kupić "nowy" sprzęt w normalnej cenie po kilku zwrotach od "rozmyślonych" klientów?

Od tego salony mają do dyspozycji "demo" które z czasem sprzedają w odpowienich cenach.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

a próbowałeś coś oddać?

Nie miałem powodu oddawać, sprzęt działa i nic mu nie dolega.

IMO, uważam, że sklep służy do kupowania a nie do wypożyczania do odsłuchu sprzętu, który chce się kupić taniej gdzieś w necie.

Nie miałem powodu oddawać, sprzęt działa i nic mu nie dolega.

IMO, uważam, że sklep służy do kupowania a nie do wypożyczania do odsłuchu sprzętu, który chce się kupić taniej gdzieś w necie.

Oczywiście że sklep nie ma obowiązku przyjmować zwrotu ale jeśli się w sklepie ugadujesz że możesz wypożyczyć za kaucją i ewentualnie oddać jak nie spasuje a potem pokazują Ci środkowy palec to wg. mnie coś jest nie tak. A takiego sprzedawcę to bym zwyczajnie, w krótkich i bezpośrednio skierowanych słowach za przeproszeniem zj***ł.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Czytam i część z was chyba pogrzało. Na pewno można się dogadać na zwrot ale ludzie, trochę rozsądku. Nowy sprzęt chcecie oddawać do sklepu po 3 miesiącach ? Sprzedawca dobrze odpowiedział, rzeczowo i kulturalnie, ja nie wiem czy bym się powstrzymał na jego miejscu, żeby czegoś nie dodać od siebie...

Kupując w necie od firmy mamy 10 dni na zwrot, dotyczy to również sprzętów używanych - na aukcjach sporo jest takich handlarzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.