Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY używane czy warto kupić?

nieolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno zakupiłem wzmacniacz marantz pm 78 i szukam do niego kolumn. Natknąłem się na ciekawe kolumny, zwłaszcza podobają mi się wizualnie. Moje pytanie czy warto takie coś kupić a jak to ile mniej więcej mogą być warte? Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Głośniki mało znane, ale marka zapewnia pewien poziom.

Zwrotki, nie oszczędzane na cewkach, kondensatory mundka - jest dobrze, nie wiadomo jak zgrana.

Zejścia nie będzie niskiego, ale średnica może zrekompensować te niedostatki.

Cena - moim zdaniem do 300 euro można spokojnie walczyć, nie wiadomo co w wysyłką do PL, jeśli całość wyjdzie więcej niż 1500 to wymagałoby głębszego przemyślenia.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - pieprzenie głupot
Ukryte przez palton, 7 Października 2013 - pieprzenie głupot

I pogadał se w wątku nieolo z lolo))

Nie jestem zwolennikiem kupowania kolumn DIY. Miałem kilka takich konstrukcji i same wpadki - mimo że ich twórcy wypisywali w internecie peany pochwalne na ich temat. Jeżeli ktoś zrobi DIY dobrze - to nie sprzedaje - bo gra to dobrze, na odsprzedaży za dużo straci a tanio nie uzyska dobrego dźwięku z innych konstrukcji. Sprzedają się głównie konstrukcje nieudane i takie których konstruktorzy dopiero się uczą.

Nie mówię że wszystkie konstrukcje DIY są słabe - są (i byli) na tym forum ludzie którzy potrafią zrobić doskonale brzmiące kolumny ! Ale tanio ich Ci nie sprzedadzą bo to ekonomicznie jest bez sensu.

Co do tych kolumn - mogą grać dobrze, mogą grać źle. Nikt poza ich konstruktorem tego nie wie. Są oparte na typowym projekcie - to dobrze. Oczywiście rozumiesz że to nie jest żaden high end tylko taki tytuł mający przyciągnąć uwagę do tej aukcji. Mogą być zrobione (na dobrych elementach) dobrze, mogą być też zrobione źle.

A plusy - to ich niska cena - jeżeli taką utrzymają. Argument niskiej ceny zawodzi przy odbiorze osobistym - tak jak na tej aukcji. Jeżeli pojedziesz odebrać osobiście z Polski - nie ma to sensu ekonomicznego. Można zawracać głowę znajomym. Tylko czy warto ?

justas32 w każdym wątku dajesz do zrozumienia że diy to nie jest dobry wybór. Jedno pytanie.. Kto tworzy zestawy firmowe jak nie Ci co zaczynali przygodę z diy i nie robili pomiarów w domowym zaciszu? Miałeś chyba jakiegos kompletnego pecha albo myślałeś, że po taniości kupisz dobry sprzęt w ciemno i się przejechałeś. Zapraszam do siebie, pokażę Ci kilka zestawów, które zmienią Twoje myślenie. DIY w większości przypadków jest lepsze jakościowo, nie zawsze idealnie firmowo wykonane, bo za to trzeba też odpowiednio zapłacić, ale nigdy nie kupuję kota w worku i zawsze trzeba taki zestaw zobaczyć na żywo. Czasem 2stówki na paliwo może pozwolić zaoszczędzić kilkaset, kilka tysięcy złotych na dobrym graniu. Tyle ode mnie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Na najlepszych komponentach mozna zrobic kiche, na srednich- rewelacynie brzmiace kolumny (tego przykladem moga byc tansze Audio Physic'i).

Moim zdaniem, w przypadku zakupu kolumn DIY, w gre wchodzi WYLACZNIE ODBIOR OSOBISTY z gruntownym przesluchaniem.(Sorry, w tablecie nie mam polskiej czcionki)

Jeżeli ktoś zrobi DIY dobrze - to nie sprzedaje - bo gra to dobrze, na odsprzedaży za dużo straci a tanio nie uzyska dobrego dźwięku z innych konstrukcji. Sprzedają się głównie konstrukcje nieudane i takie których konstruktorzy dopiero się uczą.

To nie tak. Jak ktoś "wsiąknie" w DIY, to na jednej parze kolumn zazwyczaj nie kończy. Zatem trzeba odsprzedawać starsze konstrukcje, żeby mieć na następne. Zazwyczaj zresztą się na tym traci, bo trudno sprzedać DIY nawet w cenie kosztów, jakie się poniosło... Kosztowne hobby. ;-)

święte słowa . ja już nie policzę ile zbudowałem i sprzedałem aby zbudować kolejne . i często żałuję że sprzedałem bo grały fajnie ( w mojej ocenie ) ale gdzie ja bym je stawiał ? w pewnym okresie działalności DIY miałem kilka zestawów stereo , cztery frontowe do kina domowego i nie wiem ile efektowych :-) Do tego kilkanaście wzmacniaczy , odtwarzaczy , DAC-ów itd itp . trzeba było sprzedać .

...there is no spoon...

To nie tak. Jak ktoś "wsiąknie" w DIY, to na jednej parze kolumn zazwyczaj nie kończy. Zatem trzeba odsprzedawać starsze konstrukcje, żeby mieć na następne. Zazwyczaj zresztą się na tym traci, bo trudno sprzedać DIY nawet w cenie kosztów, jakie się poniosło... Kosztowne hobby. ;-)

Bardzo trafny wniosek, stąd też takie zestawy jakościowo na pewno są opłacalne.

Moim zdaniem, w przypadku zakupu kolumn DIY, w gre wchodzi WYLACZNIE ODBIOR OSOBISTY z gruntownym przesluchaniem.

O to właśnie chodzi.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Moderatorzy

Wszystko zależy od ceny jaką osiągną, jeżeli razem z transportem nie przekroczy 400E to można poważnie nad tym myśleć. Po pierwsze w tej cenie ciężko kupić u nas coś sensownego, (chyba, że też odsprzedanie dobrych głośników DIY, u nas ten plus, że możesz odsłuchać). Po drugie, widać że to nie pierwsze głośniki tego człowieka, obudowa z wewnętrznymi wzmocnieniami, ładnie położony fornir, równe frezy, zwrotnica na bardzo dobrych elementach. No i wg. mnie, nawet jak się okaże, że nie grają tak jakbyś chciał, to wcale nie ma tragedii - przecież na forum jest kilku zapaleńców z zapleczem i wiedzą, mając solidną obudowę i te głośniki można zrobić zwrotnicę od zera pod swoje ucho.

Jeżeli ktoś zrobi DIY dobrze - to nie sprzedaje - bo gra to dobrze, na odsprzedaży za dużo straci a tanio

A to taka Górlaska g**** prawda. Jak robisz głośniki ze znanego i cenionego projektu, masz na forum dobrą renomę, chwalisz się wykonanymi sprzętami i widać, że są zrobione bardzo porządnie, to możesz mówić o szczęściu jak sprzedasz je za 75%-100% ceny materiałów. Jak robisz z mało znanego projektu, lub swój własny to w zasadzie zostaje sprzedać same przetworniki, a obudowę postawić w kącie, bo żal wyrzucać tyle włożonej pracy na śmietnik... A oczywiście, że w końcu przychodzi czas na sprzedaż swoich projektów, bo przecież wielu DIYowców robi na bieżąco nowe urządzenia i nawet czasem nie chodzi o zwrot poniesionych kosztów, tylko nie ma już miejsca w domu, a rodzeństwo, kuzyni i rodzice już mają po dwie pary kolumn od nas.

-----------------

• Użytkownicy+

DiY podlega tym samym prawom, co sprzęt "firmowy". Trzeba takie klocki tak samo konfigurować, nie da się wrzucić w zgrany system w miejsce innego sprzętu i oczekiwać opadu kopary. DiY jest zwykle lepsze niż firmówki, ale wymaga też dopieszczenia kablami itd.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Co do transportu to mieszkam w Niemczech i większego problemu nie będzie.

Jedynie zastanawiam się czy z tymi 85 db poradzi sobie mój wzmacniacz?. Czy nie lepiej poczekać na jakieś np. KEF Q5 lub Q7 albo Magnat Quantum 605/

DiY jest zwykle lepsze niż firmówki, ......

DIY jest przeważnie bardziej dopasowane do naszych potrzeb dlatego często (oczywiście nie zawsze) w danych warunkach będzie lepsze od "firmówek". Jest jeszcze inna strona, jak coś nie pasuje to w DIY nie mamy żadnych przeciwwskazań żeby to poprawić (zmienić) w firmówkach jest znacznie gorzej. Przynajmniej na gwarancji.

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Moim zdaniem dobra cena to cena jaką trzeba by było zapłacić za same przetworniki. W tym wypadku około 450 Euro.(ale lepiej sprawdź ile te głośniki kosztują) Ten wysokotonowy kosztuje około 80 Euro.

Obudowa wygląda na solidną i optycznie też niczego sobie przynajmniej na zdjęciu.

Pójdź do Media Markt tam mają Focala i posłuchaj czy ci takie brzmienie odpowiada.

Jak brzmienie Focala ci nie odpowiada to nie oczekiwał bym też cudów z kolumn DIY.

Jak ci się podoba to w najgorszym wypadku będziesz musiał sobie kolumny dopracować chociaż jest to projekt z Hobby Hi to dużej niespodzianki być nie powinno.

Tu możesz sobie na ich temat poczytać po niemiecku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.