Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz zmienić zenera Z101 na mniejsze napięcie. Myślę że 39V wystarczy.

Mam pytanie czy już empirycznie udało się uruchomić na obniżonym napięciu (obecnie mam do dyspozycji +-44v) i czy to kwestia jednego zenerka? Pytam bo sam mam problem czy kupić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Hifimediy T1 CTR vol pot TK2050 STA510 TC2000 Tripath T-AMP 2 x 100W)

czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (2 X 125 Watt 8 Ohm Class D Audio Amplifier Board - IRS2092 125W Stereo Power Amp)

Obecnie mam aplituner sony str-db940 i chyba kończy żywot bo czasami pstrykają przekaźniki od wyjść, i tak myślę że to będzie dobry wybór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jakz oplatami celnymi w przypadku kuriera? Czepiaja sie?

Mój dzisiaj dojechał. Nic nie było do dopłaty :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Mam pytanie czy już empirycznie udało się uruchomić na obniżonym napięciu (obecnie mam do dyspozycji +-44v) i czy to kwestia jednego zenerka? Pytam bo sam mam problem czy kupić:

Jeszcze się za niego nie zabrałem. Może w święta znajdę trochę czasu. Jeżeli wymiana samego zenera nic nie da to dochodzi jeszcze kilka rezystorów. W sumie nic wielkiego. Ktoś wklejał już tabelę jakie są różnice między wzmacniaczami o różnej mocy.

U mnie zawisło na celnym

Mam nadzieję, że uda się bez cła i podatków.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Pytam bo sam mam problem czy kupić:

T1 a IRS2092 to dwie różne płytki,inny kontroler i końcówka, IRS to stereo i z 44V powinien dać radę, jak nie to pomogą

T1 to full brydge czyli mono, jedna płytka na kanał a zasilanie 35V (sam tak mam), na 44V będzie się mocno grzało i nie wiadomo jak długo pochodzi

bierz IRSa

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

bierz IRSa

Tym bardziej, że gra naprawdę dobrze a cena jest śmieszna. Bierz wersję 2x125W.

Powiedzcie mi czy któryś z tych modułów radzi Sobie na czysto, bez PRE ?? jeżeli tak to który wybrać ??

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Powiedzcie mi czy któryś z tych modułów radzi Sobie na czysto, bez PRE ?? jeżeli tak to który wybrać ??

Mam wersje 2x125W podłączoną do reszty tylko poprzez potencjometr 100k. Wszystkie przecież źródła mają swoje wzmacniacze wyjściowe, a ja z założenia nie używam regulacji barwy więc jest ok. Co do stopni wyjściowych źródeł, jak już pisałem wcześniej ostatnio wymieniłem w DAC-u Spencera na układ lampowy WK-WA i zrobiło się naprawdę fajnie.

Edytowane przez frobek

Witam, właśnie zakupiłem take cudo.

www.ebay.pl/itm/2-Channel-250Watt-Class-D-Audio-Amplifier-Board-IRS2092-250W-Stereo-Power-Amp-/110932803697?pt=US_Amplifier_Parts_Components&hash=item19d41c4071

I zacząłem się zastanawiać nad tym jakie to pociągnie kolumny, bo w specyfikacji niby jest napisane że mogą byc 8-4 ohma ale czy mogę podłączyć kolumny 4R.

Dzięki za odpowiedź.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Witam, właśnie zakupiłem take cudo.

www.ebay.pl/itm/2-Channel-250Watt-Class-D-Audio-Amplifier-Board-IRS2092-250W-Stereo-Power-Amp-/110932803697?pt=US_Amplifier_Parts_Components&hash=item19d41c4071

I zacząłem się zastanawiać nad tym jakie to pociągnie kolumny, bo w specyfikacji niby jest napisane że mogą byc 8-4 ohma ale czy mogę podłączyć kolumny 4R.

Dzięki za odpowiedź.

W dokumentacji IR tego wzmacniacza wszystko jest opisane

Ukryta Zawartość

Wesołych Świąt

Ukryta Zawartość

Znalazłem taki zasilacz

Ukryta Zawartość

będzie się nadawał do końcówki 2x125 W ?

Ukryta Zawartość

Pocztą nie rejestrowane paczki potrafią iść od 2 - 7 tygodni :) (niby airmail)

Czasem giną ale przypuszczam że raczej tam niż tu (choć i może)

Firmy kurierskie to inna bajka i nie ma ce tu tego omawiać.

Jeśli idzie pocztą nigdzie sie nie dodzwonisz :) musisz wiernie czekać aż ci przyślą kwity do odprawy :) choć i tak sie poprawiło działa to "dość" sprawnie około 1 tygodnia. A dokumenty (o ile sie nie jest firmą) można wysłać mailem.

Firmy kurierskie różnie chyba najgorszy jest Fedex

Bezproblemowo działa DHL i UPS (najlepiej aby na przesyłce był nr tel i mail)

Przesyłka i odprawa (o ile nie wypada jakieś swięto ciurkiem jak teraz) to max 5-7 dni roboczych (czasem sie zmieszczą w 3-4)

Kurde więc mam mini problem, a nie spodziewałem się tego. Chyba że macie info że to pociągnie mimo wszystko 4r.

Wesołych Świąt dla wszystkich.

Chyba że macie info że to pociągnie mimo wszystko 4r.

Wymienisz kilka elementów, czyli zrobisz mały downgrade do wersji 2x125 i pociągnie 4Ohm. Zostawisz oczywiście tranzystory kluczujące, bo one nie mają w tym problemie znaczenia. Jakaś godzina roboty i dycha za elementy.

Gość

(Konto usunięte)

sylwek.k pytałem Bogdana, ta wersja 2x250W gra z 4 Ohmowymi kolumnami zasilana napięciem 55V.

Zresztą to samo napisał w wątku w którymś poście.

Edytowane przez boomaga

To dobra wiadomość. przeczytałem kiedyś cały temat ale to umkneło mojej uwadze.

Jeszcze raz dzięki i zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Czy ja dobrze wyczytałem, że sure ma zbudowane zabezpieczenie przeciw DC na wyjściu?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Czy ja dobrze wyczytałem, że sure ma zbudowane zabezpieczenie przeciw DC na wyjściu?

Bardzo dobrze wyczytałeś , działa tez bardzo dobrze - niechcący sprawdzone doświadczalnie :)

OK wersja 250W jest u mnie ;) kurier do roboty przywiózł ;) ...

Trafo 2x40v kondy 22000uf i jedziemy ....

Jak odpalaliście ustawialiście coś w tym ampie czy grało od kopa?

Na czym polegała regulacja? ...

Musisz wyregulować częstotliwość pracy (po to sa te pr-ki) na ok. 400kHz (375-425).

Tak jak koledzy wczesniej pisali trzeba na prku ustawic z tego co pamietam 235ohm (jak sie myle to niech mnie ktoś poprawi) lub jak masz oscyloskop to 400kHz.

• Pokaż nowe odpowiedzi