Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A Andrzeja Stelmacha

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

kilkanascie razy? Drozszy nawej od lampizatora? Fajnie byloby zorganizowac test leb w leb z najdrozszym lampi

Mam daczka kilka razy tańszego od daca Pana Stelmacha...............może najpierw porównanko grania z moim?

Słuchałem dlugo sprzętu pana Stelmacha. To jest wybitny dźwięk. Gdyby przykleic do obudowy jakies renomowane logo, to cena poszybowla by kilka razy do góry. Lub nawet wiecej.

Violet ma rację, DAC jest świetnym urządzeniem, a czepianie się wyglądu obudowy jest moim zdaniem trochę chybione. Miałem tego DAC, już dwa razy pod swoją strzechą i za każdym razem robił na zgromadzonych słuchaczach bardzo dobre wrażenie soniczne. Nikt z zebranych nie czepiał się obudowy.

Mam daczka kilka razy tańszego od daca Pana Stelmacha...............może najpierw porównanko grania z moim?

Teoretycznie była taka możliwość chyba dwu krotnie, zapraszałem kolegów z Warszawy ze swoim DAC'kiem/mi, ale niestety nie dotarł/li.

A była też okazja porównać ze zlampizowanym DAC'kiem McGyver'a.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Marek, czy ja do ciężkiej cholery gdziekolwiek napisałem, że DAC jest brzmieniowo do dupy? Wydaje mi się, że wręcz odwrotnie.

Bardzo proszę wszystkich obrońców Częstochowy o przeczytanie ze zrozumieniem mojej uwagi a dopiero potem rzucania się z zębami do aorty, OK?

Jak Boga kocham, już nawet nie można na głos i BARDZO GRZECZNIE powiedzieć, że się komuś gałki i napisy na obudowie nie podobają żeby nie być zaszczekanym przez rodzinę i znajomych Kubusia Puchatka? O samym Kubusiu Puchatku już przez grzeczność nie wspomnę.

Do czego w takim razie ma służyć to forum? Do wymieniania uwag o urządzeniach audio czy do poklepywania się po pleckach i laniu wazeliny?

Bo jeżeli plecki i wazelina to ja serdecznie dziękuję.

Teoretycznie była taka możliwość chyba dwu krotnie, zapraszałem kolegów z Warszawy ze swoim DAC'kiem/mi, ale niestety nie dotarł/li.

Już widzę co by było GDYBY!, powtarzam dla tych co szybciej piszą niż myślą - GDYBY! się okazało, że DAC Abraxasa gra lepiej od Stelmacha skoro jest zadyma z powodu dwóch zasranych gałek i brzydkich (moim zdaniem brzydkich) napisów.

Pozwolę sobie wtrącić dwa słowa. I od razu zastrzec, że nie kieruję się żadnymi emocjami tylko chciałbym podejść do tematu merytorycznie.

Mnie obudowa i gałki urządzenia w ogóle nie rażą - są jakie są - proste i w miarę neutralne. Dla mnie to atut, bo nie przeszkadza w słuchaniu. Rozumiem również, ze nie wszystkim sie muszą podobać.

Zastrzeżenia mam natomiast do czego innego, a mianowicie:

1. Białe liternictwo.

Wcale nie musi być drukowane nachalną czystą bielą. Lepsza byłaby jasna szarość, korespondująca z metaliczną szarością gałek i nie rzucająca się w oczy. Żaden użytkownik nie wczytuje się przecież w napisy, bo i tak zna je na pamięć. Tak jak zna się układ godzin na zegarku.

2. Logo

Typograficznie poprawne, czytelne. Jak dla mnie ok. Natomiast kolorystyka mi się nie podoba. Nie znoszę właśnie takiego błękitu i właśnie takiej czerwieni. Chociaż może taka kontrowersyjna kolorystyka zadziałać pozytywnie marketingowo. Nieznane są prawa rynku, kto wie.

Natomiast szkolne błędy zostały popełnione przy rozmieszczeniu liter w logo. Złe rozmieszczenie świateł, czyli odległości optycznych między literami powoduje bałagan i dysharmonię. Co może w nieuświadomiony przez potencjalnego klienta sposób oddziaływać na jego postrzeganie całego urządzenia. Poprzez prostą relację: nieporządek w logo - nieporządek w środku.

Przygotowałem szybką korektę na obrazku. Z góry oryginał, z dołu po korekcie. Mam nadzieję, że różnice są widoczne. (kolorów nie dotykałem)

a44cd19f.jpg

A, kol. Andrzeju , jakby co, to praw autorskich sobie nie uzurpuję:) Można wykorzystać ku chwale Polskiej Myśli Technicznej:)

pozdrawiam

Jacek

Marek, czy ja do ciężkiej cholery gdziekolwiek napisałem, że DAC jest brzmieniowo do dupy? Wydaje mi się, że wręcz odwrotnie.

Bardzo proszę wszystkich obrońców Częstochowy o przeczytanie ze zrozumieniem mojej uwagi a dopiero potem rzucania się z zębami do aorty, OK?

Maćku, ja Ci się nie rzucam do aorty, tylko ubolewałem, że mieliśmy okazję posłuchać dobrych przetworników, tylko do końca to nie wyszło. :)

>jajacek1410

Dzięki - teraz rozumiem gdzie popełniłem największy błąd w wyglądzie !!!

Muszę jeszcze wymienić śruby mocujące górę obudowy bo te co mam teraz z łbem średnicy 7,25mm wyglądają fatalnie - wymienię na 7,28mm - będzie znacznie lepiej !!!!!

Jeszcze raz dzięki !!!!!

Z marketingowego punkt widzenia warto by produkt cechował się indywidualizmem. Charakterystyczny i niepowtarzalny produkt przyciąga oko i łatwo się go zapamiętuje. Pięknym w życiu łatwiej ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jak ktoś oferuję urządzenie na sprzedaż zakładam, że chce zarobić. Najlepiej to zrobić ułatwiając klientowi wybór. Dobrze kiedy urządzenie świetnie wygląda i gra, to wtedy nie boi się krytyki...kiedy jeszcze wyróżnia się na tle innych funkcjonalnością i ceną klient nie ma wyjścia i kupuję.

Jak sobie oglądam fotkę daca i czytam przychylne opinię o dźwięku przypomina mi się historia o Kopciuszku...może taki jest właśnie plan i za jakiś czas dac dostanie piękną obudowę.

w zasadzie tylko pytanie,które wcześniej czy póżniej padnie:czy ten przetwornik akceptuje pliki oraz pamięci masowe w rodzaju pen-drive?chodzi o pliki 24/192.

Pytanie jest bezsensu bo to jest DAC a nie odtwarzacz plików ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Złącze USB jest po to by podłączyć komputer PC lub MAC. To normalka w każdym współczesnym DAC-u.

3 strony wstecz się grzecznie zapytałem czy jest możliwość regulacji poziomu sygnału wyjściowego lub czy taka rozbudowa ewentualne wchodzi w grę, widać jak się komuś na odcisk nie nadepnie to się odpowiedzi ani żadnej innej reakcji na pytanie nie uświadczy.

No cóż, szkoda ale jak nie to nie...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>>a pamięć masową albo czytnik plików albo,modyfikowany pc czyli streamer--można? do nowoczesnego dac-a?a wymianę softu na ten przykład?

Kpisz sobie czy co ?

shittzu,

Ło matko, ale prehistoria - ten mój wpis który cytujesz był z roku 2004 :-)

Ja od tamtej pory dowiedziałem się już wszystkiego o TDA1541A.

Na początku 2005 miałem na stanie kilka sztuk S1 i S2. A chyba w 2006 sprzedawałem S2 - gdzieś na forum jest pewnie jakiś mój wpis w tej sprawie....

pozdrawiam

Arkadix

• 3 tygodnie później...

Dziś miałem możliwość posłuchania, w moim systemie, najnowszego dzieła Pana Andrzeja.

DAC jest jeszcze niedokończony ale wejście COAX działa. Zapowiada się naprawdę ciekawy DAC w przyzwoitej cenie (biorąc po uwagę brzmienie).

System w jakim testowałem DAC to:

kolumny - Magnepan MG 1.7 + subwoofer Velodyne EQ-10MAX

wzmacniacz - Musical Fidelity kW500

System jest bardzo przejrzysty i łatwo można wyłapać różnice w brzmieniu poszczególnych elementów.

DAC Stelmach był konfrontowany z DAC Lampizator level 4 (cena ok. 14.000 - lepsza lampa i kondy) i M2TECH Young + PALMER (cena 9.000).

Niekwestionowanym liderem był Lampizator. Po prostu zdeklasował konkurentów. Jego brzmienie jest niezwykle szczegółowe a jednocześnie nic nie traci z muzykalności. Dolna średnica jest leciutko dopalona co powoduje zachwycające wypełnienie i nadaje dźwiękom głębi. Damskie wokale są przez to niezwykle seksowane. To najlepszy DAC jaki słyszałem w domowych warunkach. Po prostu klasa !

DAC Stelmach zagrał odrobinkę mniej wciągająco. Balans tonalny był przesunięty wyżej. Szczegółowość na wysokim poziomie. Wokale wypadły ciut gorzej. Oczywiście jest to granie na bardzo wysokim poziomie ale niestety gorzej niż Lampizator. Trzeba wziąć pod uwagę, że Lampizator jest jednak 2x droższy. DAC ładnie przekazuje emocje i na pewno odtwarzanie muzyki za jego pomocą sprawia wielką radość.

Najgorzej wypadł mój M2TECH Young + PALMER. Wydawałoby się, że zasilanie bateryjne dokona cudów ale tak się nie stało. Najmniej emocjonujący DAC z powyższych. Najsłabszy bas. Wokale wypadają nieźle ale całościowo nie ma takich emocji jak w przypadku Lampizatora czy Stelmacha. W porównaniu z w/w DAC przekaz jest złagodzony i po prostu mniej słychać.

DAC Stelmach to kawał dobrego sprzętu. Bez problemu pokonał DAC za 9.000 zł. Jego cena 7.000 zł nie jest przesadzona. Jest zdecydowanie wart swojej ceny. Gra lepiej niż droższa konkurencja.

Wg zapewnień konstruktora wersja finalna z pełną funkcjonalnością będzie dostępna za 2-3 miesiące.

Jeśli ktoś poszukuje DAC do 10.000, należy bezwzględnie przesłuchać konstrukcję Pana Andrzeja. Może pozytywnie zaskoczyć. Moja rekomendacja !

I jeszcze zdjęcia ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11639-0-47483100-1384625503_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szkoda, że p. Stelmach przyoszczędził na kondensatorach sygnałowych bo wstawił Mundorf Mcap a to dopiero początek i namawiałem aby coś duuużo lepszego wybrał. Wiem, że to nie mały wydatek ale na prawdę kondensator potrafi się odwdzięczyć. Dziś mamy spory wybór i warto się w to pobawić.

Dac naprawdę udany. Do lampizatora jak kolega wyżej napisał przede wszystkim brak wypełnienia na dolnej średnicy.

Swoją drogą p. Stelmach to bardzo miły i skromny człowiek. Absolutnie nie narzuca swoich ideologi. Takich ludzi jest coraz mniej.

Dziękuję serdecznie Gospodarzowi i Wszystkim Obecnym za świetną atmosferę - mam nadzieję, że takie okazje poszerzą grono osób którym słuchanie muzyczki z jamnika już nie wystarczy....

• 1 miesiąc później...

Dziś miałem możliwość posłuchania, w moim systemie, najnowszego dzieła Pana Andrzeja.

DAC jest jeszcze niedokończony ale wejście COAX działa. Zapowiada się naprawdę ciekawy DAC w przyzwoitej cenie (biorąc po uwagę brzmienie).

System w jakim testowałem DAC to:

kolumny - Magnepan MG 1.7 + subwoofer Velodyne EQ-10MAX

wzmacniacz - Musical Fidelity kW500

System jest bardzo przejrzysty i łatwo można wyłapać różnice w brzmieniu poszczególnych elementów.

DAC Stelmach był konfrontowany z DAC Lampizator level 4 (cena ok. 14.000 - lepsza lampa i kondy) i M2TECH Young + PALMER (cena 9.000).

Niekwestionowanym liderem był Lampizator. Po prostu zdeklasował konkurentów. Jego brzmienie jest niezwykle szczegółowe a jednocześnie nic nie traci z muzykalności. Dolna średnica jest leciutko dopalona co powoduje zachwycające wypełnienie i nadaje dźwiękom głębi. Damskie wokale są przez to niezwykle seksowane. To najlepszy DAC jaki słyszałem w domowych warunkach. Po prostu klasa !

DAC Stelmach zagrał odrobinkę mniej wciągająco. Balans tonalny był przesunięty wyżej. Szczegółowość na wysokim poziomie. Wokale wypadły ciut gorzej. Oczywiście jest to granie na bardzo wysokim poziomie ale niestety gorzej niż Lampizator. Trzeba wziąć pod uwagę, że Lampizator jest jednak 2x droższy. DAC ładnie przekazuje emocje i na pewno odtwarzanie muzyki za jego pomocą sprawia wielką radość.

Najgorzej wypadł mój M2TECH Young + PALMER. Wydawałoby się, że zasilanie bateryjne dokona cudów ale tak się nie stało. Najmniej emocjonujący DAC z powyższych. Najsłabszy bas. Wokale wypadają nieźle ale całościowo nie ma takich emocji jak w przypadku Lampizatora czy Stelmacha. W porównaniu z w/w DAC przekaz jest złagodzony i po prostu mniej słychać.

DAC Stelmach to kawał dobrego sprzętu. Bez problemu pokonał DAC za 9.000 zł. Jego cena 7.000 zł nie jest przesadzona. Jest zdecydowanie wart swojej ceny. Gra lepiej niż droższa konkurencja.

Wg zapewnień konstruktora wersja finalna z pełną funkcjonalnością będzie dostępna za 2-3 miesiące.

Jeśli ktoś poszukuje DAC do 10.000, należy bezwzględnie przesłuchać konstrukcję Pana Andrzeja. Może pozytywnie zaskoczyć. Moja rekomendacja !

I jeszcze zdjęcia ...

A co było źródłem bitów w tym porównaniu?

• 2 tygodnie później...

Źródłem był mój CD - nieco przerobiony Sony CDP-XE520.

Odłączony został oryginalny przetwornik i zegar, wstawiony zegar Hybryd III od MRelektronika 16,9344MHz - taktuje tylko procesor audio w CD.

XE520 ma wyjście SPDIF tylko Toslink - dorobiłem elektryczne (bufor na połączonych równolegle inwerterach + trafo DA101C - prosty układ z jakichś przykładów w internecie).

SPDIF był brany z tego dorobionego wyjścia.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.