Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty CD vs Pliki

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie tracisz - wręcz przeciwnie.

Tylko (by ustrzec się dramatu) polecam pełny backup kolekcji, bo jak padnie HDD to może być cienko...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mnie "serce boli" jak pomyślę że miałbym się pożegnać z fizycznością nośnika. Choć naprawdę sam nie wiem czy to na pewno słuszna postawa ...

Jakoś wszystko co jest w sieci lub ma formę czysto cyfrową wydaje mi się być jakieś takie ... śmieciowe.

A muzyka zakodowana na tym CD to co palec? To też pliki, które są na nośniku CD w formacie PCM! Mogę sobie zgrać ten plik na inne nośniki danych nie ma to różnicy gdzie. Jakość, o ile nie użyjemy żadnej kompresji będzie identyczna!

Śmieszy mnie, jak czytam o różnicach wynikających z plików na dysku względem takich na innym nośniku danych, jak CD

A muzyka zakodowana na tym CD to co palec? To też pliki, które są na nośniku CD w formacie PCM! Mogę sobie zgrać ten plik na inne nośniki danych nie ma to różnicy gdzie. Jakość, o ile nie użyjemy żadnej kompresji będzie identyczna!

Śmieszy mnie, jak czytam o różnicach wynikających z plików na dysku względem takich na innym nośniku danych, jak CD

No i zaczelo sie.

?👈

Nie miałem na myśli zapisu cyfrowego na płycie tylko sam fakt istnienia fizycznego nośnika.

Mi jest on potrzebny. I nie twierdzę że to "lepsza" postawa.

Brak fizycznego nośnika odbieram jako "śmieciowość". Ale śmieciowość rozumiana jako coś błahego, bezwartościowego - jak to plik w sieci.

Nie zamierzam twierdzić że zapis cyfrowy gra gorzej albo płyta CD lepiej !

Głupi remont zmusił mnie do przewartościowania. No, nie mam gdzie kitrać płyt - przechodzę na pliki bezstratne.

O kurde, a co świat na to ? ONZ ? NATO ?

Bosze, żeby tylko wojny z tego nie było..................

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.